UCRAINA – de la lume adunate (XXI)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Mariupol, regiunea Donețk, estul Ucrainei, decembrie 2021. Un oraș fericit care se pregătește de Anul Nou și de Crăciun. Acum orașul este în ruine, zeci de mii de locuitori ai săi au fost uciși de invadatorii ruși.

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!03.12.2022 ucraina15

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Chiar în această zi a anului 1998, Ucraina și Statele Unite au semnat un acord de casare a 44 de bombardiere ucrainene cu rază lungă de acțiune și 1068 de rachete de croazieră Kh-55. Majoritatea acestor bombardiere și rachete strategice au fost transferate în Rusia și sunt folosite acum pentru a lovi orașele ucrainene05.12.2022 ucraina

Numărul care mărește crimele de război sângeroase ale Rusiei în Ucraina. Până acum, din februarie, s-au înregistrat 51.161 de crime de agresiune și crime de război. 443 (cunoscute) copii au fost uciși și 852 au fost răniți. 18.585 Infracțiuni contra Securității Naționale a Ucrainei.04.12.2022 ucraina11

Ucraina finalizează lucrările la o dronă de atac cu un focos de 75 kg și o rază de acțiune de până la 1.000 de kilometri, a informat presa, citând purtătoarea de cuvânt a „Ukroboronprom”, Natalia Sad.

Recruții ucraineni care s-au antrenat pe teritoriul Marii Britanii sunt trimiși înapoi cu echipamente pentru a-i ajuta în prima linie.

Marea Britanie ajută nu doar la antrenarea trupelor Ucrainei, ci și la echiparea acestora. Acest gest va fi rambursat integral, în special pe timpul iernii. Trupele ruse pot visa doar la astfel de echipamente.04.12.2022 ucraina804.12.2022 ucraina904.12.2022 ucraina10

Pe măsură ce se întorc în Ucraina pentru a lupta pentru libertate și pentru a supraviețui, articolele din trusă includ: căști, armuri și saci de dormit, precum și truse pentru vreme rece.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Bakhmut: ceea ce erau cândva casele oamenilor, sunt acum doar cochilii goale. Lumea rusă a distrus lumea multor ucraineni.

Rușii aruncă din drone grenade cu aerosoli K-51, cu substanțe otrăvitoare iritante.

Reprezentantul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, a pus la îndoială oportunitatea continuării acordului nuclear cu Iranul și a spus că SUA vor reacționa dur la transporturile de arme iraniene către Rusia.

În unele zone din Ucraina ocupată, Rusia încetează plățile de pensii până când pensionarii completează cererile pentru a primi un pașaport și cetățenie rusă. Putin le oferă ucrainenilor în vârstă o alegere – să devină ruși sau să moară. 04.12.2022 ucraina5

Armata Ucraineană a capturat un luptător din grupul Wagner, în Bakhmut. El a acordat un interviu unui blogger ucrainean, în care a cerut să nu-l returneze în Rusia.  În grupul său, nimeni altcineva nu a supraviețuit în afară de el. Potrivit acestuia, foștii prizonieri au fost amenințați că vor fi împușcați dacă se retrag.

În Rusia, un deputat comunist a sugerat să trimită câini fără stăpân în Ucraina, învățându-i să arunce tancuri în aer. „Îmi propun să dresăm acești câini să arunce în aer tancurile”, a spus Viktor Makarov la o sesiune a adunării parlamentare, unde au discutat problema adăposturilor pentru animalele fără stăpân.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

„În timpul luptelor intense din regiunea Donbas de est din această vară, Rusia a folosit mai multă muniție în două zile decât are armata britanică în stoc”. Într-o dezvoltare geopolitică uimitor de neprevăzută, Rusia a demilitarizat „în mod semnificativ” NATO.

Amănunte în articolul Military briefing: Ukraine war exposes ‘hard reality’ of west’s weapons capacity – publicat în Financial Times.

Un proiect de rezoluție care circulă la Națiunile Unite la New York pentru constituirea unui tribunal în stilul Nürnberg, care să tragă la răspundere conducerea rusă pentru crimele de agresiune din Ucraina.

Beth Van Schaack, ambasadorul SUA pentru justiția penală globală, a declarat: „Este ceva de care președintele Zelenski îi pasă profund. Acesta este ceva ce își dorește Ucraina și cred că asta va avea o mare greutate. Întrebarea este, vor avea voturi la adunarea generală?

Curtea penală internațională a început deja să investigheze crimele de război din Ucraina, dar conducerea Ucrainei susține că CPI este împiedicată prin faptul că, deși îi poate judeca pe cei acuzați de crime de război individuale, nu poate urmări conducerea Kremlinului pentru crima mai largă de agresiune, deoarece Rusia nu este semnatar al statutului acesteia.

Amănunte în articolul Russian war crimes draft resolution being circulated at the UN – publicat de The Guardian.

Reacția ocupanților după lovirea unei mine antitanc.

În sudul Ucrainei, sursa de energie a orașului Herson a revenit la 85%, potrivit oficialilor locali. După ce a fost restabilit vineri la aproximativ trei sferturi de capacitate, orașul a fost oprit complet de la electricitate din cauza bombardamentelor rusești.04.12.2022 ucraina6

Procurorul regiunii Harkov a anunțat statisticile crime de război ruse din Harkov: în cele 9 luni de război, 1635 de civili au fost uciși și 2563 au fost răniți. Aproximativ 13500 de clădiri rezidențiale au fost distruse complet sau parțial.04.12.2022 ucraina7

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.