Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”!

Motto: Provocăm război ca să putem trăi în pace. – Aristotel

Povestea vorbei (de astăzi): uitându-mă la invitații de doi bani ai unora din posturile de știri ale unor televiziuni naționale, mă minunez cum o scaldă „invitații de marcă”, vorbind despre melodia Сделан в СССР (Sdelan v SSSR) / o parte din textul acesteia, cântată de OLEG GAZMANOV la spectacolul pro războiul lui Putin din Ucraina. Tot felul de „specialiști” (amirali, generali (r), alți ofițeri superiori, politologi, presari, băgători de seamă, oameni de casă care-și fac veacul în studiouri, având cunoștințe în toate domeniile, abordând cu nonșalanță orice subiect etc.), aflați cu / fără treabă la „muncă”, întrebați de către niște moderatori pafariști – la fel de (dez)informați ca și ei – își dau cu presupusul!

Deși subiectul a stat în atenția mass-media timp de mai multe zile, nici unul dintre ei nu avea habar ce și cum stă treaba cu melodia aia… Și-i tot dădeau cu presupusul, emițând idei aiuritoare (cu pretenția de adevăruri absolute!): de la compunerea cântecului pentru evenimentul de la Moscova (la comanda lui… Putin, cum altfel!) – până la transpunerea în muzică / versuri a unui plan al kremlinistului actual – enumerând alte etape ale expansionismului putinist! La a căror realizare urmând să se treacă după ce rușii terminau treaba în… Ucraina.

Numele „Moldova”, evocat în melodie, le-a dat ocazia să exprime public toate spaimele care îi încercau, referindu-se explicit la posibilitatea ca aceasta să devină următorul obiectiv al expansionismului Rusiei: Putin manifestându-și nostalgiile pentru un trecut nu prea îndepărtat, fiind dornic să refacă teritorial Imperiul Sovietic, asigurându-și controlul asupra teritoriilor est europene care îi aparținuseră acestuia la un moment dat.

Cam acesta a fost nivelul (i)elevat al discuțiilor purtate în direct (și la toate orele), indiferent de postul TV. Cum se întâmplă de fiecare dată, atunci când dă buzna peste tine un eveniment care îți depășește toate posibilitățile jurnalistice de prompteristă drăgălașă. Și recurgi la soluția de avarie, apelând la „cunoștințele” militare și strategice ale fosilelor unui regim revolut, scotocind și scoțând din debarale tot felul de „schelete” îmbătrânite-n… rele! Asta doar ca să lămurești boborul, cum stă treaba cu rezbelul!

Doar morţii văd sfârşitul războiului. – Platon

Vineri, 18 martie 2022, în a 23-a zi a războiului din Ucraina, în așa-numita „Zi a reunificării Crimeei” (de la încorporarea căreia la Rusia, s-au împlinit 8 ani), pe stadionul Lujniki din Moscova, Vladimir PUTIN a organizat un spectacol grandios.

La manifestație a venit și Vladimir Putin, care s-a adresat mulțimii prezente, referindu-se la „unitatea poporului rus” faţă de „operaţiunea militară specială” din Ucraina, reluând propaganda conform căreia Rusia „a trebuit să apere vorbitorii de limba rusă din Ucraina de un genocid”.

Cei circa 93.000 de oameni prezenți în stadion aveau prinse în piept cocarde cu litera Z, unul dintre însemnele de pe tancurile armatei ruse care a invadat Ucraina. Alții aveau steaguri sau fotografii ale dictatorului. Pe scena din arenă figurau pancarte cu mesaje precum „Pentru o lume fără nazism!”, „Pentru preşedinte!” şi „Pentru Rusia!” Astfel de spectacole au avut loc și în alte orașe din RUSIA.

Pe stadion au fost prezenți sportivi de marcă, precum Victoria Sinitsina (care a câștigat titlul mondial în proba de dans perechi, alături de Nikita Katsalapov, în 2021, la Stockholm, medaliată cu aur în proba de patinaj artistic pe echipe în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, medaliată cu argint în proba de dans liber pe echipe în cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022), împreună cu Nikita Katsalapov, (partenerul său la patinaj și în viață).

Victoria Sinitsina, la mitingul lui Vladimir Putin / Foto: ProfimediaVictoria Sinitsina și partenerul său, prezenți la mitingul lui Vladimir Putin.

Au mai fost prezenți schiorul Alexander Bolshunov, care a câștigat trei medalii de aur la Beijing, înotătorul Evgeny Rylov, campion olimpic la Tokyo, în două probe, sau Viktoria Listunova, gimnastă de 16 ani medaliată cu aur în proba pe echipe la Jocurile Olimpice de anul trecut.

Sportivii au intrat pe stadion cu medaliile la gât și au purtat pe îmbrăcăminte litera Z, devenită simbolul susținătorilor lui Vladimir Putin.

