De unde atâta… „grabă” pentru înstrăinarea imobilului Liceului „OLTCHIM”

Am descălecat din… șea / Și reiau povestea mea!

Motto: „Scriind de vitejie, istoricii, dibaci,
N-au glas despre pământul răpit de la săraci”.
Tudor Arghezi

Povestea vorbei (de astăzi): Din iunie 2017 Mircia Gutău, primarul din Râmnicu Vâlcea se tot strofoacă să obțină cele două imobile (teren și construcții, foste sedii a două unități militare), însumând vreo 26 de hectare de pământ. Taman bun de pus de-o manoperă… edilitară! Într-un oraș a cărui populație a scăzut alarmant, cu peste 25.000 de locuitori în ultimii 30 de ani. Mai rămânând vreo… 90.000 de oameni! Dar ce mai contează dacă-i ies… miei! Pentru a obține acest teren, a fost în stare să cadă la pace cu niște venetici – ca și el – care i-au pretins „la schimb” (!) – imobilul în care își desfășura activitatea liceul Oltchim! Pe care – cu concursul unor trepăduși interesați, simpli pioni din politichia locală – l-a și desființat! Și de atunci se toot zbenguie pe lângă fustele Abramburicăi ca să-și dea avizul conform pentru efectuarea acestui… schimb! De unde „graba” edilului de a-l vedea perfectat cât mai repede!? De teama, accentuată după eșecul său de la recentele alegeri din 26 mai a. c.; atunci când – la nivelul municipiului (cu toată susținerea sa declarată pentru candidații… PSD!), a câștigat… Alianța 2020 USR-PLUS! Fapt interpretat ca fiind un semn electoral de rău augur pentru haita PSD-isto – PER-isto – ALDE-istă, care hărtănește orașul și județul de la alegerile din 2016 încoace. Și marele „edil” se gândește cu groază că… i-au intrat zilele-n sac! Ale lui, nu ale noastre! Asta însemnând că există riscul, dacă nu se grăbesc toți pentru a-i împlini pohta, ca beneficiarii măreței sale manopere funciare să fie cu totul și cu totul… alții! Care fie că s-au jucat de-a leapșa pe ouate în cazul desființării liceului (PNL-ul local/ județean/ național, zic!), fie că au stat ca mortu-n păpușoi (USR-ul local/ județean)! Și cum ar fi ca marele premar să rămână fără posibilitatea de a-și spori agoniseala, ca urmare a pierderii acestui… coledzi!?

Pentru că timp nu mai este / intrăm direct în poveste!

Reiau firul povestirii desființării Liceului Tehnologic OLTCHIM din municipiul Râmnicu Vâlcea, manoperă gutăiană demarată în vara anului 2017, despre care am relatat la timp, in extenso. Act care reprezintă „vârful” vizibil, încununarea carierei administrative a unui mare șnapan, primarul Mircia Gutău, moldovean, spârcâit prin căsătorie în oraș. Cel care, după două îndelungate reprize de recluziune la ocnă – pentru fapte incriminate de codul penal, datorate comiterii unor infracțiuni în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de primar – și-a reluat șirul potlogăriilor (anticetățenești) după realegerea sa de către un mănunchi de poporani rătăciți. Și, în lipsa unei oferte electorale eligibile – în condițiile în care principalele partide (PSD și PNL) au scos din gioben doar mazete/ candidați de operetă – la alegerile locale din vara anului 2016, cu doar vreo 17% din voturile vâlcenilor cu drept de vot, moldo-vâlceanul” Gutău s-a trezit din nou… primar! Revenind cu mari „planuri edilitare” în fruntea bucatelor obștești. Unele din ele trâmbițate în pseudo programul electoral al partidului de mucava care – în lipsă de altceva mai bun – l-a luat în brațe drept catindatul ecologist… ideal. Altele, coapte probabil în noaptea propriei sale minți, în perioadele de adâncă introspecție și meditație solitară, scoase doar pe taraba ofertei sale postelectorale. Expuse în fața unei populații resemnate, fără un spirit și o conștiință civică, date de apartenența de minimum două-trei generații la o populație urbană cu tradiții democratice. Promisiuni plimbate prin fața ochilor nesătui ai acestui… mare urecheat, precum morcovul îmbietor!

