UCRAINA – de la lume adunate (XII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!20.11.2022 ucraina6

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Apel al cancelarului german Olaf Scholz la Vladimir Putin  „Opriți acest război, retrageți-vă trupele și deschideți calea unor negocieri de pace care nu pot fi dictate de Rusia în privința Ucrainei”.

Va fi pace când vom distruge armata rusă în Ucraina și vom ajunge la granițele anului 1991”, a spus Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.

Rusia caută acum „un armistițiu pe termen scurt” în ostilități pentru a-și restabili puterile, nu pacea, a declarat Volodimir Zelenski la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax. Potrivit lui Zelenski, „pauza nu va face decât să înrăutățească situația”. Concesiunile pe probleme de integritate teritorială sau suveranitate a Ucrainei și alte „compromisuri imorale” nu vor duce la pace, se pot realiza „doar prin distrugerea completă a agresiunii ruse”.

Forțele ucrainene se confruntă acum cu obstacole care amenință să încetinească înaintarea, fiecare parte pregătindu-se să continue lupta până în anul viitor – și nici una dintre părți nu se apropie de ceea ce își imaginează ca fiind o posibilă victorie.

Lloyd Austin, Secretarul Apărării al SUA, a spus că apărarea Ucrainei are implicații globale. La Forumul Internațional de Securitate de la Halifax, el a avertizat că invadarea Ucrainei de către Rusia oferă o previzualizare a unei lumi în care țările cu arme nucleare ar putea amenința alte națiuni.

«„Colegii autocrați ai lui Putin se uită”, a spus Austin. „Și ar putea concluziona că obținerea de arme nucleare le-ar oferi o licență de vânătoare proprie. Și asta ar putea conduce la o spirală periculoasă de proliferare nucleară”. Austin a mai spus că eforturile Moscovei de a obține sprijin din partea unor țări precum Iran și Coreea de Nord creează noi provocări de securitate pentru Statele Unite și aliații săi. „Rusia a apelat la Iran și Coreea de Nord pentru a-și ajuta în atacul asupra Ucrainei, inclusiv folosind drone iraniene pentru a ucide civili ucraineni”, a spus el. Austin a promis că Statele Unite vor continua să apere principiile umanitare și dreptul internațional

Amănunte în articolul Pentagon: Ukraine’s Defense Matters Globally

Franța a transferat două baterii de SAM „Crotale” în Ucraina, relatează ministrul francez al Apărării.

Germania a livrat un nou lot de ajutor militar Ucrainei. Mai multă muniție pentru lansatoare de rachete multiple MARS II, 8 tractoare transportoare de cisterne, 39 de vehicule de protecție a frontierei, piese de schimb, mitraliere, sisteme mobile de încălzire, sisteme antidrone și stivuitoare.

A VENIT IARNA ÎN UCRAINA

Din cauza pagubelor masive cauzate de invazia Rusiei și de intrarea în iarnă, guvernul Ucrainei va plăti toate costurile legate de evacuările voluntare din zonele din sudul regiunilor Herson și Mykolaiv care au fost eliberate de armata rusă.

Amănunte în articolul Ukraine begins voluntary evacuations from Kherson and Mykolaiv regions, according to officials – publicat de CNN.

Odinioară campion la box, primarul Kyivului se confruntă cu o provocare mai mare decât oricare dintre ele în ring: menținerea funcționării capitalei Ucrainei în timpul unui război. Vitali Klitschko spune că locuitorii sunt „gata să rămână și să ne apere casele, familiile și viitorul nostru”.

„În restaurantele întunecate din Kyiv, mesenii stau la mese aproape pe întuneric, serviți de chelneri care poartă lumânări. Locuitorii se trezesc în toiul nopții – dacă atunci este rândul lor să primească din nou câteva ore de energie – să facă duș și să spele rufele.”

Amănunte în articolul Kyiv’s mayor: Extraordinary, in extraordinarily tough times – publicat de AP.

Furnizarea de energie electrică a Ucrainei este sub control, în ciuda unei serii de atacuri rusești asupra infrastructurii de generare a energiei și nu este nevoie să intrați în panică”, a declarat sâmbătă ministerul Energiei.

Ucraina va reconstrui Mariupol și primarul ucrainean își face deja planuri pentru a o face. Vadym Boychenko tocmai a fost în Polonia, semnând un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru a-și reconstrui orașul distrus după retragerea rușilor.

«… Se estimează că cel puțin 20.000 de oameni au fost uciși în asediu. „În două luni”, spune primarul Boycenko, „trupele ruse au provocat mai multe pagube lui Mariupol decât au făcut-o trupele germane în doi ani de ocupație în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „De fapt, 90% din întreaga infrastructură a orașului are daune de severitate diferită. Unsprezece din 15 spitale au fost distruse, 39 din 63 de școli au fost distruse, 25 din 79 de grădinițe au fost complet distruse”.

Amănunte în articolul Ukraine war: We will rebuild, vows mayor of flattened Mariupol – publicat de BBC.

