Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Fotografia este din orașul Bakhmut.
Cu siguranță unii se vor întreba de ce toată această bătălie sângeroasă pentru Bakhmut? Această bătălie este cea mai importantă dintre toate de până acum, deoarece oferă „cheile Donbasului” și poate opri o mare parte din aprovizionarea cu arme a armatei ruse.
„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!
Șeful serviciilor de informații ucrainene, Budanov: „Nu putem să-i distrugem complet pe toate fronturile și nici ei. Sperăm foarte mult la noi transporturi de arme și la livrări de arme mai moderne”.
Potrivit armatei ucrainene, săptămâna aceasta au avansat cu 2,5 km spre orașul important din punct de vedere strategic Kreminna – regiunea de est Luhansk. Nu este clar, dar acest lucru îi poate duce în zona dens împădurită de la vest a orașului.
Sunt aproximativ 10.200 de trupe rusești pe teritoriul Belarus, transmite șeful Serviciului de Grăniceri de Stat Serhiy Deineko. El a declarat că există o amenințare, dar forțele ruse nu au capacități reale.
Filmări din prima linie a frontului, în centrul orașului Bakhmut (3 videoclipuri scurte)
Steagul Ucrainei a fost amplasat pe soclul monumentului Ecaterinei a II-a, demontat noaptea trecută la Odesa.
În cele din urmă, monumentul Ecaterinei a II-a din Odesa a fost demontat. Acum va fi transferat temporar la Muzeul de Artă.
Statuia și însoțitorii săi au trecut la odihnă pe… orizontală!
Un videoclip cu demontarea monumentului generalului rus Alexandru Suvorov din Odesa. Anterior, alt monument al lui Suvorov a fost demontat la Izmail.
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Marea Britanie va aloca Ucrainei 2,3 miliarde de lire sterline pentru ajutor în anul 2023. Secretarul Apărării, Ben Wallace, a declarat că Marea Britanie va furniza sisteme de arme care se potrivesc cu modelele sovietice. El a adăugat că Marea Britanie a furnizat mii de rachete pentru a distruge dronele inamice.
Franța urmează să furnizeze Ucrainei arme în valoare de 200 de milioane de euro. Lecornu – aflat recent în vizită la Kyiv – a declarat că este planificat un fond special, care permite achiziționarea de arme și echipamente militare direct de la producătorii francezi.
Italia este pregătită să acționeze ca garant al acordului de pace privind Ucraina, a declarat premierul Giorgia Meloni.
Principala dorință a celebrului scriitor american Stephen King – în noul an – este pace în Ucraina.
Viktor (24) și Kostiantyn (26) Kravchenko au murit în regiunea Herson. Sunt frați și părinții lor nu au alți copii.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Putin a semnat legea închisorii pe viață pentru „activități de sabotaj”. Legea face posibilă pedepsirea cu închisoare pe viață pentru inducerea, recrutarea sau implicarea în alt mod în activități de sabotaj, precum și pentru finanțarea sabotajului.
Peskov nu a răspuns la întrebarea dacă Moscova este protejată de dronele ucrainene. În timpul informării sale zilnice, Peskov a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Moscova este protejată de dronele ucrainene, care au lovit anterior aerodromuri strategice aflate la sute de kilometri distanță de zona de război.
Victoria Mokrushyna era o fetiță în vârstă de 4 ani. Pe 7 mai, fetița și familia ei se ascundeau în subsolul unei școli din Bilohorivka, regiunea Luhansk, când rușii au bombardat clădirea. Familia nu a supraviețuit.
Pe de altă parte, viitorul Rusiei sună bine!?
În acest apel telefonic interceptat, un soldat rus mobilizat îi spune prietenului său cum 17 persoane au fost ucise de un „foc prietenesc” al tancului. Aluzie la lipsa de organizare, din cauza faptului că în unitatea sa se află doar bărbații recent mobilizați (subtitrat în engleză).
Aproximativ 50 de ceceni încearcă să scape de mobilizare, fugind în UE, prin Croația. Au ajuns în tranzit în Bosnia prin Turcia sau Serbia, dar au rămas blocați la granița bosniaco-croată.
Țările de Jos nu vor mai acorda automat azil celor care fug de mobilizare din Rusia. Acest lucru a fost anunțat de NL Times, citând un comentariu al lui Eric van der Burgh, secretarul de stat al Ministerului Securității și Justiției al Regatului.
Observați – din Graficul de mai jos – cum tătarii rămași Crimeea au fost supuși genocidului în patria lor și erau practic absenți din peninsulă sub URSS. Au început să se întoarcă în Crimeea atunci când Ucraina a devenit independentă în 1991.
Poporul tătar are o lungă istorie de a fi reprimat de ruși. Înainte de a exista o Rusia în secolul al XVIII-lea. Un popor vorbitor de turcă, tătarii, cu o populație globală estimată la 6,9 milioane de oameni cu tătarii din Volta și tătarii din Crimeea, aflați în Volta și Crimeea. Tătarii din Crimeea cuprind aproximativ 700.000 de oameni, care au adoptat islamul în secolul al XIV-lea.
Tătarii sunt de mult oponenți ai guvernului rus și au convenit între ei – în mod deliberat – că, dacă sunt forțați să intre în armata rusă pentru a lupta în Ucraina, se vor „preda forțelor ucrainene”, riscând să fie „împușcați de la spate de ruși”.