Războiul este masacrul oamenilor care nu se cunosc, în avantajul oamenilor care se cunosc, dar care nu se vor masacra. – Paul Valery

În cadrul spectacolului s-au „produs” diferite vedete ale muzicii din Rusia, interpretând diferite melodii, în ton cu atmosfera  propagandistică a manifestării.

Printre acestea s-a aflat și Oleg GAZMANOV (Олег Газманов), cel care a interpretat o melodie de care, pe la noi prin bătătură, nu știa nimeni nimic până atunci… (vezi AICI o biografie a acestuia).

Este născut în 1951, pe 22 iulie a. c. împlinește… 71 de ani.

Despre tumultuoasa viață de familie a acestuia – vezi AICI (într-un articol recent).
Prin multe din melodiile sale, Gazmanov a alimentat naționalismul rus, cultivat și întreținut de Vladimir Putin. Cu care a avut și are o relație specială.
La 26 Decembrie 2012, la Kremlin, Oleg Gazmanov a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul „Meritul pentru Patrie” clasa a IV-a (vezi FOTO). El mai primise Ordinul de Onoare și titlul de Artist al Poporului.

Hai să vedem care este povestea melodiei interpretată de Oleg GAZMANOV în cadrul spectacolului aniversar de la Moscova:
Melodia pe care a cântat-o la Moscova, în cadrul concertului propagandistic organizat de către regimul lui Vladimir Putin, se intitulează Сделан в СССР (Sdelan v SSSR) – în engleză „Made in the USSR”.
Ea a fost lansată în anul 2005 – pe albumul Сделан в СССР (2005) – și conține unele versuri care au creat palpitații pe meleagurile carpato-danubiano-pontice, mai ales prin semnificația adâncă a următoarelor versuri:

Украина и Крым, Беларусь и Молдова –
Это моя страна!

Я рождён в Советском Союзе,
Сделан я в СССР!
Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova,
aceasta este patria mea!
…. M-am născut în Uniunea Sovietică,
Made în URSS!
Ukraine and Crimea, Belarus and Moldova – this is my country!
Sakhalin, Kamchatka, the Ural Mountains – this is my country!
The Krasnodar region, Siberia and Volga region, Kazakhstan, Caucasus and the Baltic states…
I was born in the Soviet Union, made in the USSR!”

În cadrul concertului, Oleg Gazmanov a cântat această melodie – care, în ceea ne privește, conține două versuri, devenite celebre: Ucraina şi Crimeea, Belarusul şi Moldova, ele toate-s ţara mea!

Iată fragmentul din spectacol, în care Gazmanov rostește – în limba lui natală – aceste cuvinte:

Made in USSR" Patriotic rally @Moscow Aniversary of 8 years since Crimea  annexation 18 March 2022 - YouTube

Nu era prima oară când interpretul cânta această melodie! O interpreta în fiecare din spectacolele sale, transmițând astfel audienței sentimente naționaliste și… revanșarde! Procedând astfel, nu făcea altceva decât să netezească drumul spre împlinirea dezideratelor teritoriale ale lui Putin! Pas cu pas… din aproape în aproape!

Олег Газманов – Сделан в СССР

Украина и Крым, Беларусь и Молдова –
Это моя страна!
Сахалин и Камчатка, Уральские горы –
Это моя страна!
Краснодарский край, Сибирь и Поволжье,
Казахстан и Кавказ, и Прибалтика тоже.
Я рождён в Советском Союзе,
Сделан я в СССР!
Я рождён в Советском Союзе,
Сделан я в СССР!
____________________
Ukraine and Crimea, Belarus and Moldova,
This is my country!
Sakhalin and Kamchatka, the Ural Mountains,
This is my country!
Krasnodar Krai, Siberia and Volga Region,
Kazakhstan and the Caucasus, and the Baltic states too…
I was born in the Soviet Union,
I was made in the USSR!
I was born in the Soviet Union,
I was made in the USSR!
Pentru cunoscătorii limbii ruse, vezi AICI un articol – interviu, apărut în 15 aprilie 2005, după lansarea respectivului ALBUM – Сделан в СССР – „Сделан в СССР” как гимн ностальгии? Олег Газманов в дискуссии с журналистами и слушателями Радио Свобод

Alte melodii ale lui Oleg Gazmanov (doar pentru curioși / cunoscători).

Oleg Gazmanov (al doilea din stânga), cu Ludmila Putina, Vladimir Putin…

8 mai 2018: Igor Dodon, Președintele de atunci al Republicii Moldova, cu panglica „Sfântului Gheorghe” în piept, s-a întâlnit cu Oleg Gazmanov.

