Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Iată, vin colindători…
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Înainte de invazie, mulți experți se așteptau la o victorie rapidă pentru Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Dar în ultimele 10 luni, în aer și pe mare, Moscova nu a reușit să-și demonstreze superioritatea.
Amănunte în articolul Against all odds: How Russia is failing in Ukraine – apărut în DW.
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
„Bakhmut, Kreminna și alte zone din Donbas necesită putere și concentrare maximă”. Volodimir Zelenski a publicat un alt discurs de seară, în urma rezultatelor zilelor trecute.
AFU ar putea intra în curând în Kreminna. Dacă orașul este capturat, pozițiile rușilor din regiunea Luhansk vor fi serios slăbite, iar AFU va putea prelua controlul asupra drumurilor principale către Sievierodonetsk și Lysychansk, a declarat șeful administrației regionale Lugansk, Serhiy Hayday.
Kyivul vrea să organizeze un summit de pace la ONU în lunile următoare, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pentru AP. Potrivit acestuia, guvernul ucrainean ar dori să organizeze summitul până la sfârșitul lunii februarie, iar președintele ar trebui să fie secretarul general al ONU, António Guterres. „ONU ar putea fi un loc mai bun pentru acest summit, pentru că nu este vorba de a face o favoare vreunei țări. Este de a aduce toate țările la bord”, a subliniat ministrul de externe ucrainean.
Șeful serviciilor secrete ucrainene, Kirill Budanov, a vizitat pozițiile din prima linie ale Forțelor de Apărare ucrainene din Bakhmut.
Urmăriți trupele rusești alergând din casă în casă, pentru a scăpa de bombardamentele ucrainene precise – totul în timp ce o cameră termică cu vizualizare nocturnă le filmează fiecare mișcare. Cei care au rămas, în cele din urmă se retrag.
„Shchedryk, Щедрик”, este un cântec care spune povestea unei rândunici care zboară într-o gospodărie pentru a cânta despre o recoltă bogată care va veni primăvara. A fost cântat inițial în ajunul Anului Nou, dar mai târziu a fost adaptat drept „Colindul clopotelor” (Carol of the Bells) 💝
Ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a sosit la Kyiv, într-o vizită oficială. El se va întâlni cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Vestul complotează să-l asasineze pe Putin și riscă să declanșeze un război nuclear, susține Kremlinul. Este piticul maniac pe cale să fie eliminat, iar moartea lui este pusă pe seama NATO?
Acuzația, care vine din partea înaltului diplomat de la Kremlin, Serghei Lavrov, se numără printre noile previziuni deranjate pentru 2023 ale celor mai apropiați prieteni ai dictatorului rus. Occidentul încearcă să-l asasineze pe Vladimir Putin și riscă un război nuclear, susține ministrul de externe al Kremlinului.
Amănunte în articolul West plotting to assassinate Putin and risks triggering nuclear war, claims Kremlin – publicat în Mirror.
Serghei Lavrov: «În Washington, unii oficiali din Pentagon au amenințat de fapt că vor lansa o „rachetă de decapitare” împotriva Kremlinului, amenințând în esență eliminarea fizică a șefului de stat al Rusia.»
Lavrov a dat Ucrainei un ultimatum: „îndepliniți cerințele Moscovei – inclusiv predarea teritoriului ucrainean pe care Rusia îl controlează acum – sau armata rusă va decide soarta Ucrainei.”
„Propunerile noastre pentru demilitarizarea și denazificarea teritoriilor controlate de regim, eliminarea amenințărilor la adresa securității Rusiei care decurg de acolo, inclusiv noile noastre pământuri, sunt bine cunoscute inamicului”, a declarat Lavrov, citat de agenția de presă de stat TASS. „Ideea este simplă: îndepliniți-le pentru binele vostru. În caz contrar, problema va fi decisă de armata rusă”, a spus Lavrov.
Întrebat de TASS cât va dura conflictul, Lavrov a spus: „Mingea este în terenul regimului și Washingtonul în spatele ei.”
Amănunte în articolul Russia’s Lavrov issues ultimatum to Ukraine: ‘For your own good’ – publicat de Al Jazeera.
Armata rusă a susținut luni că a doborât o dronă ucraineană care se apropia de aerodromul Engels, în adâncul teritoriului rus – în ceea ce ar fi al doilea astfel de atac într-o lună, ridicând întrebări cu privire la vulnerabilitățile apărării aeriene a Rusiei.