Amănunte în articolul Putin’s forced Military Mobilization of Crimean Tatars to Fight Ukraine – publicat în CWIS (Center for World Indigenous Studies)
În trei zile, în perioada 18-20 mai 1944, NKVD-ul lui Beria a folosit trenuri de vite pentru a deporta femei, copii, bătrâni, chiar comuniști și membri ai Armatei Roșii, în Republica Sovietică Uzbekistan, la câteva mii de kilometri distanță. Deportarea tătarilor din Crimeea a fost curățarea etnică a cel puțin 191.044 de tătari din Crimeea. A fost efectuată de Lavrenti Beria, șeful securității de stat și poliției secrete sovietice, care acționa în numele lui Iosif Visarionovici Stalin.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Invadatorii ruși terorizează Ucraina cu un nou val de rachete..
Rusia a plouat zeci de rachete asupra orașelor ucrainene, în unul din cele mai grele atacuri ale războiului, presând în continuare cu o campanie de distrugere a țintelor civile, deoarece Moscova respinge perspectivele discuțiilor pentru a pune capăt invaziei sale.
Peste 120 de rachete rusești peste Ucraina, sunt raportate de consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei Mykhailo Podolyak. „29.12.22. «Peste 120 de rachete peste Ucraina, lansate de „lumea rea rusă” pentru a distruge infrastructura critică și a ucide civili în masă. Așteptăm noi propuneri de la „acționarii păcii” despre „reglementarea pașnică”, „garanțiile de securitate pentru Federația Rusă” și indezirabilitatea provocărilor.»
Potrivit Ministerului Apărării, invadatorii au tras ieri 69 de rachete în Ucraina, 54 dintre ele au fost doborâte. Anterior, Podolyak a spus că rușii au lansat 120 de rachete (vezi supra).
În dimineața zilei de ieri, Rusia a lansat rachete de croazieră aeriene și maritime și rachete ghidate antiaeriene. Potrivit datelor preliminare, au fost lansate 69 de rachete. Înainte de 2023, Rusia vrea să-i facă pe civilii ucraineni să sufere cât mai mult posibil, prin distrugerea infrastructurii energetice.
Sistemele de apărare aeriană au funcționat în regiunile Cernihiv, Khmelnytskyi, Kyiv, Mykolaiv, Poltava, Sumy, Zhytomyr și altele.
Aceasta este una dintre numeroasele rachete lansate ieri de Rusia, distruse în aer de apărătorii ucraineni.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că 54 din 69 de rachete rusești au fost doborâte ieri. Raportul forțelor aeriene ucrainene: 54 din 69 de rachete de croazieră lansate pe uscat și pe mare și rachete de apărare aeriană doborâte + 11 drone de luptă din Iran.
Pe lângă un număr mare de rachete rusești lansate ieri, Rusia, cu asistența Iranului, a trimis și un val de drone kamikaze pentru a ataca Ucraina. Echipele mobile de apărare a ajutorului ucrainean au fost în acțiune.
Primarul Vitali Klitschko a spus că „16 rachete trase de ruși au fost distruse deasupra Kyivului”. Ulterior, Poliția Națională a informat că șase din opt rachete au fost doborâte în regiunea Kyiv.
Monumentul emblematic „Patria-mamă” din Kyiv – și urmele unei rachete rusești doborâte de armata ucraineană.
În Kyiv, resturi de la o rachetă au căzut în curtea unui bloc de apartamente. În mod miraculos, nimeni nu a fost rănit.
Trei persoane au fost rănite la Kyiv, în urma loviturii cu rachete rusești. Printre ei se numără o fată de 14 ani.
Salvatorii au arătat imagini cu urmările atacului de ieri dimineață asupra Kyivului. Fragmentele de rachete din Kyiv au căzut pe clădiri rezidențiale din cartierele Darnitsa și Solomenskiy. În Goloseevskyi fragmentele au aterizat lângă o mașină, iar în Pecherskyi au căzut pe un loc de joacă pentru copii.
Douăzeci și una de rachete au fost doborâte peste regiunea Odesa.
În regiunea Lviv, două rachete au lovit o substație electrică. Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în 282 de localități.
Invadatorii ruși au bombardat noaptea două sate din regiunea Zaporizhzhia. Rachetele au distrus mai multe clădiri, au deteriorat o conductă de gaz și o linie de electricitate.
Tot ieri, dronele au atacat regiunea Bryansk din Rusia. Potrivit jurnaliștilor Astra, un complex S-300 a fost distrus în regiunea Bryansk.
Sistemul de apărare aeriană a funcționat și în Dzhankoi, Crimeea. Probabil că ocupanții și-au doborât propria rachetă.
Guvernatorul regiunii Saratov din Rusia a spus că o dronă a fost doborâtă în districtul Engels. Cerul de deasupra Saratov a fost închis după atacul de dimineață asupra aerodromului.
În zona aerodromului Engels sistemul de apărare aeriană a pornit și s-au auzit zgomote de explozii.
În regiunea Ivano Frankivsk, o rachetă a lovit o casă de locuit, dar nu a explodat.
Serviciul de Securitate al Ucrainei raportează că primarul din Poltava, Oleksandr Mamay, este suspectat de distribuire neautorizată de informații despre locația militarilor.
Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții la unitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscova din regiunea Hmelnițki.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLV) – publicat pe 29 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIV) – publicat pe 28 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness
Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running
The Doors – The End (Original Version)
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)