UCRAINA – o rază de speranță (LXI)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!14.10.2022 ucraina4

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

O diferență ușor de observat: În Rusia, Putin introduce lecții de pregătire militară în școli. În Ucraina, copiii mici cântă un cântec al libertății.

Herson este un pas către victorie și demonstrează ce se poate realiza dacă există o aprovizionare constantă de asistență tehnică militară occidentală!

Iarna este pe drum, iar în Ucraina, sfâșiată de război, lupta împotriva Rusiei pare departe de a fi încheiată. Washingtonul și Occidentul trebuie să contribuie la îmbunătățirea capacității Ucrainei de a doborî dronele și rachetele, esențiale pentru strategia Rusiei de „iarnă mortală”.

„Abandonarea orașului a avut și implicații pentru strategia Rusiei de a ocupa Ucraina. Fără un cap de pod pe malul drept al Niprului, forțele ruse nu vor putea amenința cu operațiuni ofensive în primăvară împotriva Mykolaivului…”

Amănunte în articolul Russia’s loss of Kherson signals change in Putin’s strategy – publicat în The Guardian.

Președintele Zelenski a spus că înainte de a se retrage, rușii au distrus toată infrastructura critică – comunicații, alimentare cu apă, căldură, electricitate în Herson. „Dar vom restabili totul… este deja clar pentru toată lumea că rezultatul va fi al nostru…”.

Președintele Zelenski: Acestea sunt cuvinte de mulțumire pentru cei care suportă atacurile rusești asupra regiunii Donețk – este doar un iad acolo. Există bătălii extrem de brutale acolo în fiecare zi. Dar unitățile noastre se apără cu curaj, rezistă teribilei presiuni a rușilor.

Președintele Ucrainei a promis că va continua să împingă forțele ruse din țara sa după ce s-au retras din Herson, lăsând devastare, foame și capcane în orașul din sudul Ucrainei.

În orașul Herson, Andriy Trochymovych Kovalchuk un general-maior fericit, cel care a condus ofensiva din sudul Ucrainei.13.11.2022 ucraina13.11.2022 ucraina1

Mulți oameni s-au întrebat cum au reușit ucrainenii din teritoriile eliberate de sub ocupație să-și salveze steagurile naționale. Iată cum le păstrau, pentru că „nu aveau nicio îndoială” că Forțele Armate ucrainene se vor întoarce să-i elibereze.

Așa arată și așa se manifestă bucuria sinceră a unor oameni care au aflat ce înseamnă jugul străin!

Petrecerea a continuat și continuă în Hersonul eliberat: fără lumină, fără apă, fără internet, dar cel mai important, FĂRĂ RUSIA!

Cetățenii din Herson au petrecut opt ​​luni de ocupaţie luptând împotriva controlului rusesc printr-o „campanie cu panglică galbenă”, atârnând panglici galbene în tot orașul, desenând graffiti, postând pliante și transmițând informații Forțelor Armate.

În Herson, 200 de polițiști ucraineni lucrează în oraș. „Principala amenințare o reprezintă minele  rusești”; 10 grupuri de tehnicieni lucrează la detectarea/ eliminarea obiectelor explozive, a spus poliția.

Odesa sărbătorește eliberarea Kherson.

Pagube masive la podul rutier Antonivka din orașul Herson. Imaginile dronei pornesc din partea acum deținută de Ucraina a râului Nipru și se deplasează spre partea ocupată. Din fericire, rămâne o secțiune liberă pentru ca navele să treacă pe sub, altfel râul este complet blocat.

Ocupanții ruși au avut nevoie de trei săptămâni pentru a se retrage din Herson. Potrivit serviciilor secrete britanice, procesul de retragere a început încă din 22 octombrie 2022.

Se pare că HIMARS vizează deja ținte inaccesibile anterior. S-au raportat explozii în zona aerodromului Chaplynka.13.11.2022 ucraina3După ocuparea malului drept al Niprului, se prefigurează un nou coșmar militar pentru ruși: o mare parte din Hersonul ocupat în stânga Niprului – se află acum în raza HIMARS!

Filmări ale aerodromului din Chornobaivka, regiunea Herson. Cum să nu fugi, când ești vânat și-n gaură de șarpe!?

Ucraina încă urmărește carnea de tun a Rusiei de când s-a retras din Herson. Ieri, pe malul sudic al râului Nipru, o „lovitură de înaltă precizie” a țintit o clădire din Dnipryany. Aproximativ 500 de ocupanți acolo: 2 camioane cu morți luate și 56 grav răniți, 16 răniți au murit.13.11.2022 ucraina7

Orașul-cetate din Bakhmut, regiunea Donețk, care blochează calea armatei invadatorilor ruși.

13.11.2022 ucraina413.11.2022 ucraina513.11.2022 ucraina6

Aproximativ 700 de mii de ruși au intrat în Georgia de la începutul mobilizării, a declarat președintele Salome Zourabichvili. Dintre aceștia, 100.000 au rămas în Georgia, iar restul au plecat în alte țări.

În Borodyanka și Irpen au mai fost găsite cel puțin două graffiti care sunt similare ca stil cu opera celebrului artist britanic Banksy.

Un operator ucrainean de drone aruncă un obuz asupra unor soldaților ruși care transportau răniți.

Mercenarii ruși Wagner din Ucraina și-au ucis cu brutalitate unul dintre propriii lor luptători – lovindu-l cu barosul în cap. După ce a spus că s-a predat forțelor ucrainene și a fost eliberat într-un schimb de prizonieri, a fost apoi ucis.13.11.2022 ucraina8

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.