Un popor curajos, aflat în pribegie…

 

RĂZLEȚE… (2)

Motto: Dar hrana tare este pentru oamenii mari, pentru aceia a căror judecată s-a deprins, prin întrebuinţare, să deosebească binele şi răul. – (Evrei 5:14)

23.03.2022 O NUCĂ TARE

Să sperăm că Ucraina se va dovedi a fi… o nucă mult prea tare pentru dinții lui Putin!

I. UN SFERT DIN POPULAȚIA UCRAINEI A FOST NEVOITĂ SĂ PORNEASCĂ ÎN PRIBEGIE

20 martie 2022 – circa zece milioane de persoane au fugit din casele lor în Ucraina din cauza războiului „devastator” declanșat de Rusia, a declarat pe Twitter  Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi: „Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate.

Până duminică, apropape 3,5 milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit țara. Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi la luptă şi nu pot pleca.

Din 24 februarie a. c., peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi, iar mulți alții au fost strămutaţi din cauza violenţei. „Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă” – a adăugat Filippo Grandi.

Alte milioane şi-au părăsit casele, dar rămân în graniţele Ucrainei. Potrivit agenţiilor ONU şi agenţiilor conexe, se crede că aproximativ 6,48 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, în urma unei investigaţii a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Înainte de izbucnirea războiului, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de locuitori în zonele aflate sub control guvernamental, în afară de Crimeea anexată Rusiei şi de zonele separatiste pro-ruse din estul țării.

Ce ţi-a făcut acest popor de ai adus asupra lui un păcat atât de mare?  (Exodul 32;21)

II. DISTRUGERILE PRODUSE DE ARMATA RUSĂ ÎN UCRAINA se țin lanț…

Armata rusă caută inamicul și-n gaură de șarpe! Și asta pentru că aproape a terminat de bombardat… locuințele civililor, instituțiile publice, școlile, grădinițele, spitalele, teatrele, magazinele alimentare etc. 

Cel puţin şase morţi, într-un bombardament nocturn la un mall în Kiev

Angajat la morgă în Ucraina: „Asta nu e război! E un nenorocit de genocid! Asta e exterminare!

III. CAM AȘA STĂ TREABA PE FRONTURILE DIN UCRAINA, DUPĂ O LUNĂ DE RĂZBOI

Ukrainian government says forces have retaken suburb of Kyiv | FOX 7 Austin

a. APĂRĂTORII FAC ȘI EI CE POT… INCLUSIV CU ECHIPAMENTUL MILITAR CAPTURAT DE LA RUȘI

Ukraine’s forces repair, reuse abandoned Russian equipment

b. INTERVIU PROASPĂT (de astăzi, 23 martie 2022) CU VESTITUL LUNETIST (SNIPER) CANADIAN – „WALI”, PE CARE PROPAGANDA RUSĂ L-A DECLARAT CA FIIND… SCOS DIN LUPTĂ / UCIS!

Canadian sniper fighting in Ukraine is alive despite death rumours

c. Ambasadorul Chinei în SUA, Qin Gang, a declarat că ţara sa nu va trimite arme şi muniţii pentru a sprijini Rusia în invazia din Ucraina, subliniind că Beijingul „va face totul pentru a descalada criza” (vezi AICI). Ce-o să fie până la urmă, o să ne spună… curgătorul!

IV. A. ODESAFortăreaţa de la Marea Neagră

Ministerul britanic al Apărării: Forţele ruse încă încearcă să treacă de oraşul Nikolaev, în pofida oricărui progres

 

Așa cum se poate vedea, oamenii au transformat metropola într-o fortăreaţă şi sunt hotărâți să o apere de eventuale atacuri ale trupelor ruse: „Nu vrem să fim eliberați!” Să sperăm că așa o să și fie…

Trupele ruseşti din sudul Ucrainei încă încearcă să treacă de oraşul Nikolaev, intenţionând să meargă spre vest, către Odesa, a anunţat duminică seară (20 martie) Ministerul britanic al Apărării. Aceste forţe, care vin dinspre Crimeea, au făcut puţine progrese în ultimele săptămâni, a mai transmis ministerul pe Twitter. Conform sursei citate, forţele navale ruseşti continuă blocada asupra coastei ucrainene a Mării Negre şi lansează atacuri cu rachete asupra unor ţinte din Ucraina.

B. Mariupol

Cel puţin 300.000 de oameni sunt încă prinşi în oraşul asediat, fără curent electric, hrană sau apă, pe fondul bombardamentelor intense.

UPDATE - Ministerul rus al Apărării cere oficialilor din Mariupol să predea oraşul forţelor ruse până luni dimineaţă, la ora locală 5.00 / Răspunsul Kievului

Consiliul local al oraşului Mariupol a anunţat sâmbătă (19 martie a. c.) că localnicii sunt duşi în Rusia împotriva voinţei lor, de către forţele ruse: „În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duşi pe teritoriul Rusiei. Ocupanţii au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni şi din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei şi copii) de bombardamentele constante.”

