UCRAINA – o rază de speranță (LXIII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!11.11.2022 ucraina2

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zalujnyi:Armata ucraineană nu va accepta nicio negociere, acord sau soluție de compromis. Există o singură condiție pentru negocieri – Rusia trebuie să părăsească toate teritoriile ocupate”.14.11.2022 ucraina8

64.000 km pătrați au fost eliberați de ucraineni de la 1 aprilie

Ministerul Ucrainean al Apărării a publicat această scurtă înregistrare cu ambarcațiuni militare aflate pe Nipru.

Discuții despre debarcări amfibii ucrainene în Peninsula Kinburn, luarea orașului Herois’ke, lovitura de artilerie asupra bazei ruse din Hornostaivka, zvonuri despre trupe ucrainene la Oleshky, explozii raportate în Hola Prystan’… Nicio pauză operațională după Herson, se pare.14.11.2022 ucraina414.11.2022 ucraina514.11.2022 ucraina614.11.2022 ucraina7

Se pretinde că Oleshky peste râul Nipru, vizavi de Kherson este eliberat. Nu există încă o confirmare oficială din partea Statului Major.

Rafael Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că organizația va trimite misiuni de siguranță și securitate nucleară la 3 centrale nucleare în funcțiune din Ucraina, precum și la Cernobâl.

Până la urmă Peskov a confirmat că la Ankara au avut loc discuții ruso-americane. Dar nu a dat detalii despre întâlnire.

În timpul vizitei la Kherson, Volodimir Zelenski a premiat militarii. Printre cei care au primit ordinul de la președintele Ucrainei a fost un voluntar belarus din batalionul „Teror”, care a participat la eliberarea regiunii Herson.14.11.2022 ucraina2

Președintele Ucrainei a înmânat premii de stat și altor militari ucraineni care au contribuit la eliberarea regiunii Herson

După ce s-a confruntat cu o înfrângere zdrobitoare în Herson din partea Rusiei, Rusia poate lansa acum un atac major asupra orașelor Ucrainei.

A unsprezecea Sesiune Specială de Urgență a Adunării Generale a ONU a început examinarea unui proiect de rezoluție privind instituirea unui mecanism de compensare a Ucrainei pentru pierderile cauzate de armata lui Putin.

Pentru: 94 voturi;
Împotriva: 14
Abținere: 7314.11.2022 ucraina

Biden aplaudă recucerirea Hersonului drept  o „victorie semnificativă” pentru Ucraina!

Potrivit Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell, Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei echipamente militare în valoare de cel puțin opt miliarde de euro.

Borrell: În ciuda înfrângerii Rusiei la Herson, încă mai are resurse pentru a distruge infrastructura Ucrainei. „Abilitatea Moscovei de a provoca daune este încă semnificativă”, a spus Josep Borrell. „Nu le folosește pentru a lupta împotriva armatei, ci le folosește pentru a distruge infrastructura critică”.

Consiliul European a lansat Misiunea de asistență militară a EU EUMAM pentru a sprijini Ucraina și a oferi instruire pentru 15.000 de militari al forțelor armate ucrainene. Decizia intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial.

Justin Trudeau, prim-ministru al Canadei: Continuăm să stăm umăr la umăr cu ucrainenii și vom continua să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini Ucraina și a trage Rusia la răspundere.

Astăzi, la Summitul G20 de la Bali, Indonezia, Justin Trudeau, a anunțat: Canada va oferi 500 de milioane de dolari canadieni (373 de milioane de dolari) în asistență militară suplimentară pentru Ucraina, pentru a ajuta Forțele Armate ale Ucrainei în apărarea țării lor împotriva invaziei brutale și nejustificate a Rusiei. Acest angajament va fi direcționat către echipamente militare, de supraveghere și de comunicații, combustibil și materiale medicale.

Amănunte în Comunicatul de pe pagina oficială a lui Trudeau Prime Minister announces additional military assistance for Ukraine and additional sanctions against Russia

Președintele Ucrainei Zelenski s-a adresat la summitul G20 de la Bali. Discurs pasional, dar detaliat, care solicită restabilirea păcii și respectarea Cartei ONU, principiul integrității teritoriale în Ucraina.

Șeful Consiliului European, Charles Michel, a declarat că nu are de gând să se întâlnească cu Serghei Lavrov. Potrivit lui Michel, Uniunea Europeană intenționează să folosească summitul G20 pentru a pune presiune asupra Rusiei.

Rishi Sunak a numit Rusia un „stat paria și el (Putin) nu este acolo pentru a-și asuma responsabilitatea pentru ceea ce face”, în ajunul primei sale întâlniri a G20 din Indonezia. Premierul a spus că va condamna fără echivoc Rusia și pe Putin pentru războiul lor detestabil și ilegal din Ucraina.

Cancelarul german Scholz: „Ar fi fost bine dacă președintele Putin ar fi mers la summitul G20. Dar apoi ar fi trebuit să facă față tuturor întrebărilor și tuturor criticilor care au fost formulate de multe țări din întreaga lume. Probabil de aceea el nu este acolo.”

Germania va naționaliza fosta filială a Gazprom SEFE (Securing Energy for Europe).

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 28 de persoane juridice și a 14 persoane din Rusia. În special, membrii familiei oligarhului rus și proprietarul companiei miniere de aur „Polyus” Suleyman Kerimov au fost supuși restricțiilor.

Consiliul UE a impus noi sancțiuni pentru utilizarea armelor chimice. Au fost impuse sancțiuni împotriva a 8 ofițeri FSB implicați în otrăvirea lui Alexei Navalny și a companiei siriene asociate cu producția de sisteme de livrare a armelor chimice în Siria.

Lui Jim Carrey i sa interzis intrarea în Rusia. Actorul, alături de scriitoarea Margaret Atwood, nepotul lui Stepan Bandera, Stephan (Steve) Bandera, și zeci de alți cetățeni canadieni, au fost incluși în noua listă de sancțiuni a Ministerului de Externe rus.14.11.2022 ucraina1

Putin a semnat un decret care permite cetățenilor străini să fie recrutaţi în forţele armate.

4 ruși luați în vizorul termic de lunetistul din Ucraina…

Interogarea de către ucraineni a unui condamnat, originar din Crimeea, recrutat de PMC Wagner. După cum susține, el lupta în apropiere de Bakhmut. El explică cum condamnații au fost aruncați în mijlocul unei bătălii fără antrenament, așa că a profitat de șansa să evadeze și să se predea Ucrainei. (subtitrat în engleză)

Invazia Ucrainei: Imagini filmate cu drona arată devastarea în Borodyanka

În Federația Rusă este în flăcări Uzina Electromecanică Podolsk, care producea piese pentru complexul militar-industrial.

Podolsk, lângă Moscova, a izbucnit un incendiu pe teritoriul fostei fabrici Singer. Compania produce în prezent sisteme electro-hidraulice și hidraulice, care sunt folosite, printre altele, pentru echipamente militare

Despre situația din Makiivka, în regiunea Lugansk…

ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional!

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.