UCRAINA – de la lume adunate (XLIII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Iată, vin colindători…

Versiunea NATO a cântecului ucrainean „Șchedryk” (Carol of the Bells)

Mesajul anual de Crăciun al Papei Francisc: „Să ni se umple ochii de chipurile fraților și surorilor noștri ucraineni, care trăiesc acest Crăciun în întuneric și în frig, departe de casele lor, din cauza devastării provocate de distrugerea a 10 luni de război.”23.12.2022 ucraina6

Vorbind de la Palatul Zarzuela în Ajunul Crăciunului, regele Felipe al Spaniei a spus că „nivelurile de distrugere și ruină în Ucraina sunt greu de imaginat. Am simțit suferința poporului ucrainean și încă simțim o mare tristețe pentru pierderea a mii de vieți omenești.”23.12.2022 ucraina7

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”

Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în ​​întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
22.12.2022 ucraina4
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Kyrylo Budanov: „Unitățile noastre vor merge acolo (în Crimeea) cu armele în mână”. Șeful serviciului de informații ucrainean a spus că Crimeea va fi returnată printr-o combinație de forță și diplomație.

„Shchedryk, Щедрик”, este un cântec care spune povestea unei rândunici care zboară într-o gospodărie pentru a cânta despre o recoltă bogată care va veni primăvara. A fost cântat inițial în ajunul Anului Nou, dar mai târziu a fost adaptat drept „Colindul clopotelor” (Carol of the Bells) 💝

Bakhmut – videoclip din 26 decembrie a. c.

„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!

Economia Ucrainei a fost afectată în ultimii opt ani. Mai întâi a venit ocupația rusă a Crimeei, urmată de războiul din Donbas. Apoi a venit pandemia. Astăzi, Ucraina se luptă să respingă o invazie la scară largă.

Amănunte în articolul How Foreign Businesses in Ukraine Cope With the War – publicat de Kyiv Post.

Kyivul vrea să organizeze un summit de pace la ONU în lunile următoare, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pentru AP. Potrivit acestuia, guvernul ucrainean ar dori să organizeze summitul până la sfârșitul lunii februarie, iar președintele ar trebui să fie secretarul general al ONU, António Guterres. „ONU ar putea fi un loc mai bun pentru acest summit, pentru că nu este vorba de a face o favoare vreunei țări. Este de a aduce toate țările la bord”, a subliniat ministrul de externe ucrainean.23.12.2022 ucraina9

Ieri, armata rusă a sărbătorit Ziua Apărării Aeriene. A fost felicitată cu o altă lovitură asupra aerodromului militar din Engels (regiunea Saratov din Rusia).

Presa de stat rusă susține că o dronă ucraineană (vehicul aerian fără pilot) a fost doborâtă lângă aerodromul din Engels. Guvernatorul Busargin a declarat că nu există amenințări la adresa locuitorilor .Se presupune că echipamentul militar nu a fost avariat, dar trei soldați ruși au fost uciși. Este al doilea atac asupra acestui aerodrom strategi din Rusia – două avioane Tu-95 au fost avariate pe 5 decembrie.

Stoltenberg a spus că Finlanda și Suedia vor deveni membre NATO în 2023. Secretarul general NATO nu a precizat când se va întâmpla exact acest lucru, dar este „foarte încrezător” că procesul de ratificare va fi finalizat în viitorul apropiat. Secretarul general a precizat că nu se așteaptă ca Turcia să blocheze procesul de admitere a acestor țări în Alianță pentru o lungă perioadă de timp.

Într-un interviu acordat DW, istoricul britanic Mark Galeotti explică de ce Occidentul nu credea că Rusia va invada Ucraina și cum vede el că se va desfășura războiul în 2023.

Amănunte în articolul Russia’s Ukraine war based on ‘a disastrous miscalculation’ (Războiul Rusiei în Ucraina se bazează pe „o greșeală de calcul dezastruoasă”) – publicat de DW.

Pe fondul războiului din Ucraina, Europa de Est devine din ce în ce mai puternică.

„Nicio sumă de ajutor militar și financiar pentru Kiev nu ar fi fost suficientă, pentru a zădărnici ambiția Kremlinului (care urmărește să recreeze o ordine imperială – centrată pe Moscova – în spațiul post-sovietic) dacă nu ar fi existat o hotărâre în rândul ucrainenilor de a lupta împotriva agresiunii și revanșismului.”

