GUTĂU și începerea cursurilor școlare! Avantaj el și ai lui, nu și educația!

Campanie electorală sau (încă!) nu, politicienii noștri se calcă pe bătături să-și asigure un loc cât mai în față la festivitățile de deschidere a cursurilor școlare. Că asta se întâmplă – în acest an pe 9 septembrie 2019, anul școlar 2019-2020 începând pe 1 septembrie a. c.

Au sau n-au treabă cu evenimentul care nu ar trebui să-i marcheze pe viață pe micuții elevi prin prezența lor zgomotoasă, politicienii prezenți se întrec să-și prezinte mărețele „realizări”, lăudându-se cu fapte care nu sunt altceva decât… atribuții pe care le au în fișa postului! Pe care le trâmbițează precum găina aia care se laudă de sparge liniștea poiatei cu… valoarea inestimabilă a mărgicii pe care a ouat-o! Un asemenea exemplu îl dau chiar cei aflați la etajele superioare ale copacului puterii, de la Klaus Verner Iohannis, șeful statului și Viorica Vasilica Dăncilă, prim-ministru al Guvernului României la vale! Ca și cum fără ei și liota de miniștri și șefi de partide și partidulețe n-ar începe cursurile școlare! Cu cât cobori privirea spre croncănitorii aflați pe crăcile de mai jos, înghesuiala este și mai mare!

Pentru curioși, dar și pentru istorie, acest periplu al lui Mircia GUTĂU și al celor aflați în siajul său – de la C-tin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea și pletora de aplaudaci care-i însoțeau prin școlile vâlcene – poate să fie urmărit în materialul VIDEO realizat de VTV. Având ocazia să realizați și cât de „atenți” erau bieții copii ținuți în soare, până când le-a venit rândul să fie… binecuvântați de înalții și inutilii lor… oaspeți! Reacțiile celor aflați în „curtea” (inexistentă!) de la „Școala cu Ceas” sunt atât de evidente, acoperind aproape eforturile reprezentantei inspectoratului școlar județean Vâlcea de a da glas Mesajului inspectorului școlar general!

Turul de forță al lui Mircia GUTĂU a cuprins astăzi următoarele unități școlare: Școala Gimnazială „Anton Pann” și Școala Gimnazială nr. 10 (ambele din cartierul Ostroveni, fieful electoral al primarelui vâlcean), Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab” (situat în nordul orașului), Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” și Şcoala Gimnazială „Take Ionescu” din zona centrală.

Școala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea, cartierul Ostroveni

Acolo unde, așa cum se poate ușor observa, au cuvântat vreo 3 (trei!) reprezentanți ai inspectoratului școlar! Dintre care… doar unul cu treabă!

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 6 persoane, oameni în picioare, costum şi în aer liberȘcoala Gimnazială nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, cartierul Ostroveni

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 3 persoaneC. N. I. „Matei Basarab”, Râmnicu Vâlcea

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, stând jos, copac, masă şi în aer liber

Sursa Foto

Uitați-vă la această imagine, de la festivitatea de la C. N. „Mircea cel Bătrân”, ca să realizați cam ce gânduri îi încearcă în fapt pe copiii din prim plan, tocmai când marele primar se adresa mulțimii! Și ce „fapte” le-a marcat prima zi de școală: jocuri pe asfalt și schimb de impresii de vacanță! Cam asta-i atmosfera de la asemenea sindrofii, mai ales când copiii trebuie să aștepte ore în șir sosirea marelui alb! Se poate observa că Gutău este total depășit și… frustrat, pentru că pe țânci nu-i poate admonesta – în văzul lumii – așa cum face cu consilierii / politicienii din opoziție! De, coane, astea-s riscurile meseriei de cerșetor de voturi ale aparținătorilor copiilor.