GUTĂU - 15.01.2019Mircia Gutău – încrâncenare, demnă de cauze mai bune

Acompaniat de corul unor pseudo consilieri, fără nicio opinie și/ sau idee administrativă – condiții sine qua non pentru a juca titular în echipa de „muți umpluți” a lui Gutău – primarele nostru s-a apucat temeinic de făcut treaba pentru care s-a reițit în fruntea comunității vâlcene. Caricaturi de consilieri, aleși la grămadă pe listele PSD (8 bucăți) și PER (alte… 8 bucăți). Alături de care s-au aflat, cu momente de false „supărări”, cu scâncete și ambâțuri copilărești, alternânde cu devoțiunea pupării mâinii care îi hrănește, alți 3 (trei), provenind din partea ALDE (filiala de operetă a politichiei de șantan pseudo liberal dâmbovițean)! Majoritate – repet, MUTĂ (!) – care i-a permis lui Gutău – sub sancțiunea excomunicării de la sinecuri, dacă mișcă vreunul în frontul luptei pentru… binele lor comun – să-și facă toate mendrele și să-și satisfacă toate pohtele! După cum a vrut mintea și gura lui spurcată de veșnic… nesătul! „Majoritate” care a asistat pasivă la emiterea de către el a multora și de nesuportat injurii/ jigniri! Pe care – de pe scaunul șefului executivului, participant la ședințele „parlamentului” local (că asta reprezintă fiecare dintre părți, în încercarea eșuată la Vâlcea de separare a acestor… „puteri”!) – din prea plinul vorbelor sale de duh, (ca o dovadă de  creștere aleasă și de înțelepciune de sorginte moldovenească), le împrăștie Gutău asupra tuturor! Trecuți, prezenți și… viitori! Care trebuie să-i suporte resemnați toate toanele, toate ieșirile țopârlănești. Și toate astea pentru că doar atât a înțeles el că trebuie să facă, asta trebuie să fie reacția lui de golan nestăpânit în relația cu aceia care sunt tot reprezentanți/ aleși ai vâlcenilor, sau invitați/ participanți care au opinii diferite de ale sale, și asistă la pseudo ședințele consiliului local! Se comportă ca și cum toți CEILALȚI ar fi mârțoagele lui de bătaie, pe care trebuie să le împroaște cu toate zoaiele verbale scornite de o minte încețoșată, prăvălite abrupt prin gura slobodă a unui necioplit; iar nu o firavă și normală opoziție, aflată în exercitarea drepturilor și misiei sale constituționale.

Pentru toate situațiile în care – fără discernământ, doar pentru a satisface pohtele/ interesele private ale unor clanuri de hrăpăreți locali sau de aiurea, pentru situațiile în care și-au exercitat dreptul de vot, deși se aflau într-o crasă stare de… incompatibilitate, unii dintre consilierii locali din caruselul puterii… TREBUIE SĂ PLĂTEASCĂ! Și vor răspunde în fața legii pentru voturile lor… interesate! Și vor plăti cu vârf și îndesat! Aviz amatorilor de senzații tari, aflați în mod repetat de partea greșită în problema desființării/ schimbării destinației imobilului (teren și construcții) liceului OLTCHIM! Pentru că, fără votul acestorincompatibili provenind din sistemul de învățământ, Gutău nu și-ar fi putut trece aceste numeroase hotărâri de consiliu local! Dar nici unul dintre ei – nici EL și nici… EA – nu a ales varianta de bun simț de a… demisiona din consiliu, din partid, din gașcă…! Să se fi întors la meseria lui/ lor de dascăl, dacă a/ au avut vreodată har și chemare pentru asta. Dar nu au putut să o facă, deoarece sunt îndatorați până peste cap politicului, pentru funcțiile pe care le dețin vremelnic și pentru plimbările „fără număr” pe care le-au făcut prin școlile vâlcene, până și-au găsit limanul. EL ca profesor/ director la C. N. „Mircea cel Bătrân”, iar EA la C. N. de Informatică „Matei Basarab” și inspector… fruntaș în I. Ș. J. Vâlcea! Na, c-am zis-o și p-asta!

