Dl Costi Rădulescu și Unirea Principatelor Române. De unde nu e, nici… Cel de Sus nu poate pretinde!

Din ciclul prezidențial local:
Preșul nu e preș destul
Dacă nu e și… fudul!”
Astăzi despre:
Cu slugoii care-i ai,
Tot cu bâta-n baltă dai!

Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești!

Ca un om fără de minte,
Numai eu merg înainte.
Toți îmi strigă, ești nebun!?
Dar de ce îmi este dragă
Și iubesc pisica neagră,
Asta n-am cum să le-o spun. 

(Pasărea Colibri – Pisica neagră)

Sub genericul Năravul din fire n-are lecuire, continuăm să republicăm unele din articolele noastre. Considerăm că este bine să le readucem în atenția publică, pentru a evidenția astfel dimensiunile gafelor făcute de către unii dintre cei care vor să (re)dobândească niște funcții care s-au dovedit a fi cam… mărișoare pentru ceea ce au probat că pot să (ne) facă. Fapte care sunt cam greu – dacă nu imposibil – de… desfăcut! 

Articolul care urmează se referă la  faptele de vitejie de campanie… verbală ale lui Rădulescu C-tin. Un personaj central, care prin alianța electorală toxică cu PER-ul lui GUTĂU a marcat nefast întregul peisaj politic vâlcean. În ce-l privește, faptele au dovedit că… mai mult gura este de el!

Precizăm că procedăm la (re)publicarea nediscriminatorie a acestor articole, alternându-le conform criteriului apartenenței politice a personajelor care le populează, conform principiului ad-hoc mai bine să se supere toți, decât doar unii! 

Ţineţi cu poporul, toţi, ca să nu rătăciţi!  (Simion Bărnuțiu)

Scurt pe 2 și 1/4: Pe 21 ianuarie 2020, pe pagina sa de Facebook, dl C-tin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, ne anunța sfătos că instituția pe care o conduce are gânduri culturale mari, în ce privește apropiata aniversare a Unirii Principatelor Române Extracarpatice: „Mica Unire”, sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate de C.J. Vâlcea.”

Informație care ne-a trezit interesul, continuând lectura textului prezidențial. Ca să aflăm, printre altele, care-s mărețele sale intenții: „Ca în fiecare an, Consiliul Județean Vâlcea, prin instituțiile de cultură subordonate, va marca, așa cum se cuvine, ziua de 24 ianuarie, în care românii sărbătoresc Unirea Principatelor.”

Și s-a apucat să exemplifice, enumerând câteva asemenea acțiuni. Să o luăm metodic, nelăsând loc de-ntors cârcotașilor de serviciu, indiferent de zona folclorică de proveniență a acestora!

Când te faci de băcănie / Și n-ai vrea ca să se știe!

1. Seria evenimentelor dedicate „Micii Uniri” va debuta miercuri, 22 ianuarie, începând cu ora 12.00, la Muzeul MemorialNicolae Bălcescu”, cu simpozionul Uniți în cuget și gândire”!

Deja descoperim – cu ochiul liber – o… tautologie de mai mare dragul!

Sintagma „Uniţi în cuget şi-n simţiri” este una întrebuinţată destul de frecvent, fiind o formulă condensată a îndemnului versificat de către Andrei Mureşanu în poezia sa Un răsunet (actualul imn naţional al României, Deşteaptă-te, române!): „Români din patru unghiuri, acum ori niciodată / Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!”. Mesajul poetic este unul clar: unirea se cuvine a fi făcută din convingere, o convingere care să vină simultan din minte şi din inimă.

Vrând să pară mai firoscos, inventatorul titulaturii „simpozionului” a dat rău de tot cu bățu-n baltă! De l-a împroșcat – de sus până jos – și pe lăudărosul preș al C.J. Vâlcea! Că nu-l putem bănui pe acesta de atâta… minte productivă! Dacă ne-am fi aflat în locul rădulescului, l-am fi tras pe linie moartă pe inovator, oricât de… Doctor în teologie PSD-istă ar fi acesta! Dar nu este cazul… Precizăm că pe pagina de facebook a muzeului, acest eveniment nu a fost promovat.

