FAKE-NEWS de manual. A zis Christine Lagarde ce i se atribuie c-ar fi spus despre vârstnici!?

Motto: AMICUS PLATO, SED MAGIS AMICA VERITAS („Mi-e prieten Platon, dar mai prieten îmi este adevărul!”) – Ammonius Saccas – „Viața lui Aristotel”

O pledoarie pentru… ADEVĂR!

Scurt pe 2 și 1/4: O nouă „poveste” despre Fake News!? Subiect care nu are darul să înmoaie firile sensibile la falsuri și falsificatori. Indiferent de felul acestora. Firi dispuse să înghită pe nemestecate orice „știre”, despre orice subiect incitant și de actualitate. Firi care nu au sădită deprinderea… îndoielii! Sau pe cea a cercetării… De ce ar avea-o, dacă li se satisface nevoia ancestrală de a primi totul de-a gata, mură-n gură!? Și astfel, diferite angoase ale omului contemporan sunt alimentate de către diferiți manipulatori interesați. Din ce în ce mai mulți și mai abili. Iar marfă, slavă Domnului, e piața plină! Și la prețuri… de nimic!

Dedic materialul celor două amice, care au distribuit recent „știrea” referitoare la opinia despre vârstnici, atribuită d-nei Christine Lagarde, șefa din 2018 a Fondului Monetar Internațional. Și care m-au „beștelit” amical pentru uzul de opinie, imputându-mi că o fac fără să mă informez. Deși o făcusem punctual, așa cum o dovedește prima parte a acestui articol. Scris înainte de valul pandemic și publicat în plină stare de urgență (pe 9 aprilie a. c.), ceea ce m-a și determinat să amân publicarea părții a doua până în vremuri (aparent!) mai… liniștite.

Dăm cu moșii peste Styx / Cum „zice” Lagarde din pix!?

Pentru a găsi o cale de ieșire din acest labirint al neadevărurilor, trebuie să o introducem în scenă pe… cu blogul său Invictus având drept motto: I am the master of my fate: I am the captain of my soul. Personal, nu avem nimic împotrivă, doar cu umila condiție de a-și face un „prieten” de nădejde din adevăr, iar nu un mijloc de manipulare a… credulilor, asimptomatici la lectură. Și nu numai!

Cea care, într-un comentariu la propriul său articol, „tradus”/ distribuit pe 9 februarie 2018, pretinde că: „Eu am tradus articolul, nu l-am conceput eu. N-ati inteles ca directoarea FMI, cei care imprumuta bani tarilor, a spus asta. Uneori am impresia ca cei care comenteaza nu citesc articolele sau nu inteleg fiindca stau cu nasul in Biblie. Cei care conduc lumea, nu au la capatai Biblia, au alta „Carte”! Un anume… Ion, o roagă pe traducătoare să indice sursa pe care a folosit-o: „Stimata doamna, acordati oamenilor ocazia sa vada sursa de unde s-a tradus.” Rugăminte onorată prompt de către autoare, cu următorul răspuns… dojenitor: „Daca ati fi citit articolul pana la sfarsit, ati fi vazut link-ul, probabil multi citesc numai titlul. La fiecare articol pun sursa.”

Fotografia de copertă a materialului publicat pe… Karen Smith Blog

După care, Karen se dezbracă de haina aparentei sale imparțialități și intră în jocul macabru al (de)formatorului de opinie, răspunzându-i după pofta inimii altui comentac „tradus”: „Aveti dreptate! Atata timp cat un batran nu are nevoie de spital, e salvat. Probabil se va ajunge ca atunci cand este internat in spital, o injectie si gata, direct la morga.”! Un alt postac își dă și el cu părerea, atunci când scrie: „După informațiile mele – confirmate și după îndelungata perioadă de studii a vieții sociale, pot spune că motivul lansării atitudinii contra bătrânilor este că BĂTRÂNII ȘTIU PREA MULTE ȘI POT VEDEA CLAR INTENȚIILE CRIMINALE. Susțin că ideea nu e de atac numai asupra pensionarilor.” Părere îmbrățișată cu promptitudine de către gazdă, care conchide sibilinic: „Exact”!

Din alte comentarii mai deducem că d-na (!?) viețuiește pe undeva prin prin… vest, acolo unde – după părerea acesteia – în ce-i privește pe bătrâni – lucrurile nu stau deloc bine! Să o lăsăm să ne împărtășească din „experiența” ei din lumea liberă: „Aici, in vest, se face multa propaganda cu ipoteca inversa. Batrani care n-au urmasi, care traiesc singuri dintr-o pensie, sunt ademeneti. Le fixeaza o suma pe luna, pana in 3000€ si semneaza cu banca sa ramana cu casa atunci cand el moare. Unii care au pensii mici, sunt fericiti sa aiba bani cat mai au de trait. Cunosc o batrana care a facut acest pact. In Germania exista f. multi batrani singuri si Statul ramane cu casele lor.”

Una peste alta, dându-li-se apă la moara neputinței lor funciare, comentacii sar cu mult peste iadă, peste capră, peste masă, peste casă, peste orice limită a bunului simț. Cei mai mulți dintre ei fără ca măcar să fi citit articolul! Asta nu ar fi o noutate pentru „stilul” de a face… gargară pe facebook, uzitat de majoritatea utilizatorilor rețelelor de socializare.

Pe 17 aprilie 2020, în plină pandemie de Sars CoV-2, dispunând probabil de mai mult timp liber pentru investigarea cazului, la acest articol al „d-nei/d-rei”… Smith, Cristi Manea lasă un comentariu tranșant: Totul este un mare FAKE, Lagarde nu a pronuntat aceasta fraza, ever. O incalificabila dezinformare.
https://www.dw.com/en/imfs-christine-lagarde-worried-about-asias-aging-population/a-40390777
https://colombiacheck.com/chequeos/christine-lagarde-no-dijo-que-los-ancianos-viven-demasiado
Concluzia analizei: Populatia imbatrîneste mai repede decit cresterea economică iar guvernele trebuie sa gaseasca solutii de dezvoltare economica astfel incît sa poata asigura bunastarea tuturor inaine de a imbatrîni națiunile.