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 3 persoane, oameni în picioare şi costumȘcoala Gimnazială „Anton Pann”, Râmnicu Vâlcea

Un alt exemplu de ins cărat să-l vadă lumea la treabă, este Constantin-Bogdan Matei, Ministru al Tineretului și Sportului. Cum se vede în una din imaginile de mai sus, acesta s-a simțit obligat să și cuvânte, nu doar să-și expună fizicul pe scenă. N-ar fi nimic, deși cred că pentru ziua de astăzi, (9 septembrie 2019), încasează salariul tot pentru activitatea sa… ministerială, dacă nu și-ar fi cărat și copilul după el! Pe scenă / podium, să-l vadă lumea pe micuț că nu-i singur pe lume! Ceea ce nu se prea întâmplă prin lumea aia… liberă! În loc să-l lase cu cei care-i sunt colegi – bănuiesc că în vreuna din școlile pe unde l-a purtat Gutău și interesul său de partid – Matei a ales varianta să-l „expună” public, în văzul lumii…

Școala Gimnazială „Take Ionescu”

Apropo! O fi observat Gutău că școala asta nu are… curte, pentru cei peste o mie de elevi pe care-i are!? Că prea s-au înghesuit – la propriu – toți cei prezenți (elevi și aparținători) pe terenul de sport!? Dar maurul a făcut un nou bulevard, iar nu o curte pentru școală…

Pe viceprimărița Carmen Preda, Gutău a cărat-o după el, afișând-o – ca pe sfintele moaște… nevorbitoare – la ceremoniile de deschidere care au avut loc la Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”, la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” şi la Şcoala Gimnazială „Take Ionescu”. Să vadă lumea o… ecologistă sadea, îmbrăcată în… roșu! Cine știe, după atâtea și atâtea succesuri, poate că se apropie ceasul dezvăluirii adevărului său crez politic!

Prefectul Marin Florian a bănănăit și el prin oraș, spre exemplu, făcându-și numărul la Colegiul Energetic și la noul sediu al Liceului de Arte „V. Giuleanu”. Facem pariu că nu le-a spus celor prezenți că guvernul pe care-l reprezintă în teritoriu nu a alocat mai mult de… 3% din PIB pentru educație!?

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 4 persoane, oameni în picioare şi în aer liberAlți mahări politico-educaționali au desantat în zona de sud a județului, participând la asemenea festivități din municipiul Drăgășani. Se pare că aici s-a revărsat… carul cu popi, adevărate soboruri fiind invitate să participe la aceste sărbători ale oamenilor școlii. Ce ne facem dacă bieții copii își imaginează că este suficient să te rogi – precum îndrăgitul „model” reprezentat de Gh. Becali (!) – ca să rezolvi toate problemele existențiale, inclusiv pe cele ale promovării școlare la „sperietorile” reprezentate de inevitabilele examene!? Nu știu dacă n-au adus și vreun cârd de… enoriașe, care invocă și obțin (!?) ajutorul divin târându-se pe coate și-n genunchi! Celor care reprezintă STATUL la asemenea festivități ar trebui să le reamintească cineva faptul că – în conformitate cu prevederile legale – în ROMÂNIA ÎNVĂȚĂMÂNTUL ESTE… LAIC!

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 3 persoane, inclusiv Andra Bica, persoane zâmbind, oameni în picioare şi în aer liberĂsta DA… Sobor de preoți! Exemplar pentru a modela adecvat mentalitatea copiilor care mai frecventează școala. Care este normal să se întrebe ce rost are să mai și învețe dacă… dânșii au leac pentru a-i ajuta să surmonteze toate neajunsurile vieții de tânăr!? La concurență cu nepoatele mamei Omida(cu certificate ADN de autenticitate!), sau ale altor… paranghelese, care le bântuie existența lor de zi cu zi! Bineînțeles că biserica a găsit „argumente” pentru a-și justifica prezența la aceste festivități, trăgând din greu jar pe turta ei! Că de-a noastră, ne doare-n făcăleț!

