Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Extraordinar acest videoclip! Care merită să fie văzut… (subtitrat în engleză)
Copilărie pierdută: Cu zgomot de obuze în fundal, acest băiețel curajos spune că nu mai are prieteni în Bakhmut. „Erau 9 copii în blocul nostru, iar acum niciunul”. În estul Ucrainei, orașul Bakhmut și zona înconjurătoare sunt bombardate fără milă de forțele ruse. Copilul se numește Lyubov și spune că este protejat de câinele Jacky!
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Zelenski: „Nu am pierdut nimic. Ne-a fost luat. Ucraina nu și-a pierdut fiii și fiicele – viețile lor au fost luate de ucigași. Ucrainenii nu au pierdut case – au fost distruse de teroriști. Lumea nu și-a pierdut pacea – Rusia a distrus-o!”
Daunele aduse infrastructurii civile și critice a Ucrainei au depășit 127 de miliarde de dolari, a declarat prim-adjunctul ministrului de externe Emine Japarova.
Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a confirmat 18.096 de victime civile de la începutul invaziei rușilor: 6.952 de morți și 11.144 de răniți.
Rusia a răpit 2000 de copii ucraineni în perioada de Anul Nou, relatează reprezentantul SUA la OSCE.
Amănunte în articolul The Russian Federation’s Ongoing Aggression Against Ukraine
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Ministerul Apărării din Marea Britanie raportează că 10 nave din flota rusă de la Marea Neagră au părăsit portul naval de la Novorossiysk în același timp – acesta fiind probabil un efort de dispersare a flotei, pentru a evita atacurile.
Steagul Ucrainei încă flutură în Soledar.
Ucraina: Lovitură spectaculoasă a HIMARS asupra unei baze rusești din SOLEDAR.
În orașul decimat Soledar, un număr mare de soldați ruși au creat o bază avansată într-o clădire civilă. Supravegheată de un UAV ucrainean, baza este lovită de ceea ce pare a fi o lovitură punctuală a sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).
„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!
Premierul britanic Rishi Sunak a decis să trimită o escadrilă de tancuri în Ucraina, transmite The Independent. Într-o conversație telefonică cu președintele Zelenski, Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a confirmat transferul tancurilor Challenger 2.
„Germania nu ar trebui să stea în calea altor țări care iau decizii de sprijinire a Ucrainei, indiferent de deciziile pe care le ia Germania”, a declarat joi vicecancelarul Robert Habeck.
Franța, Polonia și Regatul Unit s-au angajat să trimită în curând tancuri pentru ca armata ucraineană să le folosească în eforturile sale de a se proteja de Rusia. Finlanda se gândește să le urmeze exemplul.
Purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului german, Christiane Hoffmann, a declarat vineri că nu a primit o cerere oficială din partea Poloniei sau Finlandei. „Nu există nicio întrebare căreia ar trebui să spunem nu. Dar spunem chiar acum că suntem într-un schimb constant despre ceea ce este corect de făcut în acest moment și cum să sprijinim cel mai bine Ucraina”, a spus Hoffmann reporterilor.
Cancelarul Olaf Scholz a insistat că orice astfel de plan de a transfera tancuri Ucrainei, ar trebui să fie pe deplin coordonat cu întreaga alianță occidentală, inclusiv cu Statele Unite. Sprijinul Germaniei este considerat crucial. Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, dețin tancuri moderne germane Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci.
Amănunte în articolul Europe gears up to send Western tanks to Ukraine – apărut în CNN.
Statele Unite și Japonia au condamnat războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina. Părțile au avertizat Moscova împotriva folosirii armelor nucleare, spunând că această mișcare ar fi „un act de dușmănie împotriva umanității.
Kyivul a fost zguduit de mai multe explozii puternice sâmbătă dimineață, oficialii din capitala Ucrainei raportând un atac cu rachete asupra infrastructurii critice. Loviturile din dimineața zilei de ieri asupra Kyivului par să fi fost făcute cu rachete balistice operaționale-tactice de tip Iskander sau similare. Ucraina are nevoie nu doar de apărare aeriană, ci și de mijloace de apărare antirachetă.
Amănunte în articolul ‘Attack on the capital’: Ukrainian officials report several powerful explosions in Kyiv – apărut în CNN.
Senator american: Încheierea ajutorului SUA pentru Ucraina ar fi o greșeală istorică | AP News
Senatorii Angus King din Maine și Jack Reed din Rhode Island, care fac parte din Comisia pentru serviciile armate a Senatului SUA, au călătorit săptămâna trecută la Kyiv pentru a se întâlni cu Zelenski. King a spus că a revenit mai sigur că ajutorul SUA pentru Ucraina este vital.
«SUA ar trebui să continue să susțină Ucraina până când președintele rus Vladimir Putin va pierde puterea, a spus King. El l-a caracterizat pe Putin drept „un dictator”». „Eșecul de a continua sprijinirea Ucrainei ar fi asemănător cu eșecul națiunilor occidentale de a combate ascensiunea Germaniei în anii 1930”, a spus King. El a spus că intenționează să prezinte acest caz alegătorilor și parlamentarilor republicani care și-au exprimat scepticismul față de implicarea continuă a SUA în război. «„Primesc scrisori din când în când, oameni care spun: „De ce facem asta? Ucraina e departe. Nu este lupta noastră.” Ei bine, este lupta noastră, pentru că dacă nu o luptăm acum, se va răspândi”, a spus King. „Și va deveni ceva în care nu putem evita să fim implicați, așa cum sa întâmplat la sfârșitul anilor 1930, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.”»
