Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Furnizarea de arme occidentale a permis Ucrainei să obțină victorii împotriva Rusiei, pe care puțini le credeau posibile la începutul războiului. Eșecurile forțelor lui Putin pe câmpul de luptă l-au făcut să recurgă la atacuri asupra infrastructurii civile din Ucraina.
„Occidentul trebuie să acorde prioritate reducerii capacității Rusiei de a reînnoi un război pe care Kremlinul este mai probabil să-l câștige și care ar presupune aceleași riscuri de escaladare ca și războiul actual, ajutând Ucraina… să descurajeze viitorul conflict”.
„… Invaziile rusești în Ucraina dăunează și pun în pericol Europa și NATO, pun pe masă angajamentul SUA de a-și apăra aliații din NATO și implică riscul escaladării convenționale sau nucleare. America și aliații și partenerii săi occidentali nu ar trebui să accepte, cu atât mai puțin să insiste pentru o încetare temporară a ostilităților în Ucraina, care crește probabilitatea unei reînnoiri invazii ruse în anii următori. Această considerație trebuie să conducă la luarea deciziilor cu privire la momentul în care să caute compromisuri negociate și ce condiții să încurajeze Ucraina să accepte.”
Amănunte în articolul The Long-Term Risks of a Premature Ceasefire in Ukraine – publicat de Critical Threats.
Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a estimat pagubele cauzate de bombardamentele rusești ale orașului de la începutul războiului la 9 miliarde de dolari. Potrivit acestuia, această cifră este „foarte aproximativă”.
AIEA vrea să rezolve problema siguranței Zaporoje NPP până la sfârșitul anului. Rafael Grossi a spus că s-au făcut „progrese importante” în discuțiile privind siguranța ZNPP și nu a exclus să se întâlnească cu Putin și Zelenski pe această problemă.
Borrell a vizitat luptătorii Forțelor Armate ale Ucrainei care se antrenează în cadrul noului program UE. Anterior, Uniunea Europeană a lansat oficial o misiune de pregătire a luptătorilor ucraineni, în cadrul căreia vor fi antrenați până la 15 mii de soldați ucraineni.
Oleksii Reznikov, Ministrul ucrainean al apărării, a declarat că Spania a predat primele sisteme de apărare aeriană Hawk către Ucraina. Ministrul a adăugat că și mai mulți apărători ucraineni vor fi pregătiți în Spania.
Lituania a predat Ucrainei încă două Panzerhaubitze 2000 SAU reparate, împreună cu muniție, transmite ministrul apărării al țării.
Germania va repara 7 SPAAG „Gepard”, pentru a le transfera la primăvară în Ucraina.
Potrivit revistei Spiegel, șapte Flakpanzer au fost retrase și s-au îndreptat către grămada de fier vechi, dar Berlinul a optat să le repare producătorul de arme Krauss-Maffei Wegmann. Odată ce renovarea este finalizată, vehiculele vor fi trimise în Ucraina.
Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a avertizat că refuzul Elveției de a furniza muniție pentru Ucraina va avea repercusiuni.
Luxemburg a cheltuit 16% din bugetul apărării pentru a ajuta Ucraina, relatează Ministerul Apărării al țării.
Statele baltice sunt interesate de HIMARS din SUA Estonia va achiziționa sisteme HIMARS în valoare de 200 de milioane de dolari din SUA. Este cea mai mare achiziție a republicii în domeniul apărării. Anterior, Letonia și Lituania și-au anunțat dorința de a achiziționa HIMARS.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria va continua să se opună planului UE de a oferi Ucrainei un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro în 2023.
Forțele Armate Ucrainene vor începe să elibereze Crimeea după eliberarea Melitopolului. Această opinie a fost exprimată de Serhi Savchenko, expert militar și general-maior al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Aderarea la OTAN cere sacrificii!
Suedia a extrădat pentru prima dată un membru al PKK în Turcia, ca parte a acordului de aderare la NATO. Mahmut Tata a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare. În 2015, a cerut azil în Suedia, dar a fost refuzat. Ieri a fost extrădat în Turcia.
