UCRAINA – de la lume adunate (XXV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodimir Zelenski

Nu este loc de negocieri cu teroriștii!

Să fie clar, tipul care încearcă să anexeze un teritoriu de dimensiunea Portugaliei, mobilizând încă 300.000 de soldați și care amenință că va folosi arme nucleare, este cel care escaladează, nu Biden sau NATO! Rusia a invadat Ucraina, o țară  care acum luptă pentru dreptul ei de a exista. A le cere ucrainenilor să negocieze, fără a-i cere Rusiei să-și oprească furia neprovocată, i-ar face jocul lui Putin! Răspunsul corect care trebuie dat de întreaga comunitate la escaladarea Rusiei, este unitatea și puterea, nu frica. Dacă agresiunea și amenințările Rusiei dau acum roade, acest stat agresor le vor folosi din nou și din nou!

Susținătorii sloganului „pace acum! nu înțelegprețul tranzacționării pământului pentru pace îl reprezintă tocmai soarta unor astfel de oameni. Pe care Ucraina trebuie să-i elibereze și protejeze, nu  să-i abandoneze sub cizma cotropitorului rus!

Prietenii Rusiei își imaginează un acord de pace în acest sens: „Rusia va înceta să ucidă și să tortureze civili ucraineni, dacă Ucraina se abține să învingă Rusia într-un război pe care Rusia îl pierde; și dacă îi permite Rusiei să păstreze teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat cu forța, dar este prea slabă pentru a-l deține”.

Lozinci precum „Forțarea Ucrainei să fie prietenoasă” arată amploarea iluziei de la Kremlin, deoarece acțiunile sale au creat o societate ucraineană puternică, unită, care se opune cu hotărâre să reintre sub dominația rusă!

Ucraina a avut nevoie de doar 8 luni  pentru a decima forțele armate ale Rusiei într-o asemenea măsură, încât acum efortul militar al Rusiei se reduce la a vizita închisorile Rusiei și a recruta criminali, ucigași, violatori, molestatori de copii și acceptarea de bărbați cu HIV și hepatită C.

Singurele negocieri necesare pentru a pune capăt războiului Rusiei din Ucraina sunt data la care se stabilește procesul lui Putin la Haga și câte despăgubiri ar trebui să plătească Rusia Ucrainei!

Toate așa-numitele „referendumuri” ale lui Putin nu au fost nimic mai mult decât acapararea ilegală de terenuri. Teritoriul Ucrainei este INDIVIZIBIL, așa cum se prevede în constituția sa!

Pierderile militare substanțiale ale Rusiei dovedesc faptul că Putin are nevoie de o pauză în război. Acest lucru poate îngheța temporar conflictul. Cu toate acestea, pentru a preveni un nou război, Rusia trebuie să fie învinsă decisiv și forțată să-și abandoneze ambițiile imperiale.

Președintele Zelenski: Trebuie să mergem până la capăt – pe câmpul de luptă și în diplomație – pentru ca steagurile noastre, steaguri ucrainene și niciodată tricolorele inamicului să fie arborate pe întregul nostru pământ, de-a lungul întregii noastre granițe recunoscute internațional. Așa va fi!

Doar protecția deplină a cerului ucrainean va proteja atât Ucraina, cât și Europa de escaladarea  agresiunii rusești și va încuraja cu siguranță Rusia să pună capăt războiului.

Când o să mai auziți pe cineva vorbind despre realpolitik și despre nevoia de a-l liniști pe agresor, arătați-i această fotografie!05.12.2022 ucraina10Memorandumul semnat la Budapesta pe 5 decembrie 1994 – referitor la denuclearizarea Ucrainei

Rememorați cele mai puternice și de impact vizual momente din acest an, în timp ce războiul din Ucraina continuă să se desfășoare în 2022:

Ursula von der Leyen: „Economia Rusiei este din ce în ce mai afectată. Vom menține presiunea ridicată asupra Kremlinului. Și vom fi alături de Ucraina – astăzi, mâine și atâta timp cât va fi nevoie.”

Riscul ca armele nucleare să fie folosite în conflictul din #Ucraina a scăzut „deocamdată”, spune cancelarul german Olaf Scholz.Rusia a încetat să amenințe că va folosi arme nucleare ca răspuns la reacția comunității internaționale de a marca o linie roșie”.

Amănunte în articolul Risk of Russia using nuclear weapons has lessened, says Germany’s Scholz – publicat de BBC.

Nu putea exista un răspuns mai bun pentru pacifiștii occidentali, care l-au îndemnat pe președintele Volodimir Zelenski să negocieze cu Rusia, decât un șir de succese ucrainene pe câmpul de luptă!

Este extrem de corect și firesc ca „albina ucraineană” să aibă voie să se răzbune pe „ursul ruZZian” atunci când acesta încearcă să arunce mierea din stup!08.12.2022 ucraina2

Maiorul Vadym Voroshylov, indicativul de apel Karaya, a doborât două rachete și 5 drone în timpul unui atac rusesc asupra Vinnytsia. O fotografie a feței sale însângerate a devenit virală. Pe 5 decembrie, președintele Zelenski a semnat un decret prin care i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei, Ordinul Steaua de Aur.08.12.2022 ucraina8

Slovacia va oferi Ucrainei un sistem de deminare și aproximativ 300 de generatoare.

