UCRAINA – de la lume adunate (XX)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!25.11.2022 ucraina4

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Am avea probleme fără Statele Unite!

Premierul finlandez Sanna Marin spune că războiul Rusiei în Ucraina arată că Uniunea Europeană nu este suficient de puternică.

Factorul cheie care a determinat Finlanda să adere la NATO a fost retorica nucleară a Kremlinului după invadarea Ucrainei, a spus ministrul de Externe Pekka Haavisto

Un proiect de lege privind recunoașterea Wagner PMC ca organizație teroristă a fost introdus în Congresul SUA. Dacă va intra în vigoare, Wagner PMC va fi recunoscută ca organizație teroristă străină, în termen de 90 de zile.

Franța a devenit primul stat important din vest, care a susținut public crearea unui tribunal special care să judece oficiali ruși înalți – inclusiv Putin – pentru crima de agresiune din Ucraina.

„Ministerul francez de externe a declarat miercuri că lucrează cu partenerii săi europeni la propunere. Declarația a venit după ce Uniunea Europeană și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut tribunalul într-un discurs despre planurile blocului european pentru Ucraina.”

«UE dorește o instanță specializată, deoarece Rusia nu a semnat tratatul privind curtea penală internațională (CPI), lăsând instanța de la Haga fără jurisdicție în privința „crimelor de agresiune” comise de guvernul rus. CPI poate judeca anumite crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, deși Putin și miniștrii săi de top își păstrează imunitatea de urmărire penală în timpul mandatului.»

Amănunte în articolul France backs plans for tribunal for Russian officials over Ukraine war -publicat de The Guardian.

SUA consideră că protestele care ar putea amenința autoritățile sunt imposibile în Rusia, a declarat Avril Haines, directorul american de informații.04.12.2022 ucraina

Analisti de la Institutul pentru The Study of War cred că vizita surpriză a lui Shoigu la Minsk ar trebui să pună presiune asupra dictatorului din Belarus pentru a sprijini campania ofensivă a Rusiei în Ucraina.

Oficialii americani lucrează pentru a negocia un acord cu NATO și națiunile din Orientul Mijlociu pentru a trimite câțiva dintre interceptorii lor NASAMS în Ucraina.

Documentele capturate dezvăluie planul de 10 zile al Moscovei de a prelua Ucraina și de a ucide conducerea.

«Documentele mai dezvăluie că Rusia plănuia să captureze centralele electrice, aerodromurile, rezervele de apă, banca centrală și parlamentul Ucrainei – și că serviciile speciale ruse au fost însărcinate să ucidă conducerea ucraineană. Ei păreau să presupună că oficialii guvernamentali ucraineni „fie vor fugi, fie vor fi capturați ca urmare a vitezei invaziei.”

Amănunte în articolul Captured documents reveal Moscow’s 10-day plan to take over Ukraine and kill leadership

De urmărit: armata ucraineană afirmă că unele trupe rusești se retrag din pozițiile lor din regiunea de sud Zaporojie. De asemenea, rușii pregătesc evacuarea „personalului administrațiilor de ocupație” în unele părți ale regiunii Zaporojie.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Rușii au executat civili în regiunea Lugansk, Ucraina. Public și demonstrativ, pentru ca lumea întreagă să vadă.

Activistul Serhii Sternenko a publicat fotografii cu oameni despre care se presupune că spânzurați de ocupanți în regiunea Lugansk, pentru cooperarea cu AFU. Aceste fotografii au apărut pe paginile „Z-patriots”. 04.12.2022 ucraina104.12.2022 ucraina2

Case transformate de ruși în depozite de pradă au fost găsite în regiunea Harkov. Acum oamenii legii îi caută pe foștii proprietari ai acestor lucruri și îi îndeamnă pe cei care își recunosc proprietatea să ia legătura cu cea mai apropiată secție de poliție.03.12.2022 ucraina2103.12.2022 ucraina2203.12.2022 ucraina23

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Clădirea istorică a Colegiului de Infrastructură de Transport din Bakhmut a fost avariată de bombardamentele rusești.04.12.2022 ucraina3

Ofițeri de poliție din Harkov stau lângă rămășițele de rachete rusești trase asupra orașului.04.12.2022 ucraina4

Arhiepiscopul de Canterbury vizitează Bucha și declară la BBC că războiul împotriva Ucrainei este „un act de mare rău” și că Vladimir Putin este responsabil. El a spus că Rusia trebuie să înceteze să mintă cu privire la ceea ce a făcut în Ucraina, inclusiv la crimele de la Bucha.

Arhiepiscopul de Canterbury: „În Bucha și Irpin, am văzut chipul lui Hristos în cei care au suferit atât de profund și au avut grijă atât de curajos. Răul declanșat de această invazie este motivul pentru care trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean. Întunericul nu învinge lumina.”

Imagini din satelit preluate din Mariupol pe 30 noiembrie, arată teatrul bombardat, înconjurat de un ecran mare de protecție. Imaginile de mai jos sunt dinainte (29 martie) și după (30 noiembrie):03.12.2022 ucraina1503.12.2022 ucraina16

Pe 15 martie, o rachetă rusă a lovit această clădire înaltă din Kyiv. Și acum o pictură murală simbolică a păsării Phoenix a apărut pe această clădire restaurată.03.12.2022 ucraina1803.12.2022 ucraina1903.12.2022 ucraina20

Pachetele care conțin ochi de animale au fost trimise la 8 ambasade ucrainene din Europa, a declarat ministerul său de externe. Pachete „imbibate cu sânge” găsite în Ungaria, Italia, Țările de Jos, Polonia, Croația, Austria și Spania. Poliția cehă a spus că au fost găsite pachete și acolo.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.