Locuitorii capturaţi din Mariupol au fost duşi în tabere unde forţele ruse le-au verificat telefoanele şi documentele, a anunțat Consiliul oraşului, iar apoi au fost redirecţionaţi către oraşe ruseşti îndepărtate.

Ukraine I Mariupol

Luni, 21 martie, Ucraina a respins ultimatumul primit din partea armatei ruse de a preda oraşul Mariupol. Joi, 17 martie, viceprimarul din Mariupol, Serhi Orlov, preciza că „în jur de 90% din clădiri au fost bombardate”.

„Avioanele rusești lansează haotic bombe asupra infrastructurii de la Mariupol. Fabricile și întreprinderile care au oferit locuri de muncă și au fost centrele metalurgice ale comerțului internațional sunt acum distruse de inamic. Invadatorii încearcă să distrugă economia Ucrainei” – scrie în legenda filmării de pe canalul propriu de Telegram al Batalionului Azov (este o unitate militară de voluntari în cadrul Gărzii Naționale Ucrainene, care își are sediul principal în orașul Mariupol).

Huge explosions as Mariupol factory ‘destroyed in multiple Russian strikes’

Footage appears to show Azov Battalion tanks firing down street in Mariupol, Ukraine

Așa cum a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, atacul asupra oraşului Mariupol este o răzbunare personală a preşedintelui rus Vladimir Putin, deoarece nu a reuşit să cucerească oraşul în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea de la Ucraina: „Cred că Putin se răzbună personal asupra locuitorilor din Mariupol, după eşecul său de a prelua oraşul în 2014. Este o pedeapsă colectivă pentru refuzul lor de rămâne sub tutela rusă”, a declarat ea pentru cotidianul francez Libération, conform CNN.

C. Voznesensk un orășel ucrainean care rezistă și el atacurilor rusești.

Aici s-a născut coregraful român Oleg Danovski (1917 – 1996).

The small town in Ukraine which saw off the Russian armyBBC News

De la Nistru pân’ la Don / Davai ceas, davai palton / Davai casă şi moşie / Haraşo, tovărăşie! – Constantin Tănase 

V. Timp în care, soldații ruși din armata „eliberatoare” și „denazificatoare” se țin de… găinării, dacă faptele de vitejie războinică le lipsesc!

Fură tot ce apucă / prind: cum ar fi… covoare (lângă aeroportul Gostomel)… așa cum se poate vedea în acest videoclip de recunoaștere aeriană; în care se observă trei vehicule blindate inamice, pe lângă care trec soldați ruși. Covoarele furate de ei sunt puse peste mașinile de luptă. 

În ce privește furtul de… găini, produse agro-alimentare, bani din bancomate, benzină, haine și alte bunuri ale populației civile etc. a fost suficient de probat în materialele distribuite până acum în spațiul public.

 

VI. Duminică, 20 martie 2022, unii ucraineni au protestat din nou faţă de invadatorii ruşi în oraşele Enerhodar, (unde majoritatea populației este vorbitoare de limba rusă), Herson şi Berdeansk (oraș în care, de asemenea, majoritatea populației este vorbitoare de limba rusă): vezi AICI.

 

Locuitorii din Herson au ieșit la proteste în centrul orașului capturat de ruși, pentru a cere încetarea războiului și pentru a manifesta voința pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Mitingul a început la ora 10:00. Zeci de cetățeni ucraineni au ieșit cu steaguri albastre și galbene și strigă sloganuri precum „Glorie Ucrainei”, „Herson este Ucraina”, „Plecați acasă”.

După aproximativ o oră de la începerea manifestațiilor, trupele ruse au deschis un foc de avertizare asupra mulțimii, dar acest lucru nu a oprit protestele.

Sâmbătă, 5 martie, în piața centrală din orașul Herson a avut loc un astfel de miting împotriva invaziei ruse a Ucrainei (vezi AICI).

Imagini de la protestul împotriva ocupantului rus din orașul Enerhodar:

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Vezi și articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi și articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi și articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi și articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi și articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi și articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi și articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi și articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi și articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi și articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi și articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi și articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi și poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi și articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi și articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi și poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi și articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi și poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…

Să fiţi sănătoşi şi veseli!

ŢINEŢI APROAPE! 

– Va urma –

Tiberiu M. Pană

________________________________________

Sursa foto copertă.

20 martie 2022 (duminică seara) – în cadrul concertului intitulat „Împreună cu Ucraina”, Amelia Anisovici, o fetiță de 7 ani din Ucraina, refugiată în Polonia, a interpretat imnul naţional al țării sale – intitulat „Gloria și libertatea Ucrainei nu au murit încă” – în fața a zeci de mii de oameni, adunați pe Atlas Arena din orașul Łódź

Ea devenise cunoscută în mediul virtual la începutul lunii martie, atunci când, aflată într-un buncăr din Kiev, a cântat melodia „Let It Go” din filmul de animație „Frozen” (vezi SURSA).

Corul Madrigal | Imnul Național al Ucrainei (”Ще не вмерла Україна” – Încă nu a murit Ucraina) | Solistă Tania Kolotylo

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.