 Postare la care, „esperta” noastră în „articole” cu tendință, îi răspunde prompt (dovadă a faptului că încă era pe recepție!) și-n… dodii: „Karen Smith N-are legatura cu ce-a spus al (la, n. n.) Seul, asta cu batranii a spus-o la Washington, la o intrunire. Inainte de a spune Mare Fake, documenteaza-te.”! Și-l trimite la plimbare pe preopinentul insistent! Deși acesta o onorase cu două link-uri valide, care dovedeau cu prisosință veridicitatea concluziei sale!

reținem și să vizionăm materialele de la cele două link-uri la care face trimitere dl. Manea, că sunt utile în economia articolului nostru. Este momentul să ne amintim de pretenția „traducătoarei” noastre, cum că nu a făcut altceva decât să… traducă un articol, la care  pretinde că a făcut trimitere prin postarea unui link la sfârșitul materialului său. Hai să-l… investigăm și noi, ca să vedem unde ne teleportează!

Link-ul pretins drept sursă de către „traducătoare”, este următorul: http://alertas.eu/christine-lagarde-los-ancianos-viven-demasiado-y-es-un-riesgo-para-la-economia-global-hay-que-hacer-algo-ya/ Iar el nu mai duce… NICĂIERI ! Fără să putem afla dacă și unde ar fi putut să ducă… altădată, pe vremea în care „traducătoarea” își freca mâinile de reușita misie sale… translatoriale!

Unde mai găsim și alt material privind Falsul…: https://chequeado.com/verificacionfb/es-falso-que-lagarde-dijo-los-ancianos-viven-demasiado-y-eso-es-un-riesgo-para-la-economia-global/

Nu știu de ce, (ba știu, dar nu spun!), blogul madamei îmi miroase aPelin (Mihai Pelin, un înrăit critic a tot și a toate, mai ales al dreptei politice și al celei de orice fel!) Cel care „preia” pe blogul său (sanchi!) toate materialele coapte în spuza aparentei distanțări fizice de țară, de către „madama” în discuție!

Din aproape în aproape / Știreatrece munți și ape!

De pe acest site l-au preluat și alți bloggeri, precum Lupul dacic Și mulți, mulți alții! Pe care nu avem cum să-i băgăm pe toți în seamă. Deși, la rându-le, au devenit rampă de lansare a materialului spre alte și alte zări feisbuciste.

Pe 24 februarie 2018, pe site-ul Anonimus.ro este publicat articolul „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva”. Anonimus (alias Cristian Pătrașcuhttp://anonimus.ro/author/cristian-patrascu/ ), admite că l-a preluat de la Karen Smith Blog

Inițial Anonimus nu intră în discuții cu numeroșii comentatori ai materialului, lăsându-i să bată câmpii, cu grația pafaristului satisfăcut de nivelul ridicat al „cunoștințelor” fiecăruia dintre ei. Indiferent de subiect și de autor! Înțelegând că orice „investigație” trebuie să pornească de la o premisă, (fie ea și falsă!), pandemia de Sars CoV 2 a readus în actualitate subiectulscăpării” fizice / la propriu de „povara” reprezentată de pensionarii bugetivori, dându-i noi și noi impulsuri! Iar factorul declanșator al noului avânt anti nu putea să fie decât declarația atribuită d-nei… Christine Lagarde!

Așa cum o dovedesc cu prisosință zecile de comentarii mai recente de la acest material/ blog (și nu numai!): pe 26 februarie 2020, Ionel scria doct: „A băgat coronavirus pentru bătrâni…”! Iar Alexandru completa: „Coronavirusul isi va face treaba.”  Iar Aneta TaruNu vedeti ca deja au declansat reforma impotriva longevitatii omenirii! Au inventat virusul si l-au lansat pe toata planeta…”! Timp în care comentariile anti LAGARDE au atins cote paroxistice în întreaga mass-media! Exemplificăm cu un astfel de comentariu – din 12 martie a. c. – al postacului… Vasile: „Eu zic să-i împușcăm și pe Christgine, și pe Viñals! Preventiv: e mare riscul ca să îmbătrânească, iar la modul cum au trăit până acum, vor continua să trăiască MUUUUULT, deci, va crește riscu’… Așa că mai bine să-i împușcăm, preventiv… Ha, ce zici, madam Lagardere???”!

Doar Ioana, pe pare că se luptă cu morile de vânt, atunci când scrie: „FAKE NEWS! Sterge postarea”, postând și un link care ducea fix la… sursa autohtonă:   prins cu ocaua mică, Anonimus răspunde prompt, apărându-și puiul: „Nu este fake news, cum o interpretați dvs, de abia de aici începe falsitatea. Deci, ca și mulți alții, vă luptați cu un monstru imaginar, pe care tot mintea dvs l-a creat, declarațiile sunt autentice și, mai mult, sunt strict obiective și îndreptățite.”! Hait! O adevărată lecție gratuită de morală, ținută în public de Anonimus, alias Cristian Pătrașcu!

O face și antideontologulcare a publicat materialul pe blogul său: http://antideontologul.blogspot.com/2018/02/riscul-longevitatii.html

Ca și alt site, material la care se năpustesc cohorte de comentaci! Vreo 178 de opinarzi dau cu secrețiile nazale în felul național de mâncare, (altfel zis, dau cu mucii în fasole!), desființând-o pe biata și nevinovata… autoare! Bloggerul indică sursa, postând link-ul la care ar fi existat „originalul” invocat de către… traducătoarea noastră de mai sus! Link care, așa cum se poate constata, (nu mai) duce… nicăieri!

Hai la fake-news cu grăbire / Să-l „citim” dintr-o privire!

Nici nu apucase pretinsa „traducere” să se rostogolească suficient de mult în eter, că în data de 19 februarie 2018, pe site-ul https://pressone.ro/  https://pressone.ro/ la secțiunea https://pressone.ro/categorie/dezinformarefake-news a fost publicat un articol intitulat: O minciună cu bătaie lungă: șefa FMI și declarațiile „satanice” despre bătrânii care „trăiesc prea mult”. Articol în care – pentru prima dată în presa națională – se trage vălul de pe pretinsa dezvăluire, expunând minciuna în toată hâdoșenia sa, scoțând la vedere adevărul gol-goluț. Bineînțeles, doar pentru cine avea ochi să vadă, urechi să audă și minte să priceapă! De altfel, nu prea mulți la număr!

Colajul care ilustrează articolul din https://pressone.ro/

Autoarea articolului, Codruţa Simina, începe prin a face prezentarea cazului, referindu-se la un material primit de foarte multă lume – în feed-ul de Facebook – cu doar câteva zile în urmă (raportat la momentul publicării articolului de către site-ul pressone.ro), care o privea pe Christine Lagarde, șefa de atunci a F.M.I., cea care ar fi declaratbătrânii trăiesc prea mult” și că, deci, trebuie făcut ceva în acest sens.

