UCRAINA – de la lume adunate (XIV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!17.11.2022 ucraina10

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Există „dovezi din ce în ce mai mari” că „crime de război sistemice” au fost comise în „fiecare regiune în care au fost desfășurate forțele Rusiei” în Ucraina, a declarat un oficial de top al Departamentului de Stat al SUA. „Aceasta include atacuri deliberate, fără discriminare împotriva populației civile.”

Autoritățile din Polonia, Letonia, Lituania și Estonia încearcă să convingă alte țări UE și Comisia Europeană să accepte cel de-al nouălea pachet de sancțiuni, concomitent cu introducerea restricțiilor asupra prețului petrolului rusesc, relatează Politico, citând surse.

Marți dimineața,Serviciul de securitate al Ucrainei și poliția au percheziționat Lavra Kiev-Pechersk, o mănăstire creștină ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kyiv, ca parte a operațiunilor de contracarare a „activităților subversive suspectate ale serviciilor speciale ruse”, a declarat SBU.

Rusia a distrus sau a deteriorat aproape 800 de obiecte din patrimoniul cultural al Ucrainei, relatează Ministerul Culturii și Politicii Informaționale.21.11.2022 ucraina16

Locuitorii și muncitorii din Herson spun că forțele de ocupație au folosit o groapă de gunoi pentru a arde cadavrele soldaților ruși căzuți. Localnicii au văzut în mod repetat camioane descărcând pungi negre în groapă, care apoi au fost arse. În aer se simțea un miros de carne arsă și păr.

Amănunte în articolul Russians accused of burning bodies at Kherson landfill – publicat de The Guardian

Zelenski a acordat Ordinul de Merit unui pensionar care și-a dat toți banii pentru AFU. Un pensionar de 83 de ani din regiunea Cernăuți, Mykola Shevchuk, și-a transferat toate economiile de mai bine de 10 ani pentru nevoile AFU. Este vorba de aproape 400 de mii de grivne.22.11.2022 ucraina

Sistemele de apărare aeriană NASAMS doboară 100% dintre rachetele de croazieră, dar în acest moment numărul acestora nu este suficient pentru a „închide cerul” deasupra Ucrainei, a declarat Yuriy Ignat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Armate ale Ucrainei.21.11.2022 ucraina15

Conform Telegraf, Marea Britanie trimite mai multe rachete Brimstone pregătite pentru a face viața soldaților ruși un iad. Marea Britanie furnizează cea mai recentă rachetă ghidată cu laser – cu dublarea razei de acțiune față de modelul anterior – raza de acțiune a acesteia va fi de circa 40 km.22.11.2022 ucraina

Hai să o lăsăm așa…  fără cuvinte, ca tinerii să-și consume în liniște momentul revederii!

Centrul orașului Herson a fost bombardat cu muniții cu dispersie, interzise de legea internațională. În consecință, cel puțin trei civili au fost răniți, 1 a murit.21.11.2022 ucraina1821.11.2022 ucraina1921.11.2022 ucraina20

„Nu avem energie, apă, rachetele rusești sunt o problemă, dar este mai bine decât înainte.” S-a împlinit speranța revenirii autorităților ucrainene la Herson, după ce Rusia s-a retras.

Frig și întuneric: Kyivul se pregătește pentru „cea mai proastă iarnă din viața noastră”.

„Când se întrerupe curentul, așa cum se întâmplă atât de des, în apartamentul cu vedere la capitala Ucrainei distrusă de război se simte ca într-o capcană mortală. Fără lumini, fără apă, fără nicio modalitate de a găti mâncarea. Și niciun lift cu care să scape de la etajul 21, în cazul în care ar lovi o rachetă trasă de ruși. Chiar și atunci când electricitatea revine, nu este niciodată pornită pentru mult timp.” „Rachetele rusești cufundă Ucraina în epoca de piatră”, spune Anastasia Pyrozhenko.

Situația din capitala Ucrainei, Kyiv, și din alte orașe mari s-a deteriorat drastic, în urma celui mai mare atac cu rachete asupra rețelei electrice a țării, care a avut loc marțea trecută. Operatorul de rețea de stat ucrainean Ukrenergo a declarat că 40% dintre ucraineni se confruntă cu dificultăți, din cauza deteriorării a cel puțin 15 centre energetice majore din întreaga țară.21.11.2022 ucraina12

Amănunte în articolul Cold and dark: Kyiv readies for ‘worst winter of our lives’

Un mercenar al lui Kadyrov, Said Zakayev, a fost lichidat în Ucraina. Se remarcase prin faptul că în 2014 își bătuse joc de un activist pro-ucrainean din Donețk. Femeia a fost legată de un stâlp și bătută de ocupanții ruși.21.11.2022 ucraina1021.11.2022 ucraina11

Viețile a milioane de oameni vor fi amenințate în Ucraina în această iarnă, spune Organizația Mondială a Sănătății.

Amănunte în articolul Millions of lives under threat in Ukraine this winter – WHO – publicat de BBC.

„Ucraina nu are resursele pentru a ataca Crimeea, în timp ce Occidentul nu va ajuta Kievul în această aventură”, a declarat Viktor Bondarev, președintele comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației.

Armata rusă pregătește linii defensive în toată Ucraina, în încercarea de a evita contraofensivele ucrainene. După luni de pierderi mari în timpul invaziei sale, Moscova acordă prioritate apărării.

De când au realizat o mare ofensivă în est, la începutul lunii septembrie, forțele ucrainene au încercat să ajungă la centrul logistic cheie din Svatove. Dacă vor reuși, pierderea orașului ar afecta și mai mult operațiunile ofensive și defensive rusești în est și în partea de nord a Donbasului.

«„Cu linia frontului de sud-vest a Rusiei acum mai ușor de apărat de-a lungul malului de est al râului Nipru, sectorul Svatove este probabil acum un flanc operațional mai vulnerabil al forței ruse”, a evaluat Serviciul de Informații Militar Britanic, în cea mai recentă estimare a războiului. „Fiind un centru important de populație din regiunea Luhansk, liderii ruși vor vedea foarte probabil că păstrarea controlului asupra Svatovei este o prioritate politică.»

Amănunte în articolul Russia’s War In Ukraine Looks More Like Defeat Every Day

Un soldat rus capturat vorbește despre cum a fost lăsat să moară: „Am fost prinși aici și toată lumea a fugit. Am căzut jos și am stat acolo până seara. Au venit (rușii) și mi-au luat căpitanul și asta a fost tot. Au spus că se vor întoarce după mine, dar nu a venit nimeni.”

«„Au avut mari pierderi aici”, a spus șeful unității de recunoaștere Andrii Pidlisnyi pentru CNN, revăzând câteva dintre celelalte filmări pe care el și unitatea sa le-au adunat în ultimele luni. … Forțele sale au operat atât de aproape de liniile inamice, încât spun că aud soldații ruși vorbind, gătind sau tăind lemne. Unitatea a identificat ținte atât vizual, cât și folosind drone, iar apoi a transmis coordonatele artileriei ucrainene pentru țintire.»

Amănunte în articolul Inside the battle for Kherson – publicat de CNN.

Nimic nu motivează mai mult noii recruți ruși, decât să li se dea uniforma unui soldat mort. În regiunea Luhansk eliberată de Ucraina, recruții din Rusia au primit uniforme aparținând soldaților morți sau răniți (o dovedesc obiectele personale ale celor decedați, găsite în uniforme.)22.11.2022 ucraina1

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.