UCRAINA – o rază de speranță (LXII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!19.09.2022 ucraina15

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

O reprezentare grafică edificatoare, referitoare laBalance of Power, Ukraine – Rusia

14.11.2022 ucraina

Dacă rezultatul războiului ar putea fi determinat de aruncarea unei monede, taberele ar fi clare: democrațiile ar dori ca Ucraina să câștige, autocrațiile ar dori ca ea să piardă!

Deși rușii au renunțat la un oraș strategic, ei au oprit efectiv contraofensiva Ucrainei. Pentru ca aceasta să continue, armata ucraineană trebuie să efectueze acum o manevră militară dificilă, care presupune traversarea unui râu.

Rusia nu acceptă precondiții privind Ucraina, inclusiv cerința de retragere a trupelor. Un dialog ar trebui să țină cont de „situația de pe teren”, a precizat Ministerul rus de Externe.

Vladimir Kara-Murza:Pentru Putin, compromisul este un semn de slăbiciune și o invitație la o agresiune ulterioară”, „Dacă i-a permis o ieșire salvatoare din război, atunci peste un an sau doi vom avea altul.”

„Opoziția față de președintele Putin era periculoasă chiar înainte de invazie, dar de atunci reprimarea disidenței s-a intensificat. Aproape toți criticii proeminenți au fost fie arestați, fie au părăsit țara. Chiar și așa, tratamentul lui Vladimir este deosebit de dur.” „Înțelegem cu toții riscul activității de opoziție în Rusia. Dar nu am putut să tac în fața a ceea ce se întâmplă, pentru că tăcerea este o formă de complicitate”, explică Vladimir într-o scrisoare expediată din celula în care este deținut în Rusia.

Vladimir, care a fost de două ori victima unei otrăviri misterioase, spune că nu are regrete, pentru că „prețul tăcerii este inacceptabil”.

Amănunte în articolul Ukraine war: Russian activist writes letters from jail – publicat de BBC.

În săptămânile următoare, SUA vor anunța un alt pachet de ajutor militar. Acest lucru a fost anunțat de Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, spune că ar putea prevedea adoptarea unor sancțiuni împotriva Rusiei după încetarea ostilităților, „având în vedere ce s-a întâmplat”.

Parlamentul European va vota săptămâna viitoare o rezoluție de declarare a Rusiei drept țară teroristă, potrivit site-ului Partidului Popular European.

Ucraina a cerut Australiei să-i furnizeze cărbune și infrastructură energetică.

Putin a refuzat să participe la summitul G20 din cauza criticilor tot mai mari din partea altor state, a declarat Olaf Scholz. Cancelarul german și-a dorit ca Putin să fi participat la summit pentru a se confrunta personal cu „toate întrebările și criticile” legate de războiul din Ucraina.

Autoritățile indoneziene au declarat că ministrul rus de externe Serghei Lavrov, cel care reprezintă Federația Rusă la întâlnire, a fost dus la spital, după ce a suferit o problemă de sănătate”, relatează ABC News.

Statisticile uriașe de eliberare a Ucrainei. Săptămâna trecută, forțele ucrainene raportează că au eliberat 179 de așezări în sudul Kherson și regiunile adiacente Mykolaiv. În total, 4.500 km pătrați de teren au fost eliberați de tirania criminală a Rusiei.13.11.2022 ucraina11

Crimele sângeroase ale Rusiei împotriva copiilor Ucrainei continuă. Până ieri, Procurorul General a raportat că 430 de copii ucraineni au fost uciși și 1.260 au fost răniți. 2.719 facilități de învățământ au fost avariate și 332 au fost distruse.13.11.2022 ucraina10

În regiunea Herson există temeri că forțele ruse ar putea relua bombardamentele. Localnicii care au fugit au fost avertizați să nu se întoarcă până când casele lor nu vor fi verificate pentru mine/capcane. Colaboratorii care au ajutat la ocuparea de către Rusia a teritoriului sunt acum pasibili de urmărire penală.13.11.2022 ucraina9

Retragerea Rusiei din Herson are potențialul de a încuraja  partizanii și rezistența în părțile ocupate de Rusia din Ucraina – acesta ar putea fi un exemplu. Succesele pe câmpul de luptă ale Ucrainei pot fi percepute ca fiind o sfidare a rușilor de către ucrainenii prinși în spatele liniilor vremelnice ale frontului.