Autoarea se referă la una dintre sursele acestei informații, site-ul Gandeste.org, care în doar câteva zile, „a strâns nu mai puțin de 23.000 de reacții la acest articol, publicat în 11 februarie (2018, n. n.)”.

Ca să nu fie discuții, am să citez in extenso din acest prim articol de presă din România care, (la doar câteva zile de la lansarea în media a fake-ului), demantelà făcătura, încercând să restabilească adevărul!

Gandeste.org a preluatștirea” despre Christine Lagarde de pe un blog care publică frecvent texte preluate de pe site-uri străine… Textul o citează pe șefa FMI, Christine Lagarde, care ar fi spus că bătrânii trăiesc prea mult, iar asta devine un risc la adresa economiei globale. Este citat și José Viñals, șef al unui departament din FMI, care atrage atenția asupra riscului de longevitate, adică „a trăi mai mult decât era de așteptat. Senzația inculcată cititorului este că șefa FMI ar sugera sau chiar ar indica un soi de pogrom împotriva bătrânilor.

Don't miss CNN's Leading Women with Christine Lagarde - CNN Video

Christine Madeleine Odette Lagarde (născută Lallouette, la 1 ianuarie 1956, la Paris), este o avocată franceză și actualul președinte al Băncii Centrale Europene. De-a lungul carierei sale politice, Lagarde a îndeplinit mai multe funcții oficiale în Franța, printre care cea de ministru de finanțe, ministru al agriculturii și ministru al comerțului și industriei. Ea a fost prima femeie care a devenit ministrul unei economii a unui stat din G8 și este prima femeie care a devenit director general al FMI. Suficiente motive pentru care multe femei ar trebui să fie mândre.

După această introducere în subiectul… LAGARDE, să dăm din nou cuvântul autoarei articolului invocat:

Cel mai recent text (până la începutul anuluii 2018, când apăruse articolul citat, n. n.), în care Christine Lagarde vorbea despre riscurile aduse de îmbătrânirea populațiilor, datează de la începutul lunii martie a anului 2016. Este vorba despre o prezentare pe care ea a susținut-o la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cotată ca fiind cea mai bună universitate cu profil tehnic din lume.

Prezentarea lui Lagarde este postată pe site-ul FMI și nu are nimic de-a face cu sensul pe care i-l atribuie sursele citate mai sus. Mai precis, ceea ce subliniază ea este o problemă cu care se confruntă majoritatea țărilor cu economii performante: îmbătrânirea populațiilor pe fondul declinului demografic. Problema nu e că „bătrânii trăiesc prea mult”, ci că structura populației tinde spre un dezechilibru: impozitele plătite de tot mai puțini tineri nu au cum să susțină tot mai multe pensii.

Șefa FMI nu prezintă aceste date în sensul că ar trebui să scăpăm de bătrâni, așa cum lasă să se înțeleagă variantele din limba română. Ea spune că e nevoie ca guvernele să-și pregătească de pe acum strategii pentru a contracara dezechilibrul. Dacă nu acționăm, sistemele publice de pensii și asigurări de sănătate vor deveni nesustenabile pe termen lung. Nepoții noștri se vor confrunta cu o datorie publică nesustenabilă și creșteri de taxe abrupte, care le vor reduce bunăstarea economică”, arată Christine Lagarde în prezentarea ei din 2016.

Autoarea articolului adaugă că o asemenea preocupare ar trebui să manifeste și autoritățile care gestionează treburile publice din statul român, în condițiile în care declinul demografic este o realitate de care și statul ar trebui să fie mai mult decât preocupat. Adăugând că, încă din anul 2012, în volumul Drama noastră demografică, profesorul Vasile Ghețău avertizase asupra acestui proces: „potrivit estimărilor sale, în 2050 vom fi doar 16 milioane în România. Scenariul dezastruos este cel în care vom rămâne doar 14 milioane”. Precizând că atunci când publicase lucrarea, dl Ghețău a avertizat în mod repetat că „în 2050, raportul de pe piața muncii din România va fi dramatic schimbat: la fiecare 100 activi, vom avea 53 inactivi.”

Autoarea atrage atenția asupra faptului că problema de care vorbește Christine Lagarde, în termenii formulați de către aceastaexistă și este foarte serioasă. Accentul este pus și pe scăderea natalității, o componentă a declinului demografic.” Printre măsurile propuse de șefa FMI se numără „creșterea vârstei de pensionare, cu precizarea că, în această variantă, sistemele publice trebuie să creeze de pe acum plase de siguranță pentru bolnavii care nu-și vor permite să muncească.”

Cât despre celălalt economist citatJosé Viñals, autoarea face referire la faptul că „tot pe site-ul FMI se află o dezbatere din 2012, desfășurată la Washington DC, în care el vorbește despre riscurile pe care le aduce creșterea longevității asupra echilibrului din sectorul financiar.” O guvernare responsabilă ar trebui să realizeze că „această longevitate vine dintr-o creștere a calității vieții.” Sens în care, José Viñals propunea crearea unor instrumente financiare care să ne ajute să susținem sistemele publice de pensii și de asigurări de sănătate.

După această demonstrație, autoarea articolului conchide, cu autoritatea lucrului dovedit: „Cu alte cuvinte, nu: nici Christine Lagarde și nici colegul ei nu propun exterminarea bătrânilor, așa cum lasă să se înțeleagă site-urile românești.” Referindu-se la unele din comentariile care însoțeau unul dintre textele din limba română, autoarea articolului consideră că acestea „deschid discuția despre o realitate sumbră către care ne îndreptăm, și despre care majoritatea actorilor publici evită să vorbească serios: le lăsăm nepoților noștri o lume mai săracă decât cea în care trăim noi, și în care vor fi siliți să muncească mult mai mult pentru a ne susține bătrânețile.” Lucru care este extrem de adevărat, probat cu fiecare zi care ne desparte de momentul publicării acestor avertismente; neluate în seamă de niște guvernanți incompetenți ai unei Românii care se târăște încet spre un viitor incert!

30iunie2020 FAKE NEWS

Pentru mari și pentru mici: / Adevărul ia-l de-aici!

