UCRAINA – de la lume adunate (XXVI)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!08.12.2022 ucraina4Femeile ucrainene sunt parte integrantă a armatei ucrainene! Let’s go girls! 09.12.2022 ucraina2

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari, relatează Reuters, citând surse.

Fostul secretar general al NATO, Anders Rasmussen, s-a alăturat unui cor tot mai mare de voci care cer ca Statele Unite și aliații săi europeni să furnizeze Ucrainei sisteme de arme mai avansate, care să o ajute să combată atacul rachetelor ruse.

Nu înțeleg de ce am impus acele restricții asupra livrărilor noastre de arme care îi împiedică pe ucraineni să facă tot ce le-a stat în putință pentru a relua pământul pierdut, așa că de aceea sunt la Washington chiar acum, pentru a îndemna americanii să ridice toate măsurile prin care au impus restricții asupra livrărilor de arme”, a declarat Rasmussen pentru Voice of America într-un interviu recent.

Rasmussen nu este singurul care a cerut un răspuns mai solid din partea SUA și a aliaților săi la apelurile ucrainene pentru sisteme de arme mai avansate. Un grup bipartizan de 16 senatori americani a cerut administrației Biden la sfârșitul lunii noiembrie să acorde „reconsiderare atentă” cererii Ucrainei pentru un sistem sofisticat de drone fără pilot cunoscut sub numele de MQ-1C Grey Eagle

Amănunte în articolul Former NATO Chief Joins Calls to Better Arm Ukraine

Tancul german Leopard 2 a intrat în funcțiune pentru prima dată în 1979, dar, patru decenii mai târziu, este considerat unul dintre cele mai bune tancuri de luptă din lume.

Au fost construite peste 3.500 și sunt în serviciu în aproximativ șaisprezece țări, inclusiv în state NATO, precum și în națiuni neutre, precum Austria și Elveția.

«Luna trecută, Rheinmetall – dezvoltatorul și producătorul tancului – a anunțat că va furniza Slovaciei cincisprezece MBT Leopard 2A4 de a treia generație modernizate, în cadrul programului „Ringtausch” al Berlinului, care își propune să furnizeze hardware occidental de înlocuire pentru țări care donează Ucrainei moștenirea lor de echipament sovietic.»

Amănunte despre rolul acestora, în articolul Leopard 2 Tanks Headed To Ukraine To Fight Russia? – publicat în 1945.

Un alt MRLS ușor „BM-8” îmbunătățit, realizat de forțele ucrainene. Un lansator cu 12 tuburi este montat pe un camion Ford F150 Raptor, folosind rachete S-8KO de 80 mm – care sunt de obicei trase din aeronave.

Hell. Just hell!

Războiul de uzură al Ucrainei și Rusiei pe frontul din zona Bakhmut (comparație a situațiilor din teren din 31 mai și 7 decembrie 2022).09.12.2022 ucraina3

Un mortier MO-120-RT de 120 mm din dotarea forțelor ucrainene – acest tip poate lovi ținte până la 13 km distanță cu muniție asistată de rachete. Aceste mortiere au fost primite de Ucraina din mai multe țări.08.12.2022 ucraina1108.12.2022 ucraina12

Ucraina: Prima fotografie a unui sistem de apărare antiaeriană polonez S-125 Newa SC în uz cu armata ucraineană. Principala diferență a modernizării poloneze este șasiul rezervorului WZT-1 și electronica actualizată.08.12.2022 ucraina16

Distrugerea unui întreg convoi de tancuri rusești de către artileria ucraineană.

Publicul local raportează explozii în apropiere de „Casa Guvernului” din Donețk. În plus, explozii sunt înregistrate și în alte părți ale orașului.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Un foarte interesant articol despre… Putin’s eternal world – publicat de GIS.

Trupele ruse jefuiesc din plin, torturează civili ucraineni, ucid și înfometează prizonierii de război ucraineni. Au fost găsite gropi comune în toată Ucraina în urma retragerilor rușilor.