Bundestagul a confirmat că SUA vor sprijini decizia Germaniei de a transfera tancurile Leopard 2 în Ucraina. Se observă că Germania poate furniza cât mai curând posibil 80 de tancuri din stocurile producătorilor Rheinmetall și Krauss-Maffei Wegmann.

Din Germania au sosit în Ucraina 50 de vehicule MRAP DINGO și 12 tractoare cisternă. Germania intenționează acum să trimită 18 obuziere autopropulsate cu roți RCH 155, 80 de camioane Pick-up, 100 de senzori antidrone și bruiaj, două corturi hangar și 7 camioane de manipulare a încărcăturii.08.12.2022 ucraina608.12.2022 ucraina7

Sistemele antiaeriene mobile Gepard, donate de Germania s-au dovedit eficiente în oprirea dronelor operate de ruși, fabricate în Iran.

SUA nu lucrează pentru a împiedica Ucraina să-și dezvolte propriile capacități de lovitură cu rază lungă, care ar putea viza ținte în interiorul teritoriului rus, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei, dar important este să înțelegem prin ce trec ucrainenii în fiecare zi cu agresiunea rusă în curs împotriva țării lor” – a adăugat el.

Alianța militară NATO – condusă de SUA – a exclus furnizarea de astfel de arme Kyivului, pe fondul îngrijorărilor că acest lucru ar putea duce la o escaladare majoră cu o Rusie posesoare de arme nucleare, care a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Vezi și articolul Ukraine war: US neither encouraged nor enabled Kyiv to strike inside Russia – Blinken – publicat de BBC.

Tactici rusești de negociere: „Fie ucidem populația civilă a Ucrainei – fie faci ceea ce spunem!”

Putin a confirmat oficial că Rusia atacă intenționat infrastructura energetică a Ucrainei. „Da, o facem. Dar cine a început? Cine a lovit podul din Crimeea? Cine a aruncat în aer liniile electrice de la centrala nucleară de la Kursk? Cine nu furnizează apă la Donețk?”, a spus el.

Putin explică de ce vor continua atacurile împotriva infrastructurii ucrainene: pentru că „au început mai întâi prin a ataca podul din Crimeea.” (subtitrat în engleză)

Zelenski: „Teroriștii au atacat orașul pașnic Kurakhove (atacul s-a produs miercuri, n. n.). O piață, o stație de autobuz, benzinării, clădiri rezidențiale au fost bombardate. Cel puțin 6 civili au fost uciși, 5 au fost răniți. Teroriştii sunt inumani. Și vor fi trași la răspundere pentru asta.” Între timp, numărul celor decedați a crescut la 10 civili, în urma acestui atac rusesc cu rachetă asupra orașului Kurakhove din Donețk. Armata rusă este acuzată de „o lovitură foarte brutală și deliberată” asupra civililor.

Două fotografii:
1. Cimitirul rachetelor
2. Cimitirul celor care au murit din cauza bombardamentelor și a războiului dus de Rusia în Ucraina!08.12.2022 ucraina4

Putin: Rusia lovește infrastructura energetică a Ucrainei, dar nu a fost prima care a lovit – primii care au lovit au fost cei care au lovit podul Crimeea.”

Demilitarizarea și denazificarea” rămân printre principalele obiective ale războiului. „Anexarea de noi teritorii este exclusă”, a spus Dmitri Peskov.

Atacuri grele din partea Rusiei marți. Nouă atacuri la sol în regiunea Donețk, inclusiv orașul Bakhmut și unul în regiunea Luhansk – toate respinse. Forțele aeriene ruse foarte active, cu 33 de atacuri + 10 atacuri cu rachete și 75 de baraje cu rachete cu lansare multiplă.

Ce trebuie să îndure spitalele din Ucraina din cauza atacurilor cu rachete ale crimelor de război ale Rusiei. Efectuarea unei operații pe inimă la un copil sub lumina slabă a lanternelor de mână… Asta se întâmpla pe 23 noiembrie a. c. la Kyiv. Video BBC

Consiliul UE a aprobat decizia de nerecunoaștere a pașapoartelor rusești eliberate în teritoriile ocupate ale Ucrainei, precum și în Abhazia și Osetia de Sud.

UE intenționează să mărească finanțarea pentru Fondul european de pace cu 2 miliarde EUR pentru furnizarea de arme către Ucraina și alte țări. Miniștrii de externe ai UE pot semna un document privind mărirea fondului la o întâlnire de la Bruxelles, pe 12 decembrie.

Un kit medical produs anul acesta, special pentru cei mobilizați, a fost descoperit alături de corpul unui mobilizat rus; în videoclip se poate vedea și ce conține (subtitrat în engleză).

În Congresul SUA, ei și-au șters picioarele pe steagul RDP!