Inovatorul cu orice preț folosește doi termeni având aceeași semnificație: „CUGET” și „GÂNDIRE”! Altfel spus, descoperitorul ciuperciimănăstirești care stă într-un picior, se face de băcănie! Și-l atrage în cursă și pe marele președinte al C.J.-ului județean! Așa-i trebuie, dacă se înconjoară doar de… loaze de partid!

Mănăstire într-un picior…

E o muscă pe perete / E o muscă pe perete…

2. Și anunțul prezidențial continuă cu același aplomb, demn de o cauză mai bună: „pentru ca joi, 23 ianuarie, la ora 12.00, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Râmnicu Vâlcea să deruleze o videoproiecție care îl va avea în prim plan pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza.”

Hait, mi-am zis! Să vezi cum marele (la propriu…) director al Bibliotecii județene a dat lovitura! A reușit să-l convingă pe ALEXANDRU IOAN I să-i viziteze așezământul… Asta chiar că era o știre de mare interes public!

Dacă tot s-au gândit la o videoproiecție, adică, la proiectarea pe perete a unor imaginiavând în vedere semnificația evenimentului aniversat – „Mica Unire” (așa cum l-au denumit ciracii lui Costi) – era de așteptat ca obiectul acesteia să-l reprezinte evenimentele care au dus la dubla alegere ca domnitor a lui Cuza! Faptelor sale reformatoare – din scurta-i domnie – i se puteau dedica alte momente aniversare. Cu atât mai mult cu cât alegerea sa a fost rodul absolut al… întâmplării! Nici măcar Cuza nu se gândea că i s-ar putea întâmpla așa ceva! Actul în sine al alegerii sale s-a datorat simțului național deosebit al unor mari patrioți moldoveni, (precum V. Alecsandri, C. Negri etc.), care au renunțat la propriile candidaturi, susținând-o pe cea a lui… Cuza! Care nici măcar nu a participat la istorica ședință a Partidei unioniste (deoarece, în acea seară, Cuza era la… teatru!), atunci când – pe 3/15 ianuarie 1859 – liberalii moldoveni l-au desemnat drept candidat al lor pentru ședința Adunării elective din 5/17 ianuarie. În cadrul căreia Cuza a fost ales ca domnitor al țării românești de la est de Carpați!

Așa încât, hai să prezentăm cauzele care au determinat momentul istoric unionist. Și nu doar personalitatea lui Cuza, cum a făcut-o în exces istoriografia din timpul comunismului, încercând astfel să-l opună pe domnitorul român… „neamțului” Carol I de… Hopânțol!

De pe site-ul bibliotecii, aflăm că – pe 23 ianuarie 2020 – a avut loc o  „Videoproiecție dedicată personalității domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, realizată de Flori Ghiță (pe pagina de facebook a acesteia nu există nicio informație referitoare la… studiile pe care le-a urmat).

V-am dat teatru, vi-l păziţi / Ca un lăcaş de muze!

3. Pentru „vineri, 24 ianuarie”, dl Rădulescu ne anunța incitant că „Teatrul Anton Pann a pregătit pentru vâlceni un eveniment cultural de excepție”! Și-l pune în undă în avanpremieră, pentru a ne stârni interesul și a ne face să-i dăm curs: „Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand, Regina Maria, alături de alte personaje vor aduce în atenția celor prezenți, pas cu pas, principalele perioade premergătoare Marii Uniri. Marilor personaje ale vremii (care… vreme, că-s perioade istorice diferite, n. n.), le vor da viață, prin expunerea lor, actorii Teatrului Anton Pann. Venirea lor pe cai reprezintă momentul maiestuos al unui spectacol de înaltă ținută, pe care vâlcenii sunt așteptați să îl urmărească, începând cu ora 19.00, la amfiteatrul Teatrului Anton Pann.”

