Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!5 decembrie 1994 – semnarea Memorandumului de la Budapesta privind denuclearizarea Ucrainei. Garanți SUA și Marea Britanie!
Și acest videoclip….
Cu cine să negociezi? Și după ce?
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell a cerut amânarea discuției despre garanțiile de securitate pentru Rusia. Borrell a numit sarcina principală „de a oferi Kyivului garanții de securitate”.
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Anthony Blinken, Secretarul de stat al SUA: „SUA se concentrează pe sprijinirea militară a Ucrainei și să o ajute să recâștige teritoriile pe care Rusia le-a ocupat începând cu 24 februarie.”
SUA au trimis deja Ucrainei UN MILION de obuze de artilerie – pentru a evita epuizarea, iar acum triplează producția acestora. Producția de muniție pentru lansatoarele de rachete Himars a fost dublată.
Secretarul armatei Christine Wormuth a declarat reporterilor că SUA vor trece de la fabricarea a 14.000 de obuze de 155 mm în fiecare lună la 20.000 până în primăvară și 40.000 până în 2025. În ultimele zile, serviciul a atribuit contracte către trei companii private pentru a produce și livra artilerie de 155 mm: General Dynamics Ordnance and Tactical Systems, American Ordnance și IMT Defense.
„Suntem în măsură să sprijinim Ucraina, dar este mai mult pe termen mediu și lung”, a spus Doug Bush, secretarul adjunct al Armatei pentru achiziții, tehnologie și logistică. „Prin crearea acestei capacități… dacă acest război durează trei sau patru ani, vom fi în situația de a-i depăși cu mult pe ruși singuri – și dacă combinați asta cu aliații noștri, atunci le micșorăm. capacitatea. Nu vor putea ține pasul.”
Ellen Lord, fost șef pentru achiziții de la Pentagon, a spus că fără o cerere constantă în timp, firmele de apărare nu au făcut investiții de capital în fabricile lor.
Amănunte în articolul Army plans ‘dramatic’ ammo production boost as Ukraine drains stocks
800 de unități de echipament militar american, inclusiv tancuri, au ajuns în Polonia.
Canada a declarat luni că va contribui cu 15 milioane de dolari canadieni (11,04 milioane de dolari) pentru echipamentele necesare Ucrainei pentru a contribui la deminare (sursa Reuters).
Guvernul din Muntenegru a alocat Ucrainei 11% din bugetul său militar, relatează RFERL
„Invazia devastatoare a Rusiei are un impact disproporționat asupra persoanelor în vârstă din Ucraina, mulți rămânând în urmă în zone în care sunt în mod regulat afectați de atacuri terestre și aeriene necruțătoare.” (sursa Amnesty International UK)
Raidurile asupra aeroporturilor Dyagilevo și Engels nu sunt incidente izolate. Forțele armate ucrainene lovesc baze aeriene adânc în interiorul Rusiei încă din prima lună a războiului acesteia împotriva Ucrainei, începând din februarie a. c.
Bakhmut – locul unor lupte crâncene în Donețk.
Invadatori ruși capturați ieri în regiunea Donețk.
„O mulțime de întrebări” apar după „lovirea cu drone” a unor aerodromuri militare rusești – la o zi după exploziile adânci pe teritoriul Rusiei.
Cum a răspuns mass-media rusă la „atacurile cu drone”:
Mai multe surse deschise au raportat explozii la baza aeriană Engels din regiunea Saratov și aerodromul Dyagilyaevo de lângă Ryazan, la sud-est de Moscova. Trei persoane au murit când un rezervor de combustibil a explodat la Dyagilyaevo, în timp ce două bombardiere grele Tu-95 BEAR au fost avariate la Engels. Baza aeriană Engels găzduiește peste 30 de bombardiere grele, care contribuie la descurajarea nucleară a Rusiei și au fost utilizate frecvent pentru a lansa rachete de croazieră convenționale în Ucraina, a spus Ministerul Apărării.
Presa din Moscova pare frustrată de propriile forțe militare după o serie de atacuri asupra bazelor aeriene din adâncul Rusiei.
MoskovskyKomsomolets a criticat și apărarea rusă, subliniind că distanța de la Harkov din Ucraina – unde ar fi putut fi lansată o dronă – până la una dintre baze aeriene este de aproximativ 600 până la 700 km.
