UCRAINA – de la lume adunate (XLV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

În 2021, piețele din Mariupol găzduiau sărbătorile de Crăciun și de sfârșit de an. Erau oameni plini de bucurie și de vise. Doar două luni mai târziu, pe 24 februarie 2022, rușii au invadat orașul. Acolo unde erau decorațiuni și oameni – acum sunt ruine și străzi pustii.26.12.2022 ucraina326.12.2022 ucraina426.12.2022 ucraina5

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”

Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în ​​întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!25.12.2022 ucraina3
„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a vorbit la telefon cu președintele Zelenski. „A reînnoit sprijinul guvernului italian și a reafirmat angajamentul maxim al Italiei față de fiecare acțiune utilă pentru a ajunge la o pace justă”. Ea și-a confirmat intenția de a merge la Kyiv și l-a invitat pe Zelenski la Roma.

Ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a sosit la Kyiv. S-a dus la zidul amintirilor al orașului, unde a depus o coroană de flori. S-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Oleksiy Reznikov, pentru a discuta despre apărarea Ucrainei.26.12.2022 ucraina9

Parlamentul finlandez cere guvernului să fie primul din Europa care livrează tancuri Leopard 2 în Ucraina. Tancul Leopard-2 de fabricație germană este superior tancurilor rusești și Germania, Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Spania, Norvegia, Polonia și Finlanda ar putea furniza unele dintre acestea.

Marea Britanie va dona mai multe elicoptere Sea King Forțelor Armate Ucrainene. Armata ucraineană a fost deja pregătită să piloteze astfel de elicoptere.

Statele lumii și armatele lor vor urmăresc războiul din Ucraina. Privind și învățând. Câmpul de luptă este un loc tehnologic mult mai aglomerat și mai performant acum; după cum au aflat invadatorii, tancurile și vehiculele blindate nu au fost niciodată atât de vulnerabile.

Ieri, forțele ucrainene au respins atacurile rușilor în două așezări din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei. Și  din 13 așezări în regiunea Donețk, inclusiv orașul Bakhmut și satele din jur + Avdiivka, Vodyane, Maryinka la periferia orașului Donețk.

Marea Britanie afirmă că Putin este disperat să dețină regiunea Luhansk în estul Ucrainei – mai ales că anul 2023 aproape. În scopuri propagandistice, Putin este dornic să dovedească faptul că integral regiunile Donețk și Lugansk au fost ocupate.

Cea mai recentă actualizare a informațiilor pentru apărare cu privire la situația din Ucraina – 28 decembrie 2022:25.12.2022 ucraina9

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a vizitat comandanții ucraineni care apără regiunea Bakhmut. Având o evaluare a situației și posibilitatea de a afla care sunt problemele care necesită sprijin. În ciuda concentrării de trupe ale Rusiei, de luni de zile inamicul nu a reușit să cuprindă orașul.26.12.2022 ucraina126.12.2022 ucraina2

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Rusia va folosi arme nucleare în caz de înfrângere în război, a declarat ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, i-a răspuns în lipsă lui Peskov, care a spus că orice plan de pace ar trebui să țină cont de „includerea” teritoriilor a patru regiuni ucrainene în Federația Rusă. «Nu există realități în care să existe „noi teritorii în cadrul federației ruse”. Este timpul ca mințile / capetele vorbitoare ale Kremlinului să iasă din starea de delir informațional.»

Situația în Bakhmut

În oraș mai viețuiesc cu greu vreo 10.000 de localnici. Urmărește imagini din orașul asediat și află de ce au cea mai mare nevoie apărătorii ucraineni (subtitrat în engleză).

BAKHMUT… Aproape totul este distrus de ruși. 26.12.2022 ucraina626.12.2022 ucraina726.12.2022 ucraina8

La gara orașului Herson, Nika, în vârstă de 13 ani, și-a făcut o inimă cu ambele mâini, fluându-și rămas bun de la cea mai bună prietenă a ei, Inna. „Înainte, [forțele ruse] ne bombardau de șapte până la 10 ori pe zi, acum o fac de 70-80 de ori, toată ziua. E prea înfricoșător”.