Aici nu-s prea multe comentarii de făcut. Mai ales pentru cine știe despre ce este vorba. Să pretinzi că personalități precum „Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand, Regina Maria, alături de alte personaje vor aduce în atenția celor prezenți…  principalele perioade premergătoare Marii Uniri”, este dovada clară a lipsei totale de idei și de profesionalism a ciracilor care-l flanchează pe… înainte mergătorul din fruntea județului! Și a lipsei de preocupare și de… potențial ale acestuia! Care nu face altceva decât să se joace de-a… făcutul. De fapt, de-a bifatul făcutului! Spre bucuria pupincuriștilor de serviciu (bugetar!), care-i dau neîncetat târcoale, în speranța accesului neîngrădit la bucata de dos moale!

Fotografie de arhivăZiua Micii Uniri, alături de Mihai Viteazul, Cuza, Ferdinand şi Regina Maria, pe caiSursa Foto

A tunat, i-a adunat / Și belea ne-am căpătat!

Teatrul Anton Pann și-a promovat pe cont propriu făcătura, ițind-o în toate zările râmnicene. Și nu numai. Ca să vedeți cât o duce mintea pe tanti aia care se ocupă de relațiile teatrului cu mass-media, a ilustrat-o cu stampa reprezentând… Marea Adunare Națională de la Blaj din 3/15 mai 1848 (vezi FOTO)! Pretinzând că ar reprezenta adunarea populară din… 24 ianuarie 1859! Dacă atâta poate cucoana, atâta face! Că nu-i cere nimeni mai mult. Oricum, ar face-o degeaba, că de unde nu e… Iar cine se aseamănă, se adună!

Ca și cum nu era de ajuns, piarista consideră „creația” ca fiind „un eveniment cu totul şi cu totul de excepţie” (!), asigurându-i pe ademenițiigură cască de prezența unor personalități de marcă: „Mihai Viteazu, Cuza, Ferdinand, Regina Maria, alături de alte personaje, vor aduce în atenţia dumneavoastră pas cu pas principalele perioade premergătoare Marii Uniri.” Ne mai asigură de rolul educativ al făcăturii, spectacolul fiind „conceput în aşa fel încât cei prezenţi, şi mai ales copiii, să-şi însuşească cu uşurinţă această momente de referinţă din istoria românilor.” Asigurându-ne că este vorba de un… eveniment cultural, la care, „cei care vor fi prezenţi vor savura acest spectacol dat de ceea ce înseamnă ţinutele vremii, caii aduşi cu greu de la capitală, luminile şi, bineînţeles, jocul actorilor.” După o asemenea prezentare – ca la circul de pe vremuri, când ademenirea se făcea cu strigături pe ulițele urbei – cum să ratezi participarea la o asemenea autentică… lecție de istorie!?

La sfârșitul expunerii sale, cotoroanța ne mai aplică o lovitură sub centura anti-prostie, atunci când susține că pe 24 ianuarie 1859 Cuza a fost „proclamat domn al Principatelor Unite”! Ce poți să mai spui, că de învățat, constat că n-am pe cine! Așa, doar pentru cultura ei generală, (de moderator VTV), ar trebui să știe că asta s-a întâmplat după alți… 3 (trei) ani, pe 24 ianuarie 1862. Atunci când s-a înfăptuit unitatea administrativă, când Moldova și Țara Românească au format statul român modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern.

În alt loc, purtătoarea de palavre a teatrului (care, fie vorba între noi, trebuie să caute ceva mai de Doamne ajută pentru a-și lăți imaginea… televizionistică), zice, cu aceeași doză de emfază prostească: „Venirea pe cai reprezintă un moment maiestuos, inedit, un moment artistic de mare ţinută, cum rar s-a mai văzut”!!! Dovadă peremptorie a faptului că ne merităm cu prisosință soarta!Și că… prostul nu e prost destul...

