Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
„Ucraina trebuie să câștige, agresorul rus trebuie să eșueze, iar criminalii de război trebuie să facă față justiției. Nicio pace care este negociată înainte ca aceste obiective să fie atinse, nu poate asigura securitatea nimănui.” – Mick Ryan,
Zlata Dziunka, o ucraineană de 14 ani va interpreta piesa Unbreakable la Junior Eurovision din acest an. Cântecul ei este o poveste despre copiii care cresc în adăposturi anti-bombă (subtitrat în engleză).
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Consiliul European a convenit asupra unui pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina pentru 2023 – acum trebuie aprobat de Parlamentul European, acest lucru s-ar putea întâmpla săptămâna viitoare.
Dacă conflictul din Ucraina „scăpa de sub control”, ar fi putut escalada într-un „război cu drepturi depline” al alianței cu Rusia, a declarat Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Ministrul de externe al Australiei a declarat sâmbătă că guvernul va aplica sancțiuni specifice asupra Rusiei și Iranului, ca răspuns la ceea ce a numit încălcări „grave” ale drepturilor omului.
SUA nu mai insistă ca Forțele Armate ale Ucrainei să nu lovească ținte de pe teritoriul Rusiei, deoarece le este mai puțin frică de o escaladare din partea Moscovei – (sursa The Times).
SUA vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor, în valoare de 275 de milioane de dolari și impun sancțiuni împotriva Forțelor Aeriene Ruse și a celui de-al 924-lea Centru de Stat pentru UAV.
Noul pachet ar include:
▪️ Rachete pentru HIMARS;
▪️ muniție de 155 mm;
▪️ HMMWVS;
▪️ Generatoare.
Germania intenționează să transfere în Ucraina 18 sisteme de artilerie autopropulsată RCH-155, 80 de camionete, 7 camioane și 90 de unități de echipamente antirachetă, potrivit Ambasadei Germaniei.
Compania germană Rheinmetall a confirmat o comandă de a produce două sisteme de apărare aeriană Skynex pentru Ucraina, până în 2024. Rheinmetall evaluează cele două sisteme la 182 de milioane de euro. Potrivit surselor Handelsblatt, guvernul german intenţionează să acopere costurile.
Bulgaria va trimite pentru prima dată ajutor militar Ucrainei, relatează Reuters, citând surse. Detaliile nu au fost încă anunțate.
USAF a făcut propunerea pentru a trimite în Ucraina dronele sale mai vechi Reaper, la aproximativ o lună după ce Rusia a invadat această țară la sfârșitul lunii februarie. Dar preocupările legate de transferul de tehnologie sensibilă și faptul că unele ar fi doborâte au dus la un impas de luni de zile.
Forțele aeriene americane au crezut că au planul perfect: să ia dronele sale mai vechi Reaper, de care încearcă să scape de ani de zile, și să le trimită în Ucraina, o țară care cerșește arme cu rază lungă de acțiune. Dar, după luni de certuri interne, Pentagonul nu a luat încă o decizie – chiar dacă dronele ar putea oferi Ucrainei o capacitate dorită de la începutul războiului.
Amănunte în articolul The Air Force wants to send its Reaper drones to Ukraine. The Pentagon’s not so sure. – publicat de Politico.
Orașul leton Ventspils (34.000 de locuitori) a predat Ucrainei două generatoare de 50 kW și 60 kW.
Livrarea a fost organizată de organizația caritabilă letonă „Ziedot.Iv”, care a predat și 26 de paleți cu produse de igienă.
Orașul leton Ventspils (34.000 de locuitori) a predat Ucrainei două generatoare de 50 kW și 60 kW. Livrarea a fost organizată de organizația caritabilă letonă „Ziedot.Iv”, care a predat și 26 de paleți cu produse de igienă.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Pe măsură ce lunile trec și „operațiunea sa specială” se prelungește până în 2023, un număr tot mai mare de ruși realizează că Putin minte. Ei știu că lucrurile sunt departe de a fi „stabile” în Ucraina. Dar, ca toți dictatorii de-a lungul istoriei, Putin minte, pretinzând că… totul merge conform planului!
Povestea unui tânăr colaborator din Kupiansk în două acte. Cel de al doilea fiind chiar… ultimul!
Un băiat ucrainean din Kupyansk (Ilya Gamanin) și-a trădat țara distrugând simbolurile ucrainene. A fugit la Belgorod, a fost recrutat în armata rusă și a murit la Bakhmut.
Rusia furnizează Iranului cele mai recente arme, în schimbul dronelor, relatează NBC, citând un oficial de la Casa Albă.
Premierul indian Narendra Modi a anulat întâlnirea anuală cu Putin. Bloomberg scrie despre acest lucru, citând surse din conducerea indiană.
Rușii torturează și închid oameni cu o poziție activă pro-ucraineană. Au făcut-o cu zeci de ani în urmă și continuă să o facă și astăzi. Citiți în articolele de mai jos despre amintirile prizonierelor politice din Gulag și mărturiile femeilor ucrainene eliberate.
Amănunte în articolul Threats of rape and head shaving. From the Gulag to the colony in Olenivka — women in Russian prisons (Part 1)
Vezi și partea a doua a articolului Blackmail and Russian anthem on schedule. From the Gulag to the colony in Olenivka — women in Russian prisons (Part 2)
Așa arată „eliberarea” de către Rusia a regiunii Donbas a Ucrainei. Așa arată de fapt lichidarea Donbasului de către Rusia.
Putin a spus că totul va fi planificat în Ucraina. Între timp, Rusia trimite mesaje text către militarii săi care luptă acolo, avertizându-i cu privire la răspunderea penală pentru dezertare. Acest lucru vine după numeroase rapoarte despre soldații ruși care au dezertat.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Un fragment dintr-un interviu al lui Zelenski acordat lui Letterman:
– „Auziți sirena?
– O aud
– Ce putem face?
– Nimic!”
Acest dialog arată starea și reacția întregului popor ucrainean.
Ombudsmanul ucrainean pentru copii spune că rușii au deportat peste 13 mii de copii ucraineni în Rusia.
Comitetul Radei Supreme a aprobat un proiect de lege care interzice Biserica Ortodoxă Rusă și organizațiile afiliate acesteia din Ucraina și a recomandat Radei să-l adopte în primă lectură.
Serviciul de Securitate al Ucrainei spune că a identificat un comandant rus care a ordonat trupelor să tragă în civili. Locotenent-colonelul Evgeni Zelenov — un comandant adjunct în Districtul Militar de Vest – a ordonat trupelor să tragă în mașinile civile de la intrarea în Harkov pe 24 februarie.
Procuratura Regională Harkov a trimis un rechizitoriu în instanță împotriva a 4 soldați ruși pentru torturarea ucraineanilor. Soldații Ucrainei au fost ținuți într-o groapă fără apă și mâncare. Ocupanții l-au bătut pe unul dintre aceștia cu un ciocan pe membre.
În Herson, maternitatea unui spital a fost bombardată, a informat Biroul Președintelui. Nu au fost victime. Clădirea a suferit avarii semnificative.
Viață grea în război… de fapt, asta nu-i viață!
Belogorivka în regiunea Luhansk – condițiile de trai în prima linie, văzute prin ochii apărătorilor ucraineni
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)