În stabilirea adevărului, luați în calcul și materialele de la link-urile de mai sus, care duc la materiale publicate în acest an, pe fondul recrudescenței pornirilor anti… Lagarde! Vezi și recentul articol Câteva cuvinte despre epidemia de fake-news. Ca și o mai veche analiză a acestui fenomen, cu referire la cazul în speță: OPINIE. Este fenomenul „FAKE NEWS” o amenințare la adresa securității naționale? Sau una mai nouă: Pericolele fake news  Material care ne oferă o perspectivă diferită asupra vulnerabilității societății la acest fenomen global, în condițiile actualei pandemii.

Cum n-ar strica să aflăm câte ceva și despre politica U.E. în materie de asemenea… falsuri, concretizată în adoptarea unor documente programatice: Rezoluţia Parlamentului European din 23 noiembrie 2016 referitoare la Comunicarea strategică a UE pentru a contracara propaganda părților terțe împotriva sa, sau Rezoluţia Parlamentului European din 15 iunie 2017 referitoare la platformele online și piața unică digitală Sau Măsuri împotriva știrilor false: Comisia creează un Grup de experți la nivel înalt și lansează o consultare publică. Să nu neglijăm politica educațională a unora din statele U. E.: In Italian Schools, Reading, Writing and Recognizing Fake News. În condițiile în care Jumătate dintre copii pică pradă fenomenului fake news: Tinerii verifică rar sau deloc valoarea de adevăr a informaţiilor citite.

Care-s doar câteva din mult mai multele astfel de luări recente de poziție. Numai că, odată rostogolit pe panta neadevărurilor, bulgărele minciunii devine ditamai avalanșa! Fără ca privitorii să încerce să schițeze vreun gest care să-i scape de pericol! Și de ridicol… 

Sine ira et studio!

Pandemia de SARS CoV-2 a declanșat… apocalipsa! Tot felul de haidamaci interesați, manipulatori versați (nu mă referer la ciracii pescuiți de astfel de știri, datorită paralelismului lor congenital cu știința de carte!), au profitat de acest context, punând din nou tunurile pe… Lagarde! Iată doar un asemenea exemplu: CORONAVIRUS este un cadou de la FMI?! Sau AICI… unde s-a reluat povestea din 2018! Tot felul de dubioși și de naivi au preluat astfel de știri, împănând cu ele rețelele de socializare, determinând reacțiile de adversitate ale celor deprinși cu „înghițirea” acestora pe nemestecate!

În partea introductivă a articolului m-am referit la „imboldul” indirect pe care l-am primit pentru investigarea cazului, în vederea elucidării acestuia.

A. „Muză” mi-a fost d-na Constanța Crețu, cea care – pe 13 martie a. c. –  a publicat (pe blogul său: https://doritesinedorite.com/articolul Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut cevaDin care citez in extenso: „Cruzimea și agresivitatea declarației unei doamne director (astăzi d-na avocat în vârstă de 64 de ani este președintele Băncii Centrale Europene) în această instituție pe numele său Christine Lagarde, declarație care zicea „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva„. (!?) Acum, nu mă gândesc că îndemna la acțiuni criminale acea doamnă cu limbaj de scorpie, ci la măsuri de natură economico-fiscale care să scoată omenirea din criză.” Ca să conchidă pe același ton, justificat de un fake mare cât Casa poporului: „Per a contrario să înțelegem că FMI, paznicul grijuliu al banilor lumii, privește cu ochi răi vârsta tot mai înaintată a celor care se bucură de banii ce forţat li s-au reținut și virat la sistemul de stat de pensii pe perioada cât au fost activi. Creșterea vârstei de pensionare exact asta urmărește, să beneficiezi cât mai puțin de dreptul tău la pensie, vorba doamnei avocat mai sus numită, „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!” Precizez că unele din sublinierile din textul citat îmi aparțin. Cu amendamentul colocvial că pensiile pensionarilor actuali nu se plătesc din banii capitalizați de ei, care li s-ar fi reținut „forţat și virat la sistemul de stat de pensii pe perioada cât au fost activi”! Bani care s-au folosit ATUNCI – ÎN MOMENTUL REȚINERII LOR – PENTRU ACHITAREA PENSIILOR CARE ERAU ÎN PLATĂ! IAR PENSIILE AFLATE ACUM ÎN PLATĂ, PROVIN DIN SUMELE REPREZENTÂND CONTRIBUȚIA ACTUALĂ A CELOR CARE LUCREAZĂ / PLĂTESC ASTFEL DE CONTRIBUȚII ȘI DIN SUME – DIN CE ÎN CE MAI MARI – PROVENIND DIN BUGETUL DE STAT! În condițiile în care numărul pensionarilor crește, iar cel al celor care lucrează și plătesc această contribuție… scade constant și alarmant de mult și de repede!

Cu de la sine voie, aiurea și obraznic (vorba poetului!) – mi-am permis să formulez și să postez următorul comentariu tranșant: panatiberiu 13 mart. 2020 la 18:59 FAKE…! O CHESTIE SCOASĂ DIN CONTEXT! RULATĂ PRIN MEDIUL VIRTUAL DE CĂTRE CEI INTERESAȚI. CARE NU-S DELOC PUȚINI.
CRED CĂ TU NU AI NICIUN INTERES… „ABSCONS”!
SIGUR CĂ MAI EXISTĂ SUBIECTE CARE SĂ MERITE ATENȚIA UNUI SPIRIT ATÂT DE… ATENT, CUM MI-AI LĂSAT IMPRESIA CĂ EȘTI.
AȘTEPT ZIUA CEA BUNĂ!

Amica din blogosferă mi-a răspuns prompt și fără să-mi lase vreun drept la replică: Constanta Cretu 13 mart. 2020 la 19:09  Fake? Nu vrei să verifici în anul 2018 câte agenții de presă scriau despre declarația doamnei? Ce e fake? Că se dorește creșterea vârstei de pensie?

Și, ce să fac, am dat curs recomandării insistente a d-nei Crețu, punându-mă serios pe… verificat! Să găsesc acele numeroase… agenții de presă! Ca să aflu cele de mai sus!