„Elena și cele trei fiice ale ei se numără printre cele peste 400 de persoane care au părăsit Hersonul încă din ziua de Crăciun, după o creștere bruscă a intensității bombardamentului orașului de către armata rusă. Marți, o maternitate a unui spital a fost bombardată. Nimeni nu a fost rănit, dar frica a crescut în rândul oamenilor. Elena a plecat cu trenul, într-o evacuare facilitată de guvernul ucrainean.”

Amănunte în articolul Ukraine war: Civilians flee Kherson as Russian attacks intensify – publicat de BBC.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Războiul Rusia-Ucraina: actualizări din 28 decembrie

Putin va continua să arunce cu lopata în Ucraina carne de tun proaspătă. El trebuie să amâne aflarea adevărului despre eșecul invaziei sale de către poporul rus și să spere că timpul îi va aduce un răgaz – fie prin slăbirea sprijinului mondial pentru Ucraina sau ca această țară să dorească negocieri de pace.

Rusia va permite soldaților mobilizați să lupte în Ucraina să-și înghețe sperma gratuit în criobănci, recunoscând riscurile cu care se confruntă aceștia pe câmpul de luptă.

Autoritățile ruse au ținut copiii ucraineni în „tabere de vară” din Crimeea, nepermițându-i să se întoarcă în regiunile Herson și Harkov. Sute de copii ucraineni – de până la șase ani și până la 16 ani – sunt reținuți timp de săptămâni și, în unele cazuri, luni.

Amănunte în articolul Weeks turn to months as children become stuck at camps in Crimea – apărut în The Guardian.

Peste 700 de obiective ale infrastructurii critice au fost distruse în Ucraina, de la începutul războiului Rusiei, potrivit cifrelor guvernului de la Kyiv.

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a anunțat numărul victimelor civile din Ucraina – un total de 17.831 de persoane – între februarie 2022 și decembrie 2022.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Fetele cochetele, chiar și pe front!

De strajă patriei…

O bibliotecă deteriorată din Herson, Ucraina. Videoclipul se încheie cu o vedere a malului de est al râului Nipru, de unde rușii vizează orașul.

Ihor și câinele său Zhuzha au fugit pe jos din Mariupol, în aprilie 2022. Au mers 200 de km de la Mariupol la Zaporizhzhia; a fost extrem de greu pentru amândoi. Din fericire, un străini-a transportat cu o mașină. în ultima pentru ultima parte a călătoriei lor. Ihor spune că nu voia să fie sclav – sursa DW (subtitrat în engleză).

Statul terorist inamic al nou-născuților, femeilor însărcinate și femeilor aflate în travaliu. În Herson, maternitatea spitalului a fost sub focul rusesc.25.12.2022 ucraina1025.12.2022 ucraina11

Cea mai gravă greșeală pe care ar putea-o face Ucraina și NATO ar fi să facă un acord, în baza căruia Ucraina să cedeze teritoriu invadat de Rusia ași apoi să accepte încetarea focului și pierderea asistenței externe.

Amănunte în articolul Compromise and defeat are not options for Ukraine – or Taiwan – publicat în The Hill.

Un bărbat în vârstă de 47 de ani și fiul său de 7 ani au mers la pescuit în satul Buhayivka, regiunea Harkiv. În timp ce se juca, băiatul a fugit la tufișuri și a fost aruncat în aer de o mină. Tatăl său a fugit la el și, de asemenea, a fost aruncat în aer de alt dispozitiv exploziv.27.12.2022 ucraina27.12.2022 ucraina1

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIV) – publicat pe 28 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness

Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running

The Doors – The End (Original Version)

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.