Și mai zice ambetata, dând de asfalt cu toată istoria / tradiția unui teatru demn de o cauză mai bună: „Şi acest momentpoartă amprenta celor 30 de ani de la înfiinţarea Teatrului Anton Pann”! Altfel spus, tot ce-au făcut bine salariații instituției teatrale, de când aceasta face umbră pământului, se subsumează flatulațiilor… artistice ale gloabelor aduse „cu greu de la capitală”! Aferim, d-le președinte Rădulescu Constantin!

Asta da artă, pentru care merită să scoatem din buzunarele publice toate paralele pe care le distribuie cu generozitate Costi Rădulescu pe asemenea șușanele!

Unde nu-i cap, gândești cu… picioarele!

Stampă, reprezentând Adunarea de la Blaj din 1848 (aflată în Muzeul Unirii din Alba Iulia), deturnată de „realizatorii” unui „spectacol de excepţie”, dedicat Unirii din 1859! Unde nu-i nimic în cap… tragi linii roșii!

Imaginați-vă cum Regele Ferdinand, Regina Maria și alte personaje – care le-ar fi trecut ăstora prin minte să le aburce pe vreo mârțoagă (adusă cu sacrificii de la București!) – aduceau în atenția celor prezenți la paranghelia de partid (și de stat degeaba pe banii babachii!)… principalele perioade premergătoare Marii Uniri! Cum se aplecau/ coborau de pe cal, pentru a-l omagia pe… Cuza și faptele lui reformatoare! De exemplu, cum se jucau de-a bucuria produsă de prezența trupelor țariste de ocupație, cu toate angaralele aferente, de care românii din cele două principate nu mai scăpau în deceniile premergătoare unirii. Și alte asemenea, că toate acestea au fost… istorie adevărată!

Păi, bine măi, neaveniților, plătiți la greu din banii publici! Și mă refer acum la lipsa de potențial creator artistic a aciuaților sub cupola teatrului Anton Pann: doar astfel de pui vă fată mintea!? Nu puteți face altceva decât să-i imitați pe toți cântăcioșii care au întemeiat Cultul lui Ceaușescu!? Punând niște biete personaje istorice, care nu se mai pot apăra de lipsa voastră de profesionalism, să facă paradă pentru voi și ideile voastre ciuce!? Să vină Regele Ferdinand să i se închine lui… Cuza!? Să vină merituoasa sa soție, Regina Maria și să-i dedice un imn de slavă lui… Costi!? Asta-i misia voastră artistică!? Ăsta-i potențialul vostru creator!? Pentru asta vă îndestulăm cu salarii de nababi, ca să mimați istorii, apelând la scheme artistice revolute!? Chiar dacă bașbuzucii pe care-i omagiați indirect (prin asemenea practici pseudo-artistice), v-ar umple de mulțumiri (și-i treaba lor dacă o fac!), voi trebuie să slujiți idei mai înalte! Cu mijloacele artei dramatice, nu cu imitații contraproductive, condamnate istoricește…

Dacă prin LEGEA nr. 217 din 23 iulie 2015 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, s-a interzis cultul unor asemenea personaje – precum Ceaușescu N., ca urmare a condamnării acestuia pentru genocid – de ce trebuie să refolosiți modelul uzitat la greu, doar pentru proslăvirea unor asemenea personaje blamate de istorie!? Doar pentru că v-ați prins că astea ar fi așteptările jupânilor care vă asigură existența!?

Precizăm că pe pagina de facebook a teatrului nu figurează această… făcătură jenantă! Poate că doar din… neatenție, nu din motive de conștiință profesională!

Dl C-tin Rădulescu, Alexandru Ioan I și… poporeni de partid, prinși în horă

Cam astea au fost marile evenimente prin care Consiliul Județean Vâlcea pretinde că s-a achitat de obligația de a… omagia împlinirea a 161 de ani de la unirea Moldovei cu Valahia! Eveniment care l-a scos din nou la înaintare pe președintele acestei instituții. Constatând din nou că… împăratul este gol!

