UCRAINA – o rază de speranță (LVIII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!pexels-photo-11734710.jpeg

Statele Unite și aliații discută cum să ajute Ucraina să facă față „penelor de curent”, relatează Ukrinform. Acest lucru a fost anunțat în timpul unui briefing la Pentagon, de către purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, generalul Patrick Ryder.

Biden – Plecarea din Herson indică mari probleme pentru armata rusă. Președintele american a vorbit și despre declarația Moscovei referitoare la părăsirea Herson: a spus că era de așteptat și indică problemele Rusiei.

Președintele Biden a declarat: „cooperarea și/sau relațiile tehnice ale lui Elon Musk cu alte țări sunt demne de a fi analizate”.

Amănunte în articolul President Biden says Elon Musk’s relationships with other countries are worth looking into – apărut în CNBC.

Jens Stoltenberg, Secretar General al NATO, aflat în Marea Britanie – a vizitat programul de pregătire al Forțelor Armate ucrainene. A spus: „Sunt impresionat de ceea ce am văzut. Am văzut abilitățile, dăruirea, angajamentul soldaților ucraineni care sunt antrenați aici.”10.11.2022 ucraina3

SUA au anunțat un nou pachet de asistență în materie de securitate pentru Ucraina. Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că va include alte echipamente de apărare aeriană, cum ar fi rachete pentru sistemele de apărare aeriană HAWK și sistemele de apărare aeriană Avenger.

Germania a trimis încă un lot de arme în Ucraina. Kyivul va primi 30 de transportoare blindate „Dingo”, rachete pentru sistemele de apărare aeriană IRIS-T SLM, 18 drone, 18 unități de echipamente de protecție împotriva dronelor, cinci transportoare de tancuri M1070 Oshkosh și trei stivuitoare. Germania s-a angajat să trimită 42 de tancuri de deminare, 4 sisteme de deminare mobile și o serie de alte echipamente militare.

Ucraina a primit încă 1.570 de Starlinks de la guvernul polonez – a declarat Mykhailo Fedorov, ministrul transformării digitale. Potrivit acestuia, o parte din terminale vor fi predate administrațiilor civile din teritoriile eliberate.

Țările de Jos vor trimite până la 100 de militari pentru a participa la Misiunea de Sprijin Militar în Ucraina (EUMAM Ucraina), pentru a pregăti militari ucraineni. Acest număr nu include 90 de militari olandezi, care deja antrenează armata ucraineană ca parte a unei misiuni în Marea Britanie.

Spania urmează să trimită Ucrainei încă două lansatoare de rachete sol-aer HAWK, în afară de cele patru pe care le-a trimis deja, pentru a contracara invazia rusă, a declarat joi guvernul spaniol.

Volodimir Zelenski a avut o conversație cu Rishi Sunak, noul prim-ministru britanic: «Am discutat despre sprijinul multifuncțional al apărării pentru Ucraina și asistența pentru a rezista perioadei de iarnă. De asemenea, ne-am exprimat în favoarea continuării „acordului cu cereale” și a pozițiilor convenite în ajunul unor evenimente internaționale importante.» 10.11.2022 ucraina

Regatul Unit va furniza Ucrainei încă 1.000 de rachete sol-aer și 25.000 de seturi de uniforme de iarnă, a confirmat prim-ministrul britanic Sunak. Cei doi au convenit și asupra pozițiilor lor în ajunul summitului G20 care începe pe 15 noiembrie.

Președintele Ucrainei Zelenski: Inamicul nu ne aduce cadouri, nu face „gesturi de bunăvoință”. Prin urmare, ne mișcăm foarte atent, fără riscuri inutile. În interesul eliberării întregului nostru pământ, pierderile sunt cât mai mici posibil.

Președintele Zelenski: Cea mai mare confruntare este acum în regiunea Donețk, este foarte importantă pentru Ucraina. De aceea suntem fermi. Nu cedăm nimic. Le mulțumesc fiecăruia dintre eroii noștri, care resping aceste teribile… atacuri.

Zelenski: „Nu se mai pune problema dacă Ucraina și tot ceea ce ucrainean există. Ucraina există. Ucraina va exista. Și dușmanul nostru va muri – ei vor muri ca roua în lumina soarelui. Sau ca trecerea peste râuri a rușilor, sub loviturile HIMARS.”

