UCRAINA – o rază de speranță (XVI)

Este înfricoșător să vorbești, dar este imposibil să taci! (text de pe un banner afișat la Minsk)

Dacă vor să supraviețuiască, este timpul ca armata rusă să fugă” – Volodymyr Zelenski

O altă așezare eliberată în regiunea Harkov. Pisky-Radkivski este sub controlul armatei ucrainene. Eliberarea așezărilor din Borivshchyna de pe malul stâng al Oskil a început din sud.27.09.2022 ucraina8

Nu va exista nicio mobilizare suplimentară în Ucraina, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al biroului prezidențial: „Am creat deja rezerve prin sistemul de apărare teritorială și vom folosi în mod activ aceste rezerve. Nu trebuie să anunțăm mobilizări suplimentare astăzi”.27.09.2022 ucraina4

Peskov (purtătorul de vorbe al lui Putin): „încă nu au fost luate decizii de închidere a granițelor sau de introducere a legii marțiale în nicio regiune.”
Este bine de reținut, pentru că, nu cu mult timp în urmă, tot el spunea ceva asemănător despre mobilizare: că n-o să fie etc. Iar acum i-au „lovit” în plin pe rușii de la firul ierbii…

Putin a promulgat o serie de amendamente la Codul penal rus, stabilind pedepse mai aspre pentru rușii care fug de pe câmpul de luptă, care refuză să fie înrolați, se predau sau participă la jafuri.

Protestele din Rusia se radicalizează treptat. Mediazona estimează că, din februarie 2022, au avut loc 54 de atacuri asupra birourilor și administrațiilor de înrolare militare din diferite regiuni, dintre care 17 în ultimele cinci zile. Fotografia arată biroul de înrolare din Nijnevartovsk, după au astfel de atac.27.09.2022 ucraina6

Un alt incendiu a avut loc la biroul militar de înregistrare și înrolare din Uryupinsk. Piromanul a fost reținut. S-a dovedit a fi naționalistul rus Mihail Filatov. Potrivit acestuia, a vrut să-și arate atitudinea față de război.

Un activist anti-mobilizare a fost internat la Moscova, după ce se pare că a fost violat și abuzat de poliție.27.09.2022 ucraina7

În The Moscow Times citește articolul Moscow Police Accused of Raping Anti-Draft Activist

Urma scapă turma!

Aproximativ 17.000 de ruși au trecut granița cu Finlanda în weekendul trecut, după ce mobilizarea a fost anunțată în Rusia, a informat Reuters, citând surse oficiale. Este cu 80% mai mult decât weekendul anterior.

Din 21 septembrie, 98 de mii de ruși au intrat în Kazahstan. Acest lucru a fost declarat de Ministerul Afacerilor Interne din Kazahstan.

Un birou mobil de înregistrare și înrolare militară va fi dislocat la punctul de trecere a frontierei „Upper Lars” de la granița cu Georgia, transmite Ministerul Afacerilor Interne al Osetiei de Nord.27.09.2022 ucraina1

Așa arată Verkhny Lars de pe dronă. Un șir imens de mașini. Video: The Insider

Rușilor li s-a permis să treacă pe jos granița Georgiană.

Ne-am speriat, vrem să fugim”, declară bărbați ruși care fug de conscripția lui Putin.

În The Guardian citește articolul „We’re scared, we want to run”: the Russian men fleeing conscription

Un rus care fugea de mobilizare a traversat râul Narva pe o placă de surf, încercând să ajungă în Estonia. A fost reținut de polițiștii de frontieră estonieni, amendat și trimis înapoi.27.09.2022 ucraina10

Aplicația VKontakte (analogul rusesc al Facebook) a fost eliminată din AppStore! De asemenea, este imposibil să actualizați aplicația: apare o notificare că aceasta a fost ștearsă de dezvoltator.

Nimeni nu a participat la acțiunea împotriva sosirii refugiaților ucraineni în Polonia, organizată în orașul Sanok de mișcarea poloneză „Confederația”. Confederația este un partid sponsorizat de Rusia. Este un partid marginal xenofob, antisemit, anti LGBT, care atrage majoritatea looserilor cu educație foarte scăzută. Datorită declarațiilor lor anti-ucrainene și pro-ruse, ei au un sprijin sub pragul electoral în sondajele de opinie actuale din Polonia. Ei au fost invitați la Sankt Petersburg la convenția mișcărilor europene de extremă dreaptă. Se știe că Putin sponsorizează partidele europene de extremă dreapta. 27.09.2022 ucraina5

Hai la lupta cea mare / Fără nimic în dotare!