Serviciile de informații militare britanice au spus acum că, dacă Rusia apreciază că atacurile au fost deliberate, „le va considera probabil unele dintre cele mai semnificative eșecuri strategice ale protecției forței de la invazia sa în Ucraina”. Conducerea Rusiei va impune probabil „sancțiuni severe ofițerilor ruși considerați responsabili pentru permisiunea incidentului”, a spus Ministerul Apărării britanic.
Amănunte în articole publicate de Sky News.
Pe 6 decembrie, în jurul orei 6 a.m., un alt aerodrom militar de pe teritoriul Rusiei – din orașul Kursk – a fost atacat de dronă. Un depozit de stocare a petrolului a luat foc. A urmat un incendiu de mare amploare.
O sculptură care-l înfățișează pe Putin sub forma unui șobolan care blochează o conductă de gaz, a fost instalată în Praga Autorii acesteia strâng bani pentru a ajuta AFU. O lună mai târziu, „Șobolanul Putin” va fi vândut la licitație, iar încasările vor fi trimise armatei ucrainene.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Distrugerea moștenirii culturale a Ucrainei de la sfârșitul lunii februarie a fost la o scară egală cu atacul brutal al Rusiei împotriva oamenilor. Peste 200 de situri istorice, clădiri și monumente au fost avariate, conform verificării UNESCO.
În cele mai recente jafuri în masă, forțele ruse au golit muzeul de istorie locală și galeria de artă din Herson, înainte de a fi forțate să părăsească orașul la începutul lunii noiembrie a. c.
Amănunte în articolul Culture war: Russia ransacks art to rub out Ukraine’s history – publicat de POLITICO.
FSB a cerut instanței Lefortovo din Moscova să-l aresteze în lipsă pe viceprim-ministrul ucrainean Iryna Vereșciuk și pe viceministrul ucrainean de externe Emine Dzhaparova, în cazul „încălcării integrității teritoriale a Rusiei”.
„Este posibil ca Putin să fie un psihopat nediagnosticat, dar asta nu poate explica barbaria răspândită de-a lungul războiului din Ucraina, mai ales că armata rusă se umple de recruți, ruși obișnuiți care au fost forțați să intre în luptă.”
O primă explicație este ceea ce s-ar putea numi «„ipoteza creierelor sparte.” Aceasta este ideea că sadismul torturii inocenților sau comiterii genocidului are sens doar dacă făptașii au creier anormal sau chiar sunt psihopați. Experții au apelat la „teoria creierului spart” când au încercat să-i înțeleagă pe naziști. O serie de psihiatri i-au examinat îndeaproape și i-au intervievat pe criminalii de război de la Nürnberg …»
O altă explicație comună este ceea ce s-ar putea numi «„ipoteza Stăpânului muștelor” – ideea că toți suntem ucigași prin natură, cu o capacitate înnăscută de cruzime, și comitem atrocități atunci când ne aflăm pe „insule” din zonele de război care sunt libere de constrângeri și consecințe. Odată plasat într-un conflict, oricare dintre noi s-ar putea angaja în tortură.»
O a treia explicație comună pentru crimele în masă și atrocitățile din timpul războiului este ceea ce se numește teoria ucigașilor forțați – ideea că răul iese sub amenințarea armei, că suntem capabili de atrocități atunci când simțim că nu avem altă opțiune.
Amănunte în articolul The Conventional Wisdom About War Crimes Is Wrong – publicat de The Atlantic.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Un tată și fiica lui în metroul din Kyiv, în timpul unui atac masiv cu rachete al ocupanților în Ucraina, pe 5 decembrie.
Ministerul ucrainean al Apărării a publicat un videoclip care arată echipamente rusești arse într-un hangar.
„Oamenii se adăpostesc în metroul din Kyiv, în timp ce rachetele rusești zboară deasupra Ucrainei. Toată lumea este calmă și știe că această teroare se va termina, iar Ucraina va rezista la toate. Când fac acest videoclip, apar alarme despre lansări noi. Apărarea aeriană ucraineană doboară rachete rusești.” (reportaj BBC)
O actualizare detaliată, înainte și după invazia Rusiei în Ucraina.
Bakhmut – ACESTA ESTE PREȚUL LIBERTĂȚII… Își dau sângele, cei mai tineri și mai buni bărbați și femei, viețile lor… pentru LIBERTATE!
Eroi ai Ucrainei!
Rusia și Ucraina au au realizat un nou schimb de prizonieri, după formula „60 pentru 60”.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)