Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Versiunea NATO a cântecului ucrainean „Șchedryk” (Carol of the Bells)
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Statul Major al AFU: Belarus se poate pregăti de război împotriva Ucrainei, dar în acest moment probabilitatea unei operațiuni ofensive de pe teritoriul Belarus rămâne scăzută. În același timp, în Belarus a fost adoptat un proiect de lege privind introducerea pedepsei cu moartea pentru trădare.
Atenție, Statele Unite!
Propagandiștii au o idee nouă pentru folosirea armelor nucleare: explodarea unei bombe nucleare în spațiu, deasupra teritoriului SUA (subtitrat în engleză).
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
O opinie a comandamentului militar ucrainean: „Kremlinul își dă seama că este imposibil să obții victoria în război pe termen scurt, așa că încearcă să transforme conflictul într-o confruntare armată pe termen lung, menită să epuizeze Ucraina și partenerii noștri, pentru a forța statul nostru la negocieri, precum și pentru a crea o pauză strategică pentru a-și recupera și acumula forțele” – a declarat Generalul de brigadă Alexei Gromov, șeful adjunct al șefului Operational al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. „Inamicul nu slăbește presiunea psihologică și economică asupra țării noastre, în primul rând prin lansarea de lovituri cu rachete în masă și artilerie asupra instalațiilor electrice și a infrastructurii Ucrainei. Având în vedere succesul trupelor noastre în direcțiile Herson și Harkov, conducerea militară și politică a Federației Ruse a fost obligată să facă modificări adecvate planurilor lor operaționale de capturare a Ucrainei. În viitorul apropiat, principalele eforturi ale inamicului vor fi concentrate pe îndeplinirea sarcinii strategice de stabilire a controlului deplin asupra regiunilor Donețk și Luhansk din Ucraina” – a adăugatAlexei Gromov.
Mass-media ucraineană publică un videoclip din Irmino, regiunea Lugansk. Orașul este situat la 40 km de linia frontului. Explozia ar fi avut loc la depozitul de muniții al ocupantului.
Cum se poate elimina apărarea antiaeriană rusă S-300 cu o dronă kamikaze!
Patru incendii majore au avut loc în Rusia la începutul lunii decembrie: două în centre comerciale și încă două la fabrici. De la începutul lunii decembrie au avut loc incendii în mall-ul „Stroypark”, mall-ul „Mega Khimki” din Moscova, fabrica de anvelope „Altai” și fabrica de carne „Mikoyan”.
O serie de lovituri punctuale au fost efectuate asupra centrelor de recreere de pe coasta Mării Negre din regiunea Herson, unde se aflau unitățile militare ale rușilor. Portul Zaliznyi „Vila Nemo”, „Solemar”, Skadovsk.
Material uman inamic, pentru un nou schimb de prizonieri…
Invadarea țării altcuiva, uciderea și terorizarea unor oameni nevinovați sunt extrem de provocatoare și vor duce la consecințe imprevizibile. Precum se poate vedea în colajul de mai jos…
Dacă Statele Unite își vor trimite sistemele de rachete Patriot la Kyiv, acesta ar fi un alt pas provocator, care ar putea duce la consecințe imprevizibile, a avertizat – într-un comunicat – ambasada Rusiei la Washington.
„Rușii s-ar putea să nu fie atât de bine echipați, dar totuși reprezintă o problemă pentru noi. Estimăm că au o rezervă de 1,2 m-1,5 milioane de oameni… Pregătesc aproximativ 200.000 de trupe proaspete. Nu mă îndoiesc că vor avea o altă încercare la Kyiv” – a declarat generalul Zaluzhny, într-un interviu pentru The Economist.
SUA vor extinde pregătirea de luptă a armatei ucrainene. Instruirea va avea loc la baza americană din Grafenwoehr, Germania. Instructorii vor putea antrena lunar de la 600 la 800 de soldați, în loc de 300 de soldați, au declarat oficialii americani, într-un comentariu pentru AP.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Rusia cumpără piese pentru dronele sale Orlan-10 din SUA și China, ocolind sancțiunile. Principalul furnizor de piese – ocolind sancțiunile occidentale – sunt două companii intermediare înregistrate în Hong Kong și America. Sunt deținute de ruși care locuiesc în Canada și SUA.
Peste 4.300 de militari ruși sunt gata să se predea armatei ucrainene! Acest lucru a fost declarat de Vitaly Matvienko, inițiatorul proiectului „Vreau să trăiesc”. El a adăugat că pentru toți cei care au aplicat la linia fierbinte a proiectului, se lucrează pentru o predare în siguranță.
Tribunalul regional din Bryansk l-a condamnat pe un localnic de 24 de ani, Artem Bogolyubov, la 6 ani de închisoare de maximă securitate, într-un caz de tentativă de a pleca pentru a lupta de partea Ucrainei. El a fost găsit vinovat în temeiul articolelor de tentativă de participare la o formațiune armată ilegală. Aceasta este a treia sentință pronunțată de tribunalul regional Bryansk în temeiul acestui articol. Ieri, Anatoly Syntulsky a fost condamnat la 5 ani de închisoare de maximă securitate. În octombrie, Artem Skakalin a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Încă trei cazuri similare așteaptă sentința.
Peste 1.000 de ruși care se îndreaptă spre Egipt sunt blocați în aeroporturi, deoarece Iordania și-a închis spațiul aerian pentru compania rusă iFly din cauza sancțiunilor – compania nu mai este asigurată.
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Actualizarea crimelor de război ale Rusiei: Rusia a lansat din nou lovituri asupra orașului ucrainean Herson, după un val de bombardamente fatale în regiunea de sud a Ucrainei la începutul acestei săptămâni. Miercuri, bombardamentele au ucis trei persoane și au rănit alte 13, inclusiv un băiețel de 8 ani.
Orașul Herson este „complet deconectat” de la sursele de energie, pe fondul atacurilor rusești asupra orașului din sud, potrivit unui oficial ucrainean, bombardamentele în curs au vizat districtul Korabelny din Herson.
În sudul Ucrainei, Rusia exploatează râurile Konka și Chaika. De asemenea, evacuarea forțată a cetățenilor care locuiesc pe insula Veliki Potemkinski, lângă orașul Herson. Această exploatare va duce inevitabil la rănirea unor civili, pe măsură ce – din greșeală – oamenii declanșează mine antipersonal.
Cu întreruperi de curent și temperaturi de îngheț, gorila Tony beneficiază de căldură la grădina zoologică din Kyiv, datorită unei noi sobe. Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că au fost instalate două generatoare pentru a compensa pierderea de electricitate din cauza atacurilor rusești.
Lituania va semna cel mai mare contract din istoria forțelor sale armate pentru achiziționarea sistemelor de rachete cu lansare multiplă HIMARS din Statele Unite, pentru 495 de milioane de dolari.
Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție actualizată privind încălcările drepturilor omului în Crimeea. Printre altele, rezoluția actualizată condamnă folosirea Crimeei în scopul agresiunii împotriva Ucrainei. Interesant de urmărit care au fost statele care s-au împotrivit, alături de Rusia și China: Belarus, Coreea, Cuba, Eritreea, Etiopia, Iran, Kazahstan, Mali, Nicaragua, Sudan, Zimbabwe. Mulți alți fomiști din Africa s-au abținut!
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)