UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!08.12.2022 ucraina14

„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”

Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”

Biden a salutat declarația lui Zelenski despre disponibilitatea sa pentru o „pace justă”. În plus, SUA vor continua să ofere toată asistența necesară Ucrainei, a spus președintele SUA.

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Forțele Armate ucrainene au lovit locațiile folosite de soldați ruși în Melitopolul ocupat, în sud-estul Ucrainei Aproximativ 200 de militari ruși au fost uciși și răniți într-o lovitură de înaltă precizie, potrivit lui Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol.

La scurt timp după atacarea unui campus în care își aveau sediul ocupanții ruși din Melitopolul ocupat. Corespondenții militari din Rusia au confirmat atacul cu rachete HIMARS din Melitopol.

Rămășițele unei baze rusești din Melitopol după atacul de noapte.

Baza rusă din satul Sovjets’ke din Crimeea este în flăcări.

Câștigătoarea comună a Nobel Peace Prize, Oleksandra Matviichuk de la Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina, a respins apelurile pentru un compromis cu Rusia. „Pacea nu poate fi atinsă de o țară atacată care își depune armele. Aceasta nu ar fi pace, ci ocupație.10.12.2022 ucraina9

În ciuda Ungariei, Consiliul European a ajuns la un acord care va permite UE să ajute financiar Ucraina – pe tot parcursul anului 2023 – cu 18 miliarde EUR. Acesta va fi înaintat Parlamentului European pentru o eventuală adoptare săptămâna viitoare.

Amănunte în articolul Council adopts €18 billion assistance to Ukraine – publicat de Consiliul European.

Ucraina și Germania au ajuns la un acord privind furnizarea de arme suplimentare, a declarat ambasadorul Ucrainei la Berlin, Oleksiy Makeyev. Germania a promis că va furniza arme și muniție. Negocierile sunt în curs pentru remiterea de tancuri moderne Leopard 2.

Germania va oferi Ucrainei 470 de generatoare în valoare de 19,5 milioane de euro. 150 dintre ei sunt deja în Ucraina, potrivit Ambasadei Germaniei la Kyiv. O parte din generatoare vor fi predate „Ukrenergo”, iar restul vor fi trimise în regiunile Odesa, Mykolaiv și Herson.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a semnalat că administrația Biden este pregătită să caute în continuare ajutoare de miliarde de dolari pentru Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, în timp ce țara est-europeană se luptă cu invazia Rusiei și atacurile cu rachete.

SUA se așteaptă să creeze și să finanțeze activitatea a 100 de echipe de deminare în Ucraina până în primăvara anului 2023.

Norvegia va aloca Ucrainei 100 de milioane de dolari pentru refacerea sistemului energetic. „Le mulțumesc tuturor norvegienilor pentru această decizie. Mulțumesc guvernului”, a declarat președintele Zelenski. (sursa Deutsche Welle)

Ungaria – „De la spionaj la o anchetă penală: baronul mass-media maghiar spune că Orbán a intensificat campania de tăcere!”

Zoltán Varga, unul dintre ultimii baroni independenți ai presei din Ungaria, se confruntă cu o amenințare mult mai gravă: ani de închisoare. Autoritățile fiscale din Ungaria l-au desemnat recent pe Varga, un om de afaceri bogat cu un portofoliu mare de media, ca suspect într-un dosar penal.

«Varga a susținut că această ultimă investigație este pur și simplu o parte a acelei campanii de lungă durată, de a reduce la tăcere vocile libere care se diminuează. În esență, a spus el, nu este vorba despre el: „Este 20 la sută pentru mine, dar 80 la sută este un mesaj pentru fiecare membru al elitei maghiare”.

Mesajul acela? „Dacă nu ești cu noi și dacă deschizi gura, atunci vor urma asta și acea răzbunare.”»

„Drept urmare, peisajul media al Ungariei este foarte denaturat, iar unii maghiari nu accesează în mod regulat acoperirea de știri independentă a problemelor politice. Sume uriașe de publicitate de stat sunt direcționate către mass-media care oglindesc mesajele politice ale guvernului, punând presiune asupra relativ puținelor publicații complet independente rămase.”

Amănunte în articolul From spying to a criminal probe: Hungarian media baron says Orbán has upped silencing campaign – publicat de Politico.

 

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Relația dintre Rusia și Iran s-a transformat într-un parteneriat de apărare cu drepturi depline, au spus SUA. Rusia oferă un nivel fără precedent de sprijin militar și cele două țări iau în considerare producția în comun de drone letale.

Amănunte în articolul Ukraine war: US says Iran now Russia’s ‘top military backer’ – publicat de BBC.

Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.

Serviciile de informații britanice consideră că cheltuielile militare ale Rusiei în 2023 se vor ridica la o treime din buget.

Regiunea Kursk va rămâne fără artificii în ajunul Anului Nou” Autoritățile ruse din regiunea Kursk au interzis vânzarea și tragerea de artificii din 12 decembrie până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Există un nivel „galben” de pericol terorist în regiune!

În orașul rusesc Tver, bradul principal al orașului a fost „împodobit” cu o ghirlandă de „dușmani ai Rusiei”, așa cum îi vede propaganda: Biden, Zelenski, Macron, Alla Pugacheva și Maxim Galkin. Trecătorii sunt invitați să rupă unele părți ale corpului figurinelor. Ceea ce, așa cum se poate vedea în fotografii, au și început să facă!10.12.2022 ucraina110.12.2022 ucraina310.12.2022 ucraina2

Negustorul rus de arme Viktor Bout, care a fost eliberat dintr-o închisoare americană în urma unui schimb de prizonieri, s-a plâns de mâncarea din închisoare. El a spus că a susținut „operațiunea specială” din toată inima și că va fi gata să lupte în Ucraina.10.12.2022 ucraina4

„Analiștii au făcut o evaluare mai atentă, menționând că Bout a ispășit deja mai bine de un deceniu în închisoare și majoritatea contactelor și cunoștințelor sale se vor fi ofilit cu timpul. Între timp, Griner era un sportiv american foarte vizibil, care fusese recent condamnat la nouă ani de închisoare.”10.12.2022 ucraina5

Acordul de schimb a fost cu atât mai remarcabil pentru că a venit într-un moment în care Rusia este adânc în izolare internațională după declanșarea războiului devastator din Ucraina, care a ucis zeci de mii de oameni. Poate reprezenta limita absolută a ceea ce guvernele SUA și Rusia pot conveni în acest moment.

Citește articolul Was the Viktor Bout exchange deal really a win for Moscow? – publicat de The Guardian

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Președintele Zelenski:Situația din sudul regiunii Odesa este foarte dificilă. Vineri seara, teroriștii ruși au lovit cu drone iraniene, Odesa și așezările din jur acum în întuneric. Peste 1,5 milioane de oameni din Odesa nu au curent electric.”

Bakhmut.

„Principala diferență dintre noi și inamic este că tratăm câinii ca pe oameni. Și inamicul nostru tratează oamenii ca pe animale!”

Parlamentul European a acordat poporului ucrainean Premiul Saharov din acest an. Este o manifestare a solidarității față de ucraineni în lupta lor pentru libertate și independență.

Kyivul iarna…  (📷 Oleksandr Bachurskiy)

10.12.2022 ucraina610.12.2022 ucraina710.12.2022 ucraina8

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.