Despre prezența preoților la aceste festivități și-a dat cu părerea și Valer-Daniel Breaz, Ministrul interimar al Educației. Acesta a afirmat că slujbele religioase oficiate la ceremoniile de începere a noului an școlar nu sunt obligatorii, rămânând la latitudinea unităților de învățământ dacă invită sau nu un preot pentru acest lucru.

Societatea civilă încearcă să se poziționeze în această dispută, în special prin glasul cunoscut al lui Emil Moise. Într-o recentă postare pe Facebook, acesta a scris: „Slujbele şi serviciile religioase sunt interzise în şcolile publice prin prevederile Legii libertăţii religioase, ale Legii educaţiei şi ale Regulamentului de organizare a unităţilor de învăţământ şi sancţionate ca infracţiune în Codul penal.”

În fotografia de mai jos este de dorit să-l recunoașteți și pe noul „copil” minune, transferat de la Camera Deputaților – ulița PSD, la Grădiniță – structură a Școlii Gimnaziale din Popești.

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 11 persoane, persoane zâmbind, oameni stând jos şi interiorZâmbetul… strâmb care-i marchează chipul d-lui deputat Eugen Neață, se poate datora miasmelor care îi adie pe la năsuc, provenind de la… WC-ul în aer liber, care se vede în fundal (dreapta sus)!

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 9 persoane, persoane zâmbind, în aer liberLa ce poți să te aștepți, cât timp există asemenea înainte mergători, precum cei din fotografiile de mai jos!?

Este posibil ca imaginea să conÅ£ină: 5 persoane, oameni stând jos, masă şi interiorVeorica Vasilica Dăncilă s-a dus astăzi la grădiniță…!

Klaus Iohannis scoala inquam ganea 4Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială „Ferdinand I” din București.

Concluzia este una singură și se impune de la sine: scoateți politica și politicienii din școli! Lăsați oamenii școlii să-și facă datoria! Nu vă mai amestecați în numirea / alegerea managerilor care conduc unitățile școlare, deoarece numirea unor incompetenți – care beneficiază de susținere politică – în condițiile concurenței între școli, este drumul cel mai sigur spre dispariția nemeritată a unora dintre ele.

Cât timp alocația bugetară anuală pentru educație nu reprezintă decât cel mult 3-4% din „minimum 6% din PIB”, garantați prin Legea educației naționale nr. 1/2011, nu putem să vorbim de un învățământ modern. Oricât spirit de sacrificiu ar mai dovedi unii „rătăciți” prin sistem, în condițiile în care lipsesc condițiile elementare pentru a o face! 

De aceea, trebuie să înțelegem că prezența fizică a politicienilor în școli este una strict electorală. Că faptele lor bune, atunci și acolo unde există, sunt suficiente pentru a-i face pe electori să înțeleagă că merită să-i reconfirme prin vot în funcție.

Că nu de cuvinte de încurajare sau de… duh au nevoie slujitorii școlii la fiecare început de drum! Fiindcă știu că începând de mâine, rămân tot pe… pilot automat!

Cât timp nu tindem spre înțelegerea faptului că generațiile care sunt acum pe băncile școlii sunt poporul român de mâine, câtă vreme nu realizăm că actul educațional poate să devină performant doar dacă este susținut logistic și financiar, câtă vreme nu admitem că poți să-i pretinzi să facă mai mult și mai bine doar celui pe care îl plătești proporțional cu aceste pretenții sporite, nu se întrevede luminița care să ne călăuzească spre ieșirea din tunelul în care ne aflăm.

 Problema de fond este alta! Ce caută politicienii în școli, indiferent de momentul ales pentru a o face!? Deoarece legea interzice să faci politică în școală! Ori, prezența politicienilor în unitățile școlare, deghizați în făcători de bine, asta înseamnă! Binele trebuie să-l facă pentru că așa dispune norma, nu pentru a pretinde recunoștință… electorală din partea aparținătorilor copiilor!

