UCRAINA – de la lume adunate… (IV)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

„O națiune nouă a apărut în lume pe 24 februarie la ora 4 dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat sau s-a speriat. Una care nu a fugit. Și nu a uitat. Ucraina nu va renunța niciodată la libertatea sa” – președintele Zelenski

Volodymyr Zelenski: Vom întoarce Crimeea prin orice mijloace pe care le considerăm potrivite, fără a consulta alte țări.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a spus că, potrivit dreptului internațional, Crimeea ar trebui să fie returnată Ucrainei.

Restabilirea relațiilor cu Rusia ar ficatastrofală” pentru securitatea în zona euro-atlantică și pentru criza costului vieții, a declarat ministrul de stat pentru forțele armate din Regatul Unit, James Heappey.

Kaja Kallas, Prim ministru al Estoniei: „De Ziua Independenței Ucrainei – am spus BBC World că – trebuie să rămânem uniți în sprijinirea Ucrainei. Agresiunea Rusiei nu poate da roade. Ucraina trebuie să câștige acest război și Rusia trebuie să fie împinsă înapoi la granițele sale. Singurul lucru pe care îl înțelege Rusia este puterea.”

În dimineața zilei de 24 august, Lukașenko a felicitat Ucraina cu ocazia aniversării independenței țării și le-a urat ucrainenilor „cer pașnic”.  El le-a mai dorit „… toleranță, curaj, putere și succes în reconstruirea unei vieți decente”. În după-amiaza acelei zile, cel puțin patru rachete au fost lansate din districtul Mozyr din regiunea Gomel din Belarus, lovind Ucraina!24.08.2022 ucraina31

„Acum toată lumea poate vedea cât de mult depinde lumea întreagă de independența noastră”, a spus Volodymyr Zelenski la Consiliul de Securitate al ONU. El este sigur: dacă Rusia nu este oprită, „atunci toți acești criminali pot veni în alte țări”.

13 țări (din 15) au fost de acord ca Președintele Ucrainei să se adreseze Consiliului de Securitate. S-a împotrivit Federația Rusă, s-a abținut China.

24.08.2022 ucraina26

Trupele ruse au tras cu rachete într-o gară din regiunea Dnepropetrovsk. Cel puțin 22 persoane au murit. Încă aproximativ 50 au fost răniți. Racheta a lovit vagonul de pasageri în stația Chapline. Acest lucru a fost declarat de Volodymir Zelenski, în timpul unui discurs la Consiliul de Securitate al ONU.

Imagini groaznice de la Chaplino în regiunea Dnepropetrovsk, după lovitura cu rachete rusești. 24.08.2022 ucraina1724.08.2022 ucraina1624.08.2022 ucraina18

Un copil de 11 ani a fost ucis la Dnipropetrovsk. Rachetele trase de ruși au lovit orașul Synelnykove, la aproximativ 40 km sud-est de orașul Dnipro.24.08.2022 ucraina19

Să ne amintim de cei mici pierduți și de cei care încă trăiesc în ororile pe care le-a provocat Rusia în Ucraina. Pentru că – Dacă tolerezi asta, atunci copiii tăi vor fi următorii!

Se pare că podul de lângă hidrocentrala Kakhovka este  impracticabil.

24.08.2022 ucraina23

În Republica Cehă, în fața ambasadei Rusiei din Praga, la aniversarea a șase luni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, a apărut o sculptură: o mână care are două degete ridicate, semn al „victoriei”. Iar unghiile acesteia sunt colorate în… albastru și galben!

24.08.2022 ucraina24

Detalii despre cel mai mare pachet de ajutor militar al SUA pentru Ucraina – anunțat de Ukraine Independence Day. 24 de sisteme de contra-artilerie vor fi foarte utile, la fel ca NASAMS, care apără împotriva UAV-urilor, elicopterelor, rachetelor de croazieră și aeronavelor (vezi imaginea).

24.08.2022 ucraina2024.08.2022 ucraina21

Citește articolul Ukrainian Prudence Meets Russian Limitations: Explaining the Current Pace and Nature of Russia’s War on Ukraine

Un mare incendiu la depozitele din nordul Moscovei.

Ce ți-e și cu „tehnica” asta! Auzi muzică ucraineană acolo unde te aștepți cel mai puțin… la Moscova! Și nu numai!

Pentru a sărbători Ziua Independenței Ucrainei, zeci de camere IP cu difuzoare au fost piratate, pentru a reda muzică patriotică în Rusia, precum și în Crimeea și Donbasul ocupat.

Mișcarea ucraineană de partizani „Rezistența populară a Ucrainei” a lipit pliante cu felicitări de Ziua Independenței Ucrainei în orașele ucrainene ocupate temporar. Pe pliante sunt scrise cuvinte din imnul ucrainean.24.08.2022 ucraina2724.08.2022 ucraina2824.08.2022 ucraina29

În Podolsk, lângă Moscova, un bărbat a aruncat la pământ un difuzor, din care suna imnul Rusiei. A fost reținut de poliție.

