Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
«Pentru a decide când a sosit momentul să-i ofere lui Putin „negocieri”, liderii occidentali ar trebui să-i asculte pe estonieni, nu pe francezi.»
Amănunte în articolul To End the War in Ukraine, Follow Estonia, Not France – publicat în Bloomberg.
Explozii puternice au fost raportate în regiunea Bryansk, din Federația Rusă. Presa locală relatează că exploziile au avut loc pe teritoriul unei unități militare. Potrivit acestora, este vorba despre orașul Klintsy și satul Klimovo, care se află lângă granița cu Belarus și Ucraina.
Alexander Bogomaz, Guvernatorul din Bryansk a confirmat bombardarea orașului Klintsy: „În această seară, AFU a tras asupra teritoriului orașului Klintsy. Ca urmare a lucrărilor sistemelor de apărare aeriană ale Forțelor Armate ale Federației Ruse, racheta a fost distrusă.”
„Nu știu ce a fost folosit, dar forța a fost incredibilă pentru că brațul meu a zburat, exact așa… Îmi țineam măruntaiele în mâini.” În orașul devastat Bakhmut, un OM a îndrăznit să iasă să găsească mâncare.
Povestea tristă a acestui OM în articolul Leaving his life in Bakhmut had seemed impossible. Now he’s lost a friend, a limb and a livelihood – publicat de CNN.
Bakhmut – „Situația este grea, dar rezistăm”.
Un mesaj de la Bakhmut!
Agresorii ruși continuă să transforme Bakhmut, regiunea Donețk într-un oraș fantomă.
Prim-ministrul Denys Shmyhal spune că sistemele de apărare antiaeriană din vest trebuie să contracareze atacurile rușilor și să împiedice oamenii să fugă din țară.
Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, vorbind luni înaintea unei conferințe de ajutor umanitar a Ucrainei de la Paris, a spus că Rusia dorește „să declanșeze un alt val de migrație către Europa” în plină iarnă.
Până acum, SUA s-au opus să furnizeze Ucrainei sistemele sofisticate de apărare aeriană, în timp ce o încercare recentă a Poloniei de a determina Germania să desfășoare o baterie Patriot în țară a fost respinsă de Berlin.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a presat și pe liderul american Joe Biden pentru mai mult ajutor în protejarea rețelei energetice distruse a țării într-un apel telefonic de duminică seara, deși nu a precizat public ce arme dorește. Valurile de atacuri rusești din octombrie au distrus 50% din rețea, a adăugat el.
Amănunte în articolul Ukraine calls for Patriot missiles to defend its grid and stop rise in refugees – publicat în The Guardian.
G7 a promis luni că va „întâmpina cerințele urgente ale Ucrainei”, după ce Zelenski a făcut apel la întâlnirea virtuală a G7 pentru tancuri moderne, putere de foc de artilerie și arme cu rază lungă de acțiune împotriva invaziei devastatoare a Rusiei.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
„Retragerea armatei ruse din Ucraina înainte de sfârșitul anului este exclusă”, a spus Peskov.
Un război în care nimeni nu iartă pe nimeni! O luptă care pe care!
Imaginile de mai jos sunt zguduitoare și vă pot afecta emoțional!
Un prizonier ccare a luptat în grupul Wagner PMC, a povestit despre execuțiile a 2 mercenari „La primul asalt, a fost un grup înaintea mea, au fost 2 oameni care au fost doar speriați. Au fost uciși la bază. Și-au săpat propriul mormânt, au fost doar împușcați și îngropați”, a spus el.Mass-media „Verstka” a aflat că numele lui este Vladislav Izmailov, este din Samara. Vladislav a spus că a fost recrutat din închisoare, unde a venit însuși Evgheni Prigojin. Potrivit acestuia, i s-a oferit un contract pe 6 luni, după care ar trebui să primească grațiere.
Anti-utopia lui Orwell „1984” a devenit cea mai populară carte electronică din Rusia în 2022, potrivit serviciului de carte Liters.