B. Mai aproape de zilele noastre, pe 20 iunie la 08:26 o prietenă de pe Facebook, d-na Maria Vasilescu a (re)postat un astfel de material, (ilustrat cu imaginea de mai jos), pornind de la același Fake, atribuit d-nei Lagarde.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, text care spune „Nu uita ! Declarația făcută in 2018 FMI: „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva" Christine Lagarde Sefa F.M.I”Fotografia care ilustrează materialul d-nei Vasilescu

Prilej cu care am avut un schimb de replici cu d-na Vasilescu, pe care am asigurat-o de faptul că… Citatulatribuit lui Christine Lagarde – care este folosit drept copertă a materialului distribuit, este un FAKE! Despre asta este vorba. A fost / este folosit de către toți cei interesați, în funcție de… interes. NIMENI nu a mai stat să verifice! Am să-ți dedic materialul despre această făcătură. Pe care-l aveam pregătit dinaintea evenimentelor legate de actuala pandemie.

ATENȚIE! În comentariul meu nu m-am referit la altceva, decât la citatul atribuit copios fostei directoare a F.M.I. Restul comentariului tău consider că nu mă vizează, exprimând o anumită stare de spirit, referitoare la tare ale sistemului național de… „sănătate”, la prestațiile unor medici (în contextul pandemiei de Sars CoV-2) etc.! Altfel, doar de BINE!
Ocazie pentru un alt schimb de replici feisbuciste, pentru clarificarea poziției fiecăreia dintre părți:

 Aștept materialul cu interes Pentru informarea opiniei publice ar fi bine sa fie publicat corect O zi binecuvântată!
 Nu știu ce înțelegeți prin sintagma „să fie publicat corect”, dar vă asigur că așa o să fie! O zi bună!
În contextul în care a fost publicat de dumneaei.

Motiv pentru care dedic acest umil material celor două distinse doamne, ale căror opinii m-au pus în situația de a mă documenta suplimentar. Contez pe faptul că niște firi atât de deschise la dialog și cu o replică atât de bine țintită, nu vor face uz de dreptul natural de a se supăra! Nu de alta, dar nu cred că există motive pentru a o face… Iar din greșelile recunoscute, mai repede decât din cele băgate sub preș, se poate învăța! Iar această dispută amicală poate să fie un asemenea… fericit prilej.

Morala acestui expozeu este simplă; și sper să fie înțeleasă corect: adevărul trebuie să fie mai presus de prietenia sau de stima învățăcelului / discipolului pentru un maestru!

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

Va urma

TIBERIU M. PANĂ

__________________________________

Sursa foto copertă

ParazițiiInstigare la Cultură

Dacă să înveți n-ai sete, o să speli closete
Și privind aceste-aspecte nimeni n-o să te respecte.
Află că-n acest pervers univers, divers
Tre să te informezi corect și să-nveți din mers.
Daca vrei s-ajungi o mare sculă-n stradă, binențeles,
Ține minte că mintea conduce pumnul, nu invers.
Realizezi că viața dă palme celui ce doarme,
Ignorant și incult, rămas fără arme.
Instig la cultură, nu doar să duci sticla la gură,
Încerci să fii corect, competiția e dură.
Învățați copiii și reînvățați părinții să înveţe
Că sunt depășiți de timp acum la bătrânețe
Și n-am finețe, am pierdut-o când eram un pici,
Căci curiozitatea p-aici omoară pisici.
Nici un motiv de stres n-ai, dar în minte alarma sună
Şi sună că încet, încet întrebările s-adună.
Crede și nu cerceta e o mare minciună,
Am pierdut secole întregi încercând să luăm luna în mână.

Mesajul e clar și nu se-ndreaptă către Marte,
De dragu’ diversității,
Citește-o carte!
Dacă vrei să faci lumină când e pentru tine noapte,
Educă-te singur frate,
Citește-o carte!

Fake News Song (English Subtitles)

11 gânduri despre “FAKE-NEWS de manual. A zis Christine Lagarde ce i se atribuie c-ar fi spus despre vârstnici!?

 1. Karen Smith

  Hai, ca m-am distrat. N-am avut rabdare sa-si citesc propaganda pro-globalista Lagarde decat pana la jumatate. Esti desigur unu dintre cei care este platit sa critice/desfiinteze articolele incorect politice. Stim, va cunoastem cozilor de topor, ca sunteti cei care trebuie sa ne catalogheze la fake news, sa ne eticheteze de fascisti, putinisti, islamofobi, antisemiti, homofobi, instigare la ura, etc… Daca tot investighezi si pretinzi ca aperi adevarul, cauta in biografia acestei individe Lagarde care nu merita nici cel mai mic respect, doar dispret. Cat bine face FMI tarilor, le da bani!.:))))) Si acestea fiind spuse, esti unul dintre cei pe care ii voi ignora complet.

  Apreciază

 2. Departe de mine sa o apar pe Karen Smith cu care am avut conflictele mele si care ca si mine sau dumneata dnule Tiberiu mai sare calul!
  Poate este un fake news ca stire dar ca continut nu! In vest unde traiesc si eu batranii incurca! Daca ar putea ne-ar pune sa muncim pana crapam, ne-ar reduce pensiile pana am muri de foame! Casele noastre dispar dupa doi trei ani de ingrijire! Noi am muncit toata viata pentru ele! Pe cine intereseaza care dintre conducatori a zis cand stim ca toti o gandesc?
  In alta ordine de idei toti suntem prada a fake news! Dumneata inclusiv pentru ca vad ca esti pe partea guvernului si a măsurilor sale idioate, dictatoriale fara folos medical! La opinia asta nu puteai ajunge decat daca nu esti medic si ai crezut minciunile media!
  O zi frumoasa si nu te supara pe mie!

  Apreciază

  1. Stimabile,
   Nu-mi propun să aflu – sau să văd – cine, pe unde, sau cu cine… mai „sare calul”! În ce mă privește, vă asigur că n-o fac în public. Ci doar în… padocul personal.
   Aserțiunea d-stră, conform căreia „Poate este un fake news ca stire dar ca continut nu! ” – cu precizarea că este vorba de articolul „tradus”(!) de către „madam” Karen Smith, (sau cum s-o fi numind persoana în chestie…) – aproape că mă lasă fără replică! Pentru că, poate nu ați observat că între cele două părți ale sale – lăsând la o parte cacofonia țipătoare – există o contradicție în termeni / sens etc.