Rusia a pregătit scena pentru o invazie a nordului Ucrainei din țara vecină, Belarus, cel puțin încă din octombrie a.c., în ceea ce a fost descris drept „cel mai rău scenariu” pentru război.
«…armata rusă a pregătit „mult mai clar” terenul pentru o nouă ofensivă în nord-vestul regiunii Lugansk, a constatat ISW (Institute for the Study of War). Statul Major ucrainean a raportat un volum crescut de trenuri care transportau personal, echipament militar și muniție în zonele de luptă, chiar înainte de Crăciun. Imaginile geolocalizate au arătat, de asemenea, un tren încărcat cu tancuri rusești care se îndrepta spre regiunea Luhansk, iar ISW observase anterior forțele ruse care transferau trupe de elită din aer departe de Herson și Harkov și către regiune.
Amănunte în articolul Russia reportedly preparing for new invasion in northern Ukraine – apărut în The Daily Telegraph.
Ieri, în apropiere de Novocherkassk, regiunea Rostov, a avut loc un incendiu în cazarma Diviziei 150 de puști motorizate din satul Persianovsky. Incendiul a distrus două etaje ale clădirii militare. Nu au fost raportate victime sau cauze ale incendiului.
Atacurile cibernetice și operațiunile cibernetice ale Moscovei servesc mai multor scopuri – cum ar fi deteriorarea infrastructurii, dezmembrarea software-ului guvernului, efectuarea de spionaj și atacuri distructive care vizează indivizi atât în Ucraina, cât și pe tot globul.
Un raport recent notează că 90% dintre atacurile Rusiei detectate în ultimul an au vizat țări membre NATO, în timp ce 48% dintre aceste atacuri au vizat firme IT din țările membre.
Amănunte în articolul Ukraine marks a turning point for cyberwarfare – apărut în Politico.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Specialiștii ucraineni lucrează la crearea de drone pentru a neutraliza dronele iraniene. Rezultatele vor fi la începutul lunii martie. Acest lucru a fost declarat de Fedorov, ministrul transformării digitale.
Șeful administrației militare regionale Harkov, Oleh Sinegubov, a declarat că 1,6% din regiune — 29 de așezări — este sub ocupație în regiunea Harkov.
Anul viitor Ucraina va primi arme în fiecare lună, există deja acorduri relevante. Ucraina va primi arme din Statele Unite, Germania, Franța, Slovacia, Cehia, România și alte țări partenere, a declarat Oleksii Reznikov, ministrul Apărării.
Taiwan și Coreea de Sud au înlocuit Rusia și Ucraina în primii 5 principali furnizori de oțel finit către UE – (sursa Eurofer).
Pe măsură ce bombardamentul barbar al civililor din orașul Herson crește, oficialii Ucrainei fac apel la rezidenți să evacueze orașul. „Este o loterie, nu știi niciodată în ce loc va lovi racheta și nu știi dacă vei trăi sau vei muri.”
Opt motive pentru optimismul ucrainean în 2023
„Ucrainenii au trăit un an incredibil de traumatizant, dar țara intră în 2023 cu motive de optimism prudent. Deși războiul este încă departe de a se termina, în primele zece luni ale invaziei ruse au apărut o serie de tendințe interne și internaționale care au indicat posibilitatea unei viitoare victorii ucrainene. Următorii opt factori au contribuit la determinarea cursului războiului în 2022 și vor fi cruciali în conturarea rezultatului final al conflictului în lunile următoare.”
Amănunte în articolul Eight reasons for Ukrainian optimism in 2023 – apărut în Atlantic Council.
Cel puțin 6.884 de civili ucraineni au fost uciși de la invazia pe scară largă a Rusiei din februarie – raportează Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Dar ei cred că cifrele reale vor fi mai mari. De asemenea, aproape 11.000 de persoane au fost rănite.
Citește articolul ‘Orcs’ and ‘Rashists’: Ukraine’s new language of war – publicat de Al Jazeera.
Orașul BUCHA se vindecă destul de repede, dar cicatricile sunt peste tot. Și acestea sunt tipurile de cicatrici care nu se vindecă niciodată, ele sunt acolo pentru a ne aminti tuturor de ceea ce este un preț real al libertății și independenței!
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness
Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running
The Doors – The End (Original Version)
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)