Iar… DUPĂ, nu s-a întâmplat nimic! Nici un semnal public din partea mogulului că se urmărește îndreptarea acestei stări de fapt! Nicio mutare de pe vreo funcție a vreunuia dintre gogomanii răspunzători de astfel de gafe impardonabile! Așa că spor la… reales!

Mai c-aș face pariu că de următorul 24 ianuarie, aceeași pafariști vor gira momentul aniversar! Indiferent de cine o să câștige alegerile. Cine-l ține? (pariul, zic)!

Memoria – despre ce și cum a fost – trebuie să fie vie!

Suntem în plină campanie electorală pentru alegerile locale / județene, care vor avea loc pe 27 septembrie 2020. În plină pandemie de SARS-CoV-2. Alegeri la care s-a bătut palma de a merge împreună, după o fructuoasă și reciproc avantajoasă colaborareîntre PER-ul lui GUTĂU Mircia și PSD-ul lui Rădulescu C-tin. Cei care, după alegerile locale din 2016, au condus discreționar municipiul Râmnicu Vâlcea (primul dintre aceștia, în calitate de primar) și județul Vâlcea (celălalt, ca președinte al Consiliului Județean). Timp în care au făcut exact ce a dorit mușchiul lor flasc. Doar ca să le fie bine lor și celor care-s croiți după chipul și asemănarea lor.

Pentru a nu se uita astfel de fapte, trebuie să facem recurs la memorie, recomandându-vă să revedeți câteva ARTICOLE. Care sper să fie lămuritoare asupra stilului de conducere al acestor înainte stătători locali. De care – din ce în ce mai apropiata zi a votului – ne oferă posibilitatea să scăpăm, trimițându-i acolo unde le este locul: sub lada de gunoi fetid a istoriei!

„Siamezii” Gutău Mircia & Rădulescu C-tin – propensiúnea acestora pentru încălcarea facilităților acordate elevilor prin lege! – publicat pe 21 septembrie 2020;

GUTĂU & Co. fac campanie electorală în școli… Cu voie de la stăpânire!? – publicat pe 27 decembrie 2019;

STIMA NOASTRĂ și MÂNDRIA / ANDRA și GUTĂU MIRCÍA! – publicat pe 31 octombrie 2019;

Cum transformăm „Ziua Mondială a Profesorilor” într-o manifestație de partid și de (po)stat… politicienii PSD pe primele rânduri! – publicat pe 20 octombrie 2019;

GUTĂU și începerea cursurilor școlare! Avantaj el și ai lui, nu și educația! – publicat pe 9 septembrie 2019.

În ce privește aceste personaje de vodevil, e bine să se știe că – în anii din urmă – nu le-am menajat deloc. Cu ocazia numeroaselor lor derapaje politice și administrative le-am dedicat diferite… urări. Așa cum rezultă din articolele de mai jos:

S-a dus ca și cum n-ar fi fost: prefectul Marin Florian (II) – publicat pe 24 august 2020;

„Învățăturile” lui Gutău Mircia pentru ciracii săi din PER. Și nu numai… publicat pe 11 februarie 2020;

Alina Lupu, portdrapelul contemporan al „liberalismului de stânga”! Neapărat din rândul… PSD! – publicat pe 7 februarie 2020;

Dealul CAPELA – locul de „promenadă” al unor interese imobiliare!? (II) – publicat pe 5 februarie 2020;

DE CE trebuie remisă SCRISOAREA ANUALĂ a primarului; atribuții ale primarului și prefectului. – publicat pe 10 ianuarie 2020;

D-le primar GUTĂU Mircia, când remiteți fiecărui contribuabil SCRISOAREA ANUALĂ prevăzută de legislația în vigoare!? – publicat pe 5 ianuarie 2020;

Ce-am avut și ce-am pierdut: prefectul Marin Florian (I) – publicat pe 16 decembrie 2019;

UPIT și (ne)bănuitele cărări pentru împlinirea… pohtei sale imobiliare! (II) – publicat pe 17 octombrie 2019;

