Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)
„Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski
Nu este loc de negocieri cu teroriștii!
Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!
Susținătorii sloganului „pace acum!” nu înțeleg că prețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!
Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.
Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!
Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.
Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!
Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!
Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.
Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!
Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.
Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!
Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!
Pe 21 noiembrie, Ucraina sărbătorește Ziua Demnității și Libertății – instituită pentru a comemora patriotismul și curajul cetățenilor care – în 2004 și 2013 – au susținut valorile democratice și alegerea europeană a poporului ucrainean. În această zi ucrainenii își amintesc de Maidan. Își amintesc de gloanțe. Imagini care vă pot afecta emoțional!
Zelenski de Ziua Demnității și Libertății: „Trebuie să fim demni, nu trebuie să renunțăm. Pentru că ucrainenii nu sunt obișnuiți să renunțe. Pentru că au demnitate. Și deci libertate! Putem rămâne fără bani. Fără benzină. Fără apă caldă. Fără lumină. Dar nu fără libertate.” Toată lumea a văzut ce fel de oameni avem! Sunt dispuși să stea până la sfârșit. Nu și-au pierdut demnitatea… s-au unit. Pentru a nu pierde libertatea. Să nu-și piardă independența. Să nu piardă Ucraina.”
Președintele Zelenski: „Rusia a folosit peste 4.700 de rachete. Sute de așezări sunt pur și simplu arse. Mii de oameni au murit. Sute de mii au fost deportați cu forța în Rusia. Milioane au plecat din Ucraina fugind de război. Trebuie să oprim agresiunea rusă.”
Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia drept stat terorist și a cerut crearea unui Tribunal Internațional. Delegația ucraineană a fost susținută de toate cele 30 de țări membre. Anterior, Rusia a fost recunoscută drept stat terorist de către cinci țări UE și APCE.
Imagini frumoase din dronă – cu Kyivul acoperit cu zăpadă albă în noiembrie 2022
Apel al cancelarului german Olaf Scholz la Vladimir Putin „Opriți acest război, retrageți-vă trupele și deschideți calea unor negocieri de pace care nu pot fi dictate de Rusia în privința Ucrainei”.
„Va fi pace când vom distruge armata rusă în Ucraina și vom ajunge la granițele anului 1991”, a spus Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.
Rusia caută acum „un armistițiu pe termen scurt” în ostilități pentru a-și restabili puterile, nu pacea, a declarat Volodimir Zelenski la Forumul Internațional de Securitate de la Halifax. Potrivit lui Zelenski, „pauza nu va face decât să înrăutățească situația”. Concesiunile pe probleme de integritate teritorială sau suveranitate a Ucrainei și alte „compromisuri imorale” nu vor duce la pace, se pot realiza „doar prin distrugerea completă a agresiunii ruse”.
Forțele ucrainene se confruntă acum cu obstacole care amenință să încetinească înaintarea, fiecare parte pregătindu-se să continue lupta până în anul viitor – și nici una dintre părți nu se apropie de ceea ce își imaginează ca fiind o posibilă victorie.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a lansat peste 4.700 de rachete asupra țării sale – începând din 24 februarie 2022 – de când Moscova și-a început invazia în curs împotriva Ucrainei.
Amănunte în articolul Russia launched 4,700 missiles on Ukraine since start of war – publicat de The Statesman
Statele Unite au oferit ajutor militar de peste 20 de miliarde de dolari Ucrainei, a declarat luni șeful Pentagonului, Lloyd Austin. El a subliniat că Statele Unite vor continua să ajute Ucraina „atât cât este nevoie”.
Norvegia a semnat un acord pentru a oferi o finanțare de aproape 200 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze gaze naturale în această iarnă, a anunțat luni guvernul norvegian. Acest lucru a fost declarat de ministrul de finanțe al Norvegiei Trygve Slagsvold Vedum. Potrivit Reuters, finanțarea este inclusă într-un pachet de ajutor de aproape 1 miliard de dolari.
Guvernul Italiei va cere parlamentului să aprobe o nouă lege privind livrările militare și civile către Ucraina pe tot parcursul anului 2023, a declarat ministrul Apărării Guido Crosetto, într-un interviu publicat luni.
«Italia va continua să furnizeze arme, așa cum a făcut în trecut, „în vremurile și modurile în care vom fi de acord cu aliații noștri atlantici și cu Kievul”, a adăugat Crosetto. La începutul acestei luni, un oficial al coaliției de guvernare a declarat pentru Reuters că Italia pregătește un nou pachet de arme pentru Ucraina, inclusiv sistemele de apărare aeriană pe care Kievul le-a cerut în mod special.»
Amănunte în articolul Italy to extend Ukraine arms supply law for 2023 – minister -publicat de Reuters.
Luxemburg sprijină forțele armate ale Ucrainei prin trimiterea de vehicule cu roți multifuncționale de înaltă mobilitate (HMMWV). Acestea vor întări Ucraina în exercitarea dreptului său la autoapărare. Luxemburgul va sprijini Ucraina atâta timp cât este nevoie.
Prim-ministrul polonez Morawiecki s-a oferit să transfere bunurile arestate ale Federației Ruse în Ucraina: „Trebuie să lovim Rusia mai tare decât se așteaptă”, a spus Morawiecki, în timpul unei vizite în Finlanda. Colega sa finlandeză Sanna Marin a susținut propunerea. Cei doi prim-miniștri ai Poloniei și Finlandei au înregistrat un apel în sprijinul Ucrainei.
Centrala electrică Zaporojie din Ucraina a fost zguduită de explozii puternice, în timp ce responsabilul pentru paza nucleară globală a avertizat duminică că cei responsabili pentru reluarea bombardamentelor „se joacă cu focul”.