Un reprezentant al unei unități militare din regiunea Altai, a spus că nu au nimic în afară de muniție și a cerut recruților să cumpere totul, inclusiv medicamente și garouri. De asemenea, ea i-a sfătuit să cumpere tampoane pentru femei pentru a le folosi pentru pantofi și să cumpere tampoane pentru a opri sângerarea după rănile de glonț.

Alți 550 de orci și-au dat întâlnire în raiul cotropitorilor cu zeul războiului, proslăvit de KGB Kirill. Putin pierde mai mulți bărbați în Ucraina decât este capabil să recruteze în Rusia! 27.09.2022 ucraina9

Rusia intenționează să creeze un nou district federal în teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit presei din Rusia, acest district ar putea fi condus de Dmitri Rogozin, fostul șef al Roskosmos și principalul inamic al lui Elon Musk pe Twitter.

SUA vor răspunde la referendumuri false în zilele următoare. „Nu vom recunoaște niciodată aceste teritorii ca fiind altceva decât parte a Ucrainei și, împreună cu partenerii noștri, respingem orice consecințe fabricate pe care le anunță Rusia”, a declarat Karin Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe.

Vine, vine nucleara / dacă ne atacați țara!

Citește articolul Ukraine war – live: Russia’s Medvedev insists Putin ‘not bluffing’ over nuclear weapons

„Trebuie să vă reamintesc din nou – pentru acele urechi surde care se aud doar pe ele însele. Rusia are dreptul de a folosi arme nucleare dacă este necesar”, a spus Medvedev, adăugând că se va face acest lucru „în cazuri predeterminate” și în strictă conformitate cu politica statului. Aliatul lui Putin, în vârstă de 57 de ani, care s-a prezentat cândva ca un reformator care era gata să colaboreze cu Statele Unite pentru liberalizarea Rusiei, s-a redefinit în ultimele luni drept cel mai vulgar component al cercului lui Putin.

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU, reiterează apelul pentru abolirea armelor nucleare, pe fondul îngrijorărilor cu privire la amenințarea Rusiei de utilizare a acestora în Ucraina. Și nu numai.

SUA vor aloca 12 miliarde de dolari în ajutor Ucrainei, relatează Reuters.

Lituania a predat Ucrainei 50 de vehicule blindate M113, relatează ministrul Apărării.

Letonia și Statele Unite vor desfășura exerciții folosind sistemele HIMARS. Instalațiile vor fi livrate din SUA pe avioane militare.

Invadatorii au lansat un atac cu rachete asupra Pervomayskoye în regiunea Harkov: 7 persoane au fost ucise. Acest lucru este raportat de Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență. Rușii au tras din mai multe lansatoare de rachete, folosind muniții cu dispersie interzise, ​​precum și artilerie grea.27.09.2022 ucraina227.09.2022 ucraina3

FSB l-a reținut pe consulul japonez Motoki Tatsunori la Vladivostok pentru „spionaj”. Consulul a fost declarat persona non grata. Japonia a extins sancțiunile împotriva Rusiei, interzicând exportul de mărfuri legate de arme chimice.

Războiul este actul prin care un popor rezistă nedreptăţii cu preţul sângelui său. – Henri Lacordaire

Concluzia acestui nou periplu printre evenimente este una singură: Războiul se termină doar când va câștiga Ucraina. Iar Ucraina câștigă doar atunci când are armele potrivite! Din această dilemă nu putem ieși, vorba dramaturgului nostru național.

Materialele din acest montaj jurnalistic provin din surse autorizate, iar selecția lor îmi aparține. Ele se articulează într-un jurnal al evenimentelor întâmplate în Ucraina în ziua / zilele din urmă. Nu neg caracterul subiectiv al alegerii unora dintre ele, precizând că această atitudine se datorează dorinței nedisimulate ca activitatea războinică de dincolo de ușa nord-estică a statului nostru să se termine într-un fel anume… și nu altfel! Că dacă ar fi să fie… altfel, ar exista posibilitatea ca autorul „operațiunii militare speciale” din Ucraina să creadă că s-ar putea juca în continuare – până spre Atlantic – de-a războiul. Iar printre primii pe care ar vrea să-i calce pe cap, la loc de cinste, am fi noi. Așa încât, dacă ținem la ce credem că merită să mai avem, trebuie să rămânem alături. Că prea ne-a plăcut și am practicat trădarea în plăpânda noastră istorie.