Un grup de hoți a fost arestat vineri în Ucraina, în timp ce încercau să fure o pictură murală a artistului de graffiti Banksy de pe un perete al unei clădiri bombardate.
Amănunte în articolul Theft Of Banksy Mural In Ukraine Foiled By Police – publicat de Forbes.
Graffiti Banksy tăiați de vandali în Gostomel sunt la secția de poliție, au spus autoritățile. Vandalii care au sustras graffiti-urile sunt reținuți și dau declarații.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Planul inuman al Kremlinului
Rusia ar putea lansa o nouă șarjă masivă de rachete împotriva Ucrainei, atunci când temperaturile scad la -10 grade Celsius, a spus Biroul Președintelui.
Armata rusă suferă pierderi considerabile în fiecare zi, cu o medie de peste 500 de soldați uciși zilnic.
„Pentru campania sa de interdicție pe rază lungă, armata ucraineană folosește în principal sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate M142 (HIMARS), sistemul de rachete cu lansare multiplă M270 (MLRS) – ambele trăgând sistemul de rachete cu lansare multiplă ghidată – și obuzul M777 de 155 mm cu M982 Excalibur, muniție ghidată de precizie, cu rază lungă de acțiune.”
Amănunte în articolul Putin Is Throwing Away The Russian Military In Ukraine
Iranul a apelat la Rusia pentru ajutor pentru reprimarea protestelor, potrivit Iran International. Teheranul cere Moscovei să trimită echipamente și consilieri, în timp ce se pregătește pentru o confruntare prelungită cu demonstranții.
Rusia nu este interesată de discuții de pace cu Ucraina, dar încearcă să convingă țările occidentale de contrariul, precizează Institutul pentru Studiul Războiului.
În centrul orașului Mariupol a apărut o nouă bază militară a ocupanților. BBC publică o imagine din satelit a acesteia.
Rusia a furat cereale ucrainene în valoare de cel puțin 1 miliard de dolari – sursa Bloomberg.
Din acest an, Europa va trăi fără petrol rusesc – a spus Ulyanov, Reprezentantul Permanent al Federației Ruse, cu privire la plafonul prețului petrolului.
Sievierodonetsk, regiunea Luhansk în noiembrie. Aceasta este ceea ce Rusia înțelege sub termenul „eliberarea Donbasului”!
Invadatorii ruși au transformat orașul Bakhmut, regiunea Donețk în ruine. Înainte de invazia Rusiei, era locuit de 70.000 de oameni.
În apropiere de Bakhmut, polițiștii de frontieră ucraineni au doborât un avion militar rusesc Su-34, relatează jurnalistul Tsaplienko.
În Kupiansk, oamenii legii au găsit documente abandonate în timpul retragerii, în special liste de colaboratori, acorduri de cooperare cu invadatorii.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Mariupol în decembrie 2021.
Zelenski s-a întâlnit cu apărătorii ucraineni eliberați din captivitate.
Președintele ucrainean a premiat apărătorii și a amintit că din 24 februarie, 1.331 de ucraineni au fost deja eliberați din captivitatea rusă.
Președintele Zelenski a declarat că Consiliul Național de Securitate și Apărare a decis măsuri împotriva organizațiilor religioase afiliate Rusiei. Vor fi interzise.
În eparhia Cernăuți-Bucovina a găsit un computer cu pornografie infantilă. Materialele nu au fost descărcate de pe Internet, ci filmate cu o cameră. În mod preliminar, dosarul penal îi implică pe mitropolitul Meletiy și arhimandritul Nikita, care a fost prins în pat cu un minor.
„Pe teritoriul Belarusului, acumularea grupului de trupe aliate continuă. Așa că monitorizăm constant situația și ne pregătim forțele pentru un răspuns adecvat. Acum nu există nicio amenințare din partea Belarusului”, a spus comandantul Forțelor Mixte ale Ucrainei.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)