Oleg Gazmanov

În anul 2016, lui Gazmanov i s-a interzis intrarea în Lituania, pentru susținerea agresiunii rusești din Ucraina din 2014. Anterior, aceeași măsură fusese adoptată de alte foste republici sovietice (Letonia în 2014, Ucraina în 2015 etc.).

Cântând aceeași melodie, într-un concert din anul 2016

Iată-l aici într-un spectacol din… 23 IANUARIE 2022: Олег Газманов – Сделан я в СССР – 23.01.2022

Altă melodie a lui Gazmanov, având același rol… mobilizator:

Олег Газманов –Regimentul nemuritor – Бессмертный полк (Bessmertniy polk).

Este un eveniment civil masiv organizat în marile orașe din Rusia și din întreaga lume la fiecare 9 mai, introdus în 2012.  Participanții poartă imagini cu rude și / sau membri ai familiei care au slujit în timpul celui de-al doilea război mondial. Prima linie a procesiunii poartă un steag pe care scrie Bessmertniy Polk. Din 2015, președintele Vladimir Putin și înalți oficiali ruși au participat la procesiunea de la Moscova. Se consideră că aceste manifestații reprezintă o încercare a guvernului de a-și promova propriile politici interne și externe, mai degrabă decât de a onora amintirea milioanelor de oameni care au murit în războaie.

Олег Газманов — биография Sursa foto.Олег Газманов — биография

Împreună cu actuala lui soție.

______________________________

Nostalgia vremurilor „glorioasei” lor istorii, bântuie și acum mințile înfierbânte ale multor ruși, începând de la cel mai înalt eșalon al puterii de stat!

Vezi minunăția de Video, care confirmă aserțiunea de mai sus:

Return of Soviet-Union | Soviet march 2019

Rușii au numeroase astfel de melodii, prin care întrețin aprins focul patriotismului și luptei… antifasciste! Pe acest fond, nu a fost greu ca Putin să-și altoiască discursul antiucrainean, dând-o pe… fascism, denazificare etc.! Iar mass-media le distribuie cu multă… generozitate, c-așa-i statul de drepți, care servește doar interesele stăpânului de la Kremlin!

Священная война (Концерт „Песни военных лет”)

Cu grandioase puneri în scenă, cu implicarea (corului) armatei, a unor tineri (cântăreți / actori etc.), care par dispuși să-și sacrifice și ei viața în lupta împotriva…. naziștilor contemporani, indiferent unde s-ar afla aceștia! Chiar dacă ei sunt doar în mintea interesată a lui PUTIN!

The Red Army Choir „Alexandrov” interprets the song „Farewell of Slavianka” on the National Bolshoi Theater’s stage.

Farewell of Slavianka – Dina Garipova

Священная войнаХор Академического ансамбля войск национальной гвардии РФ (2018.05.09)

Iar continuitatea peste timp a acestor trăiri se poate realiza prin comparația acestor melodii cu o alta – care beneficiază tot de aportul consistent al Corului Armatei Roșiiîntr-o înregistrare care datează din anul… 1983! Exact din vremea „glorioasă” a… URSS! Timp în care, după atâtea și atâtea (în)cântări, având rolul de a-i îndoctrina pe ascultători / privitori, mulți dintre tinerii din Rusia de astăzi ajungând să regrete vremurile comunismului biruitor! Pe care nu le-au cunoscut personal…

Așa cum se întâmplă și la noi, nu doar cu inadaptabilii la noile realități pseudo-capitaliste!

Și pe unii dintre ei, aflați în armată, îi apucă așa o… nostalgie, de nici temperaturile scăzute din Ucraina nu reușesc să-i mai mențină-n viață!

My army (армия моя) – Red Army Choir – rare performance 1983

Și le mai bagă câte una de-astea, aparent mai accesibilă…  ca să desăvârșească educația lor patriotică!

The Red Army ChoirAlexandrov”Kalinka

Hai s-o ascultăm / vizionăm și p-asta, că-i din același registru al tradițiilor de luptă!

Dance of the CossacksThe Alexandrov Red Army Ensemble (1965)

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Vezi și articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi și articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi și articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi și articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi și articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi și articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi și articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi și articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi și articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi și articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi și articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi și poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi și articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi și articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi și poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi și articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi și poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

Tiberiu M. Pană

_____________________________

Sursa foto copertă.

2 gânduri despre “Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”!

    1. Adevărat!
      O piticanie cu apucături sportive – ca și tătucul – și cu preocupări… componistice / guristice!
      Da’ pe alese, să dea bine la așteptările stăpânului! Să cânte marile realizări ale defunctei Uniuni Sovietice!
      Să mănâncă și gura lui o 🍞 (pâine) albă!
      În rest, Dumnezeul patriarhului Alexi cu mila! Da nu prea multă… nici aia!

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.