UCRAINA – de la lume adunate (X)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!17.11.2022 ucraina8

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez pentru Afaceri Externe: „Amenințarea rusă este directă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Polonia și alte state europene. Acel război este împotriva noastră a tuturor, împotriva valorilor noastre, împotriva Europei, împotriva stilului nostru de viață”.

Țintirea continuă și insensibilă a Rusiei asupra orașelor ucrainene – în această săptămână – arată doar slăbiciunea lui Putin. Totodată, este ultima speranță a lui Putin de a obține concesii de la Ucraina, prin obținerea unei victorii goale de conținut, pe care să o poată trâmbița în Rusia. Acestea au fost cele mai grele lovituri cu rachete de la începutul războiului. Până la 10 milioane de gospodării au rămas fără electricitate, arătând cruzimea abordării din partea guvernului și armatei Rusiei.

Aceste acte criminale nu au avut darul de a distruge unitatea poporului ucrainean, dispus să înfrunte agresorul până la sfârșitul victorios al războiului. Iar condițiile unor eventuale „negocieri” de pace sunt puține și foarte clar formulate de către britanici: 18.11.2022 ucraina5

Serviciul de Securitate Suedez confirmă sabotarea conductelor Nord Stream. Ancheta a documentat avarii importante la conducte și au confiscat mai multe „obiecte străine”, pe care au fost găsite reziduuri explozive.18.11.2022 ucraina3

„Analiza care a fost efectuată acum, arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate”, a declarat  Procuratura Suedeză într-un comunicat. „Investigația este extrem de complexă și cuprinzătoare. Ancheta în curs va determina dacă pot fi identificați suspecți”, a adăugat aceasta.

Amănunte în articolul Traces of explosives found at Nord Stream pipelines, Sweden says – publicat de CNN.

Vestul nu ar trebui să dicteze condiții de pace Ucrainei – a spus Jan Lipavský, ministrul ceh de externe, în timpul unei călătorii la Londra, relatează The Guardian.18.11.2022 ucraina1

„Nu ar trebui să dictăm Ucrainei nicio condiție de pace, pentru că ea luptă pentru propria lor supraviețuire. Ucrainenii au făcut o alegere clară – nu vor să facă parte din imperiul Moscovei”, a spus Lipavský.

Amănunte în articolul West ‘should not dictate’ peace terms to Ukraine, says Czech foreign minister – din The Guardian.

Rusia a declanșat joi cel de-al doilea mare baraj cu rachete împotriva Ucrainei în trei zile, acuzând Kyivul că a refuzat negocierile de pace, avertizând asupra unor noi atacuri asupra infrastructurii critice a statului atacat.

Numărul persoanelor ucise într-un atac #rusesc asupra Vilniansk, regiunea Zaporizhzhia a crescut la 9.

O fotografie pe care ar trebui să o vadă întreaga lume! Chirurgi din Lviv au efectuat cu succes o operație la inimă, în absența curentului electric.18.11.2022 ucraina

Republicanii din Camera Reprezentanților SUA cer un audit al fondurilor alocate pentru sprijinirea Ucrainei. Proiectul de lege prevede că Congresul trebuie să primească, în termen de 14 zile de la adoptare, toate documentele privind ajutorul acordat Ucrainei, semnate de Joe Biden.

Dacă ajutorul SUA pentru Ucraina continuă, Kievul va câștiga, spune fostul ambasador al SUA în Ucraina, John Herbst. „Este în interesul fundamental al Americii să ajute Ucraina să câștige acest război”, a spus el într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Suedia aprobă un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 287 de milioane de dolari. Ucraina va primi sisteme de apărare aeriană, muniție și multe altele. „Este vorba despre sisteme de apărare aeriană, vehicule blindate, echipamente personale, inclusiv seturi de iarnă și alte echipamente”, s- declarat în Parlamentul suedez.

Slovacia a predat Ucrainei al șaptelea obuzierZuzana 2”, transmite Jaroslav Naď, ministrul slovac al Apărării.

„Distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei atinge un punct critic”, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru managementul crizelor. „Uniunea Europeană lucrează neîntrerupt pentru a-i susține furnizarea de energie electrică.”

„Comisia Europeană coordonează luna aceasta o nouă livrare de ajutor de peste 1.800 de tone de asistență de urgență, inclusiv în domeniul energiei, pentru a sprijini Ucraina prin Mecanismul de protecție civilă al UE. Acest lucru aduce ajutorul material total canalizat Ucrainei la 74.000 de tone, în valoare de peste 450 de milioane de euro și se adaugă celor 523 de milioane de euro în asistență financiară umanitară furnizate deja de la invazia ilegală a Rusiei. Cel mai recent ajutor vine din Belgia, Finlanda, Germania, Slovacia, Luxemburg și Suedia. Include materiale de prim ajutor, îmbrăcăminte de protecție, echipamente de stingere a incendiilor, camioane cu apă și autobuze, printre altele.”