Iar acum stau toți cu morcovii… la vedere, așteptând să afle (cu un ceas mai devreme) dacă o să sesizeze cineva instituția abilitată – ANI – referitor la starea de incompatibilitate în care se aflau atunci când au comis-o! Să stea liniștiți, pentru că, în mod sigur, de ce le este frică… o să (li) se-ntâmple! Că nu pentru asta i-au „ales” vâlcenii! Să pună pe butuci două licee viabile, resuscitând astfel vremelnic alte 3-4 licee tehnologice, care trăgeau cam de multișor să moară! Procedând astfel doar pentru că așa a vrut vremelnicul lor stăpân lumesc!

O privire în trecut / Să-l devoalăm pe… mut!

Povestea romanțată a desființării liceului OLTCHIM a fost relatată punctual, în articole publicate pe blogul meu. Asezonate cu toate cele necesare: documente, fotografii, filmări etc. Și, cât de curând, toate acestea urmează să facă obiectul unei cărți.

Trebuie precizat că dl primar Gutău nu ar fi putut mișca nimic în sensul realizării diabolicelor sale planuri de… dezvoltator imobiliar deghizat în edil (sau… invers!), dacă nu ar fi avut susținerea neprecupețită a I.Ș.J/ C.A. Vâlcea, a ultimei conduceri a L. T. Oltchim (direcțiunea și majoritatea absolută a C.A.-ului liceului!)! Precum și contribuția interesată a organismelor de conducere ale Universității din Pitești (rector, C.A., Senat – președinte etc.)! Ultimii fiind doar niște fomiști, preocupați de cum ar fi putut să scape cu profit de piatra de moară, reprezentată de imobilele (teren și construcții), dobândite prin hotărâre de guvern în 2008, în spațiul a două foste unități militare din oraș! Pentru că altfel, în acută pierdere de viteză… universitară, nu s-au dovedit a fi decât tot niște împărțitori de diplome „universitare”, fără acoperire în prea multe cunoștințe! Recrutându-și clientela din rândul unei mase de absolvenți de liceu din ce în ce mai redusă (după introducerea camerelor de filmat în sălile în care se susțin probele scrise la examenul de bacalaureat). Și din rândul celor care – funcționând deja pe posturi didactice în învățământ – pentru creșterea veniturilor lor salariale, simțeau nevoia să se scalde cu folos și în troaca universitară. Oricum, din ce în ce mai puțini și unii și alții… Dovadă fiind și faptul că pentru a nu rămâne fără obiectul muncii, în anul 2014 coaliția USL le-a permis  – prin modificarea legii educației naționale – să organizeze așa-numitul… învățământ terțiar nonuniversitar! Datorită lipsei de reacție a celor două federații sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, acești pafariști au preluat cu anasâna și învățământul postliceal și de maiștri (organizate până acum doar în cadrul învățământului preuniversitar!), deși nu aveau și nu au nici bază materială și nici expertiză în nici unul din aceste domenii! Ca să nu rămână pitpalacii fără norme didactice! Și să fie nevoiți să meargă la… muncă!

Despre evoluția situației în această problemă – folosind datele publice existente până la sfârșitul anului 2018 – am scris pe larg în acest articol.

