UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Versiunea NATO a cântecului ucrainean „Șchedryk” (Carol of the Bells)

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”

Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în ​​întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!16.12.2022 ucraina8

Casa Albă consideră că momentul negocierilor de pace cu privire la Ucraina nu a venit încă, a declarat Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui SUA.

Politicienii și diplomații occidentali cred că s-ar putea să nu existe discuții între Rusia și Ucraina pentru „încă câțiva ani” și că conflictul ar putea fi înghețat, a scris Politico, citând surse.

Președintele ucrainean Zelenski este la curent cu propunerile de începere a negocierilor cu Rusia, dar nu vede ce se poate negocia. El a spus asta într-un interviu acordat canalului francez LCI.

Acest război se va termina. Și se va termina atunci și numai dacă Ucraina rămâne o țară liberă, suverană, independentă, cu un teritoriu intact” – a subliniat președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii, generalul Mark Milley.

«O încetare a focului în condițiile Rusiei nu va pune capăt „ororii” oamenilor din Ucraina, ci dimpotrivă», a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock.

„Nu văd un sfârșit prea curând pentru că acesta este un război global… Cred că războiul începe atunci când un imperiu începe să slăbească. Când există arme de folosit, testat și vândut. Sunt multe în joc”, a spus Papa Francisc, într-un interviu acordat publicației spaniole ABC.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus că nu vede perspective pentru negocieri de pace între Kyiv și Moscova în viitorul apropiat.

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Videoclip – reportaj despre situația din Bakhmut – 20 decembrie 2022 (subtitrat în engleză):

Volodimir Zelenski a publicat fotografii de la Bakhmut și a mulțumit încă o dată armatei ucrainene pentru curaj.

18.12.2022 ucraina618.12.2022 ucraina718.12.2022 ucraina8

„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria totală a Ucrainei se va putea face acest lucru!

Furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune Ucrainei, nu numai că va facilita lovirea preventivă a pozițiilor militare ruse, dar ar putea, de asemenea, să împingă forțele rusești mai departe din Ucraina.

Zelenski: „În special, vă voi aminti constant. Dragi parteneri! Găsiți o oportunitate de a oferi Ucrainei o protecție fiabilă a cerului, un scut fiabil de apărare aeriană. Puteți face acest lucru. Puteți oferi protecție oamenilor noștri – protecție sută la sută împotriva rachete rusești.”

Președintele Ucrainei „Recucerirea Crimeei a început cu dorința și disponibilitatea oamenilor.”

Rușii dezvoltă planuri pentru „atacuri masive de infanterie” similare cu tacticile folosite de Uniunea Sovietică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acest lucru a fost declarat de consilierul șefului biroului președintelui Mihail Podolyak, într-un interviu pentru The New York Times.

Potrivit concluziilor AFU și ale serviciilor de informații străine, Rusia a recrutat și antrenează deja soldați care ar putea fi implicați în astfel de atacuri. Podolyak a menționat că „aprovizionarea viitoare de arme din țările occidentale ar trebui să corespundă amenințărilor viitoare.”

«Operațiunea militară specială a fost absolut necesară pentru a dejuca planurile de a transforma Ucraina într-o „anti-Rusie”», a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Dacă Lukașenko se prăbușește, încearcă să-l ia și pe Putin cu el.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) din Marea Britanie afirmă că Putin nu a reușit să-l convingă pe Lukașenko să intre în război cu Ucraina.18.12.2022 ucraina10

Putin și Lukașenko s-au abținut să discute public despre invazia rusă a Ucrainei, ambii lideri remarcând că Belarus se confruntă în continuare cu o amenințare occidentală. Putin a anunțat că ar putea lua în considerare pregătirea echipajelor aviației de luptă din Belarus pentru utilizarea „munițiilor cu focoase speciale” din cauza situației „in escaladare” la frontierele externe ale  Uniunii.

ISW continuă, de asemenea, să evalueze că participarea Belarus la războiul lui Putin împotriva Ucrainei rămâne puțin probabilă. Faptul că Putin pare să fi acceptat punctele de vedere ale lui Lukașenko, fără a-l convinge să le ajusteze în mod indirect, susține această evaluare.
Lukașenko și-ar ajusta probabil retorica pentru a crea o explicație plauzibilă propriilor sale idei despre motivul pentru care s-a îndepărtat brusc de amenințarea fictivă de invazie NATO, pe care a produs-o pentru a se alătura invaziei Ucrainei de către Putin.

„Temerile Belarus că vor fi atrase în războiul Ucrainei când Putin se întâlnește cu Lukașenko”

Vladimir Putin a discutat despre o cooperare militară mai strânsă cu omologul său din Belarus, Alexandru Lukașenko, în timpul unei vizite rare în această țară, în timp ce la Kyiv cresc temerile că Moscova își împinge cel mai apropiat aliat să se alăture unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei. Întâlnirea, care a fost prima vizită a lui Putin în Belarus din 2019, a avut loc la câteva ore după ce Moscova a lansat un nou baraj de „drone kamikaze” care au deteriorat „infrastructura cheie” în Kiev și în jurul lui, potrivit primarului, Vitali Klitschko.