Președintele Zelenski a cerut membrilor NATO să garanteze protecția instalațiilor nucleare ale Ucrainei. Adresându-se Adunării Parlamentare a NATO de la Madrid, el a spus: „Toate națiunile noastre sunt interesate să nu aibă loc incidente periculoase la instalațiile noastre nucleare.”
Șeful AIEA, Rafael Grossi, a numit atentatele „extrem de tulburătoare”. «„Explozii au avut loc la locul acestei centrale nucleare majore, ceea ce este complet inacceptabil”, a spus Grossi. „Oricine se află în spatele acestor acte, trebuie să se oprească imediat. După cum am spus de multe ori înainte, te joci cu focul!”»
Operatorul de energie nucleară de stat al Ucrainei, Energoatom, a acuzat forțele ruse pentru exploziile periculoase, declarând că bombardamentele sunt în concordanță cu strategia Kremlinului „de a deteriora sau distruge cât mai mult posibil din infrastructura energetică a Ucrainei” când începe iarna.
Amănunte în articolul Europe’s largest nuclear power plant rocked by blasts in Ukraine: ‘Playing with fire’ – publicat în New York Post.
Această Biserică a supraviețuit URSS, dar a fost distrusă de… barbari!
„Acesta este iadul. Ne torturează”: Bakhmut – orașul pe care Putler și-l dorește cu disperare.
„După ce spitalul din Bakhmut a fost închis cu luni în urmă, unitatea medicală militară a primit civili care sunt răniți de artilerie și rachete, care plouă în mod regulat asupra orașului. În timp ce există un flux constant de soldați răniți întinși în targă, există ordine și calm printre medici și asistente; aceasta este doar o altă zi într-un oraș în care nimeni nu se odihnește.”
În jurul orașelor Opytne și Ivanhrad se declanșează bătălii dificile. Bătăliile continuă și la periferia de est a lui Bakhmut.
Se lasă noaptea peste orașul Bakhmut, aflat în prima linie. Orașul a devenit Verdunul timpului nostru. Mii de ruși au murit la periferia orașului, iar orașul a fost bombardat în fiecare zi de luni de zile.
Amănunte în articolul This is hell. They torture us’: The town Vladimir Putin desperately wants – publicat în The Sydney Morning Herald
Locuitorii din Herson spun că forțele ruse au folosit un centru de detenție preventivă pentru a interoga și tortura localnicii (VIDEO subtitrat în engleză).
Lanțul ucrainean de supermarketuri ATB a redeschis primul său magazin în Hersonul eliberat! Locuitorii au suferit prețuri vertiginoase și lipsuri cronice în timpul ocupației ruse de opt luni a orașului lor – acum se pot bucura de aceeași gamă largă de bunuri, ca toți ceilalți în Ucraina liberă!
Modul de protejare a democrației globale chiar acum este cu arme și sprijin pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei, nu cu discuții inutile și sterile!
Acesta a fost mesajul diplomaților, oficialilor și liderilor militari americani și occidentali la Forumul Internațional de Securitate Halifax, o conferință anuală majoră de securitate națională, care reunește susținători ai democrației din întreaga lume.
Sprijinul pentru această luptă a zburat în fața unei narațiuni în creștere în jurul necesității negocierilor de pace între Ucraina și Rusia. „Democrația fără arme este „bla bla bla”, a declarat duminică activista ucraineană pentru democrație și fostă parlamentară Hanna Hopko, rezumând atmosfera de la această conferință, care a durat trei zile.
„Rezultatul războiului din Ucraina va ajuta la determinarea cursului securității globale în acest tânăr secol, iar cei dintre noi din America de Nord nu avem opțiunea de a renunța la acesta”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin. „Sunt în joc stabilitatea și prosperitatea de pe ambele maluri ale Atlanticului” – a adăugat el.
La scurt timp de la alegerile de la jumătatea mandatului, în care controlul Camerei a trecut de la democrați la republicani, un grup de nouă parlamentari a subliniat că sprijinul bipartizan pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia nu scade pe Capitol Hill. „Aceasta este probabil una dintre cele mai bipartizane probleme pe care le-am văzut de când sunt în Congres”, a declarat senatorul Jim Risch din Idaho, principalul republican din Comisia de Relații Externe a Senatului.
Amănunte în articolul Global security leaders, activists say it’s time to fight, not talk, in Ukraine -publicat de POLITICO.
În regiunea Luhansk, 12 așezări au fost eliberate de ruși, a declarat Serhiy Cherevaty, purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ale Forțelor Armate #Ucrainene.
În apropiere de Herson, personalul unui orfelinat a ascuns copii ucraineni ca să nu fie luați de către ocupanții ruși.
Fără ascunzători pentru orci. Iar gropile mici pe care le-au săpat, devin mormintele lor.
Uite că la alții se poate!
O fană a lui Putin, rusoaica Iulia Prokhorova, care a devenit faimoasă pentru că a exprimat insulte pro-Putin împotriva ucrainenilor din Germania, are o oportunitate unică de a-și manifesta mai de aproape iubirea pentru patrie. A apărut un videoclip în care poliția germană a dat-o politicos pe Iulia afară din țară.
Iakuții mobilizați îngheață într-un cort, în timp ce ascultă muzică patriotică!
Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire
Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.
Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.
Războiul este unealta finală a politicii. – Buckminster Fuller
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;
Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.
DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!
Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!
– Va urma –
Tiberiu M. Pană
______________________
Alexandru Andrieș – E război, Ioane!
Status Quo – In The Army Now (traducere în română)