Amănunte în articolul Putin’s Next Problem: A Ukraine War Crimes Tribunal? – publicat în 1945.

Vladimir Putin: „Se face mult zgomot în legătură cu rachetele noastre trase asupra infrastructurii energetice a țării vecine. Da, o facem, dar cine a început-o? Cine a atacat Podul Crimeei?”09.12.2022 ucraina4

Putin a recunoscut joi că Moscova vizează infrastructura civilă critică a Ucrainei și a promis că va continua aceste atacuri – care, odată cu venirea iernii, au lăsat milioane de oameni fără încălzire, lumină și apă.

«Președintele rus a mai susținut că atacurile asupra infrastructurii energetice nu au fost o tactică pentru a evita trimiterea de soldați neantrenați pe câmpul de luptă, unde aceștia ar putea ceda în cele din urmă în fața forțelor defensive ucrainene. În schimb, Putin a spus că acțiunile în curs, de lovire cu rachete și drone „nu vor interfera cu misiunile noastre de luptă”».

Amănunte în articolul Putin Makes It Clear: Russia Will Keep Hitting Ukraine’s Energy Grid – publicat în 1945.

Cadavrele a trei civili au fost găsite în teritoriile eliberate din regiunea Mykolaiv. Parchetul General informează că aceste cadavre aparțin unor localnici – bărbați de 39, 42 și 55 de ani. Pe cadavre au fost găsite urme de tortură. Doi bărbați aveau răni împușcate.09.12.2022 ucraina

Dacă se va întâmpla acest lucru – crearea unui tribunal special internațional, pentru a judeca oficialii ruși pentru crime de agresiune în Ucraina – ar fi primul astfel de tribunal de la Nürnberg în 1945. Ce mare realizare pentru adevăr, dreptate și umanitate ar fi aceasta…

Ministerul francez de externe a declarat miercuri că lucrează cu partenerii săi europeni la propunere. Declarația a venit după ce Uniunea Europeană și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut constituirea tribunalului, într-un discurs despre planurile Uniunii pentru Ucraina.

Anunțul Franței este un indicator puternic că Occidentul devine deziluzionat de perspectiva negocierilor cu Rusia.

Amănunte în articolul France backs plans for tribunal for Russian officials over Ukraine war – publicat de The Guardian.

Marea Britanie crede că Rusia a primit mai multe drone kamikaze din Iran. După o absență de 3 săptămâni de atacuri, Rusia a început să le folosească din nou săptămâna aceasta.

Grupul rus neo-nazist Wagner a văzut că fiecare dintre luptătorii săi ar consuma în medie 2.000 de cartușe de muniție pe zi, în încercarea de a stăvili contraofensiva ucrainenilor.

Luptătorii Grupului Wagner care încearcă să păstreze câștigurile în regiunea Donbas din Ucraina, s-au confruntat cu atacuri din partea forțelor ucrainene care caută să recupereze terenurile pierdute, iar luptele grele epuizează muniția într-un ritm alarmant, potrivit unei analize publicate (miercuri) de Institutul pentru Studiul Războiului.

Amănunte în articolul Russia’s Wagner Group Fighters Burn Through 2,000 Rounds Of Ammo Per Day Fighting Determined Ukrainian Army 

Invadatorii ruși continuă să distrugă Bakhmut.

PIB-ul pe cap de locuitor de anul trecut.

