Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
În 2023, jumătate din țările UE sunt amenințate de recesiune, a declarat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional. Potrivit acesteia, țările UE „au suferit foarte grav” din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit cu „Shahed”, pariul său poate fi pe uzură – a spus Zelenski într-un discurs de seară. Potrivit acestuia, peste 80 de drone inamice au fost doborâte pe cerul de deasupra Ucrainei în doar două zile ale noului an.
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Kyrylo Budanov, Șeful ucrainean al informațiilor militare într-un interviu cu ABC, a spus că vor fi mai multe lovituri pe teritoriul Rusiei și vor fi „din ce în ce mai profunde”.
Atacul asupra trupelor rusești din Makiivka a fost posibil datorită activității ridicate a telefoanelor mobile. Se raportează că utilizarea activă a telefoanelor mobile a dus la determinarea locației cu ajutorul complexului de recunoaștere ECHELON.
Ministerul rus al Apărării a confirmat moartea a cel puțin 63 de ocupanți în Makiivka. Potrivit acestora, AFU a tras șase rachete HIMARS și doar două au fost doborâte de apărarea antiaeriană rusă.
Clădirea distrusă din Makiivka, unde erau găzduiți militari ruși.
Armata ucraineană a lovit o concentrare de trupe rusești în Chulakivka, regiunea Herson, în ajunul Anului Nou. Potrivit Statului Major, pierderile inamicului s-au ridicat la aproximativ 500 de răniți și ocupanți eliminați.
474 de locuitori ai regiunii Herson rămân în captivitatea ocupanților ruși, a declarat Anastasia Vesilovska, purtătoarea de cuvânt a parchetului regional Herson. Totodată, ancheta are cunoştinţă de eliberarea a 638 de cetăţeni, a adăugat ea.
Evgheni Prigojin a declarat că înaintarea militarilor și mercenarilor ruși în apropierea Bakhmut a fost împiedicată de buna apărare a orașului. Între timp, serviciile de informații britanice afirmă că rușii nu vor putea obține niciun succes în zona Bakhmut în viitorul apropiat (video subtitrat în engleză).
În Tokmak, Zaporizhzhia aseară a fost lovită o poziție a ocupanților ruși mobilizați.
Șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhiy Gaidai, a publicat filmări cu daunele produse de o… lovitură (bine țintită) asupra depozitului de muniții al ocupanților ruși din Svatovo.
În Novy Oskol (regiunea Belgorod), un depozit este în flăcări, urmată de detonarea muniției la una dintre unitățile militare.
„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!
Căpitanul HIMARS s-a adresat soldaților ruși:
„Soldat rus!
Dați-mi coordonatele locurilor în care sunt concentrate vehiculele blindate, se află sediul, muniția și nu voi lovi pozițiile.
Așa îți vei salva viețile prietenilor tăi.”
Frumuseți adevărate își pun viața în pericol pentru Ucraina, alături de toate celelalte frumoase doamne ucrainene de pe frontul de acasă.
Prim-ministrul Shmygal a spus că Ucraina a confiscat 17 miliarde de grivne de la băncile rusești. Shmygal: „Daunele aduse economiei Ucrainei – cauzate de ostilități – au depășit 700 de miliarde de dolari.”
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Pe 3 ianuarie, rușii au lovit cu rachete orașul Druzhkivka din districtul Kramatorsk din regiunea Donețk, a anunțat biroul președintelui. Una dintre rachete a lovit patinoarul Altair.
Familiile militarilor ruși și angajații Serviciului Gărzii Federale Ruse vor primi 5 milioane de ruble dacă vor fi uciși în războiul din Ucraina. În cazul unei răniri, rudele ocupanților vor putea conta pe o despăgubire de 3 milioane de ruble.
Ocupanții ruși demolează clădirile pe care le-au distrus în timpul invaziei din Mariupol.
Potrivit Procuraturii Generale din Ucraina, peste două duzini de camere de tortură au fost descoperite în părțile din regiunea Herson care au fost eliberate. Cultura rusă este un cult al morții.
Amănunte în articolul Chamber Used by Russians to Torture Children Found in Kherson – publicat de Kyiv Post.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Video cu imagini de la camerele de supraveghere ale Palatului „Ucraina” din Kyiv, care surprinde momentul atacării în centrul orașului pe 31 decembrie.
„Populația din Herson a scăzut de 5 ori în comparație cu populația dinainte de război”, a declarat Pletenchuk, ofițer de presă al biroului comandantului apărării din Herson. Până pe 24 februarie, în oraș locuiau aproximativ 330 de mii de oameni.
Comitetul militar NATO va organiza o întâlnire în perioada 18-19 ianuarie la Bruxelles, pentru a discuta „probleme de importanță strategică” Sunt așteptați să participe reprezentanți din Finlanda și Suedia. Întâlnirea va aborda și problema sprijinului pentru Ucraina.
Marea Britanie va oferi asistență pe termen lung Ucrainei, pe fondul noilor atacuri rusești cu drone, a declarat premierul britanic Rishi Sunak, în urma unui apel telefonic cu Volodimir Zelenski. Londra a predat recent peste 1.000 de rachete antiaeriene la Kyiv.
Biden a anunțat crearea unei coaliții de aliați pentru a răspunde provocărilor globale, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei: „În acest moment de mari provocări globale – de la inflația globală, la criza climatică, la războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei – reunim cea mai largă coaliție posibilă de parteneri pentru a obține rezultate.”
Germania este gata să trimită bunuri rusești înghețate, pentru a reconstrui Ucraina dacă aliații vor face același lucru (sursa Bloomberg).
Polonia va fi gata să ia operele de artă din Ucraina, dacă va fi necesar să le scoată din țară din cauza ostilităților. Jaroslaw Sellin, Ministrul adjunct al Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei a povestit despre asta la emisiunea „Radio polonez”.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVIII) – publicat pe 1 ianuarie 2023;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVII) – publicat pe 31 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVI) – publicat pe 30 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLV) – publicat pe 29 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIV) – publicat pe 28 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness
Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running
The Doors – The End (Original Version)
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)