Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Uite și un altfel de război… Un VIDEO care merită să fie văzut!
În urmă cu câteva zile, a avut loc o ciocnire între armata indiană și armata chineză în zona muntoasă dintre cele două state. Aproximativ 100 de soldați chinezi au încercat să pătrundă în India, dar armata indiană i-a respins, a arestat pe câțiva dintre ei și, după ce i-au umilit suficient, i-a obligat pe restul soldaților să se retragă înapoi în China. Interesant este modul de a se lupta al respectivelor unități, care nu diferă cu mult de… preistorie!
Imaginați-vă că trupe complet înarmate se întâlnesc la o altitudine la care chiar și respirația este dureroasă. India și China au semnat un pact, conform căruia trupele desfășurate în munți, la altitudini mari, nu vor fi înarmate cu arme. Acest lucru se datorează unui acord dintre India și China din 1996, conform căruia nu ar fi permise arme de foc la o distanță mai mică de 2 km de granițe.
Materialul de la link-ul de mai jos este subtitrat în engleză.
https://targum.video/v/2022/12/13/f49cf1d2bcea953d8fb68922de281d67
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
The New York Times sugerează că următoarea țintă a Forțelor Armate ale Ucrainei este eliberarea Melitopolului. Eliberarea Melitopolului va ajuta la eliberarea părților ocupate din regiunile Zaporoje și Herson, precum și la apropierea de Crimeea.
O „celulă pentru copii” a fost găsită în Herson
„Pentru prima dată am înregistrat un fapt de tortură împotriva copiilor”, a declarat avocatul poporului Dmitro Lubinets. Potrivit acestuia, într-una dintre camerele pentru torturarea civililor în timpul ocupației Hersonului a existat o cameră specială pentru minori.
Baykar a efectuat o lansare de probă a aeronavei militare fără pilot Bayraktar Kizilelma. Este capabil să zboare cu o viteză de aproximativ 630 km/h, timpul de zbor este de aproximativ 5 ore.
„Rusia a distrus și continuă să distrugă sute de orașe și sate ucrainene. Este lumea pregătită să tragă Rusia la răspundere? Este aceasta o întrebare politică, economică sau morală? Și există ceva mai important decât însăși încrederea noastră în umanitate?”
Duma de Stat a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind închisoarea pe viață pentru sabotaj.
Duma de Stat a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind abolirea pedepselor pentru infracțiunile comise în teritoriile ocupate ale Ucrainei „în interesul Federației Ruse.” Se precizează că autorii infracțiunilor sunt scutiți de pedeapsă dacă acțiunile penale „au avut ca scop protejarea intereselor Federației Ruse, „DPR”, „LPR” și organizațiilor din regiunile Zaporoje și Herson.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
„Băiatul Vova de la Kiev visează la rachete. Vova, vei primi rachete, stai.” Aceasta se dorește a fi o glumă a lui Oleg Nilov, deputat al partidului „Doar Rusia”, la evenimentul caritabil „Arborele dorințelor” din Duma de Stat a Rusiei.
Un alt eșec scump pentru Rusia. Furnizorul de energie de stat al Ucrainei a declarat că nicio infrastructură electrică din Kyiv nu a fost avariată ieri dimineață, în urma unui val de atacuri cu drone. „Mulțumită muncii geniale a forțelor de apărare aeriană.” În total, toate cele 13 drone trimise de ruși au fost doborâte.
În ultimele 24 de ore, ocupanții ruși au bombardat Herson de 42 de ori, au declarat autoritățile orașului. O persoană a fost ucisă.
În Herson, un copil de opt ani a murit în urma unui atac cu rachete, a declarat ofițerul de presă al administrației militare regionale Dmytro Pletenchuk.
Rachetele Rusiei lansate asupra infrastructurii civile din Ucraina pun sănătatea fizică și mintală a „aproapei fiecărui copil” din țară „într-un risc disperat”, avertizează UNICEF. 1,5 milioane de copii riscă în special depresie, tulburare de stres posttraumatic și afecțiuni mentale.
Invadatorii ruși au bombardat clădirea administrației militare regionale Herson.
Bakhmut, Ucraina. Orașul este în linia de foc și este atacat și bombardat de mii de invadatori în fiecare zi.
Cinci ruși au fost reținuți în Statele Unite sub suspiciunea că au cumpărat tehnologie militară
SUA au acuzat 5 ruși și 2 americani – suspectați că au încercat să obțină tehnologii militare cu dublă utilizare de la firme americane pentru sectorul de apărare al Rusiei. Se crede că unul dintre ruși este un ofițer al Serviciului Federal de Securitate.
Amănunte în articolul US charges seven with military technology plot on Russian orders – publicat de BBC.
„Posibilitatea unei anexări a Cernihiv și Odesa va depinde de alegerea locuitorilor săi, prioritatea noastră este protejarea oamenilor din Donbas”, a declarat Dmitri Peskov.
Peskov spune că, dacă SUA furnizează Ucrainei un sistem de apărare aeriană Patriot, armata Rusia le-ar viza, pentru a le distruge.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
SUA intenționează să transfere sistemele de apărare aeriană Patriot în Ucraina. O baterie va fi predată încă de joia aceasta, potrivit rapoartelor presei.