Amănunte în articolul Senator: Ending US aid to Ukraine would be historic mistake – publicat de AP News.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Rusia a țintit din nou civili.
Racheta rusă a lovit un bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro.
Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului prezidențial ucrainean, spune că 15 persoane au fost salvate din dărâmăturile blocului de mai jos de nouă etaje din orașul Dnipro.
Ultima actualizare despre cea mai recentă crimă de război inumană a Rusiei. Cel puțin 5 persoane au murit după ce o rachetă rusă a lovit o clădire rezidențială din Dnipro, a declarat guvernatorul regiunii. Valentyn Reznichenko a declarat că 27 de persoane au fost, de asemenea, rănite, inclusiv 6 copii.
În timpul unui atac cu rachetă asupra Ucrainei, unitatea electrică a uneia dintre centralele termice a fost distrusă O fotografie a unității electrice distruse a fost publicată de compania energetică ucraineană DTEK. Alte unități de alimentare ale stației, potrivit DTEK, sunt și ele avariate.
Pentru a înțelege daunele pe care le poate provoca o rachetă a Rusiei, iată locul unei astfel de explozii. Asta din primul val de rachete care a atacat – în dimineața zilei de ieri – regiunea Kiev a Ucrainei. Din fericire, acesta – care a căzut în satul Kopyliv – a ratat, dar multe ferestre s-au spart de explozia uriașă care i-a urmat.
O mamă care și-a pierdut fiul în urma bombardării Dniproului îl blestemă pe Putin și toată gașca lui de criminali de război. „De ce l-ai omorât? Ce i-ai făcut fiului meu? Te-am blestemat până la a șaptea generație. Vei fi blestemat de mine și de toate lacrimile mamelor”, a spus femeia.
Locuitorii din zonă îi ajută pe salvatori să curețe molozul blocului distrus de ocupanți.
Propagandiștii lui Putin despre lovitura cu rachete din Dnipro. „Au doborât o rachetă deasupra unui bloc de apartamente din Dnipro intenționat. Pentru ca să li se facă din nou milă și să le dea nu numai tancuri, apărare aeriană și bani, ci și titlul de „Miss Univers” unei femei ucrainene”.
Ministerul de Externe rus a inclus șeful Ministerului de Externe britanic și șeful Statului Major General pe „lista de oprire”. Un total de 36 de cetățeni britanici sunt pe listă. Li se interzice intrarea în Rusia.
Oksana: „Rușii (soldații) m-au pus lângă mormântul proaspăt al soțului meu și s-au amuzat trăgând peste capul meu. Mai întâi, mi-au tras unghia de pe degetul mic. Apoi de la degetul mijlociu. Durerea a fost atât de imensă… M-am oprit simțindu-mi mâinile.” «M-au torturat cu curent electric. Ei au numit aceasta „electroforeză” sau „un apel telefonic către Zelenski”, „spune Oksana Minenko din Herson. Povestea ei este o relatare a crimelor oribile comise de ocupanții ruși în Ucraina. Oksana are 43 de ani. În ultimii patru ani, ea a fost fericită, căsătorită cu Oleksiy Khvostyk, în vârstă de 37 de ani, locotenent al Gărzii Naționale a Ucrainei.
Oksana și Oleksiy înainte de războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina
Amănunte în articolul ‘Russians put me next to my husband’s fresh grave and amused themselves by shooting over my head’ – publicat în
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Patru pătuțuri carbonizate au fost tot ce a mai rămas în adăpostul antibombă al maternității din Herson.
Ucraina a eliberat orașul Herson. Acum, Rusia îl distruge. După ce au fugit din capitala regională, forțele ruse au bombardat spitale, o piață și numeroase case, punând în lumină afirmațiile mincinoase ale Kremlinului, conform cărora ar fi invadat Ucraina pentru a proteja cetățenii.
În Mariupol, ocupanții ruși demolează case pe care inițial tot ei le-au deteriorat.
Ocupanții ruși au demontat un monument al poetului ucrainean Taras Șevcenko în Melitopol.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LVI) – publicat pe 14 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LV) – publicat pe 13 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LIV) – publicat pe 12 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LIII) – publicat pe 11 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LII) – publicat pe 10 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (LI) – publicat pe 6 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (L) – publicat pe 5 ianuarie 2023
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIX) – publicat pe 4 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVIII) – publicat pe 1 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVII) – publicat pe 31 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVI) – publicat pe 30 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLV) – publicat pe 29 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIV) – publicat pe 28 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Kalush Orchestra – „Shchedryi Vechir” (Seară generoasă) – în acest videoclip nou apare și Arnold Schwarzenegger.
Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness
Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running
The Doors – The End (Original Version)
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)