UCRAINA – o rază de speranță (XI)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodymyr Zelenski

UEFA nu a permis echipei naționale Rusiei să participe la tragerea la sorți a Campionatului European de Fotbal 2024.

Echipa națională de judo a Rusiei a fost suspendată de la campionatul mondial. Motivul înlăturării este agresiunea militară împotriva Ucrainei. Campionatul se va desfășura în perioada 6-12 octombrie în Tașkent, capitala Uzbekistanului.

Ministrul Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu: „Astăzi suntem în război nu atât cu Ucraina, cât cu întreg Occidentul”.

Shoigu: „Ucraina și-a pierdut deja jumătate din armată”. Dacă asta este realitatea, de ce Rusia are nevoie de mobilizarea a 300.000 de rezerviști!?

Shoigu: «5.937 de militari ruși au fost uciși în timpul „operațiunii speciale”»

Shoigu: vor fi recrutați 300.000 de rezerviști.

Președintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov: „Nu va exista o mobilizare generală, dar legea marțială poate fi introdusă în unele locuri”.

Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, conducerea armatei ruse a decis să transfere soldații regimentului 217 parașutiști din Siria în Ucraina.

Forțele armate Ucrainene raportează că au doborât un avion de atac SU-25 inamic și o dronă kamikaze SHAHED-136 de fabricație iraniană.

A fost publicat decretul privind mobilizarea parțială în Rusia. Putin a spus că „vor fi chemați la serviciul militar doar cetățenii care se află în prezent în rezervă și, mai ales, care au servit în forțele armate, au anumite profesii militare și experiență relevantă”.

Prima doamnă Olena Zelenskaya și prim-ministrul Denis Shmyhal au sosit la New York pentru cea de-a 77-a întâlnire a Adunării Generale a ONU.

Deutsche Welle – Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia este un act de „imperialism”.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a condamnat planurile de referendum privind aderarea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia. Aceste referendumuri din teritoriile ocupate ar fi contrare dreptului internațional al războiului și ilegale.

Erdogan a spus că Turcia nu va recunoaște niciodată rezultatele referendumurilor.

Prim-ministrul britanic a spus că în 2023 Regatul Unit va repeta sau chiar va crește valoarea asistenței pentru Ucraina.

Pentru câștigarea libertății și democrație trebuie luptat. Este exact ceea ce face Ucraina în acest moment. Și țările care au aceleași valori și aspirații trebuie să susțină această luptă cât de mult pot, indiferent de cât de mult doare!20.09.2022 ucraina4

În ceea ce privește „referendumurile” planificate, Zelenski a declarat că „pozițiile noastre nu se vor schimba”, indiferent de aceste „anunțuri”. Pozițiile noastre sunt clare și bine cunoscute. Potrivit acestuia, situația din prima linie indică clar că inițiativa aparține Ucrainei.

Sauli Niinistö, Președintele Finlandei a vorbit despre „referendumuri”: Acum ne aflăm într-o situație în care Putin, folosind un termen din poker, a făcut all-in și este extrem de riscant să joci în acest fel. Prin all-in, mă refer, de exemplu, la viitorul politic și economic al Rusiei”.

Apărătorii ucraineni au recucerit peste 60.000 km² din teritoriu din aprilie. Un contraatac pas cu pas reușit se reflectă pe hartă.

În urma militanților ruși din regiunile Donețk și Lugansk, ocupanții regiunii Herson au cerut organizarea urgentă a unui „referendum” care urmărește să legitimeze fuziunea acestei regiuni ucrainene cu Federația Rusă. Sursa: postul de știri de stat rus RIA Novosti.

Germania nu recunoaște „referendumuri” privind unirea teritoriilor ocupate ale Ucrainei cu Rusia. Acest lucru a fost declarat de cancelarul german Olaf Scholz.

Departamentul de Justiție al SUA a cerut Congresului să legalizeze transferul către Ucraina a bunurilor înghețate ale rușilor, ca răspuns la „referendumurile” anunțate. Cel puțin 300 de miliarde de dolari din astfel de active sunt blocate în Statele Unite.

Ce mai crede Rusia că trebuie să propage și să facă în Ucraina; și nu numai: „Satanismul deschis și rasismul înfloresc în Ucraina… Avem de-a face cu ceea ce bătrânii ortodocși numesc „civilizația lui Antihrist”. Prin urmare, rolul Rusiei este de a uni credincioșii de diferite credințe în această luptă decisivă”.20.09.2022 ucraina5

Nu aduce anul ce-ți aduce… ceasul rău!

Premierul spaniol Pedro Sánchez: Rusia este în război nu numai cu Ucraina, ci și cu întreaga UE și pierde!

Citește – în POLITICO – articolul Putin is at war with all of Europe, Spain’s Pedro Sánchez says

Vedeți acest om? Mâna lui este pe a doua fotografie. Era un soldat de 36 de ani, torturat de ruși în Izyum, cu brățări albastre și galbene la braț. Numele lui era Serhii Sova. Mai are doi copii. RIP.20.09.2022 ucraina620.09.2022 ucraina7

Asemenea fapte sunt incredibil de tragice. Rusia trebuie să-și realizeze că la fel ca Germania nazistă înaintea ei, pata acestor fapte abominabile va fi moștenirea ei timp de multe decenii de acum înainte.

Rușii au încercat să pună la cale o trecere a Niprului lângă Nova Kakhovka. Armata ucraineană descrie cum a stăvilit-o: „Barja, încărcată cu arme, echipamente și personal, a intrat sub foc și a completat flota subacvatică a ocupanților.” Scurt și la obiect!20.09.2022 ucraina8

Rușii au mutat în sudul Rusiei flota de submarine din portul lor de origine din Peninsula Crimeea anexată, recunoscând astfel amenințarea sporită la adresa forțelor lor de către „capacitatea de lovitură la distanță lungă” a Ucrainei.20.09.2022 ucraina9

Femeile cecene intenționează să organizeze un miting împotriva trimiterii fiilor lor la război cu Ucraina – un astfel de apel a apărut în grupurile locale de socializare. Evenimentul este programat pentru 21 septembrie lângă moscheea „Inima Ceceniei” din Grozny.21.09.2022 ucraina1

Kadyrov, a anunțat o schimbare a tacticii de război în Ucraina: „Nu vom mai avea de-a face cu ei. […] Inamicul se va confrunta în curând cu cele mai dificile consecințe ale noului plan de răzbunare„.

Oksana Rubanyak, în vârstă de 19 ani, este mitralior voluntar din Brigada 72 Mecanizată. La începutul lunii septembrie, s-a întors acasă pentru a-și continua studiile și a obține o diplomă. A început facultatea, apoi s-a întors pe front câteva zile mai târziu. Ea visează să devină profesoară.21.09.2022 ucraina2

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (X) – publicat pe 20 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IX) – publicat pe 19 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VIII) – publicat pe 18 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VII) – publicat pe 16 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VI) – publicat pe 15 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (V) – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul Așa se face Istoria! – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IV) – publicat pe 13 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (III) – publicat pe 12 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (II) – publicat pe 8 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță… – publicat pe 30 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VIII) – publicat pe 29 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VII) – publicat pe 28 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VI) – publicat pe 27 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (V) – publicat pe 26 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (IV) – publicat pe 25 august 2022;

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

One Million Roses (A Latvian Folk Song, Instrumental)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.