Pornind de la Hotărârea Consiliului local nr. 232 din 16 iunie 2017 și toate cele care i-au urmat în acel an, precum și demersurile realizate în anul 2018 de către toți cei coalizați pentru destructurarea liceului. Evidențiind – pe măsura nimicniciei sale – rolul activ al Universității din Piteşti, cea care, prin adresa nr. 7.638/18.06.2018a solicitat Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea să iniţieze procedurile subsecvente emiterii unei Hotărâri de Guvern comune, care să consfinţească schimbul de locaţii Vlădeşti – Liceul Oltchim! Demersuri care – cu toată susținerea logistică a ministerului/ ministrului educației – s-au dovedit până acum a fi… zadarnice!

De-arunc ochii peste umăr / Văd hotărâri fără… număr!

În şedinţa ordinară din data de 28 martie 2019, la care au participat 21 de consilieri din cei 23 în funcție, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a adoptat  HOTĂRÂREA nr. 92/28 martie 2019 privind schimbarea destinației imobilului- construcții în suprafață de 6.119 mp și teren aferent în suprafață de 19.574 mp- situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim”.

Hai să-i căutăm puțin la „argumentele” pe care le-au invocat pentru a-și justifica această hotărâre: „Având în vedere Raportul nr. 11.895 din 22.03.2019, întocmit de Direcția Dezvoltare Locală prin care s-a propus spre aprobare schimbarea destinației acelui imobil (teren în suprafață de 19.574 mp și construcții în suprafață de 6.119 mp, situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim”, înscris în CF nr. 39338, din spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești), conform Avizului favorabil nr. 39.345/ 14.03.2019 al Ministrului Educației Naționale;
Ținând seama de faptul că prin hotărârea nr. 286 din 11 septembrie 2018, așa cum a fost modificată prin hotărârea 358 din 30 octombrie 2018, Consiliul Local a aprobat propunerea de schimbare a destinației imobilului… din spațiu de învățământ preuniversitar de stat în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești, iar în aplicarea acestor hotărâri a fost transmisă Ministerului Educației Naționale, documentația prevăzută de Ordinul nr. 5.819/2016 privind aprobarea procedurii de elaborare a avizului conform pentru schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat, precum și condițiile necesare acordării acestuia, în vederea obținerii avizului conform;
Luând în considerare avizul favorabil al Ministrului Educației Naționale nr. 39.345/ 14.03.2019, înregistrat la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea sub nr. 11.541 din 20.03.2019”, întrunind 17 voturi „pentru”, 0 voturi „împotrivă” și 4 abţineri, Consiliul local a hotărât:
Art. 1. Se aprobă schimbarea destinației imobilului teren în suprafață de 19.574 mp și construcții în suprafață de 6.119 mp, situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim” – identificat în planul de amplasament și delimitare – anexa nr. 1 la prezenta hotărâre, înscris în CF nr.39338, din spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești, conform Avizului favorabil nr. 39.345/ 14.03.2019 al Ministrului Educației Naționale, prezentat în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre…”

Ecaterina Andronescu – autoarea avizului conform nr. 39.345/ 14.03.2019

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe această hotărâre, că s-a și pus de adoptarea alteia! Care, în principiu, pentru un ochi mai puțin familiarizat, părea să repete întru totul HCL nr. 92 din 28 martie 2019! Astfel încât, la doar câteva zile de la adoptarea acesteia, în următoarea ședință de consiliu local, s-a adoptat… o alta! Și anume HOTĂRÂREA NR. 103/ 11.04.2019 privind exprimarea acordului de principiu pentru trecerea unui imobil construcții și teren aferent situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești.

În şedinţa extraordinară din data de 11 aprilie 2019, la care au participat 19 consilieri din cei 23 în funcție, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea, a luat în discuţie Raportul nr. 14.256 din data de 5.04.2019, întocmit de Direcţia Dezvoltare Locală, prin care s-au propus spre aprobare următoarele:
exprimarea acordului de principiu privind trecerea imobilului… din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public a statului și în administrarea Ministerului Educației NaționaleUniversitatea din Pitești;
– trecerea imobilului mai sus menționat urmând să se efectueze „după primirea solicitării Guvernului României, conform prevederilor art.9 alin.(2) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică”;