Mai ales acum, când ne aflăm în precampanie electorală!
Este un loc comun faptul că administrația publică locală are obligația de a face, atribuție care este stabilită prin lege organică.
Dacă primarul MIRCIA GUTĂU – sau altul ca el – ar aduce bani de acasă (din banii lui, nu din cei publici), am mai zice… Oricum, nu ar avea ce să caute în pelerinaj prin școli, tocmai în ziua festivă a începutului cursurilor școlare! Când este normală și suficientă prezența dascălilor, elevilor și părinților acestora! În derularea acestor vizite, doar aparent… caritabile, un rol nefast au și inspectoratele școlare, acestea fiind împănate cu politicieni de carieră!

Dar despre toate acestea, cât de curând!


Marfar – Las-o bă că merge așa!

7 gânduri despre “GUTĂU și începerea cursurilor școlare! Avantaj el și ai lui, nu și educația!

    1. Greu de crezut că problema alegerii șefului statului se poate rezolva într-un singur tur de scrutin. Desigur că prezența la urne o să aibă un rol important, dar nu cred că o să depășească recordul înregistrat la recentele alegeri pentru Parlamentul European.
      În ce privește problema de fond, cred că soluția pentru a stopa această maree a politicienilor dincolo de pragul școlilor, o reprezintă depolitizarea învățământului. Un mai vechi deziderat al școlii românești, însă atât de greu de realizat. Indiferent de culoarea politică a celor care s-au situat în prim plan, nu a existat nici cea mai mică încercare de a o face! Dimpotirvă! De la dreapta la stânga spectrului politic național, absolut toți, fără nicio excepție, au „călărit” sistemul educațional. Realizând care și cât de mari sunt avantajele pe care le obțin, dacă o fac. iar rezultatele se văd / simt și de către… nevăzători!
      Cât timp învățământul nu o să fie dat pe mâna specialiștilor din sistem, iar politrucii de orice culoare nu vor fi defenestrați (la propriu!), șansele ca să se mai întâmple ceva bun sunt ca și inexistente!
      De către politic poate să fie numit doar ministrul, în rest… să fie aleși doar oameni competenți – cu vechime la catedră – până la ultima verigă funcțională!
      Și încă un lucru: este obligatorie regândirea rolului inspectoratelor școlare! Acestea ar trebui să devină instituția care să asigure „implementarea” oricărei reforme, prevalând rolul lor de îndrumare. Însă fără niciun fel de ingerință a politicului în numirea / „alegerea” celor care ocupă respectivele funcții!

      Apreciază

      1. Sunt de acord cu dvs. La prezența de la europarlamentare se realizează un singur tur. Când un analfabet (Pop) ajunge ministru al învățământului, e greu de presupus că nu se va înconjura de lepre asemeni lui. Aceștia la rândul lor …
        Problema nu e numai a învățământului. Poliția, MI, administrația locală, sănătatea, justiția, … Totul este infestat de politruci, pile, mafie.
        Pentru a putea schimba pe baze valorice ierarhiile societății românești ar fi nevoie de ceva zeci de ani și de o voință constantă în acest sens. Nu cred posibil, nu e realist.

        Apreciat de 1 persoană

    1. Corect spus! Doar că trebuie să-i „suportăm” în continuare, chiar dacă prezența lor în școală nu reprezintă altceva decât un factor… perturbator! Iar influența lor este una malefică, atâta vreme cât își manifestă controlul asupra unităților școlare din fief, inclusiv prin susținerea numirii în funcțiile de conducere a unor oameni de casă! Prin intermediul cărora nu urmăresc altceva decât să-și consolideze propria lor poziție!
      Soluția o reprezintă depolitizarea învățământului! De sus până jos! Numai că niciun partid – din cele care au fost la putere – nu o susține decât… declarativ! În rest, profită fiecare cât poate! Iar timpul „fuge” iremediabil… Și consecințele se văd!

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.