UCRAINA – o rază de speranță (LX)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!12.11.2022 ucraina10

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Nu este timp pentru negocieri, tocmai când Rusia este alungată din Herson!

 Pe hartă Hersonul este violet.

12.11.2022 ucraina5

Pierderile rusești din 12 noiembrie – potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei. Și ieri a fost o zi mare!

12.11.2022 ucraina8

În ce-l privește pe Putin, acesta „are 70 de ani, iar sănătatea lui a devenit cu adevărat o întrebare existențială pentru sistem. La urma urmei, în timp ce Constituția Rusiei prevede ce se întâmplă dacă el moare în funcție – prim-ministrul intră în funcția de președinte interimar până când se pot organiza alegeri anticipate – nu există nicio prevedere în cazul în care acesta este incapabil pentru o perioadă substanțială de timp și nici nu există un vicepreședinte capabil să-l înlocuiască. Acesta este exact genul de criză care ar putea genera o luptă intra-elite, care ar putea doborî acest regim.”

Citește articolul Opinion: Putin can cling on to power, but his legend is dead – publicat de CNN.

Pentru Ucraina, întoarcerea Hersonului este una dintre cele mai semnificative victorii ale războiului. Președintele Volodimir Zelenski a spus că a fost o „zi istorică”.

„Herson contează din cauza barierei naturale oferite de râul larg Nipru, care are doar un număr limitat de traversări. Dacă Rusia ar fi continuat să dețină un avanpost pe malul său de vest, în temeiul unei presupuse încetări a focului sau al unui conflict înghețat, ar fi într-o poziție mult mai puternică pentru a relansa o ofensivă în ceea ce rămâne din coasta Mării Negre a Ucrainei, o dată ce forțele lor vor fi reconstituite.

Rușii se retrag pentru că pozițiile lor sunt nesustenabile, având în vedere daunele aduse liniilor lor de aprovizionare de atacurile ucrainene. Alternativa ar fi să riști ca întreaga lor forță din Herson să fie distrusă într-o etapă ulterioară, la fel ca la Donețk la începutul lunii septembrie.”

Amănunte în articolul Helping Ukraine pays major dividends for the US – publicat în New York Post.

Administrația militară a revenit la Herson. Acolo lucrează deja șeful administrației militare regionale, Yaroslav Ianușevici, Serviciul Național de Poliție și Securitate al Ucrainei.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas i-a felicitat pe ucraineni pentru eliberarea Herson: „Sunt emoționată până la lacrimi să asist la întoarcerea libertății în Herson, ucrainenii îmbrățișându-și soldații și steaguri albastre și galbene ridicate. Estonienii vă urmăresc curajul cu mândrie și un sentiment profund de solidaritate și sprijin.”

Bucuria reîntoarcerii al patria mamă!

O zi de muncă grea a unui medic al Forțelor Armate ale Ucrainei

Unde sunt cei peste 90% care au votat pentru ca Herson să se alăture Rusiei la referendumul ilegal al lui Putin? Ei bine, nicio explicație nu este cu adevărat necesară pentru o minte sănătoasă!

„Creierul lui Putin”, Alexander Dugin, cere ca liderul rus să fie ucis pentru eșecurile sale în Ucraina. Rușii pot accepta tot felul de atrocități teribile, dar nu pot admite ca omul lor puternic să fie un învins.

Amănunte în articolul EXCLUSIVE: Calls for President Vladimir Putin to be toppled and killed after defeat in Kherson – publicat în Mirror.

Postarea inițială a fost un chat Telegram care ulterior a fost șters, dar Internetul nu uită niciodată.

12.11.2022 ucraina3

La fel ca Germania nazistă, ocupanții ruși terorizează copiii și profesorii nevinovați și ard cărți „indezirabile”. Ei amenință cu deportarea copiilor și cu tortura, pentru a-i constrânge pe profesori să colaboreze

United24, o inițiativă lansată de Zelenski pentru a strânge donații caritabile în urma invaziei rusești din februarie, a spus că Ucraina are nevoie de 100 de drone care operează de pe mare, fiecare costând 10 milioane de grivne (aproximativ 274.000 de dolari).

Turnul TV din Herson a fost aruncat în aer de ruși în timpul retragerii lor.

12.11.2022 ucraina4

Ucraina a respins o mulțime de atacuri rusești la sol în Harkov: Masyutivka și Orlyanka. Luhansk: Novoselivske, Myasozharivka, Makiivka și Bilohorivka. Donețk: Soledar, Bakhmut, Krasnohorivka, Verkhnokamianske, Pervomaiske, Nevelske, Maryinka și Pavlivka.

Cu toți ochii îndreptați spre Herson, ieri în regiunea Lugansk, forțele Ucrainei au înaintat mai aproape de orașul ocupat de pe Svatove și mai la nord. Un oficial regional a declarat că Rusia a împins mai multe trupe în orașele Kreminna, Rubijne, Severodonețk și Lysychansk.12.11.2022 ucraina7

Ministerul rus al Apărării a declarat că totul a fost retras cu succes din Herson. Videoclipul arată cum Rusia încearcă să-și ascundă depozitele de muniție de câmp și cum soldații ruși par să-și fi schimbat uniformele cu haine civile. De remarcat și mobilierul jefuit de către ruși.

Primii soldați ruși deghizați în civili în Herson au fost identificați și capturați!

Uniforme, gloanțe, arme, grenade, căști etc., toate lăsate în urmă de ruși, care încearcă să arate ca niște civili în Herson.

Trupele ucrainene continuă să găsească cantități uriașe de arme și muniții, care au fost abandonate de ruși, în timp ce fugeau din regiunea Herson.

Putin este redus la citirea dintr-un scenariu, la care se adaugă retorica lui disperată.

Noile amenințări ale lui Putin: „Rusia nu a început încă nimic serios în Ucraina”. „Astăzi auzim că vor să ne învingă pe câmpul de luptă, ei bine, ce să spun, să încerce. Încă nu am început nimic cu adevărat”. Putin pare să fie pregătit să lanseze un nou atac aerian masiv de represalii – în timpul G20 – după eșecul trupelor sale din regiunea Herson.

O altă retragere rusă în Ucraina și o altă linie ineficientă Siegfried în curs de construcție. Forțele ruse din Herson s-au retras din cauza artileriei ucrainene cu rază lungă de acțiune. Așadar, așa cum am văzut în cel de-al Doilea Război Mondial, piramidele micuțe de beton ale lui Putin și liniile de apărare statică în stil nazist ale Rusiei nu-i vor ajuta cu nimic.12.11.2022 ucraina6

O bunică din Ucraina înregistrează în fiecare zi pierderile ocupanților ruși!

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.