Cercetătorii de la Yale citează dovezi ale unei „campanii țintite” de teroare din partea ocupanților ruși din Herson.20.11.2022 UCRAINA3

«Cercetătorii de la Yale, cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, spun că au documentat acuzații de detenții extrajudiciare și dispariții sub ocupația rusă în orașul Herson, din sud-estul Ucrainei, care sunt „concordante cu o campanie intenționată și țintită”. Echipa, de la Laboratorul de Cercetare Umanitară (HRL) al Școlii de Sănătate Publică din Yale, printr-un program numit Observatorul Conflictelor, a remarcat acuzații înainte de invazia totală a Ucrainei de către Rusia din 24 februarie că Moscova plănuia să captureze sau să omoare potențiale figuri ale opoziției și rezidenți proeminenți. în zonele ocupate

Profilurile demografice și profesionale ale acestor indivizi demonstrează un model care reflectă campania premeditată presupusă înainte de invazie”, se mai arată în raport. „Aceste constatări demonstrează o serie de acuzații alarmante despre tratamentul deținuților, inclusiv acuzații de decese în detenție; utilizarea pe scară largă a torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante (CIDT); jefuirea deținuților; violența sexuală și bazată pe gen (SGBV). ); participarea forțată la videoclipuri de propagandă; dispariții forțate; detenții potențiale de represalii; amenințări la adresa rudelor; și monitorizarea, manipularea sau confiscarea dispozitivelor electronice.”

Remarcând publicarea raportului, Departamentul de Stat a spus: „Statele Unite rămân neclintite în sprijinul acordat guvernului și poporului Ucrainei în timp ce își apără țara și libertatea”. Acesta a adăugat: „Există o singură țară care poartă acest război neprovocat și premeditat, fără a ține cont de viața umană: Rusia. Statele Unite se angajează să-i tragă la răspundere pe cei responsabili, indiferent cât de mult va dura. Poporul Ucrainei cere și merită dreptate”.

Amănunte în articolul Yale Researchers Cite Evidence Of ‘Targeted Campaign’ Of Terror By Kherson’s Russian Occupiers – publicat de RFE/RL

Videoclipce au făcut rușii în cea mai mare zonă rezidențială din Ucraina — Saltivka din Harkiv.

Avdiivka, regiunea Donețk.

Ambulanțe au ajuns la Herson pentru a le înlocui pe cele furate de ruși.

Un băiețel din Hersonul eliberat îi spune unui soldat ucrainean: – Unchiule, i-ai dat afară pe nemernicii ăia?

Luptători separatiști ceceni apără Ucraina împotriva Rusiei – „inamicul comun”.20.11.2022 ucraina4

Unitatea de voluntari, care se autointitulează Batalionul Separat cu scop special al Ministerului Apărării al Republicii Cecene Ichkeria – sau pe scurt OBONservește ca parte a Legiunii Străine de Apărare Teritorială a Ucrainei și majoritatea membrilor săi au luptat împotriva Rusiei în primul și al doilea război cecen (1994-1996 și, respectiv, 1999-2009). OBON a făcut parte din contraofensiva de succes a forțelor ucrainene în sudul țării, inclusiv eliberarea orașului cheie, Herson, la începutul acestei luni.”

Amănunte în articolul Chechen Separatist Fighters Defend Ukraine Against ‘Common Enemy’ Russia – publicat de RFE/RL

Între timp, în Rusia: un parlamentar susține că atacurile împotriva infrastructurii critice a Ucrainei sunt menite să exprime „ura sfântă” a Rusiei față de ucraineni și să îi determine să-l răstoarne pe Zelenski. Alții consideră că înghețarea civililor ucraineni va determina o capitulare (material subtitrat în engleză).

Aproximativ 60 de soldați ruși au fost uciși într-un atac de artilerie ucrainean la distanță lungă în această săptămână, au declarat sâmbătă autoritățile de la Kyiv, fiind pentru a doua oară în patru zile când Ucraina susține că a provocat victime majore într-un astfel de atac.

În Kyselivka, regiunea Mykolaiv, bombardamentele rusești au distrus complet Biserica Neprihănitei Concepții a Sfintei Fecioare Maria, care a supraviețuit la două războaie mondiale.20.11.2022 ucraina5

S-au auzit explozii lângă CNE Zaporojie – (sursa AIEA). Potrivit directorului general Rafael Grossi, echipa agenției a raportat daune la unele structuri și sisteme de la fața locului, dar până acum niciuna dintre pagube nu este critică pentru siguranța nucleară.

În Belgorod, doi recruți au fost reținuți demonstrativ: li s-au deschis dosare penale. Videoclipul, care este publicat de canalul de Telegram „Avocatul Poporului Militar”, arată cum cei doi  sunt reținuți pentrunerespectarea unui ordin”.

Pentru soldații ucraineni care luptă pe prima linie, animalele pot fi o distragere binevenită de la ororile zilnice pe care le îndură.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.