UCRAINA – de la lume adunate (XVII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!23.11.2022 ucraina3

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Ungaria va ratifica aderarea Finlandei și Suediei la NATO la începutul anului viitor, a spus Viktor Orban. Astfel, pentru intrarea oficială a celor două țări în NATO este nevoie doar de acordul Turciei.24.11.2022 ucraina3

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Numărul morților din atacurile teroriste cu rachete ale Rusiei de miercuri a crescut la 10. Procurorul general al Ucrainei raportează că opt instalații energetice au fost lovite și 10 civili au fost uciși, inclusiv un nou-născut, iar aproximativ 50 de persoane au fost rănite.

Atacurile aeriene continue ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii ucrainene echivalează cu „terorism de stat”, potrivit ministrului de stat pentru Europa al Germaniei, Anna Lührmann.

Noi rachete rusești au afectat rețeaua de electricitate a Ucrainei, deja defectuoasă, provocând întreruperi de curent în toată țara și în Moldova învecinată, în atacurile despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ONU că sunt „o crimă evidentă împotriva umanității”.

Furnizarea cu energie electrică a fost restabilită în toate regiunile Ucrainei, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Kyrylo Timosenko.

Guvernul ucrainean a înființat 3720 de centre în toată țara care oferă încălzire, electricitate, apă, internet și medicamente. Această rețea va avea un rol vital de jucat în următoarele luni de iarnă, deoarece Putin încearcă să distrugă infrastructura civilă critică a țării.24.11.2022 ucraina7

Șeful Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksiy Danilov, a confirmat decesul instructorilor iranieni care antrenau ruși să lucreze cu drone în Crimeea anexată.

Guvernul de la Varșovia a cerut Germaniei să trimită rachete Patriot în vestul Ucrainei în locul Poloniei, după ce o altă serie de atacuri rusești au forțat întreruperi de urgență pe fondul temperaturilor sub zero grade.

Christine Lambrecht, Ministrul german al Apărării, a comentat propunerea Varșoviei de a trimite sisteme de rachete „Patriot” în Ucraina. Inițiativa trebuie discutată „cu NATO și aliații noștri”, deoarece utilizarea sistemelor de apărare NATO în afara teritoriului său trebuie să fie aprobată de toate statele membre. Sistemele Patriot fac parte din apărarea aeriană integrată a NATO, a mai spus Lambrecht.

În Marea Britanie a fost efectuat un experiment cu evacuarea unui soldat rănit folosind o dronă Malloy T400. Reamintim că Marea Britanie va furniza Ucrainei drone Aeronautics T150, capabile să livreze echipament militar și muniție în prima linie.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recunoaște responsabilitatea lui Lukașenko pentru complicitate la războiul de agresiune al Rusiei și subliniază că dictatorul din Belarus se va confrunta cu un tribunal internațional.

Uniunea Europeană pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, în urma ultimelor sale lovituri asupra Ucrainei. Președintele al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a spus „Lucrăm din greu pentru a lovi Rusia acolo unde doare, pentru a-i slăbi și mai mult capacitatea de a lupta împotriva Ucrainei.”

„Pe măsură ce iarna stăpânește Europa, gândurile mele sunt la prietenii noștri ucraineni. Femeile, bărbații, copiii îngheață în întuneric din cauza țintirii deliberate și barbare de către Putin asupra infrastructurii civile a țării. Singurul scop este terorizarea civililor. Aceste acte sunt crime de război” a mai spus Ursula von der Leyen.

În Norvegia, sunt expediate obuzierele autopropulsate M109 și 20.000 de piese de schimb pentru obuzierele transferate anterior pentru Ucraina. Fotografie de pe aeroportul din Oslo cu aeronava An-124Fii curajos ca Bucha”.25.11.2022 ucraina125.11.2022 ucraina225.11.2022 ucraina3

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Ieri, ocupanții au bombardat Herson de 17 ori. O persoană a murit, iar alta a fost rănită.

Un incendiu a izbucnit în Herson după bombardare. O clădire de locuințe este în flăcări.

Acesta este conținutul rachetelor rusești care au lovit  Herson24.11.2022 ucraina6

Așa arată locul atacului militar rus de la Vyshgorod, regiunea Kyiv.

Forțele ucrainene tocmai au eliberat orașul Makiyivka, dar acesta rămâne pe prima linie a luptei cu trupele ruse (video subtitrat în engleză).

Artileria și recunoașterea aeriană a regimentului 8 al Gărzii Naționale din regiunea Luhansk

Harta de mai jos cu actualizarea informațiilor cu privire la situația din Ucraina – 24 noiembrie 202224.11.2022 ucraina5

Ucraina a confirmat schimbul de prizonieri. 50 de persoane s-au întors acasă din captivitatea rusă – 48 de soldați și sergenți și doi ofițeri. Luptaseră în Mariupol, Azovstal, centrala de la Cernobâl și Insula Șerpilor.

Pentru a înțelege amploarea războiului, 1.269 de persoane au fost eliberate până acum începând din februarie. 24.11.2022 ucraina4

Soldații ruși se plâng de lipsă de conducere, tactici proaste, pierderi grele, antrenament inexistent, plăți promise neprimite, uniforme insuficiente, hrană slabă, lipsă de provizii medicale, disciplină slabă.

Amănunte în articolul Anger on the front lines and anxiety at home as Russia’s mobilization is mired in problems – publicat de CNN.

Statul Major al AFU: 10-15 mii forțe de securitate din Belarus sunt pregătite să lupte împotriva Ucrainei. Ei sunt gata să plece în Ucraina „în primul rând din cauza recompensei monetare mari”, a declarat Oleksiy Gromov, șef adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General.

Un nebun nu umblă niciodată singur…

„Dacă cineva ne atacă brusc, nici nu vă puteți imagina cum putem răspunde. Aici nu vom mai discuta problema unei bombe nucleare murdare și curate. Vom răspunde în așa fel încât nu numai Europa va tremura.” – Lukașenko

Șeful Ministerului de Externe al Estoniei, ca răspuns la barosul lui Prigozhin, a trimis cătușe la Haga și a spus că acolo îl vor aștepta pe fondatorul PMC Wagner.

Fiul lui Kadyrov, în vârstă de 15 ani, poartă un ceas în valoare de aproape 1,5 milioane de dolari! Ceasul Audemars Piquet din colecția Royal Oak, care este vizibil pe mâna lui Adam Kadyrov, a fost identificat de anchetatorul Fundației Anticorupție, Oleg Yemelyanov. Ceasul este incrustat cu diamante.25.11.2022 ucraina

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.