Având în vedere că prin Hotărârea nr. 232 din 16 iunie 2017, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a aprobat, în baza prevederilor art. 9 alin. (1) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările și completările ulterioare, solicitarea de trecere din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești în domeniul public al municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local al municipiului Râmnicu Vâlcea a imobilului teren în suprafață de 117.525 mp și construcțiile situate pe acesta în suprafață de 12.127 mp, imobil situat în strada Știrbei Vodă nr. 149, precum și a imobilului – teren în suprafață de 120.538 mp și construcțiile situate pe acesta în suprafață de 991 mp, imobil situat la aceeași adresă și ținând seama de Hotărârea Consiliului Local nr. 92/ 28.03.2019, prin care s-a aprobat schimbarea destinației imobilului teren în suprafață de 19574 mp și construcții în suprafață de 6119 mp, situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim”, înscris în CF nr. 39338, din spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești, în baza avizului Ministrului Educației Naționale nr. 39.345/14.03.2019;
Luând în considerare prevederile Hotărârii Senatului Universității din Pitești nr. 46/ 25.03.2018 (datarea este GREȘITĂ, fiind vorba de Hotărârea Senatului UPIT nr. 46 din 25 martie 2019, n. n.) și ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 561/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de documente de politici publice, a proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/ aprobării;…”, întrunind 17 voturi „pentru”, 0 voturi „împotrivă” și 2 abţineri, Consiliul local a hotărât:

Art. 1. Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea își exprimă acordul de principiu pentru trecerea imobilului… pentru care s-a aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 92/28.03.2019 schimbarea destinației din spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești, conform Avizului favorabil nr. 39.345/ 14.03.2019 al Ministrului Educației Naționale, din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public a statului și în administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești.
Art.2. Trecerea imobilului descris la art. 1 se va efectua după primirea solicitării Guvernului României, conform prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică…”

Ca să nu fie iar… blat, Ai noștri cum au votat!?

Procesul-verbal de ședință din 28 martie 2019 ne confirmă faptul că la acea ședință au participat „22 de consilieri locali din totalul de 23 de consilieri locali în funcţie. A lipsit domnul consilier Nuică Ionuț Eduard. (așa cum a anunțat d-na Ciontea Mihaela Teodora, care a îndeplinit atribuțiile secretarului municipiului, n. n.). Raportul și proiectul de hotărâre privind schimbarea destinației imobilului construcții în suprafață de 6.119 m.p. și teren aferent în suprafață de 19574 m.p., situat în b-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim”…, s-au aflat la punctul 19 al ordinii de zi. Ajungând la acest punct, dl consilier Lețu Fănel, președintele de ședință, a anunțat că „numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii este de 16 voturi”. „Nefiind discuții se supune aprobării proiectul de hotărâre privind schimbarea destinației imobilului- construcții în suprafață de 6119 m.p. și teren aferent în suprafață de 19574 m.p., situat în bv. Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic ”Oltchim…”.

Întrunind 17 voturipentru” și 4 abțineri” (Crăciunescu Grigore, Poenaru Constantin Mircea, Băzăvan Constantin și Vîlcu Dumitru) se aprobă schimbarea destinației imobilului… Însumând, rezultă un număr de doar… 21 de consilieri votanți, din cei 22 prezenți! De unde deducem că, între timp, a dispărut un consilier / vot! Am luat-o pe urmele consemnărilor din procesul-verbal al ședinței, și – până la urmă – l-am descoperit pe cel absent. Înainte de supunerea la vot a punctului 18, „Domnul Grigorescu Remus a plecat din sala de ședințe și în aceste condiții sunt prezenți la ședință 21 de consilieri locali din totalul de 23 în funcție.” Asta era, Remus Grigorescu a ieșit la aer, probabil pentru a nu gira cu votul său (obligat să o facă, în conformitate cu obligațiile asumate prin alianța PSD-ALDE!), proiectul de hotărâre de la… punctul următor! Care-i aducea o concurență… „universitară” ucigătoare, aflată exact peste trecerea de pietoni de pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Rm. Vâlcea! Urmând ca două filiale ale unor universități piteștene să se afle de o parte și de alta a aceluiași… bulevard! Oștile aflându-se astfel față în față, într-o acerbă concurență pentru mai… NIMIC!