După luni de negare, Rusia a recunoscut în sfârșit că invazia Ucrainei nu decurge conform planului. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a insistat că ritmul lent al invaziei a fost „deliberat”, pentru a reduce numărul victimelor civile!

UK Prime Minister – „Nicio țară nu poate dobândi teritoriu sau schimba granițele prin forța armelor! Rezultă astfel că nu vom recunoaște niciodată anexarea Crimeei de către Rusia sau a oricărui alt teritoriu ucrainean”. „Poporului Ucrainei, de Ziua Independenței voastre, vreau să știți acest lucru: oricât de mult va dura, Regatul Unit vă va fi alături.”

24.08.2022 ucraina15

Propagandiștii de la Kremlin încearcă să-și convingă publicul că ucrainenii vor ierta și uita cumva atrocitățile lui Putin, făcând comparații cu Cecenia și prezicând ridicol că într-o zi, umăr la umăr cu rușii, ucrainenii vor invada Polonia și Germania (subtitrat în limba engleză).

Să vedem și câteva „păreri” ale ucrainenilor despre ei înșiși, de care ar trebui să se țină cont. Este adevărat că nu mie îmi / nouă ne erau adresate.

„Nu au trecut „șase luni de război din Ucraina” – au trecut 8,5 ani. Dar au trecut șase luni de când Rusia și-a extins războiul de agresiune pentru a include întreaga țară. Așadar, iată câteva greșeli media și sfaturi pentru o mai bună raportare despre Ucraina:

 • „Șase luni de război”… Războiul a început în 2014 și peste 14.000 de oameni au fost uciși ÎNAINTE de extinderea actuală.
 • Ucigașii din estul Ucrainei sunt:
  1. În estul Ucrainei, nu „în republicile populare”, de parcă aceste construcții ar fi legitime;
  2. Nu „separatiști”, „rebeli” ci trupe rusești + colaboratori controlați de Rusia. „Separatiști” implică o problemă internă, dar este un război de agresiune;
 • Și mulți „separatiști” au oricum pașapoarte rusești. De asemenea: teritoriile ocupate de Rusia sunt ocupate + controlate de Rusia, nu „sub controlul rebelilor pro-ruși” sau „separatiști”. Dacă li se alătură ucrainenii, sunt colaboratori, nu „rebeli”;
 • „Experții din Europa de Est” nu există + cei care se autointitulează așa sunt pârâți. Experți în istorie, politică, cultură etc. dintr-o duzină de țări? Sigur. Cât de convenabil nu există persoane care pretind că sunt „experți în Europa de Vest”. Doar „Experți în Europa de Est”, „Experți în Balcani” + „Experți în Africa”!
 • Am văzut prea multe talkshow-uri care discutau despre Ucraina fără un singur ucrainean la vedere, sau cu un singur ucrainean înconjurat de 5 germani/ francezi/ americani etc. Acest lucru este atât de rău la atât de multe niveluri, așa că nu uitați: nimic despre ei fără ei!
 • Încadrarea Ucrainei ca un fost stat sovietic sprijină minciunile Moscovei că are pretenții asupra acestui stat. Ucraina are secole de istorie + URSS a fost o mică parte. Același lucru este valabil și pentru „ex Iugoslavia” – Bosnia există de mai bine de 1000 de ani, Iugoslavia a fost o mică parte + este moartă de mult. Treci peste!
 • Nu este „războiul lui Putin” și implicarea asta trivializează problema: dacă mâine Putin ar dispărea printr-o magie, războiul ar continua. Nu este un one-man-show, iar ideologia crimei este profund înrădăcinată în societatea rusă: chiar și printre rușii care trăiesc în afara Rusiei.
 • S-a susținut că Ucraina a fost primul război în Europa după cel de-al doilea război mondial, apoi primul război de agresiune (Bosnia a fost și război de agresiune), apoi „cel mai mare” război. Ce înseamnă chiar „cel mai mare”? După numărul de oameni uciși, Bosnia este de departe cel mai mare și cel mai sângeros război din Europa de la cel de-al doilea război mondial. Nu este o competiție!
 • Așa că mai întâi, vă prefaceți că războiul bosniac nu a avut loc, dar când vă convine, scoateți comparații cu Srebrenica. Srebrenica = parte a unui genocid de patru ani. Ai puțin respect. Este un senzaționalism umilitor: de parcă „războiul în Ucraina” nu ar fi suficient de crud, așa că trebuie să minți și să umfli.
 • Kyiv, nu Kiev
  Donbas, nu Donbass
  Odesa, nu Odessa
  Ukraine, nu „the Ukraine”
  Foarte important, deoarece „the” implică că este o regiune, în loc de un stat independent.”

Ceasul bate…. tic, tic, tic….24.08.2022 ucraina30

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.