Amănunte în materialul Ukraine: EU delivers further energy equipment and emergency aid

După a treia retragere majoră a rușilor, ucrainenii găsesc munți de echipamente „foarte periculoase” lăsate în urmă.18.11.2022 ucraina2Zelenski i-a avertizat, de asemenea, pe locuitorii din Herson cu privire la prezența minelor rusești. „Vă rog, vă rog, să nu uitați că situația din regiunea Herson rămâne foarte periculoasă”, a spus el.

Amănunte în articolul After Russia’s third major retreat, Ukrainians find mountains of ‘very dangerous’ equipment left behind – publicat de ABC News.

Indiferent de rezultatul „Missilegate”, Kremlinul a câștigat ceva material de propagandă util, din confuzia din jurul acestuia și din ezitarea Occidentului de a arăta imediat cu degetul!18.11.2022 ucraina4

Ucraina are mulți eroi necunoscuți. Acești doi tineri ucraineni se numără cu siguranță printre ei. Artur și Denys au sarcina sumbră de a recupera cadavrele civililor și soldaților uciși în războiul brutal al Rusiei. Aceasta include rușii morți, precum și ucrainenii decedați.18.11.2022 ucraina618.11.2022 ucraina7Numărul 200 de pe duba lor de culoare albă, marcată cu o cruce roșie, reprezintă codul militar pentru transportul soldaților morți.

«Artur spune că sarcina lor este să se asigure că niciun cadavru nu este lăsat în urmă pe câmpul de luptă. Pământul este stricat de moloz, tranșee abandonate și găuri adânci de bombe. Li s-a spus că există mai multe cadavre care zac undeva în această scenă de devastare apocaliptică. Încă se aude zgomot de luptă în depărtare. Artur spune că sunt conștienți de faptul că munca lor este periculoasă, dar consideră că riscurile sunt justificate „pentru că cel mai important lucru este să scoți morții din acest război teribil”». Cadavrele pe care le colectează sunt duse la o morgă locală. Cu ajutorul unei drone dotată cu o cameră (pentru a cerceta zona), ei nu caută doar cadavre, ci și urme de mine. Unul din echipa lor a fost accidentat recent de o astfel de mină. Prezența lor reprezintă un pericol permanent. Se crede  că sunt în jur de 100.000 de mine în zonele recent eliberate din estul Ucrainei. De regulă, un an de luptă echivalează cu cinci ani de deminare.

«Când recuperează morții Rusiei, el spune că „există o înțelegere clară că aceștia vor fi schimbați cu decedatul nostru, iar decedatul nostru va fi îngropat cu demnitate în Ucraina”. Crucea Roșie este cea care facilitează schimburile între țări.»

„Rolul lor ilustrează că războiul din Ucraina nu este doar o bătălie fizică. Există și o componentă morală, reflectată în modul în care o armată îi tratează atât pe cei vii, cât și pe cei morți.”

Amănunte în articolul  Ukraine war: The men who bring back the dead – publicat de CNN.

Oameni din Herson – înconjurați de obuze neexplodate și tancuri rusești arse – povestesc despre ororile pe care le-au trăit în timpul ocupației ruse: „Era înfricoșător că puteau veni oricând să ne verifice casele. Au tot întrebat dacă avem o viață mai bună cu ucrainenii sau cu ei [rușii]. Unii oameni tineri au fost luați și bătuți.”18.11.2022 ucraina8Amănunte în articolul People in Ukraine’s Kherson region try to return to normal — but the war is still dangerously close – publicat de CNN News.

Zidul unei camere de tortură din Herson, unde Rusia ținea ostatici civili. Inscripțiile „Roagă-te lui Dumnezeu pentru noi”, „Doamne dă-ne putere”, sunt scrise în limba rusă. Indiferent ce limbă ai vorbit, cea mai mică neascultare față de ocupanți era suficientă pentru a te trimite în temniță.18.11.2022 ucraina9

Este timpul să recunoaștem Federația Rusă pentru ceea ce este cu adevărat: Un stat sponsor al terorismului. Europarlamentarul suedez Charlie Weimers solicită Parlamentului European să voteze rezoluția prin care să eticheteze astfel Rusia, în timpul sesiunii plenare de săptămâna viitoare.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.