Războiul este unealta finală a politicii. Buckminster Fuller

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XV) – publicat pe 25 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XIV) – publicat pe 24 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XIII) – publicat pe 23 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XII) – publicat pe 22 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (XI) – publicat pe 21 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (X) – publicat pe 20 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IX) – publicat pe 19 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VIII) – publicat pe 18 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VII) – publicat pe 16 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (VI) – publicat pe 15 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (V) – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul Așa se face Istoria! – publicat pe 14 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (IV) – publicat pe 13 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (III) – publicat pe 12 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță (II) – publicat pe 8 septembrie 2022;

Citește articolul UCRAINA – o rază de speranță… – publicat pe 30 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VIII) – publicat pe 29 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VII) – publicat pe 28 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (VI) – publicat pe 27 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate (V) – publicat pe 26 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (IV) – publicat pe 25 august 2022;

Citește articolul Today is Independence Day of Ukraine. Happy Independence Day! – publicat pe 24 august 2022;

Citește articolul UCRAINA – de la lume adunate… (III) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… (II) – publicat pe 23 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – de la lume adunate… – publicat pe 22 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VIII) – publicat pe 21 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VII) – publicat pe 19 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (VI) – publicat pe 18 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (V) – publicat pe 15 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (IV) – publicat pe 12 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (III) – publicat pe 10 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun (II) – publicat pe 9 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – doar o vorbă să-ți mai spun! – publicat pe 8 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (III) – publicat pe 5 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească (II) – publicat pe 4 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA și ruleta rusească – publicat pe 3 august 2022;

Vezi articolul WANTED! WHEREVER HE IS! – publicat pe 2 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (III) – publicat pe 1 august 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri (II) – publicat pe 31 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – sensul unei deveniri – publicat pe 30 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – urmează podul peste Strâmtoarea Kerci!? – publicat pe 29 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (III) – publicat pe 28 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult (II) – publicat pe 27 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – atât și nimic mai mult. – publicat pe 26 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. (III) – publicat pe 25 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – acorduri pentru exporturile de cereale prin Marea Neagră – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA se află la mijloc, între solidaritate și interesele particulare ale unor state din U.E. (II) – publicat pe 23 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – prinsă la mijloc, între solidaritate și interesele unor state din U.E. – publicat pe 22 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (III) – publicat pe 21 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? (II) – publicat pe 20 iulie 2022;

Vezi articol UCRAINA – ce faci când arde casa vecinului!? – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (III) – publicat pe 19 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil (II) – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – o „poveste” cu un sfârșit imprevizibil – publicat pe 15 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (III) – publicat pe 14 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care și speranța moare… (II) – publicat pe 13 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA intră în „zodia” în care speranța moare… ultima! – publicat pe 11 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (III) – publicat pe 10 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat (II) – publicat pe 9 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – un „pod” atât de apropiat, care trebuie să fie apărat! – publicat pe 8 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (III) – publicat pe 7 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi (II) – publicat pe 6 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – teama de „focul” care arde lângă noi! – publicat pe 5 iulie 2022;

Vezi articolul USA, greetings from ucrainean people! – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (III) – publicat pe 4 iulie 2022;

Vezi articolul „PATRON” – câinele de deminare… – publicat pe 2 iulie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui stat vecin (II) – publicat pe 1 iulie 2022;

Vezi și articolul BREAKING NEWS: Rusia a anunțat retragerea de pe Insula Șerpilor! – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – trista „poveste” a unui vecin (I) – publicat pe 30 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (III) – publicat pe 29 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (II) – publicat pe 28 iunie 2022;

Vezi articolul UCRAINA – recurs la memorie (I) – publicat pe 27 iunie 2022;

Vezi articolul Să fie 9 mai! Și 9 mai se făcu… degeaba! – publicat pe 9 mai 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina – situația românilor (II) – publicat pe 5 mai 2022;

Vezi articolul Ai noștri (guvernanți) ca brazii, cărora le țâțâie fundul! Ca nu cumva să stârnească „ursul” de la răsărit! – publicat pe 3 mai 2022;

Vezi articolul Despre rușii care îl susțin pe V. V. PUTIN. Și nu numai! – publicat pe 29 aprilie 2022;

Vezi articolul Vladimir PUTIN – ce pățești atunci când vrei să pari ceea ce nu ești… – publicat pe 27 aprilie 2022;