Putin a instruit guvernul rus să se ocupe de popularizarea eroilor istoriei și folclorului Rusiei, „corespunzând valorilor tradiționale”.
Drona ucraineană cade literalmente pe hornul / orificiul de aerisire al buncărului subteran rusesc!
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Un tribunal pentru crime împotriva Ucrainei poate fi creat la Haga. Acest lucru a fost declarat de ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra. El a spus că Olanda este pregătită să accepte un tribunal pentru criminalii de război care au declanșat războiul împotriva Ucrainei.
Co-câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace din acest an, ucraineana Oleksandra Matviichuk, a cerut ca președintele rus Vladimir Putin să fie adus în fața unui tribunal internațional.
Statele Unite se pregătesc să transfere sistemele de apărare aeriană „Patriot” în Ucraina. Potrivit postului CNN, discuțiile au ajuns în „etapa finală” și o decizie ar putea fi anunțată încă de săptămâna aceasta.
Comisia Europeană va finanța 30 de milioane de becuri LED pentru Ucraina: aceasta va acoperi o parte din deficitul din sistemul energetic, a declarat Ursula von der Leyen, șefa CE.
Toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene au susținut acordarea de 18 miliarde de euro de asistență macrofinanciară Ucrainei. Informația a fost confirmată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
800 de generatoare călătoresc în Ucraina, inclusiv 40 de generatoare mari, pentru alimentarea neîntreruptă a 30 de spitale, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene. „În aceste vremuri de suferință și întuneric, este important să aducem lumină în Ucraina.”
Franța va oferi Ucrainei un nou lot de sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat. Acest lucru a fost declarat de Catherine Colonna, ministrul francez de externe.
Guvernul Regatului Unit ia în considerare folosirea unui mecanism de utilizare a activelor înghețate ale rușilor sancționați, pentru a contribui la refacerea Ucraina, a declarat ministrul britanic de externe James Cleverley.
Marea Britanie a anunțat un nou „pachet de 16 sancțiuni” împotriva Rusiei și Iranului. Măsurile restrictive sunt îndreptate împotriva a 12 reprezentanți ai comandamentului Forțelor Armate Ruse, precum și împotriva oamenilor de afaceri și oficialilor iranieni implicați în furnizarea de drone către Rusia.
Parlamentul italian a aprobat o rezoluție de extindere a livrărilor de arme în Ucraina în 2023.
Norvegia va oferi Ucrainei 100 de milioane USD pentru refacerea infrastructurii.
Slovacia a promis din nou Ucrainei toate cele 11 vechi avioane de luptă Mikoyan MiG-29. Țara a plasat recent avioanele în depozit, în așteptarea unui astfel de transfer.
Statele Unite au trimis Ucrainei primul lot de echipamente energetice în valoare de 13 milioane de dolari, relatează Reuters.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat în a doua lectură o lege care permite interzicerea activității mass-media, în structura de proprietate a căreia se află cetățeni sau rezidenți ai Federației Ruse. Legea va permite Consiliului Național al Radiodifuziunii și Televiziunii să suspende activitatea presei, inclusiv a publicațiilor online, fără o hotărâre judecătorească. Consiliul Național va putea, de asemenea, să aplice amenzi, să anuleze înregistrarea instituțiilor media sau să interzică distribuirea de materiale din publicații.
Rusia continuă să bombardeze sudul eliberat al Ucrainei. Trei civili au murit și 15 au fost răniți în urma unui bombardament în orașul Herson luni, potrivit șefului administrației militare regionale ucrainene.
Consecințele bombardării de ieri a Kramatorsk. Potrivit lui Kirilenko, șeful Administrației Militare Regionale Donețk, rachetele au lovit zona industrială și clădirea Institutului de Tehnologie și Management.
Mariupol, regiunea Donețk.
Militari ruși loviți din… senin!
Unul dintre comandanții ruși a fost ucis de o grenadă aruncată dintr-o dronă lângă Alchevsk.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)