„Protejarea graniței noastre, atât cu Rusia, cât și cu Belarus, este prioritatea noastră constantă”, a spus Zelenski după o întâlnire cu comandamentul militar superior al Ucrainei. „Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile.”

„Lukașenko a permis anterior Kremlinului să-și folosească țara ca platformă pentru a trimite zeci de mii de soldați ruși în Ucraina, în timp ce avioanele de război rusești au decolat de pe bazele din Belarus. Dar Lukașenko nu s-a alăturat războiului direct și nici nu i-a trimis pe al lui.”

Amănunte în articolul Putin’s mission to Minsk raises fears he will drag Belarus into Ukraine war – publicat în The Guardian.

Duma de Stat a adoptat în primă lectură un pachet de proiecte de lege pentru introducerea de amenzi de până la 1 milion de ruble pentru distribuirea de hărți care contestă integritatea Federației Ruse.

Duma de Stat a adoptat în unanimitate o lege prin care se pedepsește „profanarea” Panglicii Sf. Gheorghe cu până la 5 ani de închisoare. Pentru profanarea publică a panglicii, o persoană juridică ar putea primi o amendă de la 3 milioane la 5 milioane de ruble, cu sau fără confiscare.

Un incendiu uriaș a cuprins o rafinărie de petrol rusă într-un atac suspectat de sabotaj.

Amănunte în articolul Huge fire engulfs Russian oil refinery in latest suspected sabotage attack – publicat în Metro.

Alexander Kibovsky, Șeful Departamentului Cultural Municipal din Moscova citează o poezie prin care îi imploră pe ruși „Să omoare ucrainenii. Omorâți-i repede. Ucideți cel puțin unul”.

La Moscova, un grup patrioți au aruncat cu baroase în clădirea Ambasadei Finlandei. În noiembrie, a apărut online un videoclip cu compania „Concord” a lui Evgheni Prigojin predând un baros însângerat într-o cutie de vioară „pentru a fi trimisă Parlamentului European”.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Ucraina va primi aproximativ 10.000 de terminale de comunicații prin satelit Starlink. Ucraina a încheiat un acord cu Space Exploration Technologies Corp a lui Elon Musk, pentru a primi antene care furnizează servicii de internet de la sateliți.18.12.2022 ucraina9

„Pentru eroismul oamenilor săi și pentru că a înfruntat un bătăuș”, Ucraina a fost recunoscută drept țara anului de revista britanică The Economist. „Alegerea este evidentă. Nu poate fi decât Ucraina”, se spune în articol.18.12.2022 ucraina5

Noul proiect de buget al SUA propune alocarea a 45 de miliarde de dolari pentru ajutor pentru Ucraina și aliații NATO.

Ucraina a primit 2 miliarde de dolari sub formă de granturi alocate de SUA, printr-un fond fiduciar al Băncii Mondiale.

Finlanda pregătește un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de președintele Sauli Niinistö în timpul unei întâlniri a liderilor Forței Expediționare Comune.

Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților SUA din partea Partidului Republican, a comentat cât va dura o confruntare militară între Rusia și NATO: „I’m hoping this is a joke. NATO vs Russia would be like a real three day operation” (Sper că aceasta este o glumă. NATO vs Rusia ar fi ca o adevărată operațiune de trei zile). 

Țările UE convin asupra plafonului prețului gazelor pentru a limita criza energetică. Plafonul este stabilit la 180 de euro/ megawat-oră, relatează Reuters, citând un document semnat de părți. Acesta va intra în vigoare pe 15 februarie 2023.

Rusia a început să folosească un nou model de drone iraniene, potrivit lui Yury Ignat, reprezentant al Comandamentului Forțelor Aeriene al AFU. Este vorba despre modelul Shahed-131. Viteza medie a acestuia este de 150 km/h.

Lviv – Familia unui soldat ucrainean căzut în luptă, împodobește bradul de Crăciun pe mormântul său.

În Ucraina ocupată, Rusia continuă să împiedice civilii să folosească spitalele. În regiunea Luhansk, Spitalul Clinic, Spitalul Multidisciplinar nr. 15 al orașului Luhansk și Spitalul Căilor Ferate au fost predate pentru uzul exclusiv al forțelor de ocupație.

Un spital din Donețk a fost avariat în urma bombardamentelor.

Primiți doi copii  din Herson cu un colind adaptat zilelor noastre!?

Un cântec popular scurt specific, în acest caz cu un text copilăresc semi-obscen, despre o broască și un câine care-l abuzează pe Putin.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running

The Doors – The End (Original Version)

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

 
Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.