UCRAINA – o rază de speranță (LIX)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!

11.11.2022 ucraina2

Ucraina este victima unui război neprovocat și nejustificat lansat de Rusia lui Putin în urmă cu mai bine de opt ani.

Zelenski speră că sprijinul bipartizan al SUA pentru Ucraina nu se va încheia după trecerea a jumătate din mandatul președintelui american.

Președintele francez Macron a felicitat Ucraina pentru recâștigarea controlului asupra Herson.

Oleksiy Danilov, șeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, despre înghețarea războiului cu Rusia: „Nu putem îngheța nimic – nu suntem o cameră frigorifică. Ne putem elibera teritoriile indiferent de vreme, indiferent de perioada anului”.

Un consilier prezidențial ucrainean a spus că este prea devreme pentru a sărbători – acuzându-și inamicul că dorește să transforme Hersonul într-un „oraș al morții”, amplasând multe mine și complotând să-l bombardeze de departe.

Rusia a distrus complet întregul sistem energetic din Herson, a declarat Dmytro Sakharuk, directorul executiv al companiei energetice DTEK.

UE și Marea Britanie propun să boicoteze rușii la summitul G20. Putin însuși nu va participa și îl va trimite pe Serghei Lavrov. Liderii mondiali nu vor poza pentru o fotografie comună, din cauza prezenței delegației Rusiei la summit.

Rusia poate lansa o rachetă masivă asupra Ucrainei în timpul summitului G20, care va avea loc în perioada 15-16 noiembrie. Acest lucru a fost raportat de speakerul Comandamentului Forțelor Aeriene, Yuriy Ignat.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a spus că așteaptă să vadă cum decurge retragerea Rusiei din Herson, dar dacă va fi confirmată, ar fi „o altă victorie pentru Ucraina”.

Hersonul acum!

Locuitorii orașului Herson ridică steaguri ucrainene și UE în piața centrală a orașului, precum și deasupra clădirii administrației orașului. Se spune că trupe ucrainene se află deja în anumite părți ale orașului.11.11.2022 ucraina3

Hersonul din nou ucrainean – o imagine pe care Vladimir Putin spunea că nu se va întâmpla niciodată. Este a treia sa înfrângere majoră în acest război – Kiev, Harkov și acum Herson. La final, va pierde și Kremlinul.

Centrul orașului Herson așteaptă sosirea soldaților ucraineni!

Forțele ucrainene progresează foarte repede pe frontul Herson, deoarece rușii se plâng că au fost „înjunghiați în spate”, deoarece ucrainenii continuă să tragă în ei în timp ce se retrag. (vezi harta interactivă)

Departamentul de Comerț al SUA a declarat că nu va mai considera Rusia o economie de piață. Washington revocă acest statut acordat Rusiei în urmă cu 20 de ani, care i-a permis să evite taxele antidumping asupra mărfurilor.

SUA alocă încă 400 de milioane de dolari în ajutor militar Ucrainei. Acestea sunt rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK, patru sisteme de apărare aeriană Avenger, rachete Stinger, muniție suplimentară pentru HIMARS MLRS, vehicule, lansatoare de grenade, arme de calibru mic și alte echipamente, a declarat Pentagonul.

Administrația Biden intensifică apărarea aeriană a Ucrainei cu un aflux de sisteme de rachete sol-aer și alte muniții, menite să ofere Kievului o „rețea” de capacități pentru a proteja împotriva bombardamentelor rusești asupra zonelor civile.

Regatul Unit va furniza Ucrainei încă 1.000 de rachete sol-aer și 25.000 de seturi de uniforme de iarnă, a confirmat premierul britanic Sunak într-o conversație cu președintele Zelenski.

Oleksii Reznikov, Ministrul ucrainean al Apărării, a declarat într-un interviu – acordat pentru Reuters – că Rusiei îi va lua cel puțin o săptămână pentru a-și retrage trupele din orașul Herson, iar iarna va încetini operațiunile pe câmpul de luptă, oferind ambelor părți șansa de a se regrupa.

1.570 de terminale Starlink transferate de Polonia au sosit în Ucraina, a declarat viceprim-ministrul Mykhailo Fedorov. De la începutul războiului, Ucraina a primit peste 20.000 de terminale Starlink de la parteneri, inclusiv 5.000 sprijinite de guvernul polonez. Ucraina va cere partenerilor săi străini ajutor pentru finanțarea sistemelor de internet prin satelit Starlink, furnizate în prezent gratuit de SpaceX, dacă compania începe să ceară ca acestea să-i fie plătite.

Fotografii cu blocul de apartamente distrus de ruși în Mykolaiv. Ocupanții ruși au lovit Mykolaiv noaptea. Potrivit informațiilor preliminare, două persoane au fost ucise. 11.11.2022 ucraina11.11.2022 ucraina1

Corespondentul Sky News, Alex Rossi, s-a întâlnit cu locuitori bucuroși din Khersonul eliberat.

Sărbătorirea eliberării Hersonului continuă și astăzi. Herson a fost singurul centru regional capturat de ruși de la începutul invaziei din februarie.

Țările de Jos intenționează să doneze unele avioane  F-16 statelor NATO de pe flancul estic, în schimbul trimiterii în Ucraina a avioanelor de luptă MiG-29 și Sukhoi. Acordul mai are nevoie de aprobarea Washingtonului. Ucraina ar putea obține astfel cca 50-60 de avioane de luptă din CEE.

În deșertul Mojave au avut loc exerciții comune ale Statelor Unite, Marea Britanie și Australia, simulând operațiuni militare împotriva trupelor rusești pe teritoriul Europei, relatează The Times.

Momentul semnării solemne la Kremlin a acordului privind retragerea Herson din Federația Rusă! 😂 😂

Așezarea Bilozerka, regiunea Herson după retragerea rușilor.

Un alt videoclip cu distrugerile de pe podul rutier Antonivka. Propagandistul rus Kots a confirmat indirect distrugerea podului rutier Antonivka de către ocupanți.

Maxar a publicat imagini din satelit cu poduri aruncate în aer în regiunea Herson.12.11.2022 ucraina12.11.2022 ucraina112.11.2022 ucraina2

O dronă ucraineană a distrus un tanc rusesc T-80BVM.

În retragere, invadatorii ruși au jefuit regiunea Herson. Când au fugit, și-au lăsat morții în urmă (vezi videoclipul de mai jos), dar au găsit timp să fure mașini private, aparate electrocasnice, opere de artă, echipamente medicale, echipamente și chiar jucării pentru copii. Și rușii ăștia, nimic altceva decât niște… gangsteri!

Șeful biroului prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a relatat despre un nou schimb de prizonieri. Patruzeci și cinci de soldați și sergenți AFU s-au întors acasă. Rusia a returnat, de asemenea, două cadavre ale unor militari morți.11.11.2022 ucraina4

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.