De ce atâta daraveli pentru o chestie care părea oricum tranșată ireversibil!? Uite… d-aia! Ca să vedem DACĂ – și mai ales CUMau VOTAT în chestiune AMICII NOȘTRI DIN ÎNVĂȚĂMÂNTȘI CARE, în opinia noastră, DACĂ AU FĂCUT-O – votând „pentru” – SE AFLAU ÎNTR-O STARE DE CRASĂ INCOMPATIBILITATE!

DIN TOATE CELE PRECEDENTE REZULTĂ CĂ… AU FĂCUT-O AMÂNDOI! FIINDCĂ NUMELE LOR NU APARE NICI LA ABSENȚI, NICI LA PLECAȚI ÎN TIMPUL ȘEDINȚEI ȘI NICI LAABȚINERI! Pentru că – și la această ședință –  cel puțin votul  unuia din cei doi era absolut indispensabil. Pentru a se întruni minimum de voturi, (16 voturi), necesar pentru adoptare! Numai că fiecare din cei doi s-a simțit obligat să… voteze, fără să existe posibilitatea ca să se poată înțelege a priori între ei… care să n-o facă! Și astfel au făcut-o amândoi! Așa încât, degeaba a lipsit d-na Dobrete Adina Florentina, (consilier local PSD) de la ședința din 11 aprilie 2019, dacă anterior – și nu o dată – s-a tot jucat de-a votatul tuturor acestor hotărâri, adoptate în cascadă! Făcând-o într-o triplă calitate: în 2017 – ca membru al C.A.-ului Liceului Oltchim (din partea consiliului local!), în Consiliul local – în mai multe rânduri, în intervalul 2017-2019 – în contul celor… 16 (șesesprezece) voturi absolut necesare pentru adoptarea fiecărei hotărâri, precum și în C.A-ul inspectoratului școlar Vâlcea, în calitate de inspector școlar, membru al acestei instanțe de conducere (care adoptă în unanimitate toate hotărârile sale)!

07.06.2019 DOBRETE A.Dobrete Adina Florentina – bucuroasă nevoie mare că s-a împlinit pohta jupânului!

Conform procesului-verbal de ședință, la noul conclav din 11 aprilie a. c. au participat „19 consilieri locali din cei 23 de consilieri locali în funcţie. Au lipsit următorii consilieri locali: Crăciunescu Grigore, Dobrete Adina Florentina, Grigorescu Remus și Vîlcu Dumitru”.

Cităm în continuare din procesul-verbal al acestei ședințe: „Domnul președinte de ședință anunță numărul necesar de voturi pentru adoptarea hotărârii: 16 voturi.
Nefiind discuții pe marginea celor prezentate, se supune aprobării proiectul de hotărâre privind exprimarea acordului de principiu pentru trecerea unui imobil construcții și teren aferent situat în b-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public al statului și administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești.
Întrunind 17 voturi „pentru” și 2 „abțineri” (Poenaru Constantin Mircea și Băzăvan Constantin), Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea își exprimă acordul de principiu pentru trecerea imobilului teren în suprafață de 19574 mp și construcții în suprafață de 6119 mp, situat în B-dul Nicolae Bălcescu nr. 26, care a constituit baza materială a Liceului Tehnologic „Oltchim”, înscris în CF nr. 39338, pentru care s-a aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 92/28.03.2019 schimbarea destinației din spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat-Universitatea din Pitești, conform Avizului favorabil nr. 39345/14.03.2019 al Ministrului Educației Naționale, din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public a statului și în administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești.
Trecerea imobilului descris mai sus se va efectua după primirea solicitării Guvernului României, conform prevederilor art. 9 alin. (2) din Legea nr. 213/1998 privind bunurile proprietate publică”.

