Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”
„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Dorind să aducă o bucurie de Crăciun orcilor înghețate și nefericite ale Rusiei, ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov
a spus că forțele ucrainene vor relua „acțiunile contraofensive active” atunci când solul îngheață și „devine mai ferm pentru a permite trecerea mai ușoară a echipamentului”.
O confruntare epică între două tancuri a avut loc în Novoselivske, Luhansk. T-64BV al Brigăzii ucrainene 92 împotriva unui tanc T-72B3. Tancul ucrainean îl lovește direct și-l distruge pe cel rusesc. După prima lovitură a tancului ucrainean, cel rusesc se transformă în fier vechi.
În weekend-ul trecut, au fost raportate explozii multiple în orașul Melitopol ocupat de ruși din sudul Ucrainei și în Crimeea ocupată, inclusiv la o cazarmă militară rusă. De asemenea, rapoarte despre explozii la Sevastopol, sediul flotei ruse de la Marea Neagră.
Amănunte în articolul Ukraine launches missile attack on Russian-occupied Melitopol, explosions reported in Donetsk and Crimea – publicat de CNN.
Invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei continuă. Harta de mai jos este cea mai recentă actualizare a informațiilor pentru apărare cu privire la situația din Ucraina – 12 decembrie 2022.
Între timp, în Crimeea ocupată. Mai multe explozii în Simferopol în jurul orei 21:00, conform videoclipurilor din rețelele sociale și rapoartelor locale. De asemenea, explozii la Sevastopol, sediul flotei ruse de la Marea Neagră, la cazărmi militare rusești din Sovietske și în alte părți.
Forțele Armate ale Ucrainei vor relua acțiunile active de contraofensivă atunci când solul va îngheța și va deveni mai potrivit pentru asemenea echipamente. Acest lucru a fost declarat de Reznikov, șeful Ministerului Apărării.
Progresul lent al Rusiei în Bakhmut – lună de lună:
Mov: 1 august
Albastru: 2 septembrie
Verde: 1 octombrie
Galben: 1 noiembrie
Portocaliu: 1 decembrie
Roșu închis: 12 decembrieÎn ultimele 200 de zile, ofensiva rusă s-a deplasat cu 12,28 km în direcția Bakhmut. Cu circa 61,4 metri pe zi.
Ucraina nu este obligată să-și limiteze eforturile de apărare la teritoriul său. Ucraina are un drept garantat la autoapărare, (stipulat în articolul 51 din Carta ONU).
Explozii puternice au fost raportate în regiunea Bryansk Presa locală relatează că exploziile au avut loc pe teritoriul unei unități militare. Potrivit acestora, este vorba despre orașul Klintsy și satul Klimovo, care se află lângă granița cu Belarus și Ucraina.
Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”
Statul Major ucrainean a declarat că forțele ruse din Lugansk „continuă să folosească civili ca scuturi umane, plasând echipamente militare și instalând puncte de tragere în apropierea clădirilor rezidențiale în care locuiește populația civilă”.
Amănunte în articolul Russia Keeps Targeting Power Infrastructure, Using Civilians As Human Shields, Says Ukrainian Military
Sărbătorile vin, sărbătorile vin… Se pare că Moscova deja e-n sărbătoare!
„N-am crezut niciodată că propria mea țară mă va trata în acest fel.” Așa începe povestea unui ofițer al armatei ruse din Ucraina: după ce a refuzat să lupte, a fost bătut și amenințat cu execuția, pentru a încerca să-l forțeze să se întoarcă în prima linie.
„Multe dintre trupele nou mobilizate s-au plâns rapid că sunt trimiși într-o zonă de război fără echipament suficient sau pregătire adecvată. Din Ucraina au existat mai multe rapoarte despre reținerea trupelor ruse mobilizate – în unele cazuri, închise în pivnițe și subsoluri – pentru că au refuzat să se întoarcă în prima linie.”
Amănunte în articolul Ukraine war: The Russians locked up for refusing to fight – publicat de BBC.
Ocupanții pregătesc noi atacuri cu drone iraniene. Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului sugerează că Rusia a primit un nou lot de drone iraniene, sau așteaptă livrări în viitorul apropiat. Aceștia notează că dronele au trebuit să fie modificate din cauza vremii reci.
Peskov: „Nimeni nu ne iubește și nimeni nu ne va iubi”.
Așa arată acum Teatrul din Mariupol bombardat de Rusia. Toată Rusia este în aceste fotografii. Ceea ce creează iluzia de normalitate, în timp ce în spatele ecranului sunt doar ruine! Autoritățile de ocupație ruse din Mariupol au îngrădit Teatrul Dramatic al orașului, unde sute de civili ucraineni au fost uciși într-un atac aerian rusesc. Împrejmuirea este decorată cu portrete ale unor personalități culturale: Pușkin, Tolstoi, Gogol și Shevchenko
„Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici
Rusia atacă Ucraina cu vechi rachete ucrainene Kh-55, care au fost predate Rusiei după semnarea Memorandumului de la Budapesta, (sursa NYT, citând un purtător de cuvânt al serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării).
