UCRAINA – de la lume adunate (IX)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!17.11.2022 ucraina12

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

În seara trecută, ocupanții au tras asupra Volniansk în regiunea Zaporizhzhia. Rachetele au lovit clădiri civile dintr-o zonă rezidențială. Ca urmare a bombardării localității Volniansk în regiunea Zaporizhzhia, șapte persoane au fost ucise, au declarat autoritățile ucrainene. Trupurile morților au fost scoase de sub dărâmături.

Au fost raportate mai multe lovituri cu rachete rusești în Ucraina, la două zile după unul dintre cele mai intense bombardamente ale războiului. Oficialii spun că o instalație de producere a gazelor și o fabrică din Dnipro sunt printre cele mai recente ținte și că cel puțin 4 persoane au murit.

Dnipro: 23 de persoane au fost rănite, 15 la spital. 14 clădiri au fost avariate, structurile s-ar putea prăbuși. 12 persoane au fost rănite direct în casele avariate, inclusiv un copil.

Amănunte în articolul Ukraine war: Gas plant hit in latest Russian strikes – publicat de CNN.

Volodimir Zelenski a spusspecialiștii ucraineni vor lua parte la investigarea tragicului incident cu rachete din Polonia.

VIDEOCLIP: Pe măsură ce sezonul sărbătorilor se apropie cu pași repezi, iată o privire dură, ÎNAINTE și DUPĂ, despre cum orașul Mariupol a sărbătorit Crăciunul în 2021 și după mai puțin de un an – Rusia a distrus orașul.

Christmas Before & After Russia’s Mariupol Genocide

17.11.2022 ucraina717.11.2022 ucraina817.11.2022 ucraina9

Artistul stradal britanic Banksy a postat un videoclip cu opera sa creată în Ucraina.

Guvernul ceh a anunțat un program de pregătire pentru până la 4.000 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Este prevăzut să cheltuiască aproximativ 40 de milioane de euro.

Guvernul ucrainean îi avertizează pe aliații occidentali că anticipează în zilele următoare atacuri din ce în ce mai accentuate ale rușilor asupra infrastructurii sale energetice și că Kyivul nu are suficiente piese de schimb pentru a readuce căldura și energia electrică, dacă acestea vor avea loc.

„În ultimele zile oficialii ucraineni au cerut omologilor lor americani și mai multor țări europene asistență pentru pregătirea pentru o perioadă prelungită de penurie cu energie electrică și gaze limitate – un scenariu pe care Kyivul se așteaptă să complice luptele la sol și să strămute civili.

Mai multe amănunte în articolul Ukraine tells allies it may not be able to recover from more Russian attacks on energy systems – publicat de POLITICO.

Serviciul de Securitate al Ucrainei din regiunea Vinnytsia a reținut un bărbat recrutat de serviciile speciale ruse care a corectat focul inamicului și a dat coordonatele infrastructurii critice.17.11.2022 ucraina6

Prim-ministru britanic Rishi Sunak și prim-ministrul canadian Justin Trudeau a vorbit cu președintele Zelenski în această dimineață, pentru a-și reitera sprijinul comun pentru poporul ucrainean în fața brutalității continue a Rusiei

La o săptămână după ce a spus că ar putea exista o fereastră pentru discuțiile de pace care să pună capăt războiului din Ucraina, generalul american Mark Milley prezentat o listă cuprinzătoare a eșecurilor Rusiei și a sugerat că negocierile – dacă ar avea loc – ar fi făcute dintr-o poziție de forță pentru Kiev.

«Aceste eșecuri, a sugerat Milley, care vin pe lângă recenta eliberare a Hersonului de către Ucraina, ar putea chiar să permită Ucrainei să facă eforturi pentru ceea ce este puțin probabil să realizeze militar: o retragere a forțelor ruse. „Poate exista o soluție politică în care rușii se retrag din punct de vedere politic”, a spus Milley la o conferință de presă care a avut loc miercuri. „Vrei să negociezi într-un moment în care ești la puterea ta, iar adversarul tău este la slăbiciune. Și este posibil, poate, să existe o soluție politică. Tot ce spun este că există o posibilitate pentru asta.”»

Vorbind la New York cu o săptămână în urmă, Milley a spus că atât Rusia, cât și Ucraina vor trebui să realizeze că victoria militară este imposibil de obținut și că negocierea sfârșitului conflictului ar pune capăt suferinței generate de război.

Amănunte în articolul Top US general argues Ukraine may be in a position of strength to negotiate Russian withdrawal – publicat de CNN.

„Neutralitatea” Israelului în Ucraina este o rușine și o greșeală de calcul – scrie ziarul israelian Haaretz.

Anchetatorii au documentat deja peste 400 de crime ale armatei ruse în regiunea Herson. Acest număr va fi probabil mult mai mare. Crime, tortură și jaf. Suferință și durere. Acestea sunt darurile „lumii ruse” (subtitrat în engleză).

Raportul anual al Landmine Monitor a identificat 277 de victime civile ca urmare a exploziei unor mine și resturi explozive de război în Ucraina în primele nouă luni ale anului 2022, o creștere de aproape cinci ori față de cele 58 înregistrate în 2021.

Exhumarea cadavrelor din Izyum a fost finalizată. Statisticile ucrainenilor uciși sunt șocante:

Bărbați – 194;
Femei – 215;
Militari -22;
Copii – 5;
11 – gen nespecificat;

Mulți au membre lipsă, organe genitale, mâini legate, coaste rupte și găuri de gloanțe.

Cadavrele a 63 de persoane ucise de armata rusă au fost găsite în regiunea Herson, a declarat Denys Monastyrsky, șeful Ministerului de Interne ucrainean. Potrivit acestuia, 436 de dosare penale au fost deschise din cauza crimelor de război ruse care au avut loc în regiunea Herson.

Sistemul de apărare aeriană ucraineană a distrus ieri patru rachete și cinci drone „Shahed” de fabricație iraniană deasupra Kyivului.

Filmări spectaculoase: Două rachete de croazieră rusești Kalibr au fost doborâte în câteva secunde deasupra Oblastului Kiev, pe 15 noiembrie. Mai întâi este o explozie care se aude / vede la orizont, în al doilea rând, o imagine clară a interceptării de către sistemul german de apărare aeriană Iris-T.

„Ukrenergo” a publicat o fotografie a unui transformator, distrus de o rachetă rusă, care a furnizat energie electrică pentru 400.000 de oameni.17.11.2022 ucraina10

Fotografii: orașul Herson din Ucraina după retragerea forțelor ruse (Sursa – Al Jazeera).

17.11.2022 ucraina117.11.2022 ucraina217.11.2022 ucraina317.11.2022 ucraina417.11.2022 ucraina5

Zona aerodromului Chornobaivka este plină de echipamente rusești abandonate. Aici întregul sediu al diviziei 20 motorizate a fost distrus de o lovitură cu rachete HIMARS, iar comandantul a fost ucis (subtitrat în engleză).

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.