UCRAINA – o rază de speranță (XVIII)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodymyr Zelenski

Un microbuz negru marcat cu inscripția „comisariat militar” a ajuns la punctul de control Upper Lars, de la frontiera cu Georgia.28.09.2022 ucraina2

Imagine de la punctul de control Upper Lars.28.09.2022 ucraina3

Așa arată punctul de trecere a frontierei Upper Lars cu Georgia.

Lângă punctul de trecere a frontierei cu Georgia, protestatarii cântă imnul național ucrainean și îi persiflează pe rușii care pleacă: „În sondaje, cei mai mulți dintre voi susțineți războiul. Deci, de ce pleci acum?” – scrie pe pancarta purtată de bărbatul drapat în steagul Ucrainei.28.09.2022 ucraina8

Mesajele pe care le poartă protestatarii vizează în mod special rușii care au trecut dincolo. Ei cred că rușii au fost fericiți să-l susțină pe Putin și războiul, până când i-a afectat personal.

Alt mesaj, pe care scrie: „Putin este Rusia. În timp ce Putin conduce țara și oamenii îi ascultă, Putin reprezintă Rusia.” „Rusia este un ocupant. Putin este un terorist”, scrie pe un alt panou.

Sunt din ce în ce mai puține șanse de a scăpa: la granița ruso-finlandeză a apărut un birou mobil de înregistrare și înrolare militară. Recruților li se vor înmâna citații acolo. De asemenea, se pot înscrie pentru război ca „voluntar”.28.09.2022 ucraina9

Cetăţenii ruşi care se ascund de mobilizare pot solicita azil în Statele Unite: „Credem că, indiferent de naționalitatea lor, ei pot solicita azil în Statele Unite, iar fiecare cerere va fi luată în considerare individual”, a spus Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu crede că există o probabilitate mare de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, dar solicită să o luăm în serios.

Rezerviști mobilizați în Sevastopolul ocupat, în Crimeea.28.09.2022 ucraina428.09.2022 ucraina628.09.2022 ucraina5

SUA încearcă să stabilească dacă Rusia va folosi arme nucleare tactice în Ucraina, relatează Politico. Potrivit guvernului american, Rusia nu ar risca un război nuclear la scară largă, dar ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Reuters: Casa Albă pregătește un nou pachet de ajutor militar de 1,1 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul va include, printre altele, noi lansatoare de rachete multiple HIMARS și muniție pentru acestea. Ucraina va primi până la 16 lansatoare NASAMS, a declarat Yuriy Gnat, reprezentant al Comandamentului Forțelor Aeriene al AFU: „Vor fi transferate mai întâi două baterii. O baterie poate avea până la opt lansatoare, precum și un post de comandă, un radar care va vedea țintele.”

Pentagonul va livra Ucrainei primele două sisteme  avansate de rachete suprafață-aer, sau NASAMS, în următoarele două luni, oferind Kievului o armă care a fost cerută de la începutul acestui an.

Citește – în Military Times – articolul Advanced air defense weapons head to Ukraine in 2 months

Rusia ține captive 616 femei, inclusiv gravide, relatează Hromadske. Autoritățile ucrainene lucrează informal și oficial pentru a le elibera pe toate.

Rusia nu permite misiunii ONU să viziteze locurile de detenție a prizonierilor de război ucraineni. Ucraina a oferit acces liber la prizonierii ruși.

Rusia a încheiat un acord cu talibanii pentru a furniza benzină, motorină, gaz și grâu în Afganistan, relatează Reuters. Acesta este primul acord major încheiat de talibani de la preluarea puterii în Afganistan.28.09.2022 ucraina1

Estonia propune să-l înscrie pe Vladimir Gundyaev (Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse) pe lista sancțiunilor pentru incitare la război. Anterior, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a reușit să evite să fie supus sancțiunilor din cauza protestului Ungariei.

