UCRAINA – o rază de speranță (LXV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!12.11.2022 ucraina10

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Cu Rusia complet învinsă pe câmpul de luptă, Kremlinul își continuă atacurile pe rază lungă, cu crime de război, asupra Ucrainei. Astăzi, orașul central Dnipro și regiunea de sud a Odesei au fost lovite de bombardamentele rusești, au declarat oficialii ucraineni.

Momentul atacului rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro în această dimineață.

Vești bune pentru Ucraina: Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a confirmat că toate părțile au convenit să prelungească cu 120 de zile, acordul intermediar de ONU privind cerealele Mării Negre, menit să ușureze o criză alimentară globală – asta după ce Rusia a manifestat rezerve cu privire la continuarea participării sale.

Evaluare greșită a invaziei Ucrainei de către Putin. Generalul american Mark Milley, spune că „Rușii au eșuat de fiecare dată. Au pierdut din punct de vedere strategic, au pierdut din punct de vedere operațional și tactic. Ceea ce au încercat să facă, au eșuat.”10.11.2022 ucraina2

Casa Albă: Rusia este responsabilă pentru incidentul din Polonia: „Rusia a dezlănțuit o serie de rachete asupra Ucrainei special concepute pentru a distruge infrastructura civilă. Ucraina are tot dreptul să se apere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson.

Departamentul Apărării al SUA: Nu vom accepta doar agresiunea imperială a lui Putin și erodarea normelor internaționale ca pe un fel de „nouă normalitate”. În schimb, vom continua să susținem dreptul inalienabil al Ucrainei de a se apăra.

UE pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii și aprobat la începutul lunii decembrie.

Purtătorul de cuvânt al ministerului german al Apărării a declarat că Berlinul se va oferi să-și trimită propriile avioane de război pentru a sprijini patrulele în spațiul aerian polonez.

Acum este oficial: Republica Cehă a recunoscut regimul din Rusia drept terorist la nivel de stat. Această decizie a fost aprobată de parlamentul țării. Anterior, Ucraina, Polonia și statele baltice au recunoscut regimul rus drept terorist.

Un alt scop propriu al lui Putin: capacitatea Rusiei de a spiona în Europa a primit „cea mai importantă lovitură strategică” după expulzările coordonate de diplomați de la invazia Ucrainei – potrivit șefului serviciilor de securitate ale Regatului Unit, a declarat Ken McCallum, directorul general al MI5. „Am continuat să lucrăm intens pentru a face din Marea Britanie cel mai greu mediu de operare posibil pentru acțiunile sub secrete rusești”, a spus McCallum. „În cazul Regatului Unit, de la îndepărtarea a 23 de spioni ruși care se prezentau drept diplomați, am refuzat, din motive de securitate națională, peste 100 de cereri de viză diplomatică… Ideea serioasă este că Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru agresiunea rusă în anii următori”.

Amănunte în articolul MI5 chief says Russian spying in Europe has been dealt „significant strategic blow” since war in Ukraine – publicat de CNN.

Micheál Martin, prim-ministru al Irlandei: „Nu îmi voi cere scuze pentru că am spus adevărul despre războiul imoral și ilegal al Rusiei. Suntem alături de poporul Ucrainei.”

Alți soldați ucraineni se întorc din captivitate.

Războiul Rusiei din Ucraina a transformat multe câmpuri de cultură în câmpuri de mine. Canada, în parteneriat cu „The HALO Trust”, îi ajută pe fermierii din Ucraina să-și facă pământul sigur pentru a-l putea cultiva din nou.

Merită să-i urmărești pe acești oameni. Imaginați-vă că vă eliberați propria familie de ocupația și opresiunea rusă (subtitrat în engleză).

Rușii au minat clădirea Direcției Principale a Poliției Naționale din Herson. A trebuit aruncat în aer, deoarece nu existau alte opțiuni, a spus șeful Poliției Naționale a Ucrainei, Igor Klymenko.

Incendiu și explozii pe un aeroport rusesc din Crimeea

Orașul Dzhankoi este situat în Crimeea ocupată de nord. Are un aerodrom militar rusesc mare și o legătură feroviară cu regiunea Herson de sud ocupată.16.11.2022 ucraina516.11.2022 ucraina6

Serviciul de Securitate al Ucrainei a găsit liste de colaboratori în Herson, lăsate cu grijă (!?) de rușii aflați pe fugă16.11.2022 ucraina3 16.11.2022 ucraina4

Serviciul de Securitate al Ucrainei declară că a descoperit o altă „camera de tortură” presupus a fi fost folosită de forțele ruse în timpul ocupației Hersonului. „Rezidenții au fost interogați și torturați cu brutalitate… și ținuți în condiții inumane”.16.11.2022 ucraina16.11.2022 ucraina1

Un astfel de tratament neglijent al recruților Rusiei este tipic. Batalionul teritorial 1 Horlivka a suferit 50% pierderi în Donețk. Unitatea a fost desființată și cei rămași au fost distribuiți altor unități (subtitrat în engleză).

Bărbații mobilizați din regimentul 359 au primit ordin să rămână pe malul din stânga Niprului fără arme cu rază lungă de acțiune, sub lovituri de mortiere și drone, fără comunicare. Au fost forțați să se retragă și să filmeze un videoclip cu explicații  și scuze pentru lipsa lor de combativitate.

A fost… găsită!

Propagandiștii RT relatează că Ekaterina Gubareva a fost reținută într-un dosar de crimă economică! Soția separatistului Pavel Gubarev a fost numită în postul de adjunct al șefului administrației de ocupație a regiunii Herson, care a fost deținut anterior de defunctul Stremousov.16.11.2022 ucraina1

Stoltenberg: Rusia „poartă responsabilitatea” loviturii cu rachete poloneze. Stoltenberg a spus că, deși racheta care a aterizat ieri în Polonia și a ucis două persoane a fost „cel mai probabil” sisteme de apărare aeriană sau rachete ucrainene, „aceasta nu este vina Ucrainei”. El a spus: Rusia poartă responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat ieri în Polonia, deoarece acesta este un rezultat direct al războiului în curs și al valului de atacuri din Rusia împotriva Ucrainei. Ucraina are dreptul să doboare valul de rachete rusești care vizează orașele ucrainene.

Rusia poartă „responsabilitatea supremă” pentru explozia din Polonia care a ucis două persoane – secretarul american al apărării Lloyd J. Austin III.

Serviciul de Securitate al Ucrainei l-a plasat pe șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadyrov, pe lista de urmăriți. Date despre aceasta publicate pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Kadyrov este catalogat drept „o persoană care se ascunde de autoritățile de anchetă preliminară”.16.11.2022 ucraina2

Unde am mai auzit și noi astfel de vorbe!?

Bla-blauri de-ale lui  Vladimir Putin: Continuitatea generațiilor, loialitatea față de tradiții, îndrumările morale și spirituale înalte rămân fundamentul identității noastre naționale. Ele sunt reflectate și susținute de cultură, arte creative și toate domeniile vieții de zi cu zi!

Cine se „luptă” cu minele!?

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.