Statele Unite au dovezi ale unui acord ca Iranul să furnizeze rachete balistice Rusiei. Acest lucru a fost declarat la un briefing de către John Kirby, coordonatorul pentru Comunicații Strategice la Consiliul Național de Securitate.
Germania a anunțat că va aloca Ucrainei în această iarnă un ajutor suplimentar de 50 de milioane de euro. „Putin vrea să-i distrugă pe ucraineni cu tactica lui de înghețare, dar nu vom lăsa să se întâmple asta”, a spus Annalena Baerbock, ministrul german de externe. „Bombele lui Putin înseamnă că medicii trebuie să opereze pe inimă deschisă un băiat în lumina telefoanelor lor. Că copiii își fac temele la lumina lumânărilor cu căciuli, eșarfe și jachete. De aceea mobilizăm ajutoare pentru supraviețuire, inclusiv. generatoare si transformatoare” – a spus ministrul german la Conferința de la Paris „Solidaritate cu Ucraina”.
Regatul Unit pregătește judecători ucraineni să desfășoare procese pentru crime de război în timpul invaziei Rusiei. Într-un raport video, procurorul general Victoria Prentis spune că instruirea va asigura că autorii (rușii) de atrocități pot fi urmăriți „în timp real”.
Amănunte în materialul VIDEO Ukraine war: UK training Ukrainian judges to carry out war crimes trials during conflict with Russia – publicat în Sky News
Sistemele franceze de apărare aeriană Mamba (SAMP-T) vor ajunge în curând în Ucraina. Se presupune că Italia va transfera radare, iar Franța – lansatoare. Franța și Italia au acceptat cererea Ucrainei pentru furnizarea sistemului de apărare aeriană Mamba SAMP/T, relatează ediția franceză a Challenges. „Aceasta este o cerere foarte insistentă a președintelui Zelenski.”
Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat ajutor umanitar suplimentar de 3 milioane de dolari neozeelandezi (1,94 milioane de dolari) pentru Ucraina, pentru a ajuta țara să supraviețuiască mai ușor iernii.
Două clădiri administrative au fost avariate în districtul Shevchenko din Kyiv, din cauza resturilor de la o dronă doborâtă. O casă privată din Vyshneve a fost avariată.
Adăposturi, rucsacuri și radiouri FM: Kyivul se pregătește de război nuclear. Este bine să fii pregătit, chiar dacă Putin nu va apăsa acel buton roșu.
«Dacă Kyivul este lovit de o bombă nucleară, cea mai mare teamă a lui Serhiy Dmytruk este că va supraviețui exploziei, dar va muri oricum de foame, sete sau frig. Așa că și-a adunat ceea ce el numește „rucsacul său nuclear”, plin cu suficiente provizii și accesorii de supraviețuire pentru a-l susține timp de o săptămână.»
În diferite grade, locuitorii din Kyiv iau în considerare posibilitatea cândva de neconceput ca orașul lor să fie vizat de o bombă nucleară. Referințele de rău augur ale președintelui rus Vladimir Putin că este pregătit să folosească „toate mijloacele necesare” pentru a câștiga în Ucraina, precum și discuțiile frecvente din emisiunile de televiziune rusești – care susțin utilizarea armelor nucleare – au motivat îngrijorările.
Amănunte în articolul Shelters, backpacks, and FM radios: Kyiv prepares for nuclear war – publicat în The Washington Post.
În timp ce aliații Kyivului au promis marți un ajutor de peste un miliard de dolari, ei au promis, de asemenea, becuri LED eficiente din punct de vedere energetic pentru a ușura deficitul de energie și pentru a ajuta Ucraina să treacă peste lunile reci de iarnă, Rusia continuă să lovească infrastructura țării.
În Parlamentul European a avut loc ceremonia solemnă de decernare a Premiului Saharov parlamentar, care anul acesta a fost acordat „poporului curajos al Ucrainei, reprezentat de președintele Zelenski, lideri aleși și societatea civilă”.
European Parliament – Sakharov Prize ceremony – la link-ul:
https://twitter.com/i/broadcasts/1LyxBqkVpEYJN
TV rusă ratează un obiectiv propagandistic: postul a intervievat un bărbat care s-a întors din prizonieratul ucrainean, așteptând ca el să se refere la „ororile captivității ucrainene”. În schimb, bărbatul a spus că au fost tratați bine, hrăniți de 3 ori pe zi, drepturile le-au fost citite în întregime, Convenția de la Geneva respectată în mod corespunzător (materialul VIDEO este subtitrat în engleză).
64 de apărători ucraineni s-au întors acasă într-un schimb de prizonieri. Cel puțin 23 dintre cei eliberați sunt răniți, unii aflându-se în stare gravă. Cel mai în vârstă soldat are 57 de ani, cel mai tânăr 19. Printre ei se află și un cetățean american, Suedi Mureksezi
Serviciul de Securitate al Ucrainei efectuează percheziții într-o catedrală a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Lviv.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)