   Stimabile domn,
   înțeleg că nu mai aveți timp de citit astfel de materiale consistente / stufoase / dense, care nu se referă la preocupări specifice dimensiunii d-stră preponderent… poetice. Chestie care vă privește.
   În rest, reluați doar povești despre un occident care – deși pretindeți că locuiți pe undeva pe… acolo – administrați astfel dovada că vă este totalmente necunoscut, străin! Într-o asemenea măsură, încât se pare că-l urâți visceral! Dovadă stă faptul că ați ajuns să colportați minicunelele uzitate de către… madamă, texte / replici la care m-am referit in extenso în articol

   Referitor la susținerea d-stră, conform căreia „In alta ordine de idei toti suntem prada a fake news!”, vă asigur că, în ce mă privește, eu nu mă las atât de ușor… „pradă! Mai mult decât atât, am încercat să-i ajut și pe alții să nu o facă! În ce vă privește, se pare că am eșuat… Dar nu-i nimic, am pierdut doar o bătălie, am ratat spre recuperare doar un suflet!

   Felul în care ați conchis cum că eu sunt „contaminat” cu FAKE NEWS-uri, pentru că aș fi de partea guvernului, mă determină să vă spun de la obraz că nu vă prea pricepeți la… oameni! Pentru că – în ce mă privește – v-ați înșelat amarnic atunci când ați scris: „Dumneata inclusiv pentru ca vad ca esti pe partea guvernului si a măsurilor sale idioate, dictatoriale fara folos medical! La opinia asta nu puteai ajunge decat daca nu esti medic si ai crezut minciunile media!!

   De-abia de aici la vale v-ați dat în vileag întreaga măsură a melosului care vă mână-n lupta poetică; atunci când vă referiți la „măsurile idioate, dictatoriale” ale guvernului! Bănuiesc că vă refereați la cel al României, iar nu la guvernul țării care v-a oferit un adăpost de vreme rea / bună! Că despre „măsurile” adoptate de acesta, care și pe unde-o fi el, preferați să… mucles! Concluzie tristă, refulantă, redundantă și (doar aparent!) impactantă, care se pare că mă privește: „La opinia asta nu puteai ajunge decat daca nu esti medic si ai crezut minciunile media!” Păi, despre o asemenea MINCIUNĂ MEDIA am încercat să vă conving prin articol; este adevărat… fără să fiu medic! Deși „diagnosticul” n-ar fi greu de pus…

   P. S. Dacă nu vă este cu bănat, v-aș ruga să-mi spuneți cam de la ce distanță se „vede” c-aș fi „de partea guvernului”!? Nu de alta, dar răspunsul mi-ar fi de un real folos, ca să pot aprecia corect distanțele (măsurabile în… ani lumină!) care ne despart.

   În rest, doar de bine!
   ȘI rime cât mai bine împerecheate….
   Poate că din asemenea „împerecheri” iese ceva mai durabil decât atitudinea d-stră anti, fără niciun argument sustenabil!

   Apreciat de 1 persoană

 3. Cred că am dreptul la replică și voi atașa cuvântarea Christinei Lagarde despre demografie, îmbătrânirea populației și creșterea vârstei de pensionare la care făceam referire în articol, căci articolul la asta se referă la creșterea vârstei de pensionare.
  https://www.imf.org/en/News/Articles/2015/09/28/04/53/sp030416
  Atașez și un citat al doamnei mai sus amintite.
  „O altă prioritate este ridicarea vârstelor de pensionare pentru a se potrivi câștigurilor de longevitate. Aceasta ar consolida sistemul de pensii și ar prelungi viața productivă a persoanelor. În același timp, însă, factorii de decizie trebuie să pună la punct o plasă de siguranță adecvată pentru cei care nu ar putea fi suficient de sănătoși pentru a lucra mai mult timp.”
  Cât despre „…se bucură de banii ce forţat li s-au reținut și virat la sistemul de stat de pensii pe perioada cât au fost activi” are un alt înţeles decât cel pe care i l-ai dat. Oricine știe că din banii care i-au fost reținuţi și viraţi sub formă de contribuţie la fondul de pensii s-au plătit pensiile altora. Făceam trimitere la acele sume pentru că în funcţie de ele se calculează dreptul fiecăruia la pensie.

  Apreciază

  1. Distinsă doamnă CONSTANȚA CREȚU,

   Opinez că după un astfel de material tendențios, precum cel pe care l-ai produs, nu cred că se pune problema unui… „drept la replică”! În condițiile în care și „tăcerea-i scrisă în legile omenești…”!
   Link-ul atașat răspunsului tău, precum și citatele folosite nu au nimic de-a face cu fondul.
   Iar problema „ridicării vârstei de pensionare”, care nu-i o noutate în dezbaterea publică la nivel mondial / european, este cu totul altceva decât fondul articolului tău.
   Sunt multe state din U. E., în care vârsta de pensionare este mai mare decât în România (mergând până la… 67 de ani), fiind egală pentru cele două sexe! Că tot pledăm (doar din gură!) pentru egalitatea lor… Așa că, nu madam Lagarde a descoperit… apa caldă!

   Pe fond – și pe repede înainte:
   – nu eu mi-am intitulat articolul „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!” (vorbe pe care, în text, în mod repetat i le-ai atribuit d-nei LAGARDE; care „spuse”, am dovedit în articolul meu că… nu-i aparțin)
   – nu eu am ornat acest titlu tendențios cu o fotografie a… presupusei autoare a acestor spune (pe care le-ai preluat și folosit, conform propriilor interese… jurnalistice)!
   – nu eu am scris / mi-am susținut demersul scriitoricesc prin următoarele „argumente” calpe, (citate de mine în articol, preluate ca atare din materialul tău!):
   – „Cruzimea și agresivitatea declarației unei doamne director (astăzi d-na avocat în vârstă de 64 de ani este președintele Băncii Centrale Europene) în această instituție pe numele său Christine Lagarde, declarație care zicea „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva„;
   – „Acum, nu mă gândesc că îndemna la acțiuni criminale acea doamnă cu limbaj de scorpie,…”;
   – „„Per a contrario să înțelegem că FMI, paznicul grijuliu al banilor lumii, privește cu ochi răi vârsta tot mai înaintată a celor care se bucură de banii ce forţat li s-au reținut și virat la sistemul de stat de pensii pe perioada cât au fost activi.”;
   – „Creșterea vârstei de pensionare exact asta urmărește, să beneficiezi cât mai puțin de dreptul tău la pensie, vorba doamnei avocat mai sus numită, „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!”

