UCRAINA – de la lume adunate (XV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!21.11.2022 ucraina13

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Măcelul sângeros al Rusiei în Europa. Cel puțin 6.595 de civili au fost uciși și 10.189 au fost răniți de la invazia pe scară largă de către Rusia a Ucrainei – conform Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului. Inclusiv 415 copii și 1.767 femei.

Multe dintre victimele civile au avut loc în regiunile Doneţk şi Luhansk din Donbas – o regiune de est aflată în centrul războiului care a cunoscut cele mai intense lupte din ultimele luni. Raportul OHCHR spune că 3.939 de civili au fost uciși și alți 5.338 de răniți în Donețk și Lugansk, inclusiv 449 pe teritoriul controlat de Rusia.

Majoritatea victimelor înregistrate au fost rezultatul armelor explozive cu efecte pe suprafață extinsă, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea, sisteme de lansare multiplă de rachete, rachete și lovituri aeriene, se adaugă în raport.

Amănunte în articolul More than 6,500 civilians have died since the war in Ukraine started – publicat de CNN.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că forțele de apărare aeriană au doborât ieri 51 din cele 70 de rachete trase asupra Ucrainei și cinci drone kamikaze.

Președintele Zelenski i-a instruit pe reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU să solicite o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate din cauza atacurilor cu rachete lansate ieri de ocupanți.

„Astăzi (ieri, n. n.), Parlamentul European a recunoscut Rusia ca stat terorist, iar apoi Federația Rusă a demonstrat lumii întregi că toate acestea sunt adevărate, lansând rachete către infrastructura noastră, către instalațiile energetice, către poporul nostru”, a spus Volodimir Zelenski.

Trupele ruse au bombardat Toretsk și ChasivYar, regiunea Donețk. Au fost lovite blocuri și depozite.

Chiar așa, ce s-ar mai putea spune!? Care să fie vorbele meșteșugite care să exprime laolaltă emoția și bucuria!?

SUA alocă Ucrainei o sumă suplimentară de 4,5 miliarde de dolari în sprijin bugetar direct. Banii vor fi folosiți pentru a susține sfera socială.

Comisia Europeană alocă 2,5 miliarde de dolari Ucrainei, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: „Comisia plătește încă 2,5 miliarde EUR pentru Ucraina. Planificăm 18 miliarde EUR pentru 2023, cu fonduri plătite în mod regulat. Pentru reparații urgente și recuperare rapidă care să conducă la o reconstrucție cu succes.Vom continua să susținem Ucraina atât timp cât este nevoie.”

Germania poate aloca un pachet suplimentar de sprijin în valoare de până la 45 de miliarde de euro, pentru a ajuta firmele afectate de consecințele războiului din Ucraina. Multe firme germane au avut de suferit din cauza creșterii puternice a prețurilor la energie și a perturbării lanțurilor de aprovizionare ca urmare a războiului din Ucraina.

Forumul germano-rus „Dialogul Petersberg” încetează să mai existe. „Din cauza războiului criminal de agresiune și ostilitate față de democrațiile occidentale, dialogul în acest format nu mai este posibil”, a spus consiliul într-un comunicat. De facto, contactele au fost complet înghețate din 2021.

Vot istoric în Parlamentul European.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunțat lansarea campaniei #GeneratorsofHope, care are ca scop furnizarea de generatoare ucrainenilor.

Japonia va trimite Ucrainei ajutor de urgență, sub formă de generatoare și lămpi solare în valoare de 2,57 milioane de dolari, a declarat reporterilor Yoshimasa Hayashi, ministrul japonez de externe.

Londra va furniza Ucrainei elicoptere Sea King, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace. Potrivit experților, aceste elicoptere pot fi folosite pentru a lupta împotriva submarinelor ocupanților ruși din Marea Neagră. AFU va primi, de asemenea, 10.000 de obuze de artilerie.23.11.2022 ucraina

Papa Francisc a comparat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei cu genocidul Holodomor.

Aproape că nu au mai rămas centrale termice și hidroelectrice nedeteriorate în Ucraina, – șeful „Ukrenergo” Volodymyr Kudrytsky.

Experți din Iran și Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta acuzațiile cu privire la utilizarea dronelor de atac fabricate de iranieni, în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marți pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kyiv.

China a suspendat parțial achizițiile de țiței din Rusia, în așteptarea impunerii unui plafon de preț de către țările occidentale, relatează Bloomberg. 