„… Faptul că țările și națiunile din Europa de Est sunt mai mult decât pioni în luptele pentru putere ale jucătorilor mai mari, este o concluzie cheie din acest război. … Bugetul de apărare al României urmează să atingă anul viitor 2,5% din PIB, cu mult peste valoarea de referință NATO de 2%…. Șeful Kremlinului ar prefera să vorbească cu Washingtonul, și poate cu Berlinul și Parisul, despre geopolitica în Europa, ignorând Varșovia, Bucureștiul și Tallinn. Dar lectura lui este fără îndoială depășită.”  Și cam atât despre România. Doar o menționare a faptului că România „și alte națiuni din regiune au făcut eforturi puternice pentru ca Ucraina și Moldova să adere la UE. Li s-a acordat statutul de candidat în iunie.”

Amănunte în articolul Amid the war in Ukraine, Eastern Europe is growing stronger – publicat de Al Jazeera.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

În Rusia, o femeie în vârstă a fost dată afară din autobuz (la propriu!), pentru că a criticat războiul pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei.

O locuitoare din Ekaterinburg a primit o citație militară pentru fiul ei, care a murit la vârsta de doi ani, în urmă cu 13 ani. „Sunteți supus înregistrării militare inițiale și trebuie să vă prezentați la comisariatul militar până la data de 26.01.2023 până la ora 8:00”, se arată în citație.23.12.2022 ucraina10

Un singur cuvânt: fereastră!

Și veți ghici ce s-a întâmplat cu deputatul și afaceristul rus Pavlo Antonov (în vârstă de 64 de ani) în India.

Vladimir Pavel Antov, unul dintre cei mai bogați deputați ai Rusiei a murit în India. A murit după ce, pe 25 decembrie, a căzut de la etajul trei al hotelului din Rayagada, Odisha, India. Antov a fost inclus de două ori pe lista Forbes în 2019. Averea sa a fost estimată la 150 de milioane de dolari. Consulul general al Rusiei la Calcutta a declarat că poliția nu vede nimic suspect în legătură cu dispariția lui Antov.23.12.2022 ucraina12

O nouă adunare a clubului dictatorilor post-sovietici a avut loc ieri, la Sankt Petersburg.

Pentru toți cei 9 participanți la summit-ul vechilor dictatori, care a avut loc  la Sankt Petersburg, au fost comandate inele care să marcheze evenimentul.23.12.2022 ucraina11

Medvedev a făcut o prognoză pentru 2023: petrol la 150 de dolari pe baril, Polonia și Ungaria cucerind părțile de vest ale Ucrainei, Germania creând cel de-al patrulea Reich și războiul civil din Statele Unite! Deocamdată…23.12.2022 ucraina8

Medvedev a primit un nou post! Acum va fi primul adjunct al lui Putin în comisia militaro-industrială a Rusiei. Poziția a fost stabilită ieri, prin decret prezidențial. În comisie a fost inclus și Kurenkov, șeful Ministerului pentru Situații de Urgență.

În Syktyvkar, un conscris în vârstă de 20 de ani și-a tăiat venele chiar în biroul militar de înregistrare și înrolare. În ciuda faptului că a pierdut mult sânge, a fost trimis la un spital de psihiatrie.

Un preot (ortodox!?) rus spune că „moartea unui războinic este mai bună decât oricare alta”. El a spus că este mai bine să mori cu arma în mână decât să te îneci cu vomă, sau să cazi de pe un acoperiș în timp ce îți faci un selfie.

Mașinile din Rusia care poartă simbolul războiului Z sunt avariate și vandalizate din ce în ce mai mult.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Volodimir Zelenski a avut o conversație telefonică cu premierul indian Narendra Modi: „Am avut un telefon cu Narendra Modi și i-am urat o președinție de succes în G20. Pe această platformă am anunțat formula de pace și acum contez pe participarea Indiei la implementarea acesteia. De asemenea, am mulțumit pentru ajutorul umanitar și sprijinul din partea ONU.”

Pe 26 decembrie, problema expulzării Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU va fi ridicată oficial la ONU, relatează 5 Kanal, citându-l pe Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.
Kazahstanul a donat Ucrainei 41 de generatoare, pentru a ajuta instituțiile medicale să supraviețuiască iernii pe fondul bombardării constante de către Rusia a infrastructurii critice, informează serviciul de presă al Ministerului Sănătății al Ucrainei.

Primiți doi copii  din Herson cu un colind adaptat zilelor noastre!?

Un scurt cântec popular, în acest caz cu un text copilăresc semi-obscen, despre o broască și un câine care-l abuzează pe Putin.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running

The Doors – The End (Original Version)

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.