   Pentru că DESPRE ASTA ERA VORBA!
   Despre faptul că, printr-un astfel de articol tendențios – ai validat un FAKE! Fără să verifici dacă susținerea repetată (în mod tendențios!) de către tine, conform căreia: „vorba doamnei avocat mai sus numită, „Bătrânii trăiesc prea mult… trebuie făcut ceva!”, i-ar fi aparținut cu adevărat acesteia!
   Ai găsit-o, ai preluat-o pe nemestecate… și acum te dai de ceasul morții, încercând s-o repari. În loc să admiți că ai greșit! Că-i omenește, vorba cântecului!
   AI preluat-o, fără să faci nici cel mai mic efort pentru a verifica dacă-i așa cum se pretinde din 2018 încoace, prin rostogolirea și umflarea în media a unui fals grosolan. De care te-ai folosit, îmbrăcându-l în cuvinte pline de obidă. Căruia i-ai adăugat notorietatea numelui tău!

   Nu trebuie să toot ascundem adevărul sub preș, precum unele dintre animalele de casă!
   Trebuie să ne și asumăm unele din „gafele” – mai mici sau mai mari, intenționate sau neintenționate – pe care le facem. Că doar de aia pretindem că – trestii gânditoare fiind – știm să folosim vorbele în susținerea demersului de căutare a unor adevăruri, nu pentru a-i manipula pe alții prin folosirea lor!

   Pentru că nu eu am scris, răspunzând comentariului meu punctual, pe care l-am făcut după distribuirea de către tine a articolului:
   Constanta Cretu 13 mart. 2020 la 19:09 „Fake? Nu vrei să verifici în anul 2018 câte agenții de presă scriau despre declarația doamnei? Ce e fake? Că se dorește creșterea vârstei de pensie?”
   VEZI RĂSPUNSUL TĂU!? Mă trimite exact la „anul 2018”, să verific „câte agenții de presă scriau despre declarația doamnei”! ȘI asta am și făcut!

   Ca să ajung la o concluzie pe care o știam a priori. Pe care am dezvoltat-o în materialul care a făcut obiectul acestui articol. ÎN CARE AM DOVEDIT CĂ VORBELE PE CARE I LE-AI ATRIBUIT D-NEI CHRISTINE LAGARDE – „Bătrânii trăiesc prea mult și este un risc pentru economia globală, trebuie făcut ceva„ (citat preluat integral din articolul tău, păstrând și ghilimelele folosite!) – NU I-AU APARȚINUT ACESTEIA! CĂ SUNT NIȘTE „FĂCĂTURI” ALE UNOR NAȚIONALIȘTI SCABROȘI! Pe care le-au preluat și distribuit la greu tot felul de… „patrioți” bine intenționați!

   În rest, putem să batem câmpii cu grație, până la adânci bătrâneți! Dar zic să ne oprim aici, că nu mai e nimic de „dovedit”!

   Așa încât… si tacuisses, philosophus mansisses!
   Să auzim (doar) de bine!

   Iată și o dedicație muzicală specială:
   Marfar – Las-o ba ca merge asa (OFFICIAL VIDEO) – YouTube
   https://www.google.com/search?q=lasa+ba+ca+merge+asa&oq=lasa+ba&aqs=chrome.1.69i57j35i39j0l6.5395j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

   Ion Minulescu – Trei lacrimi reci de călătoare

   Apreciază

  1. Vă mulțumesc pentru aprecieri!
   Deși unii/ unele s-au „opărit” rău de tot! Ca și cum… acum, în toiul verii, s-au simțit cu musca pe căciulă! Oricum ar fi, nu iese fum fără foc!
   Consider subiectul ca fiind unul deosebit de serios și important, mai ales în aceste vremuri, în care tot leatul se „inflamează” instant pe rețelele de socializare, fără ca măcar să știe / priceapă despre ce este vorba. Și, cu nonșalanța noului născut, poartă astfel de minciuni (bine ticluite și țintite!) spre toate azimuturile!
   Ar trebui să fie învățătură de minte și pentru unii bloggeri și feisbuciști… grăbiți, ca să nu zic altfel! Nu îi am în vedere pe cei direct interesați de proliferarea unor astfel de scorneli jenante. Care nu-s puțini și care au un limbaj specific unor zone periferice ale existenței contemporane a speciei noastre… gânditoare.

   Deși, așa cum o să vedeți și din alte comentarii, prin comportamentul lor public, astfel de semeni cu pretenții, nu fac altceva decât să confirme vorba aia românească: „De ce e mai râioasă capra, de aia stă cu coada mai sus!”
   Să sperăm la o cât mai mică „recoltă” de astfel de… capre! Și de iezi, iede etc., care manifestă de mici „apucături” nespecifice, precum cea de a sări peste masă, peste casă etc. Până la a le nărui cu totul… asupră-le!

   Apreciază

 4. Este de-a dreptul jenant să folosești identitatea / imaginea altcuiva, pretinzând că ești… altcineva!
  Este și cazul în speță, „madama” Smith asezonându-și pagina cu fotografia altcuiva!
  Așa cum se poate vedea, fotografia „acesteia” ornează numeroase alte MATERIALE, SITE-uri etc., precum cele de la link-urile de mai jos (și-i doar… acul din carul cu imagini!):

  https://www.google.com/search?tbs=sbi:AMhZZisehaXxCYP7v9s2JiZ39eKhHHyBrz5ketN-ypM260Os8qSTvGIhpO6UMdDPT4ercZfJKVBDyjEW00RojozuhIUpLniCF25HiFkVw5gPeu_15joJ2DMEYW0Yl6fNJE3JrCe8-cbZyi7vXGqgIV7e055gzLhpipu8p6-N-vz3vN3DSinE2sOWjUUdYrs2rSfWcbOq9OlAveS5Jr6pZx1T5qlWCNwkTsUIFcOJR77nDp3JIhmtBzHxUjQXu7WjMUxxEwsXMI-XezdBqZIDnVQSdqazw_1-_11FAIBuD0aZNiaQubYtBk2-T4VWpUTOLXCkTFXfa0HFIFFMPNjYConjhWdkwbkB89PEA

  Pe pagina de facebook „Lumea ocultaezotericaspirituala”, dintr-un articol publicat pe 24 ianuarie 2015, (intitulat „MARIA ORSIC – CAZUL STRANIU AL FEMEIEI CARE A INTRAT IN CONTACT CU O CIVILIZATIE EXTRATERESTRA”), aflăm că fotografia i-ar aparține… MARIEI ORSIC! Ilustrându-l cu o fotografie realizată de aceasta în „Berlin, în anul 1921”. Personaj misterios, despre care aflăm că… „a dispărut în anul 1945.” Să se fi reîncarnat acum Maria ORSIC în „duduia”… Karen Smith!? După apucăturile acesteia, orice este posibil! Pentru că, nu-i așa, mare este grădina serviciilor secrete!