Imagini pentru catalin pana consilier local ramnicu valceaSursa foto.       Fruntași ai PER Vâlcea (Cătălin Pană – primul din dreapta)

Întrebarea este: DACĂ NU ERA ABSENT ȘI NICI NU S-A ABȚINUT, așa cum rezultă cu prisosință din procesul-verbal de ședință, CUM A VOTAT dl prof. dr. PANĂ CĂTĂLIN, CONSILIER LOCAL din partea PER (pentru necunoscători, Partidul Ecologist Român) și director de liceu!? AȘA ESTE CĂ A VOTAT… PENTRU!? Nimic altceva decât o reușită acțiune de… ecologizare a învățământului preuniversitar vâlcean! Doar pentru că așa a vrut mușchiul (ne)fezandat (încă!) al mai marelui său lumesc! VOT pentru care merită toate…, precum și întreaga noastră… etc. etc. Chiar cu vârf și îndesat! Cu moț, ca să fim și mai exacți!

O privire-n viitor / Să-l bunghim pe… profitor!

Ca să ne dăm seama cu cine avem de-a face, este normal să ne întrebăm de ce a fost nevoie să se adopte / să se repete o hotărâre de consiliu local (HCL nr. 92/ 28 martie 2019 și HCL nr. 103/ 11 aprilie 2019)!? Fără nicio explicație care să justifice această succesiune de hotărâri! Iar răspunsul, pentru cineva care – printre altele – se ocupă și cu.., critica documentului, este unul relativ ușor de dat. Iată-l AICI, în toată splendoarea găunoșeniei lui, spre rușinea / jena unei administrații locale, care și-a imaginat că poate să facă ce vrea ea mușchii minții ei, plecate cu sorcova! Mizând pe faptul că nu s-o prinde nimeni! Că dacă Ambamburica este (a)plecată – ca de obicei – spre altele, nu o să se sesizeze nimeni de „greșeală”! Dar se pare că asta s-a și întâmplat! Fără să știm (deocamdată!) și care dintre… destinatarii cunoscuți, cineva i-a returnat HCL nr. 92/2019 cu… recomandări! Să fie Instituția Prefectului – Județul Vâlcea!? M-aș mira, actualul prefect nu pare suficient de bine… irigat pentru a o face! Să fie Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea!? Nici măcar atât! Primarul și cele două direcții din primărie, nici atât! Cum cred că nici Universitatea din Pitești nu s-a grăbit s-o facă! Iar ministerul educației, căruia nu urma să-i fie comunicată în copie (vezi art. 3 al hotărârii), nu avea cum să o facă! Așa că, până una alta… mister total!

Adoptarea în cascadă a celor două hotărâri de consiliu local s-a datorat unui fapt banal, credem noi! În prima dintre ele – HCL nr. 92/2019, consiliul local își exprima acordul pentru „schimbarea destinației imobiluluidin spațiu de învățământ preuniversitar de stat, în spațiu de învățământ universitar de stat – Universitatea din Pitești”!

Sărind peste MEN, în calitate de potențial deținător al unor bunuri din domeniul public al… statului! Prin intermediul căruia să fie date ulterior în administrare delegată! Prin hotărâre încredințându-se imobilul în discuție (teren și construcții)… direct Universității din Pitești!

A doua hotărâre a consiliului local al municipiului Râmnicu Vâlcea – HCL nr. 103/2019 – nu face altceva decât să îndrepte această… scăpare!

Consiliul local exprimându-și acordul pentru trecerea fostului imobil al L. T. Oltchim din domeniul public al Municipiului Râmnicu Vâlcea și administrarea Consiliului Local, în domeniul public a statului și în administrarea Ministerului Educației Naționale – Universitatea din Pitești!

