Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Apel al cancelarului german Olaf Scholz la Vladimir Putin „Opriți acest război, retrageți-vă trupele și deschideți calea unor negocieri de pace care nu pot fi dictate de Rusia în privința Ucrainei”.
„Va fi pace când vom distruge armata rusă în Ucraina și vom ajunge la granițele anului 1991”, a spus Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.
Rusia caută acum „un armistițiu pe termen scurt” în ostilități pentru a-și restabili puterile, nu pacea, a declarat Volodimir Zelenski la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax. Potrivit lui Zelenski, „pauza nu va face decât să înrăutățească situația”. Concesiunile pe probleme de integritate teritorială sau suveranitate a Ucrainei și alte „compromisuri imorale” nu vor duce la pace, se pot realiza „doar prin distrugerea completă a agresiunii ruse”.
Autoritățile ucrainene de la Kyiv avertizează cu privire la o „închidere completă”, deoarece temperaturile sub zero grade cuprind țara.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a sosit la Kyiv.
Londra va sprijini Kievul „până când Ucraina va câștiga”, a declarat premierul britanic Rishi Sunak, care a sosit în capitala Ucrainei și a fost întâmpinat de Volodimir Zelenski. „Și după aceea, vă vom sprijini pe măsură ce vă reconstruiți marea țară”, a mai spus Sunak la o conferință comună de presă. Marea Britanie va oferi Ucrainei 125 de sisteme antiaeriene și echipamente speciale pentru combaterea dronelor – prim-ministrul Sunak.
Zelenski i-a arătat prim-ministrului britanic Rishi Sunak echipamentul distrus al invadatorilor.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit cu Patron.
Germania a livrat deja cel puțin 2.430 de generatoare de energie Ucrainei în legătură cu distrugerea infrastructurii de către Rusia. Aceste generatoare ajută la funcționarea stabilă a spitalelor, unităților sociale, utilităților de apă și la încălzirea populației (surda Der Spiegel).
Lituanienii au strâns deja bani pentru a doua dronă marină pentru Ucraina.
Banca centrală a Lituaniei va emite monede de 2 EUR dedicate Ucrainei.
Ucraina va fi integrată în complexul industriei de apărare NATO, a spus Ukroboronprom. Compania va dezvolta și produce arme grele și echipament militar împreună cu șase membri ai alianței. Printre țările cu care au fost încheiate acorduri se numără Polonia, Republica Cehă, Franța, Danemarca și alte câteva, cu privire la care nu se așteaptă să se dezvăluie date.
Obuzierele autopropulsate germane din Ucraina eșuează din cauza lipsei de piese de schimb. Obuzierele PzH 2000 se defectează din cauza utilizării intensive în față și majoritatea necesită reparații, relatează Der Spiegel. Pentru a repara 6 obuziere, unul a trebuit să fie demontat, fiind folosit ca donator de piese de schimb.
50% din sistemul energetic al Ucrainei este defect – prim-ministrul Denys Shmyhal.
Pe măsură ce temperaturile scad, curentul a fost restabilit aproape peste tot în Ucraina, după ce rachetele rusești au deconectat peste 10 milioane de clienți – conform Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare a Industriei Energetice.
De la începutul invaziei pe scară largă de către Rusia a Ucrainei, 437 de copii au fost uciși și peste 837 au fost răniți, potrivit Procuraturii Generale din Ucraina.
În ultimele două luni, peste 700 de cadavre au fost găsite în teritoriile eliberate, aproape 90% sunt civili. Peste 20 de locuri au fost găsite în regiunile eliberate Harkiv, Herson și Donbass, unde numeroși ucraineni au fost torturați.
Rusia încearcă să epuizeze rezervele ucrainene de apărare aeriană – adjunctul ministrului american al apărării, Colin Kahl. „Știm ce este teoria rusă a victoriei. Vrem să ne asigurăm că nu funcționează. Ucrainenii vor obține ceea ce au nevoie pentru a-și menține apărarea aeriană operațională”, a spus Kahl.
Iranul va ajuta Rusia să creeze drone pentru războiul cu Ucraina. Moscova a convenit cu Teheranul să înceapă producția a sute de UAV-uri pe teritoriul Rusiei (sursa The The Washington Post).
Forțele ruse sapă noi tranșee la aproximativ 60 de kilometri în spatele actualei linii a frontului din Ucraina, potrivit Ministerului Apărării al Regatului Unit (MOD), sugerând că Kremlinul se pregătește pentru noi progrese ucrainene.
Ucraina scrie un nou capitol în istoria războiului naval.
Al doilea atac cu drone maritime USV a avut loc astăzi. Dronele au atacat portul petrolier Sheskharis din Novorossiysk, Rusia, deținut de Transneft.
Amănunte în articolul Ukraine Situation Report: Possible Drone Boat Attack On Russian Port
În barul ceh Dno Pytle.
Astfel de corturi au apărut în Herson, unde oamenii se pot încălzi, pot lua băuturi calde și mâncare, își pot încărca telefonul și pot folosi internetul.
A trecut deja o săptămână de la eliberarea Herson de sub ocupația de luni de zile a trupelor ruse. În oraș, unde ocupanții au aruncat în aer infrastructură critică în timp ce fugeau, încă nu există o aprovizionare stabilă cu apă – apa este luată din râu.
Ucraina se pregătește să evacueze populația din Hersonul eliberat – Iryna Vereshchuk, șefa Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei. Vorbim despre cele mai vulnerabile categorii de cetățeni care nu se pot întreține singuri.
Muzeul din Herson jefuit de ocupanții ruși în timpul retragerii lor.
Ucraina, Bakhmut, noiembrie 2022. Un cuplu de vârstnici se mângâie unul pe celălalt într-o clinică medicală, după ce o rachetă rusă le-a distrus casa.
În Harkov, lucrările de reparații ale clădirilor rezidențiale afectate de bombardamentele rusești nu se opresc o zi. În total, aproximativ 4000 de case au fost parțial sau complet distruse în oraș. Mai este un drum lung, dar Harkov nu renunță!
Lavrov și alți reprezentanți ai delegației ruse nu vor avea voie să participe la întâlnirea OSCE, care va avea loc în perioada 1-2 decembrie în orașul polonez Lodz. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei Łukasz Jasina.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)