UCRAINA – de la lume adunate (L)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

În 2023, jumătate din țările UE sunt amenințate de recesiune, a declarat Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional. Potrivit acesteia, țările UE „au suferit foarte grav” din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina.

Prețul gazului în Europa a scăzut sub 750 de dolari per mia de metri cubi pentru prima dată după 18 februarie.

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Rusia își justifică invadarea Ucrainei pretinzând că luptă precum în cel de-al Doilea Război Mondial ca eliberator. De fapt, metodele sale le repetă pe cele ale puterilor Axei. Proiecția propriului fascism asupra celorlalți este cunoscută sub denumirea de schizofascism.

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

„Întoarcerea Crimeei va însemna restabilirea adevăratei păci”, a declarat Zelenski în octombrie. „Potențialul rusesc de agresiune va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va fi din nou la locul său de drept – în orașele și satele din Crimeea.”

Putin vrea să desființeze Ucraina ca națiune și susține că „operațiunea sa militară specială” este necesară pentru „de-nazificarea” țării. Cum să te așezi în jurul unei mese de negocieri, când acea masă este plină de asemenea fantezii, emise de un psihopat?

„Războiul este cel mai mare rău. Cu toate acestea, el ne învață multe. Războiul ne învață să apreciem și să iubim mai mult. Războiul învață să deosebești binele de rău. Arată fețele reale ale oamenilor. Războiul scoate la iveală ce este mai rău în unele. Dar se manifestă și cele mai bune calități ale celorlalți: vitejie, onoare, bunătate.”

Prin dârzenia lor, ucrainenii au contribuit constant la degradarea capacității militare a Rusiei, distrugând forțele sale pe câmpul de luptă și în zonele de sprijin. Astfel au subminat reputația Rusiei atât în ​​întreaga lume, cât și în mintea propriilor soldați, comandanți și cetățeni.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!

25.12.2022 ucraina3

Președintele Zelenski: „Orice încercare ofensivă a lor (a rușilor, n. n.) trebuie să eșueze. Aceasta va fi înfrângerea finală a statului terorist. Rusia îi mobilizează pe cei pe care vrea să-i arunce la moarte, noi mobilizăm lumea civilizată. De dragul vieții. … Nu avem nicio îndoială că actualii stăpâni ai Rusiei vor arunca tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot reuni pentru a încerca să întoarcă valul războiului și măcar să le amâne înfrângerea.”

Annalena Baerbock, Ministrul german de externe a îndemnat țările occidentale să continue să furnizeze arme Ucrainei – spunând că slăbirea sprijinului acordat Kyivului înseamnă „încurajarea lui Putin să continue… ne dorim ca acest război să se încheie cu victoria Ucrainei”.

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

„Am reușit să perturbăm planurile inamicului” – generalul Syrsky. Potrivit comandantului forțelor terestre ale AFU, chiar și cu un avantaj în forțe, trupele ruse nu au fost capabile să îndeplinească sarcina stabilită de comandament: să captureze Soledar și să încercuiască orașul Bakhmut, până pe 26 decembrie 2022.  „Aceasta nu înseamnă că inamicul și-a abandonat planurile de a ajunge la granița regiunii Donețk”, avertizează generalul. Ofensiva din regiunea Donețk continuă. Asaltul pozițiilor ucrainene nu  s-a oprit. În primele 3 zile ale anului 2023 intensitatea ostilităților a crescut.

3 ianuarie 2023: Rusia a bombardat 65 de așezări ucrainene. Forțele Ucrainei au respins 10 atacuri terestre ale orcilor și da, Bakhmut încă ține. Artileria ucraineană a lovit un depozit de muniție, 5 concentrații de orci și mai multe puncte de control. Forțele aeriene ucrainene devenite mai active, au zburat în 12 misiuni de luptă.

Filmări ale luptelor pentru Bakhmut: Mișcarea dintre punctele de tragere și lupta cu inamicul în ruinele din Bakhmut.

Pe măsură ce Rusia continuă să atace Bakhmut și periferiile sale, la vederea unora dintre cele mai grele ostilități de-a lungul întregii linii de front, echipele de drone – precum cea a lui Rem – nu sunt lipsite de activitate.

Amănunte în articolul Hell in high definition: Inside front-line aerial unit surveilling battle of Bakhmut – publicat în The Kyiv Independent.

Citește și articolul Ukraine war: Defying Russian onslaught in city ‘at the end of the world’ (Războiul din Ucraina: Sfidarea atacului rusesc în orașul „la sfârșitul lumii”) – publicat de BBC.

Videoclip de la Vasylivka. Autoritățile de ocupație au declarat că în urma bombardării biroului comandantului militar au fost răniți și decese.

„Opriți războiul” nu este tot una cu „Opriți Rusia”! Dacă primul slogan presupune ca ucrainenii să depună armele și să se predea, cel de al doilea este sloganul potrivit, deoarece doar prin victoria Ucrainei se va putea face o pace durabilă!

Numărul morților în Makiivka a crescut la 89 – Ministerul rus al Apărării a mai raportat că printre morți se numără și comandantul adjunct al regimentului, locotenent-colonelul Bachurin. Ministerul a spus că cei morți sunt de vină, deoarece li s-a interzis să folosească telefoanele.

Imaginile și fotografiile din satelit arată nivelul de distrugere precisă în Makiivka ocupată. Aproape de linia frontului, armata Rusiei a folosit o școală profesională mare cât o baracă, devenită țintă sigură a rachetelor trase de către ucraineni.