  Ce face „tanti” Karen pe la ea pe acasă!? (vorba vine, că nu-i prea place să stea „încorsetată-n norme, indiferent de felul acestora!) Vă spun tot eu: n-are pic de stare: „traduce” (!), publică și distribuie tot felul de materiale… ANTI! ANTI… SISTEM, desigur!
  Pentru că, vezi Doamne, OCULTA MONDIALĂ, ILLUMINATI etc. etc., stau la pândă; și ne-au pus gând rău, desigur! Și astfel de ființe curajoase și predestinate (de… ruși, cumva!?), își riscă viața și libertatea, încercând să ne salveze de la pierderea ireversibilă a libertăților noastre fundamentale! Și noi, nu facem nimic… Nici măcar un protest anti… purtatul măștilor…. Sau, ceva mai… consistent, vreo revoltă împotriva mârșavelor măsuri antiguvernametale! Oamenii ăștia se riscă degeaba pentru noi… și noi nu vrem să ne imunizăm natural, dând / luând SARS CoV-19 din aproape în aproape!!

  Să aruncăm o geană asupra titlurilor câtorva din ultimele sale „producții” de acest gen – publicate ieri, 30 iunie 2020 – ca să vedem cum stau lucrurile în această necurmată… „bătălie” a binelui cu OCULTA mondială:
  – „Ángel Ruiz-Valdepeñas: „Pandemia s-a încheiat, masca este disproporționată”, la link-ul:
  https://karensmithdotblog.wordpress.com/2020/06/30/angel-ruiz-valdepenas-pandemia-s-a-incheiat-masca-este-disproportionata/
  Sau, capodopera Anti… vaccin: „Milioane de italieni se ridică împotriva noii legi de vaccinare obligatorie”, la link-ul: https://karensmithdotblog.wordpress.com/2020/06/30/milioane-de-italieni-se-ridica-impotriva-noii-legi-de-vaccinare-obligatorie/
  Și exemplele ar putea continua la infinit, dar nu merită să-mi infectez blogul cu astfel de… pocitanii irecuperabile!

  Toate aceste „materiale”, care apar pe pagina lui „Karen” sunt distribuite instantaneu pe blogul lui Octav(ian) Pelin, probând relația simbiotică a acestui personaj cu sinele! https://octavpelin.wordpress.com/
  Iată doar un astfel de exemplu: https://octavpelin.wordpress.com/2020/07/01/milioane-de-italieni-se-ridica-impotriva-noii-legi-de-vaccinare-obligatorie/

  Toate celelalte elucubrații despre mine și despre „rolul” meu în chestiunea mondială, vă las plăcerea să le recitiți din textul de mai sus!
  Oricum, m-am amuzat teribil, văzând că, în ce mă privește, singurele „argumente” calpe – uzitate de madamă în răspunsu-i… flasc – erau:
  – „propaganda pro-globalista Lagarde”,
  – sunt „unu dintre cei care este platit sa critice/ desfiinteze articolele incorect politice” (corigența la relația ta cu limba română, ți-aș sugera să nu o dai cu mine, că n-o treci în veci…!),
  – „… cozilor de topor, ca sunteti cei care trebuie sa ne catalogheze la fake news, sa ne eticheteze de fascisti, putinisti, islamofobi, antisemiti, homofobi, instigare la ura, etc…” (cucoană, dacă citești partea din articol care te-ar putea privi, trebuie să realizezi că nu te-am făcut în nici unul din „felurile” pe care le enumeri! Ce te-ai mai fi bucurat și împăunat dacă aș fi făcut-o…)

  Iar aparenta „supărare” a madamei – manifestată imediat după publicarea articolului meu – s-a datorat faptului că… deși înșiră doar cuvinte goale (ce nici măcar din coadă nu au cum să sune, vorba poetului!), NU ARE NICIUN ARGUMENT VALID! CĂ RUȘINOASA „FĂCĂTURĂ” A ACESTEIA A FOST DOVEDITĂ CU VÂRF ȘI ÎNDESAT! CĂ ARE O COTĂ DE CREDIBILITATE EGALĂ CU 0 (zero)!

  Nu mă pot abține să nu remarc faptul că toți acești pițifenderi nu vehiculează decât texte calpe, încercând cu disperare să găsească populimea neinstruită care (să le citească și) să creadă în ele!

  Cât despre încheierea textului „madamei”, m-aș bucura sincer, dacă ar fi așa cum îmi scrie „cucoana”: „ esti unul dintre cei pe care ii voi ignora complet”. După papara pe care i-am administrat-o, soluția ideală ar fi să se dea la… fund (nu vă gândiți la prostii, că nu este cazul)!
  În ce o privește, o asigur că reciproca nu-i valabilă!

  Și o dedicație muzicală specială, pentru a evidenția… rolul PELIN-ului amar – și a antenelor sale „transfrontaliere” – în „dezocultarea” României și a U.E.:
  Taraf de Haïdouks – Pelin beau, pelin mananc

  Apreciază

 5. Pingback: Calomniază și manipulează cât poți… Tot rămâne ceva! – Periegheze

 6. elvira

  Am citit acest articol așteptând ceva timp într-un notariat (nu puteam să-l votez sau comentez pe telefon) și vă dau dreptate. Am citit și eu textul integral al declarației la vremea respectivă doar pentru că îmi părea o greșeală incredibilă pentru o personalitate precum Ch. Lagarde, cu atât mai mult cu cât și ea are o vârstă nu prea fragedă. Practic în lumea lor însemna sinucidere politică. Dar știți cât de bine se trăiește din fake-news, unii au făcut averi considerabile.
  Felicitări pentru articol.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mulțumesc pentru apreciere!
   Scrierea unui asemenea articol era o necesitate, în condițiile în care comportamentul… balcanic al multora dintre semenii noștri este este unul extrem de… profitabil!
   Există o mulțime de oameni cu pretenții, (!?) care trăiesc încă în lumea medievală, încremenită în acel… „crede și nu cerceta”! Printre care se află /aflau și numeroși
   profitori, dornici de o publicitate ieftină! Dacă l-ați citit, ați avut ocazia să realizați despre cum „băltesc” în mediocritate astfel de personaje toxice! Unele îmbățoșându-se în autosuficiență și mizerie morală! Mă refer la acei semeni – nu prea mulți la număr – care, în cazul în speță, știu despre ce este vorba.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.