UCRAINA – de la lume adunate (XXII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Un memento pentru toți cei care cer „garanții de securitate” pentru Rusia. În această zi din 1994, Rusia a semnat Memorandumul de la Budapesta – promițând astfel că nu va amenința niciodată sau nu va folosi forța militară sau constrângerea economică împotriva Ucrainei. În schimb, Ucraina a renunțat la armele sale nucleare.

În 1994, Rusia a semnat Memorandumul de la Budapesta, garantând integritatea teritorială a Ucrainei, în schimbul armelor nucleare. Iar acum, Rusia – aflată în ipostaza statului agresor în Ucraina – pretinde că are nevoie de… garanții de securitate!05.12.2022 ucraina205.12.2022 ucraina1005.12.2022 ucraina12

Ucraina a dăruit astfel al treilea cel mai mare arsenal nuclear din lume -1068 de rachete de croazieră Kh-55 – și a casat 44 de bombardiere strategice cu rază lungă de acțiune Tu-22. Același model de Tu-22, pe care Rusia îl folosește astăzi pentru a-și lansa rachetele împotriva rețelei electrice a Ucrainei.05.12.2022 ucraina11

„Cu atacul cu rachete de astăzi (de ieri, n. n.), Rusia a marcat o nouă aniversare de la semnarea Memorandumului de la Budapesta. Soarta documentului oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. Doar semnarea a ceva cu acești teroriști nu aduce pace”, a spus Zelenski în discursul de seară.

Loviturile cu rachete din chiar ziua semnării Memorandumului de la Budapesta demonstrează ce garant de securitate „de încredere” este Rusia, a declarat premierul Ucrainei Denys Shmyhal.

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!05.12.2022 ucraina9

Arătați-i și acest videoclip! Ca să înțeleagă de ce / pentru ce luptă ucrainenii!

Tatăl s-a întors din război de ziua fiicei sale. Nu plânge…💔

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Au fost explozii la două aerodromuri militare din Rusiaaflate la sute de km de Ucraina (vezi HARTA de mai jos). Se crede că bombardiere strategice rusești cu rază lungă de acțiune se aflau pe unul dintre aceste aerodromuri. 

Două bombardiere nucleare ruse „sunt avariate, ca urmare a unui presupus atac cu dronă ucraineană asupra bazei aeriene”.

Baza aeriană Engels-2, din apropierea orașului Saratov, a fost lovită de o explozie la primele ore ale zilei de luni, care a lăsat avariate două bombardiere Tu-95 – care au fost folosite pentru a efectua atacuri aeriene asupra infrastructurii Ucrainei. O altă explozie a lovit o bază militară rusă din apropierea orașului Ryazan, ucigând trei oameni și rănind alți cinci, după ce un camion cu combustibil a sărit în aer.05.12.2022 ucraina3Bombardier Tu-95 (stânga) și aeronavă Tu-160 (dreapta) au fost fotografiate lângă containere lungi (centru) despre care experții au spus că ar fi probabil lăzi de muniție pentru rachete de croazieră (sursa foto).

„Engels-2 și Ryazan se află între 300 și 450 de mile de granița cu Ucraina, dincolo de raza de acțiune a rachetelor Kievului, ceea ce înseamnă că atacul ar fi fost probabil efectuat de o dronă. Cu câteva ore înainte de explozie, firma ucraineană de arme Ukrobonoprom a susținut că a testat cu succes o dronă sinucigașă cu un focos de 165 lb, care ar fi capabil să lovească ambele locații.”

Amănunte în articolul Two Russian nuclear bombers ‘are damaged in suspected Ukrainian drone strike on airbase’ – publicat în Daily Mail.

Videoclip interesant cu explozia de la baza aeriană Engels. La 15 secunde, zgomot de ceva ce trece deasupra capului. La 42 de secunde, lumină de la explozie. 19 secunde mai târziu – sunetul exploziei, la aproximativ 6,2 km distanță (viteza sunetului 326,34 m/s, aer uscat -8 C.)

În regiunea Saratov din Rusia, o dronă a atacat un aerodrom militar, distrugând două bombardiere strategice Tu-95.

Trei persoane au murit în urma unei explozii pe un aerodrom militar de lângă Ryazan, Rusia.

GREY ZONE publică fotografii de pe aerodromul Dyagilevo, regiunea Ryazan, care arată avarii la o cisternă de combustibil și un bombardier Tu-22M3.05.12.2022 ucraina705.12.2022 ucraina805.12.2022 ucraina1705.12.2022 ucraina13

Mykhailo Podolyak, consilierul șef al biroului președintelui Ucrainei, a comentat despre aceste explozii de ieri din Rusia: „Pământul este rotund – descoperire făcută de Galileo. Astronomia nu a fost studiată la Kremlin, dând prioritate astrologilor de la curte. Dacă ar fi, ar ști: dacă ceva este lansat în spațiul aerian al altor țări, mai devreme sau mai târziu obiecte zburătoare necunoscute se vor întoarce la punctul de plecare!” Lăsând la o parte eroarea din prima frază – și pentru grecii antici Pământul era rotund, Eratostene chiar a dovedit-o (și s-a calculat cu succes circumferința acestuia), Galileo Galilei a spus doar că nu este centrul Universului – restul postării e cu… tâlc! Oricum ar fi, nu cred că rușii nu au auzit despre a treia lege a lui Newton, care spune că pentru fiecare acțiune din natură există o reacție egală și opusă.