Amănunte în articolul Russia Is Using Old Ukrainian Missiles Against Ukraine, General Says – publicat de The New York Times.
Invazia Rusiei a determinat ucrainenii să asocieze limba rusă cu agresiunea militară și genocidul. Evreii din Ucraina, în mod tradițional vorbitori de rusă precum Zelenski, trec la ucraineană.
Amănunte în articolul Ukrainian Jews have historically spoken Russian. The war is changing that – publicat în
The Times of Israel.
Țările UE nu au convenit încă asupra unui al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat Josep Borrell, șeful Diplomației Europene. Acest lucru se poate întâmpla luni sau marți (12-13 decembrie, n. n.), a adăugat el.
Berlinul a fost în cele din urmă de acord să trimită arme grele germane în Ucraina. „Germania a promis că va furniza arme și muniție. Negocierile sunt în curs de aprovizionare cu tancuri moderne Leopard 2”, a spus Oleksii Makeev, ambasadorul ucrainean din Germania.
Președintele Zelenski a declarat pentru G7 „Rusia are încă avantajul în artilerie și rachete. Ucraina are nevoie de tancuri moderne — și vă rog să ne oferiți această capacitate defensivă. Se poate face chiar acum.” De asemenea, „artilerie cu rachete, obuze și mai multe rachete cu rază lungă de acțiune.”
Liderii Grupului celor Șapte (G7) s-au angajat astăzi să ofere „sprijin neclintit” și solidaritate Ucrainei, promițând că vor spori țara cu sisteme militare și de apărare aeriană, condamnând Rusia pentru „războiul de agresiune” aflat în desfășurare.
Amănunte în articolul Zelensky asks G7 to maintain support for Ukraine next year, outlines steps for securing peace – publicat de CNN.
Franța predă Ucrainei șase obuziere remorcate TRF1 de 155 mm. Declarația îi aparține lui Sébastien Lecornu, șeful Ministerului Forțelor Armate din Franța.
Ucraina a cerut Franței pentru sistemele de apărare aeriană SAMP/T Mamba. Acest lucru a fost declarat de premierul ucrainean Denys Shmyhal.
Polonia și Germania vor începe în zilele următoare lucrările pentru desfășurarea sistemelor germane de apărare aeriană „Patriot”, la granița cu Ucraina, a declarat președintele polonez Andrzej Duda.
Ministrul britanic al apărării Ben Wallace a spus luni că este „deschis la minte” în ceea ce privește furnizarea către Ucraina a unor sisteme de arme cu rază mai lungă de acțiune, dacă Rusia va continua să lovească zone civile.
Amănunte în articolul UK minister is „open minded” over sending longer-range weapons to Ukraine – publicat de Reuters.
Boris Johnson „Ar trebui să ajutăm armata ucraineană nu numai să elimine drone și rachete, ci și să elimine locuri de lansare. Acesta este modul de a ne proteja prietenii ucraineni și de a pune capăt războiului cât mai curând posibil.”
Slovacia a aprobat un alt pachet de ajutor pentru Ucraina de peste 10 milioane de euro. Include generatoare de benzină, îmbrăcăminte de iarnă, o centrală electrică și transformatoare, materiale alimentare, echipamente de deminare, veste balistice și alte materiale.
„Ucraina poate conta pe sprijinul Franței atât timp cât este nevoie pentru a-și recâștiga pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială”, a declarat președintele francez Macron.
Președintele francez Macron a vorbit duminică cu președintele Zelenski – înaintea a două conferințe în sprijinul Ucrainei la Paris. Prima conferință internațională despre a ajuta Ucraina să treacă peste iarnă. A doua: Despre companiile franceze implicate în reconstrucția țării.”
Opt persoane au fost rănite în bombardarea orașului Hirnyk din regiunea Donețk, transmite administrația militară regională. Potrivit informațiilor preliminare, ocupanții au lovit localitatea cu mai multe rachete.
Turcia va oferi ajutor umanitar Ucrainei. Acest lucru a fost declarat de președintele turc Erdogan în timpul unei conversații telefonice cu Zelenski. Potrivit acestuia, Ankara va continua să lucreze pentru a satisface nevoile umanitare ale ucrainenilor în lunile grele de iarnă care urmează.
În suburbiile Melitopolului ocupat, din regiunea Zaporoje din Ucraina, a fost aruncat în aer un pod, pe care s-au transportat echipamente militare rusești din est; traficul pe pod a fost suspendat.
Luhansk: realitatea crudă a unui război neprovocat… Și rolul HIMARS la câștigarea războiului.
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)