UCRAINA – o rază de speranță (LXIV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!16.11.2022 ucrainaAceasta este viața de zi cu zi în Ucraina…

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

G20 a adoptat o declarație de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei și a cerut retragerea imediată a trupelor de pe teritoriul său recunoscut internațional, relatează Reuters.

Liderii Uniunii Europene și Australia sunt „hotărât alături de Ucraina”. „Liderii au condamnat în cei mai fermi termeni posibili războiul de agresiune neprovocat, ilegal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei” – conform unei declarații comune emise la Summit-ul G20 din Bali.

În ciuda dorinței Rusiei de a afecta Ucraina și de a adânci criza alimentară globală – liderii mondiali de la summit-ul G20, au cerut „implementarea deplină” a Inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră, subliniind importanța acesteia pentru menținerea securității alimentare globale.

Ursula von der Leyen: În timp ce liderii G20 se întâlneau și solicitau încetarea războiului, Rusia a desfășurat lovituri masive împotriva Ucrainei. Împreună cu partenerii G7 și NATO, condamnăm aceste acte brutale. Oferim, de asemenea, sprijin deplin Poloniei și asistență în ancheta cu privire la explozia de la graniță.

Joe Biden a informat NATO și G7 – căderea rachetei în Przewodów, Polonia s-a datorat activității apărării aeriene ucrainene, relatează Reuters.

Președintele Poloniei Andrzej Duda: Incidentul de ieri cu doborârea rachetei nu este un atac țintit asupra Poloniei. Nu avem nicio dovadă că Rusia a lansat racheta. Președintele polonez Duda a subliniat că a avut loc un accident, în urma căruia o rachetă de apărare aeriană a căzut pe teritoriul polonez.

Prim-ministrul polonez Morawiecki: Până acum, nu este nevoie să se aplice articolul al patrulea din tratatul NATO.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak despre racheta care ucide oameni în Polonia: „Toți ar trebui să fim clari: nimic din toate acestea nu s-ar întâmpla dacă nu ar fi invadarea Ucrainei de către Rusia. Aceasta este realitatea crudă și neînduplecată a războiului lui Putin”.

„Lituania va sprijini activ desfășurarea apărării aeriene [NATO] de-a lungul graniței polono-ucrainene”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nausėda.

Premierul olandez Mark Rutte a comentat incidentul din Przewodów: Un lucru este clar: acest lucru nu s-ar fi întâmplat fără atacurile oribile cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei. Continuăm să sprijinim Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse.

În timp ce Ministerul polonez de Externe a identificat racheta care a căzut în Przewodów ca fiind fabricată în Rusia, președintele american Joe Biden a spus că este „puțin probabil” să fie trasă din Rusia.

Ținta atacului cu rachete rusești ar fi putut fi centrala termică din Dobrotvir, care se află în apropierea graniței ucrainene cu Polonia.

Suedia a declarat că va furniza Ucrainei un ajutor militar în valoare de 3 miliarde de coroane suedeze (286,98 milioane de dolari). Într-o conferință de presă, Pal Jonson, ministrul apărării, a declarat că pachetul va include un sistem antiaerian.

Video cu apărarea aeriană ucraineană interceptând o rachetă de croazieră rusă.

Acest scurt material VIDEO trebuie văzut și distribuit! Ca să înțelegem ce-i mână pe ucraineni în luptă și de unde vine această „sete” de nepotolit pentru libertate!

Starea de spirit în Herson eliberat: „Avem încălzire, fără electricitate, fără apă, fără mobil sau conexiune la internet, dar NU RUSI! Sunt extrem de fericit pentru că acum suntem liberi.”

Ucraina raportează că Rusia a atacat Kyivul, distrugând două clădiri rezidențiale din apropierea centrului orașului. Pare a fi un atac la nivel național, explozii fiind raportate și în Mykolaiv, Cernihiv, Zaporizhzhia și în alte locuri. Mai multe rachete rusești  au fost doborâte deasupra Kyivului.

Ministrul Energiei, Herman Haluschenko, a numit atacul drept „cel mai masiv” bombardament al infrastructurii energetice de la începutul războiului. „Rusia efectuează din nou lovituri cu rachete la scară largă asupra instalațiilor energetice”, a spus ministrul.

15 unități energetice din Ucraina au fost avariate ca urmare a atacurilor cu rachete ale ocupanților, a declarat Kyrylo Timosenko, șeful adjunct al biroului președintelui.

Din cauza întreruperilor masive de curent, traficul de internet în Ucraina a scăzut la 67% față de nivelul anterior – date Netblocks.