Dacă vă întrebați ce este un steagul RPD – este simularea republicii bananiere a populației din partea de  Donețk ocupată de către  Rusia, din estul ocupat al Ucrainei. Nu există o astfel de entitate statală autentică, deoarece este controlată 100% de Kremlin, situație care există din 2014.

Noi luptăm nu pentru că îi urâm pe cei care sunt în fața noastră, ci pentru că îi iubim pe cei care sunt în spatele nostru!” – Roman Șuhevici

Dmytro Kuleba: Următorul pachet de sancțiuni UE include câteva elemente importante pe care Ucraina le-a evidențiat de mult timp, inclusiv sancțiuni împotriva mai multor bănci rusești și eliminarea mai multor canale de propagandă rusă. „Astăzi, (ieri, n. n.) am trimis și o scrisoare către Josep Borrell propunând să impună sancțiuni dure producției de rachete a Rusiei și a oricărui lucru folosit pentru a lansa rachete mortale în Ucraina. Rusia trebuie să fie complet lipsită de orice capacitate de a lovi infrastructura civilă critică a Ucrainei.”
Noul pachet de sancțiuni UE prevede interzicerea furnizării de laptopuri, hard disk și camere foto către Rusia.

Se pare că femeile îl pot citi pe dictatorul rusesc ca pe o carte. „Putin nu este interesat de pace”, a spus premierul din Lituania Ingrida Šimonytė, adăugând că oferirea de garanții de securitate pentru a se angaja în discuții nu ar avea prea mult sens.07.12.2022 ucraina8

Šimonytė se află în SUA pentru a se întâlni cu vicepreședintele KAMALA HARRIS, membri ai Congresului și expații lituanieni din Pennsylvania. Mesajul ei pentru toți este unul simplu: păstrați calmul și mențineți cursul în sprijinul Ucrainei. Dar în mintea ei, Occidentul ar putea face mai multe pentru a ajuta Kievul să se apere.

„Ucrainenii au nevoie de acest tip de armă”, a spus Šimonytė, adăugând că fie ATACMS fabricat din SUA, fie un echivalent european ar fi suficient. Armata ucraineană poate ajunge rapid la curent cu oricare dintre sisteme și are nevoie de armament pentru a ataca mai bine pozițiile rusești în interiorul Ucrainei, a argumentat ea. „Cred că ar trebui să avem încredere în capacitățile lor”, a mai spus ea.

Šimonytė nu a înțeles de ce unii dintre colegii ei europeni au insistat pentru discuții de pace atunci când armata ucraineană era în avantaj, iar președintele rus Vladimir PUTIN nu a dat semne că vrea să se angajeze în negocieri serioase. „Putin nu este interesat de pace”, a spus ea, adăugând că a-i oferi garanții de securitate pentru a se angaja în discuții nu ar avea prea mult sens.

Amănunte în articolul Give Ukraine long-range missiles: Lithuania’s PM – publicat de Politico.

Harkov. În acest an, principalul brad de Crăciun al orașului a fost instalat într-o stație de metrou, unde nu va fi lovit de focul de artilerie rusă sau de lovituri cu rachete. Vin sărbătorile, orice ar fi!08.12.2022 ucraina5

Belgorod – oraș care este la aproximativ 35 km de granița estică a Rusiei cu Ucraina: guvernatorul regiunii susține că Ucraina a bombardat orașul din vestul Rusiei, distrugând o linie electrică.

Politico a publicat un rating al celor mai influenți oameni din Europa în 2022.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost desemnat cel mai influent european, în timp ce Putin a fost principalul învins al anului.08.12.2022 ucraina1

Google a publicat o listă cu cele mai populare interogări de căutare pentru anul 2022. Cea mai populară interogare de căutare în Ucraina a fost „hartă alertă aeriană”.08.12.2022 ucraina

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptății cu prețul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIV) – publicat pe 8 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXIII) – publicat pe 7 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXII) – publicat pe 6 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XXI) – publicat pe 5 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XX) – publicat pe 4 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIX) – publicat pe 3 decembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVIII) – publicat pe 27 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVII) – publicat pe 26 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XVI) – publicat pe 25 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XV) – publicat pe 24 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIV) – publicat pe 23 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XIII) – publicat pe 22 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XII) – publicat pe 21 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (XI) – publicat pe 20 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (X) – publicat pe 19 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (IX) – publicat pe 18 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXV) – publicat pe 17 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIV) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXIII) – publicat pe 16 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXII) – publicat pe 15 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LXI) – publicat pe 14 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LX) – publicat pe 13 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIX) – publicat pe 12 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVIII) – publicat pe 11 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVII) – publicat pe 10 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LVI) – publicat pe 9 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LV) – publicat pe 8 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIV) – publicat pe 6 noiembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (LIII) – publicat pe 5 noiembrie 2022, de la care pleacă link-uri spre articolele anterioare dedicate războiului din Ucraina.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Alexandru Andrieș – E război, Ioane!

Guns N’ Roses – Knockin’ On Heaven’s Door
 

Status Quo – In The Army Now (traducere în română)

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.