Să vezi și să (nu) crezi… „Primăria municipiului se implică în proiectul unei noi centrale pentru termoficarea Râmnicului”!? – publicat pe 1 octombrie 2019;

Universitatea din PITEȘTI și Mircia GUTĂU… „dragoste” mare! Cu năbădăi și doar din interes! – publicat pe 28 septembrie 2019;

Cine-a zis că PSD-istele nu sunt… perspicace!? – publicat pe 23 septembrie 2019;

Despre precaritatea bazei materiale a unora dintre liceele „dobânditoare” a unor hălci din Liceul „OLTCHIM” – publicat pe 21 august 2019;

Păzea! În cazul „divizării” Liceului „OLTCHIM” începe recapitularea finală! – publicat pe 9 august 2019;

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” (II) – publicat pe 6 august 2019;

De ce nu trebuia desființat Liceul „OLTCHIM” din Râmnicu Vâlcea (I) – publicat pe 30 iulie 2019;

În ce consta unicitatea ofertei educaționale a Liceului „OLTCHIM” – publicat pe 18 iulie 2019;

De unde atâta… „grabă” pentru înstrăinarea imobilului Liceului „OLTCHIM” – publicat pe 13 iunie 2019;

Carmen Avram la 53 de ani! Ce-am avut și ce-am pierdut! – publicat pe 8 mai 2019;

Bogdan Constantin MATEI – dai în unul, țipă trei! – publicat pe 18 februarie 2019;

Pe noi, cei care nu avem „animale de companie”, cine ne apără!? – publicat pe 9 ianuarie 2019;

DESPRE MONUMENTUL vâlcean al INDEPENDENȚEI – publicat pe 5 decembrie 2018;

MIRCIA GUTĂU – LUNGUL DRUM DE LA VORBE LA FAPTE – publicat pe 20 noiembrie 2018;

Poate filantropia să salveze România!? (II) – publicat pe 27 august 2018;

Poate filantropia să salveze… România!? (I) – publicat pe 10 august 2018;

UN OM CE SE DĂ… DĂȘTEPT, VREA SĂ FACĂ UN GHEȘEFT! – publicat pe 10 iulie 2018;

GUTĂU și TELEVIZIUNEA, LUPUL ALFA și…OMEGA! – publicat pe 19 iunie 2018.

Drept bonus, pentru cei care au rezistat și au ajuns cu lectura până aici, poate fi (re)văzut ARTICOLUL dedicat prea marelui GUTĂU Mircia și preșului Costi Rădulescu, coechipierul său de ghidușii politico-administrative.

Gânduri răzleţe despre un neica nimeni – publicat pe 5 martie 2018.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ

Câţi ca voi!

Sus, pe gardul dinspre vie,
O găină cenușie
Și-un cocoș împintenat
S-au suit și stau la sfat:
Ia te uită, mă rog ție,
Cât de sus ne-am înălțat!
Și deodată, cu glas mare,
Începură amândoi,
Să cotcodăcească-n soare:
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!…
Nimeni-nu-mai-e-ca-noi!
Dar de sus, din corcoduș,
Pitulându-se-ntre foi,
Mititel și jucăuș,
Le-a răspuns un pițigoi:
— Câți-ca-voi! Câți-ca-voi!

____________________________

În Foto copertă se află dl Constantin Rădulescu.

În momentul realizării articolului, postarea d-lui Rădulescu C-tin strânsese aproape… 500 de aprecieri (Doamne ferește să lipsească numele vreunui beneficiar de sinecuri, că-i jale mare!), 42 de comentarii (toate… apreciative!) și 80 (optzeci!) de distribuiri!

Ca să vezi cât de răspândit era… pupincurismul în viața publică vâlceană. Meteahnă de care nu cred că vom scăpa vreodată. Oricum, nu se va întâmpla atâta vreme cât noile generații vor agina la mila acestor farisei ai timpurilor noastre!

Ada Milea – MUSCA

Fără Zahăr – Neamul lui Peneș Curcanul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.