UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

UPDATE – AFP News Agency: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri, 22 iulie a. c., că există condiţii pentru a debloca exporturile de cereale din Ucraina în „următoarele zile” şi a promis că Moscova nu va profita de porturile ucrainene deminate.

Acordurile separate semnate de Ucraina, Federația Rusă cu Turcia, sub auspiciile ONU, deschid o cale pentru exporturile comerciale de cereale din Ucraina prin Marea Neagră. Aceste acorduri au fost semnate în urma mai multor runde de negocieri. Acordurile prevăd utilizarea a trei porturi ucrainene – Odesa, Chornomorsk și Yuzhne – pentru a exporta cereale, sub supravegherea Ucrainei, a ONU și a Turciei.

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, a declarat că acordurile sunt un „far de speranță”. El a mai spus că această înțelegere va oferi „ușurare” lumii:

Ursula von der Leyen – „Mulțumesc dragă @antonioguterres pentru eforturile voastre neobosite în asigurarea acordurilor cu ONU și Turcia pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina. Milioane de tone de cereale de care au nevoie disperată, blocate de războiul Rusiei, vor pleca în sfârșit prin Marea Neagră, pentru a ajuta la hrănirea oamenilor din întreaga lume.”

Guvernul Marii Britanii a felicitat vineri, 22 iulie 2022, Turcia și ONU pentru că au încheiat un acord de reluare a exporturilor de cereale din Ucraina distrusă de război, dar a spus că sarcina de a-și onora promisiunile revine Rusiei22.07.2022 ucraina23

The New York Times Ucraina și Rusia au semnat un acord pentru deblocarea a peste 20 de milioane de tone de cereale ucrainene, o înțelegere care ar putea atenua o criză alimentară globală.
„Acordul de astăzi de la Istanbul este un pas în direcția corectă. Facem apel la implementarea lui rapidă”, a scris pe Twitter Josep Borrell, șeful UE pentru politică externă, în urma acordului referitor la exportul de cereale Rusia-Ucraina. El a mai declarat că aceste acorduri „reprezintă un pas critic în depășirea insecurității alimentare globale, cauzate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. UE își menține angajamentul de a ajuta Ucraina să aducă cât mai mult posibil din cereale pe piețele globale.”
22.07.2022 ucraina24
The Washington Post – „Rusia și Ucraina au convenit să repornească transporturile de cereale blocate, într-un pas către atenuarea unei crize globale care a expus zeci de milioane de oameni amenințării foametei acute, a anunțat secretarul general al ONU.”
Reuters – „Rusia și Ucraina au semnat un acord de referință pentru a redeschide porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru exporturi de cereale, alimentând speranța că o criză alimentară internațională agravată de invazia rusă poate fi atenuată.”
CNN Breaking News – „Șeful ONU declară că Rusia și Ucraina sunt de acord să reia exporturile de cereale ucrainene din porturile Mării Negre, un progres major menit să ușureze criza alimentară globală.”
Fox News – „Rusia și Ucraina semnează la Istanbul un acord de export de cereale, în timp ce lumea se confruntă cu criza alimentară în creștere.”
Desigur că rămân multe întrebări referitoare la modul în care va funcționa în practică acest acord și dacă se poate avea încredere în Rusia. Recentul bombardament rusesc asupra orașului-port Odesa confirmă neîncrederea multora în faptul că Rusia își va respecta aceste angajamente. Iar rușii susțin că nu au tras ei!

Republica Moldova cere retragerea trupelor ruse din Transnistria!22.07.2022 ucraina19

Acesta este modul în care armata ucraineană folosește drone, atât pentru recunoaștere și detectare a incendiilor, cât și pentru lovituri împotriva pozițiilor rusești de lângă Sloviansk.

Rusia se pregătește să fure recolta, fiind pe cale să trimită recoltatori din Crimeea în regiunea Hherson și Zaporizhzhia ocupate, pentru a colecta și a fura recoltele din acele teritorii ucrainene. Acum nu dispun de suficient echipament, deoarece – cu luni în urmă – acesta a fost furat și dus în Rusia, în special în Cecenia.

Ruslana este un medic ucrainean care luptă cu „armele” meseriei sale: „Inamicului nu-i pasă pe cine omoară. Fie copii, adulți, bătrâni sau medici. Conform tuturor convențiilor, este interzis chiar să atingeți crucile medicale, dar pentru ruși sunt precum o țintă”.22.07.2022 ucraina21

Oleksandra este lunetist în armata ucraineană. S-a înrolat în primele zile ale războiului: „Nimic nu mă sfâșie mai mult decât copiii care mor și cei care suferă în acest război. Trebuie să facem totul pentru ca aceștia să trăiască sub un cer pașnic și să știe despre război doar din cărțile de istorie”.22.07.2022 ucraina20

În Rusia, doi bărbați care strigau „Suntem pentru Rusia”, au distrus semnele rutiere albastre-galbene, pentru că semănau cu steagul Ucrainei. Să mai crezi că rușii de rând n-au posibilitatea să se manifeste…  Iar societatea rusă – cu foarte puține excepții – nu pare deloc dispusă să-și revină din această nebunie! Merită văzut!

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Valeriu Sterian – Cântec pentru pace

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.