Ocupanții ruși au oprit așa-numita evacuare a populației din Herson: „Potrivit informațiilor actualizate, așa-zisa evacuare a populației din oraș a fost încetată din lipsă de solicitanți”, precizează Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Șeful Statului Major Comun al Forțelor Armate ale SUA, generalul Milley, a spus că ocupanții au pierdut peste 100.000 de soldați în Ucraina (uciși sau răniți) și a adăugat că armata ucraineană a suferit „probabil” aproximativ aceleași pierderi de la începutul războiului.10.11.2022 ucraina2

SUA nu vor transfera drone de atac Grey Eagle MQ-1C în Ucraina. Casa Albă se teme de o escaladare pe front din cauza unei astfel de decizii.

Aproximativ două mii de civili morți în Ucraina rămân neidentificați, a declarat Meri Akopyan, adjunctul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei.

La Kyiv vor fi demontate monumentele comandanților Armatei Roșii Mykola Shchors și Nikolai Vatutin, a declarat fostul deputat Mykola Tomenko. Monumentele vor fi mutate din spațiul public în spațiul muzeal.

Satul Bruskinske, regiunea Herson. Localnicii se întâlnesc cu eliberatorii ucraineni. Unul dintre locuitorii locali a spus în videoclip că invadatorii au ucis 6 persoane și încă nu pot găsi pe unul dintre cei uciși.

Satul Kisilivka este sub control ucrainean. Satul este situat la mai puțin de 15 km de Herson.

Forțele armate ale Ucrainei au eliberat Snihurivka, la granița regiunilor Mykolaiv și Herson.

Snihurivka, regiunea Mykolayiv, a fost eliberată de armata rusă.

Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și reaprovizionează proviziile de hrană, în așteptarea unei posibile noi creșteri a numărului refugiaților ucraineni, în timp ce iarna se profilează”, scrie Reuters.

Amănunte în articolul East Europeans prepare for possible new Ukrainian refugee wave as winter nears – publicat de Reuters.

Comandantul ucrainean Roman Kostenko, care este și președintele Comisiei de apărare și informații din Parlamentul Ucrainei, a declarat: Regiunea de sud Mykolaiv a fost complet eliberată de sub controlul rusesc.

10.11.2022 ucraina2

Aseară au fost raportate 4 explozii puternice în orașul ocupat Melitopol. Orașul este un centru logistic pentru forțele ruse din regiunea Herson, cu un aerodrom, o linie de tren și drumuri care duc la Crimeea ocupată.10.11.2022 ucraina1

Imaginile din satelit arată tranșee în nordul Crimeei

Rusia a refăcut tranșeele de la punctul de control Chonhar dintre Crimeea și Oblastul Herson. Au fost construite și noi tranșee. 10.11.2022 ucraina10.11.2022 ucraina1

Ucraina: Artileria de precizie în acțiune – 155 mm M982 Excalibur distruge un camion de marfă rusesc, MT-LB și două tancuri T-62.

Să nu fi știut că vine a doua rachetă ucraineană?

Videoclip publicat de soldații ucraineni din zona Dudchany, regiunea Herson. Mașină de spălat abandonată, podul distrus și echipamentele rusești abandonate, sunt văzute în videoclip. (subtitrat în engleză)

O bunică face exerciții de tragere, pentru a lichida cotropitori. Îi cunoaște pe ruși mai bine decât oricine și nu va permite Rusiei să-i ia pământul. Dragostea pentru Ucraina va învinge împotriva terorii lui Putin.

Timp de peste 20 de ani, Putin a mințit și a manipulat poporul rus, adesea credul și apatic. Dar, datorită curajoasei Ucraine, nici măcar Putin și mașina formidabilă de propagandă a Kremlinului nu pot ascunde moartea fiilor și soților ruși.

Consiliul UE și Parlamentul European au convenit să nu elibereze vize Schengen rușilor cu pașapoarte eliberate în regiunile ocupate, precum și documente eliberate în Abhazia și Osetia de Sud. Acum decizia trebuie aprobată de toți membrii Uniunii Europene.

Soțiile soldaților mobilizați din Kursk se ceartă cu administrația orașului. Oamenii au fost trimiși în prima linie, unitățile lor au fost distruse bucată cu bucată, așa că unii s-au retras la Starobils’k. (subtitrat în engleză)

Revista presei rusești de ieri: reacția la retragerea Rusiei din Herson – „Sistemul nostru este orientat spre căutarea unui mare lider. Deciziile lui nu sunt discutate. Așa că nu trebuie să facă greșeli, pentru că nu există niciun mecanism care să le corecteze.” (subtitrat în engleză)

Estonia aprobă legi pentru demolarea monumentelor sovietice. Guvernul țării a adoptat proiecte de lege prin care clădirile publice și facilitățile culturale nu trebuie să incite la ură, să nu sprijine activitățile ocupanților, actele de agresiune, genocidul și crimele.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.