Rusia spune că a doborât dronele ucrainene care i-au atacat bazele.

Ministerul de Externe Ucrainean transmite că poliția spaniolă a confiscat trei plicuri adresate consulatelor Ucrainei din Madrid, Barcelona și Malaga, care conțineau ochi de animale.

«„Conflictul de înaltă calitate consumă o mulțime de muniții și o mulțime de arme”, a declarat Mike McCord, cel mai înalt oficial bugetar al Pentagonului, într-un interviu. „Ne uităm și la limitările lanțului de aprovizionare. Încă nu ne-am dat seama de asta.” Înalți oficiali ai Pentagonului și ai industriei susțin că eforturile se intensifică în sfârșit pentru a înlocui armele pe care Statele Unite și aliații săi le-au expediat în Ucraina – epuizând stocurile care sunt considerate cruciale pentru a descuraja China sau alți potențiali adversari în anii următori.»

„Există o mulțime de urgențe”, a spus reporterilor Christine Wormuth, secretarul armatei. „Congresul trimite miliarde de dolari Departamentului de Apărare, iar noi le întoarcem și obținem asta pe contract – aș spune de două până la trei ori mai repede decât facem în mod normal.”

Amănunte în articolul ‘We haven’t got this figured out just yet’: Pentagon, industry struggle to arm Ukraine – publicat de POLITICO.

Convoi rusesc și echipamente rusești distruse.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

„Cea mai mare problemă economică cu care se confruntă Rusia și rușii astăzi este, desigur, războiul. În loc de o creștere estimată de aproximativ 4% pentru 2022-2023, economia Rusiei este de așteptat să scadă cu 8% în acești doi ani”.

Amănunte în articolul Russia’s Economic Prospects Have Gone From Bad To Terrible – publicat de Forbes.

Putin a semnat o lege privind interzicerea completă a „propagandei LGBT” în Rusia. Legea extinde restricțiile Rusiei privind promovarea a ceea ce numește „propaganda LGBT”, interzicând efectiv orice expresie publică a comportamentului, relațiilor sau stilului de viață LGBTQ+ în țară. Conform noii legi, care extinde interpretarea de către Rusia a ceea ce se califică drept „propaganda LGBT”, orice acțiune sau răspândirea oricărei informații care este considerată o încercare de a promova LGBTQ+ în public, online sau în filme, cărți sau publicitate, ar putea suporta o amendă mare. 05.12.2022 ucraina5

În plus, a semnat o lege care interzice mitingurile în apropierea clădirilor autorităților publice, universități, școli, spitale și în apropierea acestora, aeroporturi și porturi, gări, biserici și unități de susținere a vieții. 

În urma impactului rachetelor trase de  ocupanți în regiunea Zaporojie, două persoane au murit și alte trei au fost rănite, printre care un copil.05.12.2022 ucraina405.12.2022 ucraina6

Familiile din Ucraina, ale căror case au fost distruse, se confruntă acum cu o iarnă aspră.

„Am mers într-un sat, chiar în afara Kyivului, să întâlnim oameni care se confruntă cu întreruperile de curent și condițiile grele de viață.” (reportaj BBC)

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Casa Albă lucrează cu Congresul SUA la un proiect de lege care ar recunoaște Rusia drept sponsor al terorismului, a declarat  pentru CNN Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA. Blinken a remarcat că parlamentarii calculează toate opțiunile, deoarece o astfel de mișcare ar putea avea diverse consecințe.

SUA au modificat sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS transferate în Ucraina, astfel încât acestea să nu poată fi folosite pentru a lansa rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, scrie The Wall Street Journal, citând oficiali americani.

Comisia Europeană și țările UE discută despre pregătirea celui de-al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Lista restrictivă poate include 180 de interdicții, inclusiv în sfera tehnologiei, finanțelor și mass-media, scrie Politico.

Guvernul finlandez a înaintat parlamentului un proiect de lege privind aderarea la NATO.

Lituania trimite muniție de 155 mm pentru artileria ucraineană.

Imagini de ieri din metroul de la Kyiv.05.12.2022 ucraina1805.12.2022 ucraina1905.12.2022 ucraina2005.12.2022 ucraina28

În Monaco, seara anuală de caritate organizată de Fundația Elina Svitolina a ajutat la strângerea de fonduri în sprijinul Ucrainei. Din această sumă, 57.000 EUR au fost transferat prin #united24 pentru a achiziționa generatoare pentru spitalele din Ucraina.05.12.2022 ucraina1405.12.2022 ucraina1505.12.2022 ucraina16

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.