Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Versiunea NATO a cântecului ucrainean „Șchedryk” (Carol of the Bells)
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Acest graffiti din Berlin este dedicat tuturor celor care nu au ales războiul, dar și-au pierdut pe cei dragi în el. Asta spun autorii săi, colectivul de artă din „câmpurile interioare”. Graffiti-ul a apărut în capitala Germaniei în decembrie. Lucrarea se numește „Absent”.
Casa Albă consideră că momentul negocierilor de pace cu privire la Ucraina nu a venit încă, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA.
Politicienii și diplomații occidentali cred că s-ar putea să nu existe discuții între Rusia și Ucraina pentru „încă câțiva ani” și că conflictul ar putea fi înghețat, a scris Politico, citând surse.
Președintele ucrainean Zelenski este la curent cu propunerile de începere a negocierilor cu Rusia, dar nu vede ce se poate negocia. El a spus asta într-un interviu acordat canalului francez LCI.
„Acest război se va termina. Și se va termina atunci și numai dacă Ucraina rămâne o țară liberă, suverană, independentă, cu un teritoriu intact” – a subliniat președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley.
«O încetare a focului în condițiile Rusiei nu va pune capăt „ororii” oamenilor din Ucraina, ci dimpotrivă», a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.
„Nu văd un sfârșit prea curând pentru că acesta este un război global… Cred că războiul începe atunci când un imperiu începe să slăbească. Când există arme de folosit, testat și vândut. Sunt multe în joc”, a spus Papa Francisc, într-un interviu acordat publicației spaniole ABC.
Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că nu vede perspective pentru negocieri de pace între Kyiv și Moscova în viitorul apropiat.
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei, nu numai că va facilita lovirea preventivă a pozițiilor militare ruse, dar ar putea, de asemenea, să împingă forțele rusești mai departe din Ucraina.
Zelenski: „În special, vă voi aminti constant. Dragi parteneri! Găsiți o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecție fiabilă a cerului, un scut fiabil de apărare aeriană. Puteți face acest lucru. Puteți oferi protecție oamenilor noștri – protecție sută la sută împotriva rachete rusești.”
Invadatorii ruși au lovit din nou Herson. Trei persoane au fost rănite în centrul orașului. În ultimele 24 de ore, trei persoane au fost ucise în Herson și alte șase au fost rănite, potrivit autorităților locale.
Un videoclip realizat cu o dronă la Bakhmut. „Rușii atacă în mod constant. Inamicul distruge infrastructura civilă cu artilerie și mortiere și încearcă să înceapă bătălii de stradă”, relatează jurnalistul Yuri Butusov, cel care l-a dat publicității.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Ministerul Apărării din Belarus a anunțat finalizarea „măsurilor de verificare a pregătirii pentru luptă”.
Rusia dorește să cucerească teren înainte de sfârșitul acestui an. În ultimele 24 de ore, trupele terestre ruse au atacat peste 15 așezări ucrainene în ambele regiuni de est Lugansk și Donețk, inclusiv orașul Bakhmut. Dar toate eforturile rușilor au fost respinse.
Un monument lui Putin a fost ridicat în Regatul Unit. Locuitorii satului englez Rowley Regis din West Midlands au numit sculptura „Bellend of the Year”. Ce ziceți, seamănă!?
Un fost laborator rusesc de arme biologice, situat adânc în sălbăticia siberiană, îngrijorează comunitatea științifică, deoarece echipele de cercetători extrag viruși mortali antici dintr-o serie de animale preistorice.
„Laboratorul este, de asemenea, cunoscut pentru că este unul dintre cele două locuri din lume în care este stocat virusul mortal al variolei. Unitatea insistă că este condusă în siguranță, dar, în condițiile în care comunicările dintre oamenii de știință occidentali și echipele ruse rămân tăcute de la invadarea Ucrainei de către Putin, mulți devin din ce în ce mai îngrijorați de riscul potențial pe care unitatea îl prezintă pentru sănătatea publică.”
Amănunte în articolul Scientists concerned Russian lab working on ancient viruses ‘could risk new pandemic’ – publicat în Mirror.
Video de pe un telefon rusesc: să vedeți ce făceau rușii într-una din casele ucrainene ocupate!
Inginerii militari ruși de elită construiesc structuri de apărare impenetrabile în Crimeea!
O actualizare a informațiilor împărtășită de Ministerul Britanic al Apărării a oferit o perspectivă asupra stării moralului soldaților ruși, descriind modul în care guvernul din Rusia a înființat brigăzi special însărcinate să ridice moralul soldaților.
Rusia spune că va trimite muzicieni 😂 în primele linii ale războiului său din Ucraina, în încercarea de a ridica moralul trupelor sale. Ministerul Apărării a anunțat formarea „brigăzii creative de primă linie”, spunând că va include atât vocaliști, cât și muzicieni.
„Brigada creativă de primă linie” a Rusiei plănuiește să ridice moralul trupelor ruse din Ucraina folosind muzica. Pentru a o face, folosește o melodie binecunoscută… pentru faptul că-i însoțește pe ultimul drum pe cei plecați…
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Ucraina se pregătește să lupte cu încă un „milion” de soldați din Rusia, în timp ce Putin plănuiește o nouă invazie totală asupra Kyivului.
„Acest război trebuie oprit de urgență. Și Ucraina trebuie să câștige acest război. Asta înseamnă mai multe arme pentru Ucraina, mai mult ajutor financiar și umanitar, mai multă solidaritate practică și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei”, a declarat Roberta Metsola pentru Spiegel.
Lituanienii donează Ucrainei aproape 4.000 de saci de dormit.
Din februarie 2022, Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a eliminat 7.334 de consecințe ale bombardamentelor, a stins 13.483 incendii, a salvat 3.782 de persoane și a acordat asistență psihologică la 190.922 de ucraineni.
Peste noapte, invadatorii ruși au atacat Kyivul cu drone iraniene. Primarul Klitschko a raportat că infrastructura critică a fost deteriorată ca urmare a atacului. Forțele de apărare aeriană au doborât peste noapte 30 de drone Shahed din 35 (sursa Forțele Aeriene Ucrainene).
Pomi de Crăciun în Kyiv 🎄
Un copac de Anul Nou în Piața Sophia din Kyiv, cu ghirlande care economisesc energie (Foto: Reuters)
Așa arată bradul de Crăciun în gara Kyiv. Iluminatul acestuia este alimentat de o bicicletă pentru exerciții!
Alt videoclip dintr-o lume care nu mai există: Mariupol sărbătorește Crăciunul și Anul Nou 2021
Nu este ușor să urmărești această filmare. Fără să ne gândim la câți dintre acești copii mici au fost uciși sau și-au pierdut familiile și casele. Din cauza terorismului rus, acum orașul Mariupol este o ruină.
Bakhmut în urmă cu 2 ani. Astăzi este un iad pe pământ, fabricat de Rusia. Mulți dintre cei care s-au bucurat de acei pomi de Crăciun în ultimii ani sunt acum morți sau au fost forțați să fugă. Comparați cele două fotografii…
Centrul Herson și clădirea administrației orașului au fost din nou bombardate de trupele rusești.
E bine că acești oameni mai au puterea să se și amuze!
Rușii vor înceta să fure toalete, dacă Ucraina va începe să le livrăm noi înșine! Primul va fi livrat gratuit direct lui Putin, la Kremlin! Testul de livrare a toaletei este în curs….
Primiți doi copii din Herson cu un colind adaptat zilelor noastre!?
Un cântec popular scurt specific, în acest caz cu un text copilăresc semi-obscen, despre o broască și un câine care-l abuzează pe Putin.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)