Presa rusă a publicat momentul aprobării de către așa-numita „Comisie Electorală Centrală” a rezultatelor „referendumului” privind aderarea la Rusia a autoproclamatei „Republica Populară Donețk” (DPR).

DPR” a anunțat „rezultatele referendumului”:

  • Prezența la vot a fost de 97,51%
  • „Pentru” anexare – 99,23%.

În regiunea Zaporizhzhia au fost procesate 100% din buletine de vot, 93,11% au votat „pentru” aderarea la Federația Rusă, potrivit șefului „comitetului electoral”.

Agențiile de presă conduse de administrațiile pro-Kremlin din Donețk și Luhansk raportează că până la 99,23% dintre oameni au votat în favoarea aderării la Rusia – un procent mare, care ar fi neobișnuit într-un vot de această natură. Și care ne reamintește de alte vremuri, pe care le credeam că-l definitiv apuse…

Citește – în BBC NewsUkraine war: Russia claims win in occupied Ukraine ‘sham’ referendums

Zelenski a spus la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU că dacă Rusia recunoaște rezultatele „referendumurilor”, atunci el și Putin nu mai au nimic de discutat. Președintele ucrainean condamnă votul „farsă” asupra regiunilor care aderă la Rusia, respingându-l drept o altă încercare de a anexa un teritoriu.

Citește – în The Guardian – articolul Zelenskiy vows to defend Ukrainians in occupied regions as ‘referendum’ results announced

Canada va impune noi sancțiuni pentru referendumurile „false” ale Rusiei, în patru regiuni ocupate din Ucraina, a declarat premierul Justin Trudeau.

Nebenzya, reprezentantul Rusiei la ONU, a vorbit despre „referendumuri” în teritoriile ocupate. „Astăzi, regiunile Donbass, Kherson și Zaporizhzhia au întors spatele Kievului. Procesul va merge mai departe dacă autoritățile de la Kiev nu își dau seama de greșelile lor.”

Apropo de „referendumurile” organizate de ruși în teritoriile ocupate din Ucraina! O caricatură a artistului azer Gunduz Agayev, descrie perfect toată farsa care s-a petrecut în zilele anterioare în teritoriile ucrainene ocupate.28.09.2022 ucraina7

Serviciile speciale germane cred că liniile Nord Stream 2 și Nord stream 1, avariate de explozii, ar putea fi scoase din funcțiune pentru totdeauna. Între timp, Garda de Coastă suedeză publică noi imagini ale  Nordstream Leaks.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XVII) – publicat pe 28 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XVI) – publicat pe 27 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XV) – publicat pe 25 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XIV) – publicat pe 24 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XIII) – publicat pe 23 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XII) – publicat pe 22 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XI) – publicat pe 21 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (X) – publicat pe 20 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IX) – publicat pe 19 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VIII) – publicat pe 18 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VII) – publicat pe 16 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VI) – publicat pe 15 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (V) – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul Așa se face Istoria! – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IV) – publicat pe 13 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (III) – publicat pe 12 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (II) – publicat pe 8 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță… – publicat pe 30 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VIII) – publicat pe 29 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VII) – publicat pe 28 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VI) – publicat pe 27 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (V) – publicat pe 26 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (IV) – publicat pe 25 august 2022;

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Pink Floyd – Hey Hey Rise Up (feat. Andriy Khlyvnyuk of Boombox)

Să vezi și să (nu) crezi:
Cofondatorul Pink Floyd, Roger Waters (FOTO), a anulat concertele din Polonia din cauza poziției sale cu privire la războiul din Ucraina!
Ar putea fi o imagine cu 1 persoană
Muzicianul a criticat în repetate rânduri Kievul. Waters a susținut ideea autonomiei parțiale a „DPR” și „LPR” și l-a acuzat pe Zelenski că este condus de „naționaliști extremiști”.
Așa (se) trece și „gloria” muzicii rock!
Doar o parte a Pink Floyd, că restul – David Gilmour etc. – „merge” trup și suflet cu ucrainenii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.