02.01.2023 ucraina1

Înlăturarea molozului din Makiivka, unde erau staționați militari ruși.02.01.2023 ucraina201.01.2023 ucraina801.01.2023 ucraina901.01.2023 ucraina10

„Rusia a spus că la ora 00:01, ora Moscovei, în ziua de Anul Nou, șase rachete au fost lansate dintr-un sistem de rachete Himars – fabricat în SUA – către un colegiu profesional, dintre care două au fost doborâte. Cu câteva clipe mai devreme, președintele Vladimir Putin și-a ținut discursul anual de Anul Nou la televiziunea rusă.”

Amănunte în articolul Makiivka: Russia blames missile attack on soldiers’ mobile phone use – publicat de BBC.

Armata ucraineană revendică încă o lovitură grea dată forțelor Rusiei din Ucraina. În ajunul Anului Nou, pe 31 decembrie, a lovit o altă clădire, pe care Rusia a folosit-o ca barăci, aflată lângă orașul Chulakivka, regiunea de sud a Hersonului. Numărul victimelor ar fi de aproximativ 500 de soldați uciși și răniți. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al forțelor armate ucrainene din sud, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Aceasta este una dintre realizările noastre în această direcție a frontului”.

Reuters: Franța va transfera vehicule blindate AMX-10RC în Ucraina Această promisiune a fost făcută de președintele Macron, într-o conversație cu Zelenski. Președintele Zelenski a confirmat acordul cu Macron privind tancurile ușoare. Forțele armate ucrainene vor primi și APC-uri Bastion. 02.01.2023 ucraina3

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Rusia a raportat „distrugerea” a 35 de HIMARS deținute de ucraineni, deși Ucraina a primit doar 20 astfel de unități (sursa BBC).

Rusia se așteaptă la un alt transport de drone iraniene. Dronele iraniene ieftine trebuie doborâte cu rachete scumpe. NYT scrie că poate costa până la 20.000 de dolari pentru a lansa o dronă, în timp ce o rachetă sol-aer costă 140.000 de dolari pentru un S-300.

„În Germania, unii cer o schimbare a cursului cu privire la Ucraina. Personalitățile-cheie din campanie au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, a constatat o investigație Reuters”: o lucrare impresionantă, care rostește numele agenților ruși de influență în Germania

Amănunte în articolul Pro-Putin operatives in Germany work to turn Berlin against Ukraine – publicat de Rutetrs.

În teritoriul eliberat, armata Ucrainei avertizează împotriva atingerii obiectelor suspecte. Se raportează că armata rusă lasă mine terestre în jucăriile copiilor, în soldați morți și chiar în gropi comune. Foarte des, astfel de „cadouri” pot fi găsite în școli și spitale.02.01.2023 ucraina6

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

O femeie a născut tripleți în ajunul Anului Nou, sub focul unei drone iraniene: Vladyslav, Matviii & Bohdan.
„Când nășteam, am auzit bubuitul avioanelor zburând deasupra Maternității. Dar am crezut în băieții noștri și în AFU și în apărarea lor puternică”, spune mama celor trei copii.02.01.2023 ucraina702.01.2023 ucraina8

Bebeluși născuți în război. Mame ucrainene nasc, în timp ce rachetele rusești încearcă să le omoare. Dacă asta nu rezumă Rusia barbară a lui Putin, nimic nu o face (subtitrat în engleză).

Următoarea lovitură masivă cu rachete asupra Ucrainei ar putea avea loc de Crăciunul ortodox, a declarat Gumenyuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional „Sud”.

Principalele puncte din interviul șefului Serviciului de Informații ucrainean, Budanov:02.01.2023 ucraina

📍 Putin este grav bolnav și va muri în curând. Războiul trebuie să se încheie înainte de moartea lui;

📍 Armamentul Rusiei este epuizat, forțând-o să folosească soluții mai ieftine, cum ar fi dronele iraniene;

📍 Rusia nu mai este o amenințare militară pentru lume, aceasta este doar o ficțiune, singura problemă rămasă este un arsenal nuclear și un regim scăpat de sub control, care va face întreaga lume să conștientizeze necesitatea denuclearizării Rusiei;

📍 În Bakhmut, sute de cadavre de soldați ruși doar putrezesc în câmp deschis, luptătorii ruși folosind aceste cadavre ca scut.

În sudul Ucrainei, Myrne era unul dintre acele sate ucrainene mici și somnoroase, având câteva sute de case. Înconjurat de terenuri agricole fertile, era un amestec de case mai vechi și mai noi. Acum, la fel ca sute de alte așezări, Rusia l-a redus la un sat fantomă al distrugerii.02.01.2023 ucraina402.01.2023 ucraina5

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIX) – publicat pe 4 ianuarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVIII) – publicat pe 1 ianuarie 2023;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVII) – publicat pe 31 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLVI) – publicat pe 30 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLV) – publicat pe 29 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIV) – publicat pe 28 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLIII) – publicat pe 27 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLII) – publicat pe 26 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XLI) – publicat pe 25 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XL) – publicat pe 24 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIX) – publicat pe 23 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVIII) – publicat pe 22 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVII) – publicat pe 21 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXVI) – publicat pe 20 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXV) – publicat pe 19 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIV) – publicat pe 18 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXIII) – publicat pe 17 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXII) – publicat pe 16 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXXI) – publicat pe 15 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXX) – publicat pe 14 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIX) – publicat pe 13 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVIII) – publicat pe 12 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVII) – publicat pe 11 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXVI) – publicat pe 10 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXV) – publicat pe 9 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Sting – Russians (2022) [Rikar Edit] Ukraine: Freedom Against Tyranny & Craziness

Spencer Davis Group – (1965) Keep on Running

The Doors – The End (Original Version)

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.