Din două una! Ori, ceata de ciumpalaci din aparatul funcționăresc al primăriei și-a transformat porecla în renume (dând în mod repetat asemenea rateuri, aparent… neintenționate!?), ori s-a urmărit ca – prin nebăgare de seamă și iuțeală de mână – să se profite de neatenția emitentului actului administrativ care urma să se întemeieze pe această hotărâre! Oricum ar fi fost, nici hoț și nici prost nu sunt apelative cu care să se mândrească autoritatea publică locală a municipiului, pentru bâlbâielile provocate de această înșiruire de acte administrative! Paradoxal, nu există nicio explicație a faptului că HCL nr. 92/2019 nu a fost… anulată/ abrogată! Deși ar trebui să fie clar și pentru un… ciumpalac faptul că este o… eroare a unui aparat funcționăresc care dă rateuri! Ca să nu zic altceva!

P. S.: Despre avizul conform nr. 39.345/ 14.03.2019 al Ministrului Educației Naționale, dat de coana mare din fruntea ministerului, în episodul următor.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
TIBERIU M. PANĂ


25 mai 2018: L. T. OLTCHIM – Întâlnirea cu absolvenții promoției 1978 – „După… 40 de ani”!

1-Q Sapro – Lasă-te de furat (Official Video)

Paraziții – Vreau să vă doară (nr. 14)

ARMA – #rezist

Puya – Teoria furăciunii

B.U.G. Mafia – Capu’ Sus (feat. Roxana)


Proiectele celor două hotărâri:

Ședința din 28 martie 2019 (Proiectul HCL la pct. 19 de pe Ordinea de zi):

PCT. 19 de pe Ordinea de zi: 19.Proiect de hot.schimbare destinatie imobil in supraf.6119 mp Liceul Tehnologic Oltchim

Pct. 19.1 de pe Ordinea de zi: 19.1 Anexa

Ședința din 11 aprilie 2019 (Proiectul… la pct. 2):

Punctul 2 de pe Ordinea de zi: 2.Proiect de hot.exprimare acord trecere imobil in domeniul public al statului

Procese-verbale de ședință – 2019:

P.-V. ședința din 28 martie 2019 (17 file):

P.-V. din 11 aprilie 2019 (7 file):

4 gânduri despre “De unde atâta… „grabă” pentru înstrăinarea imobilului Liceului „OLTCHIM”

 1. chircutz

  Țară de lichele, țară de secături… Cu excepțiile de rigoare, evident, mult prea puține pentru a schimba ceva și care nu fac decât să confirme regula! P. S.: A trebuit să-l beștelesc în public pe vicele Vețeleanu să termine, la naiba, odată acțiunea ”Pavajul” începută în urmă cu aproape doi ani de zile (și neterminată nici până astăzi!), fiindcă mă săturasem de locurile hârtopite lăsate de izbeliște luni de zile, îngreunându-mi existența doar pentru că așa au vrut un primar pușcăriaș și niște consilieri locali pe care i-a durut fix în cot de persoanele cu handicap cărora ei le-au făcut viața amară. Bag mâna-n foc că în 2020, cu ocazia alegerilor locale iar se vor apuca să sape trotuarele scoțând ceea ce tocmai au pus, nu de alta dar, pe ultima sută, să mai poată fura la greu primarul și gașca lui de pe urma acestor ”lucrări”, absolut inutile și aiurea realizate!

  Apreciază

  1. Mariane,
   La… cestiune, stimabile! Nimic, nimic!?
   Înțeleg că durerea-i mare, dar acest articol are o temă clară. „Lovește” – cu argumente irefutabile – în liota de furăcioși care se află la cârma municipiului nostru. Cât despre „beștelitul” unor… insensibili (ca să nu zic altceva!), sunt slabe speranțele de îndreptare!

   Apreciază

 2. Pingback: Considerentele din Sentința nr. 902/2019, prin care a fost „anulată în parte” o hotărâre a CA al IȘJ Vâlcea – Periegheze

 3. Pingback: Universitatea din Pitești și refuzul de a permite accesul la informațiile de interes public (Dosarul nr. 5003/90/2017) – Periegheze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.