Forțele de securitate ucrainene au vizitat o mănăstire creștină ortodoxă, ca parte a operațiunilor de contracarare a „activităților subversive ale serviciilor speciale ruse”. Mănăstirea este sediul aripii susținute de ruși a bisericii ortodoxe ucrainene.

«Biserica Ortodoxă Rusă, al cărei șef, Patriarhul Kirill, a susținut cu fermitate acțiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a condamnat raidul de marți drept „un act de intimidare”. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat într-o declarație: „Aceste măsuri sunt luate… ca parte a activității sistemice a SBU pentru a contracara activitățile distructive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”».22.11.2022 ucraina4

Căutarea a avut ca scop prevenirea utilizării mănăstirii drept„centrul lumii ruse” și a fost efectuată pentru a analiza suspiciunile „cu privire la utilizarea spațiilor… pentru adăpostirea grupurilor de sabotaj și recunoaștere, cetățeni străini, depozitare de arme.” Conceptul „lumea rusă” se află în centrul noii doctrine de politică externă a lui Vladimir Putin, care își propune să protejeze limba, cultura și religia Rusiei. A fost folosit de ideologii conservatori pentru a justifica intervenția în străinătate.

Tot marți, SBU, poliția și Garda Națională au percheziționat și alte două mănăstiri și sediul diecezei Patriarhiei Moscovei din vestul Ucrainei, a declarat filiala SBU din regiunea Rivne, într-un comunicat postat pe Facebook.

Amănunte în articolul Ukraine’s security service raids Russian-backed monastery in Kyiv – publicat de The Guardian.

Rada Supremă a Ucrainei a înregistrat un proiect de lege care interzice activitățile Bisericii Ortodoxe Ruse în țară. Acest lucru a fost raportat pe site-ul partidului Solidaritatea Europeană, care a inițiat proiectul.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a publicat fotografii cu rezultatele căutării din urmă cu două zile în Lavra Pechersk din Kyiv.23.11.2022 ucraina123.11.2022 ucraina2

Serviciul de Securitate al Ucrainei a percheziţionat compania de energie „VS Energy”. Potrivit anchetei, compania este legată de oligarhi ruși.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică raportează că centrala nucleară Zaporojie se bazează pe generatoare diesel pentru a alimenta răcirea.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a confirmat deschiderea unui dosar penal pentru o înregistrare video cu presupusa execuție a soldaților ruși. Cei care au fost împușcați din cauza imitației de capitulare sunt acuzați de trădare – un act care încalcă legile războiului.22.11.2022 ucraina1

O școală din regiunea Herson s-a întâlnit cu „lumea rusă”!

Membrii Parlamentului European intenționează să includă PMC-urile Wagner pe lista organizațiilor teroriste, relatează Politico.

Publicația „Povești importante”, citând o sursă, relatează că criminalul Konstantin Kovalev, recrutat de PMC-urile Wagner, a primit Ordinul Curajului. În plus, Kovalev a primit funcția de comandant. Kovalev a fost judecat pentru uciderea a două femei.

Atacul cu dronă asupra unei poziții rusești 

Dronă de recunoaștere ucraineană aruncă o grenadă într-un adăpost unde se aflau ruși.

Forțele armate ale Ucrainei au doborât un Sukhoi Su-34 rusesc, în regiunea Bakhmut. Rapoartele arată că aeronava a fost lovită folosind un sistem de apărare aeriană furnizat de Germania.

Operațiunea specială de ardere a rușilor în Ucraina. În timp ce pescărușii și câinii caută în depozitul de la marginea orașului Herson, acum eliberat, locuitorii și muncitorii susțin că forțele ruse au aruncat cadavrele camarazilor lor căzuți și apoi le-au ars.22.11.2022 ucraina222.11.2022 ucraina3

A avut loc un alt schimb de prizonieri, în formatul 35 la 35.

Opt civili au fost uciși în Ucraina luni, din cauza agresiunii armate rusești.

„Victime civile ca urmare a agresiunii armate a Federației Ruse înregistrate la 21 noiembrie 2022 (la ora 09:00, 22 noiembrie 2022): Regiunea Donețk: patru morți, patru răniți. Regiunea Harkov: unul ucis (explozia de mină antitermală) ), doi răniți. Regiunea Herson: trei morți, 10 răniți”, a postat pe Telegram Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului președintelui.

După cum s-a raportat, patru civili au fost uciși și încă opt au fost răniți din cauza agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina în data de 20 noiembrie.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat un videoclip de la locul unei explozii într-o maternitate din Volnyansk.

Așa arată acum teritoriul de la punctul de control al uzinei „Azovstal” din Mariupol.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.