Vezi articolul Volodimir Zelenski și drepturile minorităților etnice din Ucraina: situația românilor (I) – publicat pe 20 aprilie 2022;

Vezi articolul VIDEO – din vremea în care actorul Volodimir Zelenski se ținea de… glume teritoriale proaste! – publicat pe 18 aprilie 2022;

Vezi articolul Studiu de caz: Ucraina și minoritățile etnice – situația românilor (III) – publicat pe 13 aprilie 2022;

Vezi articolul MARIUPOL – orașul aflat la „granița dintre viață și sclavie”… – publicat pe 11 aprilie 2022;

Vezi și partea a doua a articolului Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor (II) – publicată pe 8 aprilie 2022;

Vezi prima parte a acestui articol Studiu de caz: Ucraina și drepturile minorităților etnice – situația românilor din statul vecin (I) – publicată pe 5 aprilie 2022;

Vezi articolul FOTO&VIDEO – Și noi am fost în nordul Bucovinei, la ceremonia comemorativă de la FÂNTÂNA ALBĂ! – publicat pe 1 aprilie 2022;

Vezi articolul Ucraina – deocamdată… atât! – publicat pe 30 martie 2022;

Vezi articolul Mariupol – umbra așezării urbane de odinioară (VIDEO) Și alte ȘTIRI de ultimă oră! – publicat pe 25 martie 2022;

Vezi articolul „Captură” de soi în Ucraina! Generali ruși căzuți pentru o cauză pierdută… Mesajul Olenei Zelenska (VIDEO) – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un antinazist ucrainean, supraviețuitor al lagărelor de exterminare naziste, ucis (la el acasă!) de rachetele „denazificatorilor” ruși! – publicat pe 24 martie 2022;

Vezi articolul Un popor curajos, aflat în pribegie… – publicat pe 23 martie 2022;

Vezi articolul Cine-i Oleg Gazmanov și care-i treaba cu textul / melodia lui: „Ucraina şi… Moldova, ele toate-s ţara mea”! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Mamelor din Ucraina… recunoștință și speranță! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul Stop the Russian invasion of Ukraine! – publicat pe 22 martie 2022;

Vezi articolul COPIII… Salvați COPIII… De prezentul și viitorul pe care le aduce armata „eliberatoare” a lui Vladimir PUTIN! – publicat pe 20 martie 2022;

Vezi articolul Armata rusă la vânătoare de civili în UCRAINA (VIDEO). Și altele de nefăcut, dar făcute de „denazificatorii” lui Vladimir PUTIN… – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Arnold Schwarzenegger – „I’ll be back”: mesaj pentru ruși și pentru Putin (VIDEO subtitrat în română) – publicat pe 18 martie 2022;

Vezi articolul Tractoare ucrainene „înhămate” la mașinile de război rusești!– publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul TEATRUL Dramatic din MARIUPOL… altă crimă de război a „vitejilor” piloți ai lui PUTIN! – publicat pe 17 martie 2022;

Vezi articolul Ziarista rusă Marina Ovsiannikova – exemplu de curaj și de patriotism! – publicat pe 16 martie 2022;

Vezi articolul PUTIN – cavalerul apocalipsei rusești în Ucraina! – publicat pe 15 martie 2022;

Vezi articolul „Playing for the last time!” – publicat pe 14 martie 2022;

Vezi articolul ORAȘELE UMBRE! STOP WAR! – publicat pe 11 martie 2022;

Vezi poezia NE DUCEM TOȚI – de Serghei Esenin – publicată pe 9 martie 2022;

Vezi articolul STING – „Noi, toţi, ne iubim copiii. Opriţi războiul!” – publicat pe 6 martie 2022;

Vezi articolul Back In The USSR! – publicat pe 4 martie 2022;

Vezi poezia PACEA LUMII – de Vasile Militaru – publicată pe 3 martie 2022;

Vezi articolul UCRAINA, Volodimir ZELENSKI – jos pălăria! Acum „și eu sunt ucrainean”! – publicat pe 2 martie 2022;

Vezi poezia Balada corbilor – de George Topîrceanu – publicată pe 26 februarie 2022.

DUMNEZEU SĂ NE ŢIE,
CĂ CUVÂNTUL DIN POVESTE,
ÎNAINTE MULT MAI ESTE!

Iar până atunci, vorba lui Caragiale…
Să fiţi sănătoşi şi veseli!
ŢINEŢI APROAPE!

– Va urma –
Tiberiu M. Pană

______________________

One Million Roses (A Latvian Folk Song, Instrumental)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.