UCRAINA – o rază de speranță (LIV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!

18.10.2022 ucraina5

Ucraina intenționează să creeze o flotă de drone marine pentru a-și proteja apele, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Mesaje criptice ale lui Zelenski: „Știm pentru ce se pregătește inamicul. Vom răspunde și vom continua să ne eliberăm pământul.” „În următoarele săptămâni, ne așteptăm la vești bune în ceea ce privește apărarea aeriană și apărarea antirachetă pentru Ucraina”, a adăugat el.

Protecția temporară pentru ucrainenii din Finlanda va fi prelungită automat pentru încă un an. Nu sunt necesare documente noi. În Finlanda, pe baza protecției temporare, aproximativ 41.000 de persoane care au părăsit Ucraina din cauza războiului au primit permise de ședere.

Forțele ruse nu au reușit până acum să distrugă un singur sistem de rachete cu lansare multiplă HIMARS, a declarat un reprezentant înalt al Departamentului de Apărare al SUA pentru Politico.

Mai multe acțiuni uluitoare ale invadatorilor din Herson. Trupele Rusiei au atacat un restaurant de elită „Palazzo” și au furat tot ce au putut, inclusiv 3 toalete!06.11.2022 ucraina106.11.2022 ucraina2

Zona Bakhmut, orașul Yampil. Morminte aproape în fiecare curte – Volodimir, un localnic, povestește cum și-a găsit moartă soția, în vârstă de 58 de ani. În zona din jurul orașului, cadavrele rușilor zăceau nerevendicate.  Armata ucraineană le adună și îngroapă. Mai târziu ar putea fi schimbate cu soldați ucraineni (subtitrat în engleză).

Un nou lot de „drone shahid” a sosit la Moscova cu un avion iranian. Avionul cu care a ajuns marfa la Moscova aparține companiei aeriene private iraniene Pouya Air, care până în 2012 se numea Yas Air. Ea și-a schimbat numele după ce a fost pe lista de sancțiuni din SUA.

Președintele Ucrainei Zelenski – „Astăzi, Iranul a decis să admită că a furnizat drone pentru teroarea rusă. Dar chiar și în această confesiune, au mințit. Doborâm cel puțin 10 drone iraniene în fiecare zi, iar regimul iranian susține că a furnizat doar cantități limitate.”

Putin „a arătat foarte clar că vede acest război [din Ucraina] ca pe un război împotriva democrației”, spune istoricul.
Anne Applebaum, iar alți autocrați sunt de partea lui. „De aceea este atât de important ca democrațiile să continue să riposteze.”

Rusia „speră să întindă războiul cât mai mult posibil pentru a face Occidentul să cadă. Nu sunt capabili să câștige pe câmpul de luptă, asta s-a arătat acum… și așa vor încerca să câștige prin această combinație de propagandă și uzură”, mai spune istoricul.

Într-o convorbire interceptată, purtată de un soldat rus cu soția sa, acesta se plânge că la comandă nu le este permis să ridice cadavre: „Fără cadavre – nicio problemă”, justificându-se astfel neplata despăgubirii către rudele acestora (subtitrat în engleză).

În cele din urmă, monumentul Ecaterinei a II-a din Odesa urmează să fie demontat, în urma rezultatelor votului locuitorilor orașului.06.11.2022 ucraina

Obuzele rusești continuă să cadă asupra unui oraș fantomă în ruine din regiunea Ucrainei, Harkov, lângă granița dintre cele două țări. Ei spun că au descoperit depozite de muniție abandonate de ruși, inclusiv obuze pline cu cuie, o încălcare a dreptului internațional (videoclip subtitrat în engleză).

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.