Unde crezi că va fi Rusia anul acesta, după toate sancțiunile adoptate de comunitatea internațională?09.12.2022 ucraina1

Un mare incendiu la Moscova, în fostele clădiri IKEA/OBI. Ambele companii au părăsit Rusia când a început războiul, dar OBI și-a continuat activitatea sub un nou proprietar rus. Incendiul ar putea fi rezultatul conflictului acestui proprietar cu alți concurenți. Un prevestitor al multor astfel de conflicte care vor veni.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Fără cuvinte…

Kyivul noaptea este fascinant chiar și fără lumini!08.12.2022 ucraina1308.12.2022 ucraina1408.12.2022 ucraina15

Odată cu apariția temperaturilor de îngheț, locuitorii din Kyiv și din alte orașe nu numai că se întreabă unde să găsească căldură, apă și electricitate, dar se întreabă și dacă pot rămâne în Ucraina. Oficialii avertizează despre o catastrofă umanitară pentru cei care rămân și despre o nouă criză a refugiaților, dacă prea mulți pleacă.

Atacul din 23 noiembrie, a făcut parte din campania necruțătoare de rachete a Rusiei care vizează sistemele energetice ale Ucrainei, care a eliminat serviciile critice din întreaga țară și, așa cum a intenționat în mod clar Kremlinul, a perturbat viețile ucrainenilor obișnuiți, complicând deciziile mari și mici.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat crearea a aproximativ 4.000 dePuncte de invincibilitate” în toată țara – adăposturi unde populația ar putea să se încălzească, să încarce dispozitive electrice, să acceseze internetul și să bea ceva cald.

Amănunte în articolul After missile strikes, Ukrainians persist without electricity, water, heat – publicat de The Washington Post.

Mafia rusă și colaboratorii săi din ortodoxia ucraineană

Biserica Ortodoxă UcraineanăPatriarhia Kyivului (OCU-KP) a devenit Biserica Ortodoxă Ucraineană (a primit tomos).
Biserica Ortodoxă Ucraineană – Patriarhia Moscovei (UOC-MP) este suspicionată că încă este un braț al Rusiei lui Kirill în Ucraina.

Biserica Ucrainei s-a divizat în 2018 în două corpuri cu nume asemănătoare. În mijlocul opoziției din partea Kremlinului, Biserica Ortodoxă a Ucrainei (OCU) a primit independența bisericească de către Patriarhia Constantinopolului în anul 2019. Bisericile OCU au oferit sprijin protestatarilor din Maidan din 2014, care l-a răsturnat pe Viktor Ianukovici, satrapul Moscovei în Ucraina. OCU pretinde că are cel puțin dublul numărului de credincioși față de UOC-MP, are mai multe terenuri și clădiri. 

Deși UOC-MP a susținut în luna  mai a. c. că și-a încetat subordonarea față de mitropolitul Moscovei Kirill, un susținător puternic al președintelui rus Vladimir Putin, puțini sunt cei care cred că despărțirea este una sinceră. Kirill consideră invazia rusă în Ucraina ca pe un război religios, o luptă apocaliptică împotriva forțelor malefice hotărâte să spulbere unitatea dată de Dumnezeu a Sfintei Mame Rusia, iar parlamentarii ucraineni și alți critici acuză UOC că s-a prefăcut în ruptura sa față de autoritatea Moscovei.

„Șeful poliției regionale a Kievului, Andrii Nebytov, nu își ascunde dezgustul, când descrie modul în care părintele Mykola Yevtushenko, un preot al Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonată Patriarhiei din Moscova, a colaborat cu rușii, oferind binecuvântări și îndemnându-și enoriașii să primească forțele invadatoare. Clericul în vârstă de 75 de ani, al cărui proces este în desfășurare la Kyiv, este acuzat nu numai că a încercat să justifice ecleziastic invazia rusă, ci și că a identificat localnicii cel mai probabil dispuși să reziste ocupației sălbatice de 33 de zile de către ruși a Bucha. oraș aflat la nord-vest de Kyiv, care a devenit un cuvânt de referință pentru crimele de război.”

Amănunte în articolul Ukraine hunts collaborators in its divided church – publicat de Politico.

Un tanc T-72B rusesc a fost distrus de minele antitanc ucrainene în în vecinătatea Novoselovka Vtoraya, regiunea Donețk.08.12.2022 ucraina10

Zbor la joasă altitudine…

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.