80% din Liov a rămas fără electricitate, alimentarea cu apă caldă a fost suspendată în oraș, a spus primarul Andriy Sadovyi. De asemenea, s-a raportat că operatorii de telefonie mobilă au limitat operarea unor servicii în Liov pentru a economisi energie electrică.

Șeful Administrației Militare Regionale Sumy, Dmytro Jivitski, raportează despre introducerea unei întreruperi de urgență a curentului electric în toată Ucraina.

„Rusia răspunde discursului puternic al lui Zelenski la G20 cu un nou atac cu rachete. Crede cineva serios că Kremlinul vrea cu adevărat pace?” a scris Andrii Yermak, șeful Biroului Președintelui Ucrainei.

Statele Unite condamnă cu fermitate ultimele lovituri cu rachete ale Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Jake Sullivan, consilier al președintelui Biden.

Președintele francez Macron a folosit întâlnirea sa bilaterală cu Xi Jinping pentru a încerca să convingă China să adopte o linie mai dură cu Moscova.

O clădire rezidențială din Kyiv a luat foc după ce a fost lovită de o rachetă rusă.

Putin a vrut ca SUA să-l salveze. SUA au informații că Rusia ar fi amânat anunțarea retragerii din orașul ucrainean Herson, pentru a evita să acorde administrației Biden o victorie politică înaintea alegerilor intermediare.

«SUA au informații despre că Rusia ar fi amânat anunțarea retragerii din orașul ucrainean Herson, parțial pentru a evita să acorde administrației Biden o victorie politică înaintea alegerilor intermediare, potrivit a patru persoane familiare cu informațiile. Înalți oficiali ruși au discutat despre mandatul intermediar al SUA ca un factor în timpul deliberărilor despre anunțul de retragere, a spus o persoană familiară cu serviciile de informații. Așteptarea până după alegerile din SUA a fost întotdeauna o „condiție preplanificată” a retragerii Rusiei din Herson, a declarat pentru CNN o a doua persoană familiarizată cu informațiile.»

Amănunte în articolul CNN Exclusive: US intelligence suggests Russia put off announcing Kherson retreat until after midterm elections – publicat de CNN.

Zelenski a vorbit la summitul G20 din Indonezia: „Ucrainei nu ar trebui să i se ofere să încheie compromisuri cu conștiința, suveranitatea, teritoriul și independența sa. Nu va exista Minsk-3, pe care Rusia l-ar încălca imediat după semnare” El a oferit și o formulă de pace ucraineană.

Președintele Ucrainei a declarat că nu va exista un acord Minsk-3. Dmitri Peskov a declarat că asta ar însemna că Ucraina nu este interesată de negocieri.

Președintele ucrainean Zelenski a declarat: „Au fost lansate 85 de lovituri cu rachete asupra orașelor Ucrainei, în principal pe infrastructura energetică. Putem vedea ce vrea inamicul, nu vor reuși. ​​S-ar putea să mai avem încă 20 de lovituri, vă rugăm să aveți grijă de voi.”

Lavrov despre ultimele condiții pentru pace ale lui Zelenski: „Partea ucraineană refuză categoric orice negocieri și propune condiții, care sunt evident nerealiste și inadecvate în această situație”.

Participanții la summit-ul G20 refuză să aibă o fotografie de grup a țărilor participante. The Guardian a scris că liderii țărilor G20 vor refuza tradiționala fotografie de grup, din cauza prezenței la summit-ul delegației rusești conduse de Serghei Lavrov.

A avut loc o explozie la un depozit de petrol din satul Stalnaya Konya din regiunea Oryol din Rusia. Autoritățile locale susțin că depozitul de petrol a fost aruncat în aer de o dronă.

Președintele francez Emanuel Macron a declarat că un coridor pentru furnizarea de îngrășăminte rusești către Africa se va deschide în săptămânile următoare.

Morminte ale tinerilor soldați ucraineni care și-au sacrificat viața pentru o Ucraină suverană, fără influență rusă.

La război ca la război…

Sunt vremuri grele pentru colaboratorii fără suflet ai Rusiei din teritoriile vremelnic ocupate!16.11.2022 ucraina1

Ekaterina Gubareva, viceguvernator numit de ruși în teritoriile ocupate din Herson, a… dispărut. „Ieri (marți, n. n.) în jurul orei 16:30, soția mea a dispărut, nu a mai fost în contact de atunci”, a spus Pavel Gubarev, soțul acesteia și lider al rebelilor.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.