Scopul lui Putin este „să lase Ucraina rece și întunecată în această iarnă”, a declarat șeful NATO, Jens Stoltenberg. Retragerea Rusiei din Herson a arătat „curajul incredibil al forțelor armate ucrainene… arată, de asemenea, importanța sprijinului nostru continuu pentru Ucraina”.

Steagul ucrainean a fost înălțat deasupra clădirii Curții de Apel Herson, unde se afla sediul militar al ocupanților ruși.

Soldații ucraineni din Herson au putut în sfârșit să se întâlnească cu familiile lor.

Serghei Naryshkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, se află în Ankara, (relatează ziarul Kommersant, citând surse), având discuții cu directorul CIA, William Burns. Dmitri Peskov a spus că nu poate nici să confirme, nici să infirme această informație.

14.11.2022 ucraina1Serghei Naryshkin

14.11.2022 ucraina2William Burns

Invadatorii ruși au bombardat zone civile în regiunea Dnipropetrovsk în noaptea trecută.

Președintele Zelenski: Luptele din regiunea Donețk sunt la fel de intense ca în zilele precedente. Nivelul atacurilor Rusiei nu scade. Nivelul de rezistență și curaj al luptătorilor noștri este cel mai înalt. Nu permitem ca apărarea noastră să fie străpunsă. Le mulțumesc războinicilor noștri pentru asta.

Zelenski: „Este clar că Putin nu are intenția de a negocia serios sau de a accepta aceste condiții. Putin este hotărât să continue să lupte și să vizeze orașele ucrainene. Ucraina trebuie să câștige decisiv pe teren, reluând teritoriul ocupat.” Zelenski și-a schimbat discursul luni, renunțând la cererea de înlăturare a lui Putin înaintea discuțiilor de pace.

Zelenski a subliniat luni cinci condiții pentru negocieri, inclusiv pe cele pe care le-a spus anterior, cum ar fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei, pedepsirea crimelor de război și reparațiile. Ceea ce nu a spus, spre deosebire de anunțurile anterioare, a fost că Putin trebuie să nu mai fie de la putere înainte ca astfel de discuții să poată avea loc.

„Schimbarea… a venit după zile de discuții între Kiev și Washington – inclusiv o întrevedere cu Zelenski a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan. Oficialii americani nu i-au spus direct lui Zelenski și asistenților săi din Ucraina să-și schimbe poziția, a spus un înalt oficial al administrației, dar au transmis că trebuie să-și arate disponibilitatea de a pune capăt războiului în mod rezonabil și pașnic.”

William Taylor, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a susținut că cele cinci condiții ale Ucrainei sunt rezonabile, deoarece aderă la dreptul internațional și fac Rusia să plătească pentru încălcările sale. Cu toate acestea, negocierile reale probabil nu vor avea loc până când Moscova „nu va mai suferi câteva înfrângeri militare”.

Amănunte în articolul Biden admin nudge led Ukraine to drop Putin condition for peace talks – publicat în POLITICO

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că – până acum – anchetatorii au descoperit peste 400 de crime de război în zonele din Herson din care s-au retras forțele ruse.

Amănunte în articolul Ukraine war: Russia guilty of war crimes in Kherson, says Zelensky – publicat de BBC.

Armata rusă și-a câștigat reputația că și-a pavat cu jafuri drumul prin Ucraina, dar ultimele furturi – inclusiv șapte ratoni, doi lupi, păuni, o lamă și un măgar de la Grădina Zoologică din Herson – au devenit antologice.

Forțele armate ucrainene au eliberat satul Makiivka de lângă Svatovo, transmite Administrația Militară Regională Lugansk. În ultimele zile, au avut loc lupte grele pentru această așezare.

Personalul medical este permanent la datorie!

Momentul în care Forțele Armate ale Ucrainei au doborât un avion rusesc. Pilotul a reușit să se ejecteze înainte de impact.

Pregătirea pentru apărarea patriei nu-i deloc ușoară!

Brigada 57 motorizată ucraineană a difuzat imagini care arată lovituri de artilerie de înaltă precizie împotriva echipamentelor armatei ruse, înainte de retragerea Rusiei din regiunea Herson.

Noua Zeelandă va trimite o echipă de 66 de angajați în Regatul Unit, pentru a contribui la pregătirea armatei ucrainene

Un alt ajutor militar din Lituania către Ucraina. 12 unități de M113 (10 unități de mortiere autopropulsate de 120 mm și 2 unități de mașini de control al focului) și muniție. Lituania a trimis deja 62 de unități de M113.14.11.2022 ucraina3

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.